Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)

Gdy nadchodzi ten ścisk w żołądku będący zewem rozkoszy, zakradasz się do kuchni, gdzie czeka on: Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP). Kroisz paseczek, nie za cienki, nie za gruby. W sam raz na jeden raz. Akurat o szerokości rabarbarowej łodygi ułożonej na jego wierzchu. Prócz funkcji reglamentacyjnych, rabarbar nadaje jaskrawej rześkości, która smakuje po prostu jak wiosna.

Sernik to przeważnie odświętne ciasto. Pieczone w tortownicy nadającej mu powagi albo w dużych blaszkach, by wykarmić całą rodzinę zjeżdżającą na święta. To czysta rozpusta, która zazwyczaj deklasuje inna słodką konkurencję.

Jak wiecie, jestem sernikowym smakoszem. Zaszczepiłem Was miłość do sernika baskijskiego, quattro formaggi, Wartego Kradzieży jak z “Przyjaciół”, Cointreau skąpanego w pomarańczowym karmelu czy banalnie prostego Sernika Trzech Miast Hiszpanii. Pomyślałem, że czas na recepturę, która będzie mniej zobowiązująca. Na sernik, która można zrobić tylko dla siebie i swojej drugiej połówki albo wyłącznie dla siebie (#selfcare).

Spód jest chrupiący i lekko pachnący kardamonem, który jednak można pominąć, jeśli chce pozostać na linii podstawowych smaków. Masa – gęsta, kremowa, satysfakcjonująca. Pierwsze skrzypce gra jedna tu rabarbar przypominając, że to lata już za rogiem.

Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)

Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)
keksówka 8.5 x 22 cm
Spód
100 g ciasteczek
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g roztopionego masła

Masa serowa
250 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego (patrz Rady/porady), w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
⅓ szklanki (70 g) cukru + na wierzch
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
3 – 4 laski (300 g) rabarbaru

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i równo wyłóż papierem do pieczenia – tak jak w filmie.

2. Ciasteczka zblenduj na pył. Dodaj kardamon, sól i masło. Zmiksuj raz jeszcze do połączenia. Wyłóż masą ciasteczkową spód keksówki, mocno dociskając ją za pomocą łyżki lub mniejsze keksówki. To ważne, bo czym sumienniej to zrobisz, tym spód wyjdzie bardziej chrupiący.

3. Podpiekaj spód przez około 10 minut, aż się wysuszy i lekko zarumieni na brzegach. Wystudź całkowicie, do momentu aż stwardnieje.

4. Zmiksuj na małych obrotach twaróg, mascarpone, cukier, wanilię i sól. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając na małych obrotach. Przelej masę do keksówki, wyrównaj ją za pomocą łyżki.

5. Rabarbar pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokość keksówki (weź pod uwagę, że keksówka rozszerza się ku górze, a rabarbar będzie ułożony na serze). Ułóż rabarbar na masie serowej. Posyp go 1 – 2 łyżkami cukru.

6. Piecz sernik przez około 50 minut, aż rabarbar będzie miękki, a ser się zetnie. Otwórz drzwiczki piekarnika i studź w nim sernik przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij go i ostudź całkowicie. Można już kroić i pałaszować, ale dobrze robi mu schłodzenie w lodówce.

Rady/porady
Jeśli używasz twarogu sernikowego, możesz sypnąć ciut więcej soli, ½ łyżeczki. Natomiast w przypadku serka śmietankowego, koniecznie dodaj 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Rabarbarowy Sernik do Podjadania – przepis krok po kroku
Rabarbarowy Sernik do Podjadania (RSP)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

83 komentarze

Ania 10 maja, 2022 - 7:59 pm

Wyglada tak pysznie! Jaki twarog sernikowy polecasz? Albo jaki serek śmietankowy? ❤️❤️

Reply
K 10 maja, 2022 - 7:59 pm

Pytanie do Rozkosznego i jego czytelnikow: uwielbiam serniki na bazie Philadelphii, ale szukam jakiegos przystepnego cenowo zamiennika. Myslalam o serkach Twoj smak lub Laciate, czy testowal ktos te lub jakies inne?

Reply
Julka 10 maja, 2022 - 8:16 pm

serek Mój ulubiony z Wielunia spisywał się dobrze 🙂

Reply
Kiwi kiwi kiwi 10 maja, 2022 - 8:40 pm

Hej! Nigdy nie robilam na tych oryginalnych Filadelfiach tylko właśnie na tych tańszych 😀
beskijski wychodził super, więc i takie zamienniki się nadadzą

Reply
Julka 10 maja, 2022 - 9:38 pm

tak, oba Twój smak i Łaciaty wychodzą, w ogóle nie czuć różnicy

Reply
Magdalena 10 maja, 2022 - 10:02 pm

Dla mnie najlepszy „moj ulubiony” z Wielunia!

