O różnych obliczach. Tak bym napisał. Najpierw jest miękkie, bardzo wilgotne, z dużą ilością czekolady, która topi się na języku. Następnie, na drugi dzień, przechodzi metamorfozę. Ciasto tężeje, a kawałki czekolady wracają do swojej pierwotnej, chrupiącej formy kontrastującej z soczystością fig.
Nic już mnie nie powstrzymuje. Temperatury spadły, a stragany uginają się od owoców, które wręcz proszą, aby zaprosić je do kulinarnego tanga. Czekolada po krótkich wakacjach także poszła w ruchu. Na nowo marzę o intensywnie kakaowych wypiekach i rozpustnie mokrych brownie. Właśnie rozpoczął się sezon na figi, więc warto to wykorzystać. Zatopiłem je w cieście czekoladowym pełnym kawałków czekolady, które stanowią tutaj główną atrakcję. Najpierw będą się topić na języku, a przy drugim kawałku już chrupać, kontrastując z wilgotnym ciastem i soczystymi figami. Jeśli ich nie macie możecie użyć np. malin, dodadzą kwaśności i odświeżą całość. A podana forma jest naprawdę rozpustna. Słodka, pełna czekolady, z wyczuwalną solą oraz kardamonem. Można odpłynąć.
Wilgotne ciasto czekoladowe z figami
tortownica 23 cm
100 g mąki pszennej
50 g kakao niesłodzonego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kardamonu
100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej w kostkę
120 g masła, roztopionego i przestudzonego
190 g cukru brązowego (może być biały)
3 jajka “zerówki”
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4-5 fig, pokrojonych w plasterki (można zastąpić malinami lub je także dodać)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę nasmaruj masłem, wyłóż spód papierem do pieczenia i ponownie go natłuść. Obsyp tortownicę mąką i strzep jej nadmiar.
Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kardamon i sól. Dodaj czekoladę i wymieszaj, W większej misce (najlepiej robota kuchennego) połącz masło z cukrem i zacznij ucierać, dodawaj jajko po jajku, a następnie ekstrakt z wanilii. Ubijaj jeszcze około 2 minuty, aż masa nabierze jaśniejszego koloru i puszystości.
Dodaj suche składniki z czekoladą do masy jajecznej i wymieszaj, tylko do połączenia. Przełóż masę do tortownicy i ułóż figi, tak aby na siebie nachodziły. Piecz 25 – 30 minut, środek ciasta wciąż ma być lekko miękki – stężeje po wystudzeniu. Przed krojeniem całkowicie wystudź ciasto. Tuż po upieczeniu jest zbyt płynne, aby je kroić. Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub gałką lodów waniliowych.
Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
88 komentarzy
mam tylko dwa jajka. wyjdzie, czy to trzecie czymś zastąpić?
Poszedłbym do sklepu po trzecie 🙂
😁…I just came across your site and I am so glad I did because everthing you’ve got here looks delicious. I can’t wait to try one of your receipes….I think the moist chocolate cake with figs will be the first. 👏❤
glad you are here! <3
A ze śliwkami da radę?
Hej! Czy gdy mogę użyć zamiast fig mrożonych malin?
Czy należy je wtedy rozmrozić przed położeniem na ciasto?
Czy gruszki zamiast fig będą pasować?
Można spróbować!
Robiłam z figami jest obłędne! Dziękuję za przepis ❤️ Czy można dodać np. mrożone maliny?
Nadadzą się idealnie! 😋💖
Super! Zatem dzisiaj czas na maliny 😋
Mogą być suszone figi?
Lepiej zastąpić innymi owocami, ale ewentualnie można podgotować kilka fig w mleku 🍴
Czy można potraktować go jako warstwę tortu? Na wierzch dać krem z mascarpone i śmietanki, na to maliny…?
Tak, można potraktować go w ten sposób zamieniając w tort. Aczkolwiek nie polecałbym go „układać” na innych warstwach – zbyt duże ryzyko, że się rozpadnie 🍴
Zmniejszę ilość cukru o połowę i będę piec w weekend !😍
Daj znać, jak smakowało!
