Wilgotne ciasto czekoladowe z figami

O różnych obliczach. Tak bym napisał. Najpierw jest miękkie, bardzo wilgotne, z dużą ilością czekolady, która topi się na języku. Następnie, na drugi dzień, przechodzi metamorfozę. Ciasto tężeje, a kawałki czekolady wracają do swojej pierwotnej, chrupiącej formy kontrastującej z soczystością fig.

Nic już mnie nie powstrzymuje. Temperatury spadły, a stragany uginają się od owoców, które wręcz proszą, aby zaprosić je do kulinarnego tanga. Czekolada po krótkich wakacjach także poszła w ruchu. Na nowo marzę o intensywnie kakaowych wypiekach i rozpustnie mokrych brownie. Właśnie rozpoczął się sezon na figi, więc warto to wykorzystać. Zatopiłem je w cieście czekoladowym pełnym kawałków czekolady, które stanowią tutaj główną atrakcję. Najpierw będą się topić na języku, a przy drugim kawałku już chrupać, kontrastując z wilgotnym ciastem i soczystymi figami. Jeśli ich nie macie możecie użyć np. malin, dodadzą kwaśności i odświeżą całość. A podana forma jest naprawdę rozpustna. Słodka, pełna czekolady, z wyczuwalną solą oraz kardamonem. Można odpłynąć.

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 3

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami
tortownica 23 cm
100 g mąki pszennej
50 g kakao niesłodzonego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kardamonu
100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej w kostkę
120 g masła, roztopionego i przestudzonego
190 g cukru brązowego (może być biały)
3 jajka “zerówki”
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4-5 fig, pokrojonych w plasterki (można zastąpić malinami lub je także dodać)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę nasmaruj masłem, wyłóż spód papierem do pieczenia i ponownie go natłuść. Obsyp tortownicę mąką i strzep jej nadmiar.

Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kardamon i sól. Dodaj czekoladę i wymieszaj, W większej misce (najlepiej robota kuchennego) połącz masło z cukrem i zacznij ucierać, dodawaj jajko po jajku, a następnie ekstrakt z wanilii. Ubijaj jeszcze około 2 minuty, aż masa nabierze jaśniejszego koloru i puszystości.

Dodaj suche składniki z czekoladą do masy jajecznej i wymieszaj, tylko do połączenia. Przełóż masę do tortownicy i ułóż figi, tak aby na siebie nachodziły. Piecz 25 – 30 minut, środek ciasta wciąż ma być lekko miękki – stężeje po wystudzeniu. Przed krojeniem całkowicie wystudź ciasto. Tuż po upieczeniu jest zbyt płynne, aby je kroić. Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub gałką lodów waniliowych.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. 

Wasz,
Rozkoszny

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

51 komentarzy

malina 14 września, 2018 - 11:11 am

mam tylko dwa jajka. wyjdzie, czy to trzecie czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 14 września, 2018 - 2:17 pm

Poszedłbym do sklepu po trzecie 🙂

Reply
Tijana 6 października, 2018 - 6:06 am

😁…I just came across your site and I am so glad I did because everthing you’ve got here looks delicious. I can’t wait to try one of your receipes….I think the moist chocolate cake with figs will be the first. 👏❤

Reply
rozkoszny 7 października, 2018 - 11:19 am

glad you are here! <3

Reply
Weronika 15 września, 2018 - 9:36 am

Czy gruszki zamiast fig będą pasować?

Reply
rozkoszny 16 września, 2018 - 6:39 am

Można spróbować!

Reply
Kasia 27 września, 2018 - 7:55 am

Robiłam z figami jest obłędne! Dziękuję za przepis ❤️ Czy można dodać np. mrożone maliny?

Reply
rozkoszny 27 września, 2018 - 7:56 am

Nadadzą się idealnie! 😋💖

Reply
Kasia 27 września, 2018 - 5:17 pm

Super! Zatem dzisiaj czas na maliny 😋

Reply
Marta 30 września, 2018 - 8:16 am

Mogą być suszone figi?

Reply
rozkoszny 30 września, 2018 - 8:20 am

Lepiej zastąpić innymi owocami, ale ewentualnie można podgotować kilka fig w mleku 🍴

Reply
Asix 21 czerwca, 2019 - 1:25 pm

Czy można potraktować go jako warstwę tortu? Na wierzch dać krem z mascarpone i śmietanki, na to maliny…?

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2019 - 1:27 pm

Tak, można potraktować go w ten sposób zamieniając w tort. Aczkolwiek nie polecałbym go „układać” na innych warstwach – zbyt duże ryzyko, że się rozpadnie 🍴

Reply
Asia 19 września, 2019 - 10:53 am

Zmniejszę ilość cukru o połowę i będę piec w weekend !😍

Reply
rozkoszny 19 września, 2019 - 10:59 am

Daj znać, jak smakowało!

Reply
Patrycja 14 listopada, 2019 - 7:32 pm

Czy z borówkami wyjdzie? 🤔🤔

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2019 - 11:22 pm

tak!

Reply
wika 1 maja, 2020 - 3:18 pm

Można tortownicę 23?

