Gdy nadchodzi ten ścisk w żołądku będący zewem rozkoszy, zakradasz się do kuchni, gdzie czeka on: Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP). Kroisz paseczek, nie za cienki, nie za gruby. W sam raz na jeden raz. Akurat o szerokości rabarbarowej łodygi ułożonej na jego wierzchu. Prócz funkcji reglamentacyjnych, rabarbar nadaje jaskrawej rześkości, która smakuje po prostu jak wiosna.
Sernik to przeważnie odświętne ciasto. Pieczone w tortownicy nadającej mu powagi albo w dużych blaszkach, by wykarmić całą rodzinę zjeżdżającą na święta. To czysta rozpusta, która zazwyczaj deklasuje inna słodką konkurencję.
Jak wiecie, jestem sernikowym smakoszem. Zaszczepiłem Was miłość do sernika baskijskiego, quattro formaggi, Wartego Kradzieży jak z “Przyjaciół”, Cointreau skąpanego w pomarańczowym karmelu czy banalnie prostego Sernika Trzech Miast Hiszpanii. Pomyślałem, że czas na recepturę, która będzie mniej zobowiązująca. Na sernik, która można zrobić tylko dla siebie i swojej drugiej połówki albo wyłącznie dla siebie (#selfcare).
Spód jest chrupiący i lekko pachnący kardamonem, który jednak można pominąć, jeśli chce pozostać na linii podstawowych smaków. Masa – gęsta, kremowa, satysfakcjonująca. Pierwsze skrzypce gra jedna tu rabarbar przypominając, że to lata już za rogiem.
Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)
keksówka 8.5 x 22 cm
Spód
100 g ciasteczek
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g roztopionego masła
Masa serowa
250 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego (patrz Rady/porady), w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (70 g) cukru + na wierzch
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 – 4 laski (300 g) rabarbaru
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i równo wyłóż papierem do pieczenia – tak jak w filmie.
2. Ciasteczka zblenduj na pył. Dodaj kardamon, sól i masło. Zmiksuj raz jeszcze do połączenia. Wyłóż masą ciasteczkową spód keksówki, mocno dociskając ją za pomocą łyżki lub mniejsze keksówki. To ważne, bo czym sumienniej to zrobisz, tym spód wyjdzie bardziej chrupiący.
3. Podpiekaj spód przez około 10 minut, aż się wysuszy i lekko zarumieni na brzegach. Wystudź całkowicie, do momentu aż stwardnieje.
4. Zmiksuj na małych obrotach twaróg, mascarpone, cukier, wanilię i sól. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając na małych obrotach. Przelej masę do keksówki, wyrównaj ją za pomocą łyżki.
5. Rabarbar pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokość keksówki (weź pod uwagę, że keksówka rozszerza się ku górze, a rabarbar będzie ułożony na serze). Ułóż rabarbar na masie serowej. Posyp go 1 – 2 łyżkami cukru.
6. Piecz sernik przez około 50 minut, aż rabarbar będzie miękki, a ser się zetnie. Otwórz drzwiczki piekarnika i studź w nim sernik przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij go i ostudź całkowicie. Można już kroić i pałaszować, ale dobrze robi mu schłodzenie w lodówce.
Rady/porady
Jeśli używasz twarogu sernikowego, możesz sypnąć ciut więcej soli, ½ łyżeczki. Natomiast w przypadku serka śmietankowego, koniecznie dodaj 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
83 komentarze
Wyglada tak pysznie! Jaki twarog sernikowy polecasz? Albo jaki serek śmietankowy? ❤️❤️
Pytanie do Rozkosznego i jego czytelnikow: uwielbiam serniki na bazie Philadelphii, ale szukam jakiegos przystepnego cenowo zamiennika. Myslalam o serkach Twoj smak lub Laciate, czy testowal ktos te lub jakies inne?
serek Mój ulubiony z Wielunia spisywał się dobrze 🙂
Hej! Nigdy nie robilam na tych oryginalnych Filadelfiach tylko właśnie na tych tańszych 😀
beskijski wychodził super, więc i takie zamienniki się nadadzą
tak, oba Twój smak i Łaciaty wychodzą, w ogóle nie czuć różnicy
Dla mnie najlepszy „moj ulubiony” z Wielunia!
