Wytrawne leniwe z bobem, gorczycą i koprem

Sekretem udanych leniwych jest ich leniwe przygotowanie. To wiemy wszyscy. Jednak nie każdy jeszcze wie, że leniwe równie dobrze smakują – jak nie lepiej – w wersji wytrawnej. Rumiane z bobem, gorczycą i koprem.

Kluseczki lub kluchy. Pomyślicie zależnie od waszego stanu historycznie-emocjonalnego względem leniwych. Pieszczotliwe powiedzą ci, których ciepło tego dania rozgrzewało brzuchy przy babcinym stole. Kluchy – groźnie wybrzmieją na kartach pamięci tych, którzy znają je ze szkolnej stołówki. Rozgotowane, kwaśnawe, mączyste.

Leniwe muszą być dopieszczone. Ze śmietankowego, ultratłuściutkiego twarogu, usztywnione małą ilością mąki, by rozpływały się w ustach. Dobrze je podkręcić pełnym smakami: cytryną, a w przypadku wytrawnych jeszcze serem długodojrzewającym. Dodatki mogą być sezonowe. Na blogu bardzo lubicie wersję ze szparagami i serem kozim, ale to, czym otulicie twarogowe kluseczki, to jedynie wasza fantazja.

Wytrawne leniwe z bobem, gorczycą i koprem 1

Wytrawne leniwe z bobem, gorczycą i koprem
2 porcje
300 g twarogu śmietankowego (najlepiej ze Strzałkowa)
½ szklanki startego sera długodojrzewającego typu parmezan lub dziugas + 2 do podania
1 jajko “zerówka”
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczki skórki z cytryny
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej typ 450 + do podsypania
300 g bobu
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka gorczycy
½ łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżki posiekanego kopru
sok z cytryny

1. Przygotuj wytrawne leniwe. Twaróg leniwie rozgnieć z serem długodojrzewającym, jajkiem, solą i skórką z cytryny. Dodaj mąkę, wymieszaj. Masa powinna być zwarta, może się odrobinę lepić. Wyłóż ją na solidnie oprószoną mąką stolnicę. Masę na leniwe podziel na 2 części. Zroluj na wałki o grubości około 2 cm. Spłaszcz je lekko nożem i potnij pod skosem na kawałki o długości około 3 – 4 cm.

2. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów i przełóż na talerz, by odparowały.

3. W międzyczasie ugotuj bób w szczodrze osolonej wodzie. Przelej lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania. Obierz z łupin. Odstaw.

4. W dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gorczycę i kumin. Smaż 30 sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzuć na patelnię wytrawne leniwe. Możesz je smażyć do powstania rumianej skórki lub nie – obie wersje są pyszne. Dodaj ugotowany bób wraz ze ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj po raz ostatni. Zdejmij z ognia, skrop sokiem z cytryny.

5. Wyłóż leniwie leniwe na talerze. Posyp parmezanem i udekoruj koprem. Podawaj!

Rady/porady
Poza sezonem bób można podmienić na mrożony groszek.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wytrawne leniwe z bobem, gorczycą i koprem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Kamila 3 sierpnia, 2021 - 4:12 pm

Dzięki, zrobiłam dziś na obiad 🙂 Pysznie!

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 10:17 am

przyjemność po mojej stronie!

Reply
Dawid 8 sierpnia, 2021 - 4:54 pm

Hej, czy to normalne, że wyszły trochę twarde ?
Może zmniejszyć ilość mąki?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:31 am

Nie powinny, prawdopodobnie użyty twaróg był mniej wilgotny. Można dać mniej mąki oczywiście!

Reply
Joanna 9 sierpnia, 2021 - 6:56 pm

Czy można użyć musztardy zamiast gorczycy?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:34 am

Jasne! Dorzuć tylko jakiś pestek, by nadać kontrastu. Może pinie? Lub dyni?

Reply
Mi 10 sierpnia, 2021 - 12:29 pm

Czy można użyć innej mąki?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:35 am

Jeśli to pytanie o gluten, to tak – można użyć mieszanki mąk bezglutenowych. Można też użyć mąki orkiszowej jasnej

Reply
Aneta 13 sierpnia, 2021 - 11:04 pm

Wyglada pysznie! Bob – nie ma nic lepszego! Leniwe moje ulubione danie od dzieciństwa i tak już zostało – ale ponownie tej wersji nie próbowałam i zrobię przy najbliższej okazji 🙂

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:05 pm

Trzeba korzystać z sezonu bobowego do ostatniej łupiny!

Reply
Patrycja 30 sierpnia, 2021 - 8:57 am

Jaki jeszcze twaróg polecasz?

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2021 - 11:17 am

Strzałkowski!

Reply

Leave a Comment