Odkąd założyłem bloga jestem zasypywany pytaniami o ulubione danie. Tak się składa, że potrafię odpowiedzieć na te pytanie, bo mam je aż dwa. Na jedno z nich panuje obecnie sezon. Pełne świeżych sierpniowo-wrześniowych pomidorów, cukinii i bakłażanów. Owiane disneyowską legendą, proste, prowansalskie danie jednogarnkowe – ratatouille.
To takie moje comfort food – na każdą złą chwilę. Miska ciepłych soczystych, pachnących rozmarynem i bazylią warzyw potrafi zrobić swoje. Przetestowałem już nie jeden przepis. Gotowałem z Julią Child, Rachel Khoo, Davidem Lebovitz i wieloma innymi, by znaleźć ten jedyny, idealny. Chyba go mam, ale nie tu jest klucz do sukcesu. To jakość i świeżość warzyw odgrywa swoją rolę. Pomidory powinny być pachnące, bakłażany jędrne, cukinie słodkie i nieprzerośnięte, a oliwa esencjonalna i niekwaśna. Wszystko to mamy na wyciągnięcie ręki. No to do dzieła!
Ratatouille
800 g bakłażana (2 sztuki)
1300 g cukinii w dwóch kolorach – żółtej i zielonej (3-4 sztuki)
2 kg pomidorów świeżych (poza sezonem można użyć puszkowanych dobre jakości np. pelati)
3 papryki (różne kolory)
4 cebule
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
pęczek bazylii (jedna doniczka)
2 gałązki świeżego rozmarynu
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Najpierw bakłażana pokrój wraz ze skórką w kostkę ok. 2,5 centymetrową, przełóż do miski, posyp dwoma łyżkami soli i wymieszaj. Wyłóż na durszlak i zostaw na ok. 25 minut aby puściły sok. Pomidory natnij od dołu w krzyżyk i zalej wrzątkiem, pozostawiając je na 20 sekund. Obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki usuwając szypułki. Większe ćwiartki pokrój jeszcze na mniejsze cząstki. Usuń nasiona z komór pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Dodaj cukinię pokrojoną na talarki lub plasterki, smaż aż się zrumieni, przez około 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż je łyżką cedzakową do dużego garnka.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oliwy i obsmaż paprykę pokrojoną na plasterki o szerokości ok. 1.5 cm. Smaż co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Przełóż do garnka z cukinią. Na patelnię wlej dodatkowe 4 łyżki oliwy, dodaj opłukanego i osuszonego bakłażana. Co chwilę mieszając smaż aż się zrumieni przez ok. 5 minut. Przełożyć do garnka z warzywami. Na patelnię wlej ostatnie dwie łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i poszatkowany rozmaryn oraz rozgniecione nożem ząbki czosnku. Smaż co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.
Dodaj pomidory, zioła prowansalskie oraz 4 łyżki natki pietruszki. Smaż przez ok. 10 minut. Następnie przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotuj. Delikatnie przemieszaj, przykryj garnek pokrywą i gotuj przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-4 razy warzywa delikatnie przemieszaj. Odstaw z ognia i wymieszaj z resztą natki i posiekaną bazylią (pozostawiając trochę do dekoracji). Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Ratatouille może być samodzielnym daniem, poddane z ulubionym, chrupiącym pieczywem i świeżym masłem (tak smakuje najlepiej) lub dodatkiem do np. ryby albo jak się jeszcze na pewno przekonacie na blogu – nadzieniem.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
9 komentarzy
Fakt, pyszne 🙂
Teraz to by się zjadło dopiero 😀
W lecie mogę jeść na okrągło 🙂
ja też, pyszne jest 😉
Robię drugi raz w tym tygodniu! Takie rozkosze to ja mogę
Moje ulubione rozkosze. Cukinia i bakłażan to zdecydowanie rozkoszne połączenie
Długo zwlekałam, żeby zrobić to danie, w końcu to tylko zwykłe warzywa… Ale stan lodówki zmusił mnie żeby zrobić je na lunch i… OMG! ludzie, to jest sztosiwo, róbcie a się serio zakochacie <3
prostota <3
Pyszne! ☺️
Czy takie danie można zapasteryzowac w słoikach na zimę?