Reply
Asia 21 maja, 2022 - 1:22 pm

Zrobiłam ma serkach śmietankowych z Lidla 😁 ( były dość słone więc już soli dodatkowo nie dorzuciłam ) mimo miksowania na najmniejszych obrotach po dodaniu jajek masa zrobiła się płynna ale rabara nie tonął 😁 dorzuciłam ekstraktu z pomarańczy i jest petarda 😁

Reply
Karolina 10 maja, 2022 - 9:39 pm

Testowałam łaciaty w serniku baskijskim. Sernik wyszedł dobry, ale jednak nie tak powalający jak na Philadelphii 😥

Reply
Radek 11 maja, 2022 - 12:08 pm

Twój smak jeszcze nigdy nie zawiódł w baskijskim 😉

Reply
OLA 15 maja, 2022 - 11:12 am

Ostatnio robiłam sernik na Łaciatym i dla mnie był za słony 🙁

Reply
Kuba 28 maja, 2022 - 9:55 pm

Delicate naturalne (prostokątne) z Biedronki świetnie dają radę w baskijskim

Reply
Agnieszka 17 czerwca, 2022 - 11:16 pm

Ja robiłam na serkach naturalnych Bieluch i zawsze wychodziło PRZEPYSZNE, np. Sernik baskijski, ale przepisy są świetne więc… 😀

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:16 pm

<3

Reply
Magdalena 19 czerwca, 2023 - 12:54 pm

Twój smak z Piątnicy super się nadaje wg mnie. Robię na nim baskijski 🙂

Reply
Dobrusia 10 maja, 2022 - 8:47 pm

Twój smak się sprawdza oraz serek delikate z biedronki w tym prostokątnym opakowaniu 🙂

Reply
Olga 11 maja, 2022 - 3:17 pm

Czy zamiast masła sprawdzi się olej kokosowy?

Reply
rozkoszny 11 maja, 2022 - 11:06 pm

Tak, aczkolwiek z masłem dużo smaczniej

Reply
Dominika Dobrzańska 11 maja, 2022 - 4:54 pm

Na bieluchu baskijski wychodzi przepyszny

Reply
Adrian 11 maja, 2022 - 8:57 pm

Hej, sernik zrobiony. Był przepyszny 🥰.

Planujesz Michał jakieś przepisy na przetwory ? Liczę na jakieś wrzutki w tym sezonie w tym zakresie 🤣🤣🤣

Reply
rozkoszny 11 maja, 2022 - 11:09 pm

<3 nie planuję w tym roku, bo chyba wszystkie przepisy ulubione konfitury są już na blogu i książce

Reply
Monika 12 maja, 2022 - 9:32 pm

Mogą być ciasteczka Petit Beurre?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:08 am

Mogą!

Reply
Weronika 17 maja, 2022 - 10:53 pm

Zrobiłam na petitach kakaowych wyszedł przepyszny właśnie robię go drugi raz bo zniknął cały w jeden dzień jak pojawili sie goście

Reply
Grażyna 13 maja, 2022 - 7:01 am

Jak zwykle piękny opis ciasta. Gratuluję. Wykorzystam przepis.

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:09 am

Dziękuję!

Reply
Łukasz 13 maja, 2022 - 11:33 am

Witam, ani w opisie ani na filmiku nie jest powiedziane jaka temperatura wypieku sernika tylko jest podana temperatura wypieku spodu.
Ktoś coś?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:11 am

Cześć, jeśli w przepisie nie jest podana inna temperatura oznacza to, że się nie zmienia – tak jak tutaj 🙂

Reply
Kasia 13 maja, 2022 - 2:56 pm

Kolejny rewelacyjny przepis, kocham ten słodko-kwaśno-słony smak. Coś naprawdę rozkosznego!

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:11 am

<3

Reply
Asia 13 maja, 2022 - 4:26 pm

Rozkoszny najlepszy wątek z „tonie czy nie tonie…” ale emocje 😂👍😎

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:12 am

Bywa i tak haha

Reply
Dominika 14 maja, 2022 - 11:53 am

Hej, czy można zrobić sernik z podwójnej porcji?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 1:08 pm

Hej, tak, w dwóch keksówkach

Reply
Kasia 14 lipca, 2022 - 8:17 pm

Czy można użyć mrożony rabarbar?