Reply
wika 1 maja, 2020 - 3:19 pm

Przepraszam, 24?

Reply
rozkoszny 1 maja, 2020 - 6:28 pm

Tak

Reply
Natalia 31 maja, 2020 - 1:19 pm

Wczoraj zrobiłam to ciasto z truskawkami i bananem zamiast fig. Wyszło super! Na pewno wypróbuję inne przepisy z Twojej strony. Mniam😋!

Reply
rozkoszny 31 maja, 2020 - 2:49 pm

Brzmi wybornie!

Reply
Beata 10 września, 2020 - 12:11 pm

Można zastąpić masło jakimś innym tłuszczem?

Reply
rozkoszny 10 września, 2020 - 12:27 pm

Masło jest głównym czynnikiem kształtującym konsystencję ciasta

Reply
Emilia 10 września, 2020 - 3:03 pm

Czekolada w kawałkach czy ją najpierw roztopić?

Reply
rozkoszny 10 września, 2020 - 5:31 pm

w kawałkach

Reply
Agata 11 września, 2020 - 1:55 pm

na czym polega „ucieranie“ ciasta w robocie? mam trzy wklady: „dziurawa“ lyzke, hak oraz czesc do ubijania smietany lub jajek. babcia uzywala makutry i drewnianej kuli. ale ja chucherko nie nadaje sie do takiej przemocy :-))). czyli co wlozyc do robota?

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 2:50 pm

uciera się „dziurawą łyżką” 🙂

Reply
Zuzanna 11 września, 2020 - 4:16 pm

Czy udadzą się w postaci muffinków? Jeśli tak – czy skrócić czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 5:34 pm

Wyjdą! Około 20 minut, trzeba monitorować sytuacje uważnie 🙂

Reply
Aśko 11 września, 2020 - 6:12 pm

Przeoczyłam czekoladę, a ciasto jest już w piekarniku 😱

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 6:31 pm

trudno, będzie mniej czekoladowe!

Reply
Ewka 13 września, 2020 - 8:16 pm

Zamiast w tortownicy zrobiłam z tartownicy…😱 uda się? Jejku… 😟

Reply
rozkoszny 13 września, 2020 - 10:53 pm

w formie do tarty? może przerosnąć :/

Reply
Ewka 24 września, 2020 - 7:42 pm

Nie przeroslo, wyszło pysznie i pięknie 😊 goście chwalili 😁 dziękuję!

Gosia 12 września, 2020 - 11:03 am

Można użyć innej formy? Keksówki? 🙂 pozdrawiam

Reply
rozkoszny 12 września, 2020 - 5:34 pm

Tak, ale całkowicie zmieni się czas pieczenia

Reply
Ada 12 września, 2020 - 7:07 pm

Wyszło przepysznie „dekadenckie”! Czekolada i figi w jednym cieście <3 Ale smak robi tutaj zdecydowanie zawrotna ilość kakao, kardamon i sól, boskie połączenie. Jedyne czego żałuję to zmniejszenia ilości cukru (o 1/3). Myślę że te 190g jest idealnie wyliczone dla równowagi smaków. Bedzie powtórka! 🙂

Reply
rozkoszny 12 września, 2020 - 9:10 pm

Jesień to w końcu dekadencji czas 🙂

Reply
Marta 16 września, 2020 - 9:42 pm

A w wersji bezglutenowej? Jakaś podpowiedź co do mąki? Z resztą już poradzę 🤭🤭

Reply
rozkoszny 17 września, 2020 - 10:28 am

może być nawet migdałowa!

Reply
Oksi 18 września, 2020 - 5:50 pm

Czym pani zastąpiła masło? Wyszło na innym tłuszczu?

Reply
Julia 15 września, 2020 - 12:47 pm

Czy mąka owsiana zamiast mąki pszennej również się nada?

Reply
rozkoszny 15 września, 2020 - 11:17 pm

powinna być ok

Reply
Aga 16 września, 2020 - 7:41 pm

W jakiej temperaturze ciasto ma być pieczone? Termoobieg czy gora-dół? Czy piekarnik ma być wcześniej rozgrzany? 😉

Reply
rozkoszny 17 września, 2020 - 10:28 am

Tak jak mówi przepis piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza – zawsze góra-dół, najwyżej, że przepis zaznacza inaczej

Reply
Aga 17 września, 2020 - 1:01 pm

Kurczę patrzyłam na przepis chyba sto razy innej widzę dalej 🙈😂 bardzo dziękuje za info 😉

Reply
agnieszka 17 września, 2020 - 12:16 pm

czy przy podwójnej porcji podwajamy czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 18 września, 2020 - 11:14 am

myślę, że czas będzie krótszy, proszę monitorować konsystencję

Reply
Ola 24 września, 2020 - 7:47 pm

Jak długo ciasto powinno stygnąć by nadawało się do krojenia? Czy lepiej upiec wieczorem poprzedniego dnia, czy wystarczy mu godzinka/dwie?

Reply
rozkoszny 24 września, 2020 - 9:31 pm

po wystudzeniu można kroić, będzie mieć bardzo miękką konsystencję, na następny dzień tężeje – warto spróować obu wersji

Reply

Leave a Comment