Maślane ciasteczka kruche z czekoladą i solą

Nieprzyzwoicie maślane, bosko kruche, z gorzką czekoladą i solidną ilością przełamującej smak soli. Ponoć najlepsze, nie tylko w swoim rodzaju.

W kulinarnym świecie zawrzało. Alison Roman (znana redaktorka magazynu Bon Appetit i New York Times Cooking) wydała książkę “Dining In”, w której znalazł się przepis pod dość długim (ale emocjonującym) tytułem – Salted Butter and Chocolate Chunk Shortbread or Why Would I Make Another Chocolate Chip Cookie Ever Again?

Co więcej Alison mówi, że klasyczna wersja jest “głęboko niesatysfakcjonująca”, bo za słodka, za miękka i z byt dużą ilością czekolady. Jej przepis ma rozwiązywać wszystkie te problemy. Brzmi kusząco, prawda? Ameryka oszalała, codziennie na Instagramie pojawiało się dziesiątki zdjęć tych ciasteczek, nawet Deb Parelman (najpopularniejsza blogerka kulinarna na świecie) wrzuciła zdjęcie, nazywając je “ciasteczkami roku”.

Oryginalny przepis oparty jest na solonym maśle, te zastąpiłem klasycznym, ale z dodatkiem soli. To, co sprawia, że te ciasteczka są naprawdę wyjątkowe to boki obtoczone w brązowym cukrze, strzelającym między zębami i kontrastującym z płatkami soli. Musicie spróbować.

Maślane ciasteczka kruche z czekoladą i solą 3

Maślane ciasteczka kruche z czekoladą i solą:
24 ciasteczka
250 g masła, miękkiego
100 g cukru białego
50 g cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki
¾ łyżeczki soli
150 g czekolady gorzkiej, posiekanej na kawałki
1 jajko, roztrzepane
cukier brązowy
sól morska

Utrzyj masło z oboma rodzajami cukru i wanilią na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę (bez wiórek, które zabawiłby ciasto na ciemno – najwyżej, że chcesz). Dodaj suche składniki do masła i wymieszaj tylko do połączenia.

Masę podziel na dwie części i każdą połóż na kawałku foli spożywczej. Za pomocą foli zroluj ciasto w rulon o średnicy około 5 cm. Włóż do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 2 h.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Każdy rulon ciasta posmaruj roztrzepanym jakiem, obtocz/posyp brązowym cukrem. Ciasto pokrój na plasterki o grubości około 1 ½ cm. Rozłóż je na blaszce lub dwóch (nie urosną za bardzo, więc mogą być dość blisko siebie). Piecz przez około 13 – 15 minut, aż boki ładnie się zarumienią (środek może być wciąż miękki). Ewentualnie upiecz porcję z drugiej blaszki. Wystudź choć trochę i zjedz z mlekiem lub kawą.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Maślane ciasteczka kruche z czekoladą i solą 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Olga 10 października, 2018 - 3:24 pm

Hej Rozkoszny, myslisz ze moge zamrozic ten drugi rulon i upiec (od ostatniego akapitu) kiedy znow bede miala na ciasteczka ochote? Bo nie ma szans zebym sama zjadla 24 a nastepne kilka dni jestem w swojej samotni 🙂

Reply
rozkoszny 10 października, 2018 - 4:06 pm

Hej, to całkiem racjonalny pomysł!

Reply
Cooooola 12 stycznia, 2019 - 4:41 pm

Ale jak utrzeć ? Na tarce?

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2019 - 4:43 pm

Mikserem 🙂

Reply
Magdalena 10 grudnia, 2019 - 11:14 am

A jest możliwość zrobienia ich w wersji bezglutenowej?

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2019 - 12:33 pm

Tak, proszę sięgnąć po mieszankę mąk bezglutenowych

Reply

Leave a Comment