Gdy fala upałów sprawia, że koszula lepi się do piersi, mógłbym żywić się na okrągło sałatkami. Pod warunkiem, że wszystkie smakowałyby jak ta: soczewicowa z fregolą, czyli gruboziarnistym kuskusem, ogórkiem, pomidorkami i fetą.
Soczewicowa sałatka z fregolą, ogórkiem, pomidorkami i fetą
4 porcje
½ szklanki (100 g) zielonej soczewicy
½ szklanki (75 g) fregoli, berkoukes lub moghrabieh, czyli kuskusu gruboziarnistego
½ małej czerwonej lub białej cebuli, pokrojonej na pół księżyce
sok z połowy cytryny
1 duży ogórek szklarniowy, pokrojone na pół księżyce
1 średniej wielkości żółtej lub zielonej cukinii, pokrojone na pół księżyce
300 g pomidorków koktajlowych, przekrojone na pół
½ szklanki (90 g) oliwek zielonych lub czarnych
½ szklanki kolendry, natki pietruszki, bazylii lub mieszanki ich wszystkich
¼ szklanki oliwy extra virgin
100 g fety
Ugotuj soczewicę w mocno solonej wodzie. Zajmie to około 20 minut. W mniej więcej połowie gotowania dodaj fregolę, która powinna się gotować między 8 a 10 minutami. Odcedź ziarna na sitku.
W międzyczasie przełóż cebulę do dużej miski wraz z sokiem z cytryny i ½ łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej. Pokrój warzywa i dodaj do cebuli wraz z oliwkami.
Odcedzoną soczewicę i fregolę dodaj do warzyw wraz z oliwą i ziołami. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba. Podawaj od razu z fetą, ale w upalne dni smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu!
Rady/porady
Uwielbiam konsystencję grubego kuskusu, ale jest dość trudno dostępny (kupuję go online). Jeśli nie możesz go dostać, zastąp go kaszą burgul lub pęczakiem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
4 komentarze
Hej,
zastąpiłam zieloną soczewicę czerwoną, bo taką miałam w spiżarni. Kuskus gruboziarnisty spotkać można w sklepie Carrefour.
super, właśnie miałam pytać gdzie to znajdę. dzięki!🤩
Kurczę widzę ze mam zielona ale napisane ze suszona i na polowaniu aż 40 min gotowanie. Czy to taka sama jak zwykła zielona ?
Hmm, to raczej nie jest zwykła zielona – ona aż tyle się nie gotuj e