Reply
Emka 15 maja, 2022 - 1:56 pm

Macie jakieś porady czym zastąpić mascarpone? Dać po prostu więcej sera, jesli tak to tyle samo co mascarpone? Może dodatek jakiegoś greckiego jogurtu? Jak podejść do tematu? 🙂 z mascarpone pyszny!! Ale chciałabym jakis mniej tłusty zdrowszy zamiennik

Reply
rozkoszny 15 maja, 2022 - 1:58 pm

Bez mascarpona, ale z większą ilością twarogu, wyjdzie dużo mniej kremowy – coś za coś

Reply
Helena 12 maja, 2023 - 9:06 pm

A może być kremówka zamiast mascarpone ? Wyjdzie wtedy?

Reply
Kokooo 15 maja, 2022 - 3:45 pm

Baaaardzo rzadka masa wyszyła z Philadelphia i mascarpone w temp pokojowej. Nie dało się ułożyć rabarbaru przed włożeniem keksówki znów do piekarnika. Musiałam podpiec żeby trochę się ściął…

Reply
rozkoszny 16 maja, 2022 - 1:34 pm

Mówię o tym w filmie – miksujemy na małych obrotach, by nie napowietrzyć masy. Ale nawet na płynnej rabarbar będzie się unosić. Widać na filmie 🙂

Reply
Piotr 16 maja, 2022 - 9:32 pm

Czy moge zrobic samemu spod? Ten z sernika cztery sery? Bo byl pyszny 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2022 - 10:32 pm

Możesz! 🙂

Reply
Karina 19 maja, 2022 - 9:18 am

Boski, byłam zdziwiona ze to tylko ser, jajka i cukier.. polecam dodać łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy do masy serowej, uwielbiam;))

Reply
Kamil 21 maja, 2022 - 3:18 pm

Cześć! Czy masełko palone będzie również pasować do spodu z ciastek?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2022 - 11:27 am

Zawsze!

Reply
VIK 26 maja, 2022 - 1:10 am

Czy uda się zrobić w okrągłej blaszce? W jakich proporcjach? Wystarczy podwoić składniki?

Reply
Marta 26 maja, 2022 - 5:42 pm

Czy można podwoić składniki i upiec w tortownicy 26 cm?

Reply
Karina 27 maja, 2022 - 12:54 pm

Po 50 minutach mój sernik nadal się mocno trzęsie, jak galaretka – czy to ok i ściśnie się po ostudzeniu czy powinnam dłużej piec?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2022 - 6:40 pm

Zetnie się po ostudzeniu 🙂

Reply
Katarzyna Wrona 12 maja, 2023 - 6:59 pm

Sernik jak wyłączałam był wysoki wyrośnięty, po paru minutach od odtworzenia drzwiczek opadł, co mogło być nie tak

Reply
Monika 28 maja, 2022 - 12:14 pm

Czy rabarbar obierać?

Reply
rozkoszny 28 maja, 2022 - 3:54 pm

Nie trzeba

Reply
Justyna 28 maja, 2022 - 10:44 pm

Hej, a mi niestety spod wyszedł dość mokry..
ser wyszedł super, ale spod jakby za dużo masła 🙁

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:08 pm

Spód właśnie powinien wychodzić ciut bardziej twardy niż zwykle. Odmierzałaś składniki wagą?

Reply
Patrycja 29 maja, 2022 - 4:24 pm

Jeżeli nie mam twarogu, bo za granicą oni nie znaju co dobre, to mogę zmielić serki wiejskie? 🤣
Narzeczony średnio lubi z serków typu Philadelphia serniki, więc się zastanawiałam czy ze zmielonych serków wiejskich nie miałby bardziej „zwartej” konsystencji? ☺️

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:09 pm

Możesz, w mojej książce „Fresh from Poland” podaję przepis na sernik z serków wiejskich!

Reply
Ewa 1 czerwca, 2022 - 8:52 am

Właśnie, co gdy zagranico nie znają twarogu?