Zrobiłam ma serkach śmietankowych z Lidla 😁 ( były dość słone więc już soli dodatkowo nie dorzuciłam ) mimo miksowania na najmniejszych obrotach po dodaniu jajek masa zrobiła się płynna ale rabara nie tonął 😁 dorzuciłam ekstraktu z pomarańczy i jest petarda 😁
Testowałam łaciaty w serniku baskijskim. Sernik wyszedł dobry, ale jednak nie tak powalający jak na Philadelphii 😥
Twój smak jeszcze nigdy nie zawiódł w baskijskim 😉
Ostatnio robiłam sernik na Łaciatym i dla mnie był za słony 🙁
Delicate naturalne (prostokątne) z Biedronki świetnie dają radę w baskijskim
Ja robiłam na serkach naturalnych Bieluch i zawsze wychodziło PRZEPYSZNE, np. Sernik baskijski, ale przepisy są świetne więc… 😀
<3
Twój smak z Piątnicy super się nadaje wg mnie. Robię na nim baskijski 🙂
Twój smak się sprawdza oraz serek delikate z biedronki w tym prostokątnym opakowaniu 🙂
Czy zamiast masła sprawdzi się olej kokosowy?
Tak, aczkolwiek z masłem dużo smaczniej
Na bieluchu baskijski wychodzi przepyszny
Hej, sernik zrobiony. Był przepyszny 🥰.
Planujesz Michał jakieś przepisy na przetwory ? Liczę na jakieś wrzutki w tym sezonie w tym zakresie 🤣🤣🤣
<3 nie planuję w tym roku, bo chyba wszystkie przepisy ulubione konfitury są już na blogu i książce
Mogą być ciasteczka Petit Beurre?
Mogą!
Zrobiłam na petitach kakaowych wyszedł przepyszny właśnie robię go drugi raz bo zniknął cały w jeden dzień jak pojawili sie goście
Jak zwykle piękny opis ciasta. Gratuluję. Wykorzystam przepis.
Dziękuję!
Witam, ani w opisie ani na filmiku nie jest powiedziane jaka temperatura wypieku sernika tylko jest podana temperatura wypieku spodu.
Ktoś coś?
Cześć, jeśli w przepisie nie jest podana inna temperatura oznacza to, że się nie zmienia – tak jak tutaj 🙂
Kolejny rewelacyjny przepis, kocham ten słodko-kwaśno-słony smak. Coś naprawdę rozkosznego!
<3
Rozkoszny najlepszy wątek z „tonie czy nie tonie…” ale emocje 😂👍😎
Bywa i tak haha
Hej, czy można zrobić sernik z podwójnej porcji?
Hej, tak, w dwóch keksówkach
Czy można użyć mrożony rabarbar?
Macie jakieś porady czym zastąpić mascarpone? Dać po prostu więcej sera, jesli tak to tyle samo co mascarpone? Może dodatek jakiegoś greckiego jogurtu? Jak podejść do tematu? 🙂 z mascarpone pyszny!! Ale chciałabym jakis mniej tłusty zdrowszy zamiennik
Bez mascarpona, ale z większą ilością twarogu, wyjdzie dużo mniej kremowy – coś za coś
A może być kremówka zamiast mascarpone ? Wyjdzie wtedy?
Baaaardzo rzadka masa wyszyła z Philadelphia i mascarpone w temp pokojowej. Nie dało się ułożyć rabarbaru przed włożeniem keksówki znów do piekarnika. Musiałam podpiec żeby trochę się ściął…
Mówię o tym w filmie – miksujemy na małych obrotach, by nie napowietrzyć masy. Ale nawet na płynnej rabarbar będzie się unosić. Widać na filmie 🙂
Czy moge zrobic samemu spod? Ten z sernika cztery sery? Bo byl pyszny 🙂
Możesz! 🙂
Boski, byłam zdziwiona ze to tylko ser, jajka i cukier.. polecam dodać łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy do masy serowej, uwielbiam;))
Cześć! Czy masełko palone będzie również pasować do spodu z ciastek?
Zawsze!
Czy uda się zrobić w okrągłej blaszce? W jakich proporcjach? Wystarczy podwoić składniki?
Czy można podwoić składniki i upiec w tortownicy 26 cm?
Po 50 minutach mój sernik nadal się mocno trzęsie, jak galaretka – czy to ok i ściśnie się po ostudzeniu czy powinnam dłużej piec?