Czy z borówkami wyjdzie? 🤔🤔
tak!
Można tortownicę 23?
Przepraszam, 24?
Tak
Wczoraj zrobiłam to ciasto z truskawkami i bananem zamiast fig. Wyszło super! Na pewno wypróbuję inne przepisy z Twojej strony. Mniam😋!
Brzmi wybornie!
Można zastąpić masło jakimś innym tłuszczem?
Masło jest głównym czynnikiem kształtującym konsystencję ciasta
Czekolada w kawałkach czy ją najpierw roztopić?
w kawałkach
na czym polega „ucieranie“ ciasta w robocie? mam trzy wklady: „dziurawa“ lyzke, hak oraz czesc do ubijania smietany lub jajek. babcia uzywala makutry i drewnianej kuli. ale ja chucherko nie nadaje sie do takiej przemocy :-))). czyli co wlozyc do robota?
uciera się „dziurawą łyżką” 🙂
Czy udadzą się w postaci muffinków? Jeśli tak – czy skrócić czas pieczenia?
Wyjdą! Około 20 minut, trzeba monitorować sytuacje uważnie 🙂
Przeoczyłam czekoladę, a ciasto jest już w piekarniku 😱
trudno, będzie mniej czekoladowe!
Zamiast w tortownicy zrobiłam z tartownicy…😱 uda się? Jejku… 😟
w formie do tarty? może przerosnąć :/
Nie przeroslo, wyszło pysznie i pięknie 😊 goście chwalili 😁 dziękuję!
Można użyć innej formy? Keksówki? 🙂 pozdrawiam
Tak, ale całkowicie zmieni się czas pieczenia
Jak długo trzeba wtedy piec?
Wyszło przepysznie „dekadenckie”! Czekolada i figi w jednym cieście <3 Ale smak robi tutaj zdecydowanie zawrotna ilość kakao, kardamon i sól, boskie połączenie. Jedyne czego żałuję to zmniejszenia ilości cukru (o 1/3). Myślę że te 190g jest idealnie wyliczone dla równowagi smaków. Bedzie powtórka! 🙂
Jesień to w końcu dekadencji czas 🙂
A w wersji bezglutenowej? Jakaś podpowiedź co do mąki? Z resztą już poradzę 🤭🤭
może być nawet migdałowa!
Czym pani zastąpiła masło? Wyszło na innym tłuszczu?
Czy mąka owsiana zamiast mąki pszennej również się nada?
powinna być ok
W jakiej temperaturze ciasto ma być pieczone? Termoobieg czy gora-dół? Czy piekarnik ma być wcześniej rozgrzany? 😉
Tak jak mówi przepis piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza – zawsze góra-dół, najwyżej, że przepis zaznacza inaczej
Kurczę patrzyłam na przepis chyba sto razy innej widzę dalej 🙈😂 bardzo dziękuje za info 😉
Czy mogę zastąpić gorzką czekoladę mleczna? Akurat mam szafce mleczna z końcówka terminu 😀
myślę, że ciasto wyjdzie zbyt słodkie i… mało czekoladowe!
czy przy podwójnej porcji podwajamy czas pieczenia?
myślę, że czas będzie krótszy, proszę monitorować konsystencję
Jak długo ciasto powinno stygnąć by nadawało się do krojenia? Czy lepiej upiec wieczorem poprzedniego dnia, czy wystarczy mu godzinka/dwie?
po wystudzeniu można kroić, będzie mieć bardzo miękką konsystencję, na następny dzień tężeje – warto spróować obu wersji
Czy ciasto wyjdzie jak użyje się wegańskiego zastępnika jajek np. musu jabłkowego lub siemienia lnianego?
niestety nie wiem
Nie wiem skad masz takie talerzyki, bo ostatnio żeśmy kupili z mężem cały zestaw obiadowy taki sam plus filiżanki na flea markecie w Kilkenny, A dziś kupiliśmy swierze figi i chyba zrobię to ciasto;)
właśnie z pchliego targu, to brytysjki wyrób!
