O tej porze roku trudno zjeść lepszą pomidorową. Zapoznajcie się zupą ravioli z przypalanych pomidorków koktajlowych.
Cały trik polega na tym, żeby wrzucić pomidorki koktajlowe do mocno rozgrzanego garnka i przypalać na sucho, aż nabiorą czarnych poparzeń, w których skrywa się smak. Dalej leci oliwa, czosnek i koncentrat pomidorowy, który przesmażamy. Wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy i zostawiamy w spokoju, aż zupa przejdzie smakiem. Dodajemy ravioli lub tortellini i po chwili gotowe. Potem jeszcze bazylia, parmezan i można zanurzać się w tej smakowitej tej przyjemności.
Zupa ravioli z przypalanych pomidorków koktajlowych
4 porcje
500 g pomidorków koktajlowych
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ¼ litra bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki sosu sojowego
200 g suszonych ravioli lub tortellini
1 szklanka (15 g) bazyli
pecorino, do podania
sól morska, czarny pieprz
1. Rozgrzej na dużej mocy duży garnek z grubym dnem. Wrzuć pomidorki i przypalaj je na sucho, kilka razy potrząsając garnkiem, aż się przypalą z dwóch stron, 5 – 5 minut.
2. Zmniejsz ogień na średni. Za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmij pomidorki z garnka na czysty talerz. Wlej do garnka oliwę. Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Przesmażaj, mieszając, aż koncentrat pociemnieje, 2 – 3 minuty. Przełóż do garnka znowu pomidorki koktajlowe, wlej bulion i sos sojowy. Jeśli używasz wody, dodaj 1 łyżeczkę soli morskiej. Gotuj pod przykryciem, aż smak się przejdą, 30 – 40 minut.
3. Dodaj raviolii gotuj je w zupie, aż będą al dente według instrukcji na opakowaniu. Dodaj porwaną w rękach lub posiekaną bazylię i podawaj z tartym pecorino.
Rady/porady
Jeśli chcesz, aby zupa była jeszcze treściwsze, możesz podawać ją jeszcze z fetą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
9 komentarzy
Ugotowane, ale zupę zblendowałam, bo nie daję rady jeść skórek z pomidorków. Z serem typu bałkańskiego i tortellini. Zupa pachnie oliwą z oliwek i ma super smak dzięki podprażonym pomidorkom, sos sojowy niezbędny. Polecam. Myślę, że smakowałoaby dobrze z poszetowanym jajem trochę na wzór portugalski..
Cieszę się!
Mi też często przeszkadzają skórki jeśli odchodzą od pomidora, ale w tej zupie ich nie czułam (nie jestem pewna, ale chyba inne dodatki zdominowały te skórki i nie były one wyczuwalne) 👌🏻
Gdzie najlepiej kupić dobre ravioli?
Pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Przetarłam ją, żeby pozbyć się skórek i pestek, zgodnie z sugestią dodałam pół kostki fety, zbalansowałam smak brązowym cukrem i zamiast świeżej bazylii dałam suszony tymianek.
Majstersztyk, dołączyła do zacnej listy Ulubionych
Bardzo fajny i prosty przepis. Ja użyłam świeżych tortellini z farszem z ricotty i szpinaku i wyszło super. 🙂
Hej
W filmie nie wyciagasz pomidorków z garnka, tylko do nich lejesz oliwę i wrzucasz koncentrat i czosnek. Jak lepiej zrobić?
Tak jak w przepisie