Zetnie się po ostudzeniu 🙂
Sernik jak wyłączałam był wysoki wyrośnięty, po paru minutach od odtworzenia drzwiczek opadł, co mogło być nie tak
Czy rabarbar obierać?
Nie trzeba
Hej, a mi niestety spod wyszedł dość mokry..
ser wyszedł super, ale spod jakby za dużo masła 🙁
Spód właśnie powinien wychodzić ciut bardziej twardy niż zwykle. Odmierzałaś składniki wagą?
Jeżeli nie mam twarogu, bo za granicą oni nie znaju co dobre, to mogę zmielić serki wiejskie? 🤣
Narzeczony średnio lubi z serków typu Philadelphia serniki, więc się zastanawiałam czy ze zmielonych serków wiejskich nie miałby bardziej „zwartej” konsystencji? ☺️
Możesz, w mojej książce „Fresh from Poland” podaję przepis na sernik z serków wiejskich!
Właśnie, co gdy zagranico nie znają twarogu?
Serek śmietankowy, tak jak podaję w przepisie 🙂
Jako mieszkanka Finlandii polecam serki wiejskie, odsączone z tej „wody” i zmielone w malakserze, ja tak zrobiłam i wychodzi idealnie jak z twarogu😍 na ten przepis używam 400g serka wiejskiego ☺️ jednak z Philadelphi jest bardziej „luźny” nie kazdy taki lubi ☺️
Zrobilam spod z herbatników z biała czekolada. Po upieczeniu jest miekki nie chrupki. Czy stężeje czy biec po zwykle ciasteczka?
Wydaje mi się, że herbatniki bardziej namakają. Ja użyłem ciastek holenderskich półsłodkich w czekoladzie – tak jak mówię w filmie 🙂
Hej Rozkosznu!y! Czy do okrągłej foremki trzeba jakoś zmieniać proporcje?
tak, trzeba przeliczyć składniki
Smak i konsystencją tego sernika są po prostu GE NIAL NE! Stokrotne dzięki za ten przepis 😍😍
Służę rozkoszą!
Czym mozna zamienic rabarbar? Dziekuje!
Sernik wyszedł jak zawsze z Twojego przepisu – ROZKOSZNIE!
Natomiast pytanie o rabarbar:
strasznie sie ciągnął, dosłownie jak łykowate szparagi. Był mięciutki po 50min w piekarniku, ale to jego skórka była ciągutką. Wczesniej robiłam z nim drożdżówki, rabarbar był świeży i smaczny. Co może być przyczyną??
Mamy w Polsce dwa rodzaje rabarbaru: polski, który jest łykowaty i importowany – niełykowaty
W sumie to po wymieszaniu nie trzeba już piec, można pożreć od razu ;p
Wyszło za słone 🙁 może jak bym dała mniej soli niż w przepisie do sera to było by ok
Pamiętaj, że przepis podaje sól morską drobnoziarnistą – sól kuchenna jest znacznie bardziej słona
Rozkosz dla podniebienia i ten zapach podczas pieczenia…🫠 pyszności!!! Tylko sezon na rabarbar szybko się kończy wiec zastanawiam się jakie owoce warto było by tu jeszcze wsadzić🤔 pozdrawiam i dziękuję za ten raj dla kupek samkowych😊
Może maliny?
Czy w przypadku pieczenia dwóch porcji na raz (dwie keksówki), zwiększać temperaturę lub czas pieczenia?
jeśli proporcje są zachowane, czas pozostaje ten sam
A czy można użyć samego serka mascarpone?
ew można, ale sernik wyjdzie trochę mdły
Ok, to zostanę przy oryginalnej wersji 😉
Część, czołem!
Mój sernik już prawie, prawie gotowy, ale… Rabarbar puścił mnóstwo wody podczas pieczenia, domyślam się, że ona wyparuje podczas studzenia w otwartym piekarniku, ale jednak… Czy to okey? Czy powinnam coś zmienić?
Pozdrawiam!
Hmm, proszę odlać tę wodę, jak sernik się ostudzi
Czy jeśli nie mam mascarpone, mieszkam na wsi, mogę to jakoś zastąpić mlekiem kokosowym?
Ile piec, jeżeli zrobiłam w 1 keksówce podwójną porcję?
Rabarbar jest troche trwardy. Czy jest jakis sposób aby był bardziej mekki – czy to zalezy od rabarbaru?
Czy można użyć mrożonego rabarbaru?