To ciasto jest przecudownie czekoladowe! Sól miałam tylko w formie dużych kryształków a kardamon w ziarenkach co sprawiło ze każdy kęs ciasta trochę inaczej smakuje- tu się trafi czekolada, tam kardamon, tam sól z czekolada… puch!
*pycha!
Czym zastąpić cukier? Moze być ksylitol czy syrop klonowy?
Z opisu w przepisie wydawało mi się, że ciasto będzie podobne do brownie, ale mi wyszło dość suche. Dobre, ale na pewno nie maziste i ciężkie, ot taki sobie „murzynek”. Trochę szkoda, bo uwielbiam brownie.
Czyli coś poszło nie tak – czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone? może ciasto było pieczone za długo?
Och pragnę Ci donieść, że jest pyszne. Czekolada chrupie, ciasto delikatne i rozpływa się na języku. U mnie wersja z dżemem z czarnej porzeczki- ale takim kwaśnym, z całymi owocami, które pękają przy gryzieniu. Świetnie przełamuje słodycz czekolady.
dziękuję za donos, będziemy próbować wersji z porzeczką!
A jak ten dżem dodany jest? Kleksami na wierzch czy może wmieszany w ciasto?
Jaki dżem? W przepisie są świeże figi 🙂
„Nie będę jadł ciasta” obwieścił mój chłopak. Tak „nie jadł”, że w tym tygodniu robię trzecie;) Dziękuję za przepis.
PS. W moim piekarniku 20 minut jest optymalne, wtedy ciasto jest idealne, wilgotne.
Czy mogłabym zamiast cukru użyć daktyli aby było bardziej zdrowo ?:-) jeśli tak, to w jakich proporcjach?
niestety nie wiem, na pewno naruszy to strukturę ciasta
A ja mam inne pytanie – smarujesz tortownicę masłem, wykładasz papierem i ten papier smarujesz masłem i obsypujesz mąką? 🤔
dokładnie, ciasto mocno klei się do formy
Czym zastąpić jajka i masło?
Obawiam się, że nie można bez wpływu na smak i strukturę
Hej!❤️ Mam dziś w nie swojej kuchni mocno przypiekający piekarnik, piec z termoobiegiem czy bez?
Hej! Zawsze bez, przykryj w połowie pieczenia folią aluminiową?
dzieki za szybka odpowiedz, tak zrobie!
Czekoladowa rozkosz 🥰
<3
Jak zmienić proporcje w przypadku blachy o średnicy 26cm??
Więc sprawa jest taka, że ja generalnie nie piekę. A to ciasto w ciągu miesiąca zrobiłam już cztery razy, znam przepis nas pamięć i za każdym razem jest boskie. Do tego super proste. Dziękuję!
cieszę się <3
Jakie polecasz dodać owoce? O tej porze roku
Drogi Rozkoszny Michale, marzy mi się Twój przepis na klasyczne (zapewne idealnie słone i rozpustnie czekoladowe) Brownie. Na blogu jest Michałkowe, ale może podzielisz się tym najprostszym. Niby każdy ma swój, ale czekam z niecierpliwością na Twój
Zanotowano!
Hej, dla wszystkich zainteresowanych możliwością pieczenia z termoobiegiem: ja zawsze piekę z termoobiegiem (muszę), 180 stopni, przez 25 minut – i zawsze wychodzi DOSKONAŁE. Jeny, jak ja kocham to ciasto! Zamiast fig dodaję czasem mrożone maliny, czasem mrożone czarne i czerwone porzeczki, czasem świeżą żurawinę. Czy mówiłam już, że kocham to ciasto? Dzisiaj upiekłam je w silikonowych foremkach do muffinek i ze świeżymi owocami z krzaczka (20 minut) – ojezuuuu 🥰. Dziękuję, Rozkoszny, za ten przepis!