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2022 - 5:07 pm

Serek śmietankowy, tak jak podaję w przepisie 🙂

Reply
Patrycja 4 lipca, 2022 - 3:15 pm

Jako mieszkanka Finlandii polecam serki wiejskie, odsączone z tej „wody” i zmielone w malakserze, ja tak zrobiłam i wychodzi idealnie jak z twarogu😍 na ten przepis używam 400g serka wiejskiego ☺️ jednak z Philadelphi jest bardziej „luźny” nie kazdy taki lubi ☺️

Reply
joanna 2 czerwca, 2022 - 10:07 am

Zrobilam spod z herbatników z biała czekolada. Po upieczeniu jest miekki nie chrupki. Czy stężeje czy biec po zwykle ciasteczka?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2022 - 10:45 am

Wydaje mi się, że herbatniki bardziej namakają. Ja użyłem ciastek holenderskich półsłodkich w czekoladzie – tak jak mówię w filmie 🙂

Reply
Ewelina 3 czerwca, 2022 - 10:44 pm

Hej Rozkosznu!y! Czy do okrągłej foremki trzeba jakoś zmieniać proporcje?

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2022 - 11:26 am

tak, trzeba przeliczyć składniki

Reply
Ewelina 16 czerwca, 2022 - 11:29 pm

Smak i konsystencją tego sernika są po prostu GE NIAL NE! Stokrotne dzięki za ten przepis 😍😍

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 1:21 pm

Służę rozkoszą!

Reply
Ola 17 czerwca, 2022 - 12:09 am

Czym mozna zamienic rabarbar? Dziekuje!

Reply
Julia 17 czerwca, 2022 - 9:51 am

Sernik wyszedł jak zawsze z Twojego przepisu – ROZKOSZNIE!
Natomiast pytanie o rabarbar:
strasznie sie ciągnął, dosłownie jak łykowate szparagi. Był mięciutki po 50min w piekarniku, ale to jego skórka była ciągutką. Wczesniej robiłam z nim drożdżówki, rabarbar był świeży i smaczny. Co może być przyczyną??

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:15 pm

Mamy w Polsce dwa rodzaje rabarbaru: polski, który jest łykowaty i importowany – niełykowaty

Reply
Małgorzata 2 lipca, 2022 - 3:43 pm

W sumie to po wymieszaniu nie trzeba już piec, można pożreć od razu ;p

Reply
Paulina 7 lipca, 2022 - 10:29 am

Wyszło za słone 🙁 może jak bym dała mniej soli niż w przepisie do sera to było by ok

Reply
rozkoszny 7 lipca, 2022 - 5:26 pm

Pamiętaj, że przepis podaje sól morską drobnoziarnistą – sól kuchenna jest znacznie bardziej słona

Reply
Joanna 9 lipca, 2022 - 3:37 pm

Rozkosz dla podniebienia i ten zapach podczas pieczenia…🫠 pyszności!!! Tylko sezon na rabarbar szybko się kończy wiec zastanawiam się jakie owoce warto było by tu jeszcze wsadzić🤔 pozdrawiam i dziękuję za ten raj dla kupek samkowych😊

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2022 - 6:08 pm

Może maliny?

Reply
Monika 11 maja, 2023 - 6:34 pm

Czy w przypadku pieczenia dwóch porcji na raz (dwie keksówki), zwiększać temperaturę lub czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 11 maja, 2023 - 8:12 pm

jeśli proporcje są zachowane, czas pozostaje ten sam

Reply
Beata 14 maja, 2023 - 5:02 pm

A czy można użyć samego serka mascarpone?

Reply
pan_i_władca 15 maja, 2023 - 12:25 pm

ew można, ale sernik wyjdzie trochę mdły

Reply
Beata 17 maja, 2023 - 6:47 am

Ok, to zostanę przy oryginalnej wersji 😉

Reply
Dominima 16 maja, 2023 - 11:57 am

Część, czołem!

Mój sernik już prawie, prawie gotowy, ale… Rabarbar puścił mnóstwo wody podczas pieczenia, domyślam się, że ona wyparuje podczas studzenia w otwartym piekarniku, ale jednak… Czy to okey? Czy powinnam coś zmienić?

Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 16 maja, 2023 - 4:10 pm

Hmm, proszę odlać tę wodę, jak sernik się ostudzi

Reply
Marta 19 maja, 2023 - 6:36 pm

Czy jeśli nie mam mascarpone, mieszkam na wsi, mogę to jakoś zastąpić mlekiem kokosowym?

Reply
Monia 23 maja, 2023 - 8:14 pm

Ile piec, jeżeli zrobiłam w 1 keksówce podwójną porcję?

Reply
Marta 5 lipca, 2023 - 10:18 am

Rabarbar jest troche trwardy. Czy jest jakis sposób aby był bardziej mekki – czy to zalezy od rabarbaru?

Reply
Zuza 26 lipca, 2023 - 5:17 pm

Czy można użyć mrożonego rabarbaru?

Reply

Leave a Comment