Małe ziarenka białej fasoli obtoczone pomidorowym sosem pachnącym rozmarynem, gdzieniegdzie z chrupiącymi orzechami oraz mięsistymi suszonymi pomidorami. Wszystko najchętniej ląduje na grzance nasączonej oliwą i natartą czosnkiem, tak że można ją słonecznie nazwać bruschettą.
Potrawa błyskawica. 15 minut po wejściu do kuchni ragù jest już gotowe, a składniki do niej użyte zawsze mam w spiżarni. Nic więc dziwnego, że tak często przyrządzam ją w swojej kuchni – zazwyczaj spontanicznie, ale zawsze smacznie. Lubię jeść takie wegańskie ragù po prostu z chlebem (niewegańsko z masłem), czasami z makaronem, a na wieczory ze znajomymi (lub filmem) przygotowuję z niego bruschetty nasączone oliwą i natarte czosnkiem, które uginają się od ilości pachnących rozmarynem fasolek w pomidorach.
Ragù z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich
3-4 porcje
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
½ szklanki orzechów włoskich
2 puszki białej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
10 pomidorów suszonych w oliwie ziołowej, pokrojone na plasterki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
cukier trzcinowy
garść rukoli (opcjonalnie)
Białą fasolę odcedź, zachowując ¼ szklanki płynu.
Rozgrzej na dużej patelni 4 łyżki oliwy ziołowej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Wrzuć cebulę, posyp szczyptą soli i cukru trzcinowego i smaż przez około 4 minut na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj orzechy włoskie, smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dorzuć 1 łyżeczkę rozmarynu i plasterki czosnku, smaż 30 sekund.
Dodaj odcedzoną fasolę i smaż przez 3 minuty, mieszając raz po raz. Wlej pomidory z puszki wraz z ¼ szklanki płynu po fasoli. Duś przez 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, dodaj suszone pomidory i gotuj jeszcze kilka minut aż odparuje. Dopraw solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru trzcinowego. Jeśli lubisz, dodaj sporą garść rukoli, wymieszaj. Podawaj ze świeżym chlebem, focaccią, wymieszane z makaronem lub na czosnkowych grzankach, jako bruschetty.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
NIE BĄDŹ FASOLA, UDOSTĘPNIJ. JEŚLI CI SIĘ PODOBA OCZYWIŚCIE ♥
16 komentarzy
Bardzo smaczne, jednak chyba lepsze następnego dnia po przygotowaniu kiedy smaki są dobrze wymieszane.
To chyba cecha wszystkich potraw z fasolą, pozdrawiam 🙂
Prze przy szne!!!
Zrobiłam z makaronem, bo nie miałam nic innego, ale z chlebem to będzie petarda!
<3
hej 😉 nie mieszkam w Polsce, dlatego zastanawiam sie, ile to jest gram w puszce fasoli?
400 g!
chcialabym trafic w dobre proporcje 😉
UWIELBIAM !!! Gdy zrobiłam to pierwszy raz to zakochałam się w tym daniu na zawsze ! Jest pyszne, tanie i szybkie !
cieszę się!
Hej🙃Przepyszne! Tylko wyszło mi rzadkie, mogę prosić o informację ile gramów ma być pomidorów w puszce?
Standardowe 400g
Przepyszne! Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni 😉
Panie Rozkoszny! Jesteś Pan prze*ujem! Nawet taka ameba i imbecyl kuchenny jak ja, był w stanie zrobić przepyszne ragu! Przepis napisany idioto-odpornie. Najedzony pod kokardkę bez grama mięsa! Na zimno z chlebem czy grzanką też bardzo dobrze smakuje ;D Jak dla mnie, absolutna petarda!
Pyszny, z kasza gryczana po prostu bomba !!!
cieszę się!
Pyszne, zastanawiam się tylko nad jednym – czemu służy dodanie suszonych pomidorów pod koniec, a nie podsmażenie ich razem z cebulą? Chodzi o to, żeby niw wytraciły swojej kwaskowości?