Nieprzyzwoicie maślane, bosko kruche, z gorzką czekoladą i solidną ilością przełamującej smak soli. Ponoć najlepsze, nie tylko w swoim rodzaju.
W kulinarnym świecie zawrzało. Alison Roman (znana redaktorka magazynu Bon Appetit i New York Times Cooking) wydała książkę “Dining In”, w której znalazł się przepis pod dość długim (ale emocjonującym) tytułem – Salted Butter and Chocolate Chunk Shortbread or Why Would I Make Another Chocolate Chip Cookie Ever Again?
Co więcej Alison mówi, że klasyczna wersja jest “głęboko niesatysfakcjonująca”, bo za słodka, za miękka i z byt dużą ilością czekolady. Jej przepis ma rozwiązywać wszystkie te problemy. Brzmi kusząco, prawda? Ameryka oszalała, codziennie na Instagramie pojawiało się dziesiątki zdjęć tych ciasteczek, nawet Deb Parelman (najpopularniejsza blogerka kulinarna na świecie) wrzuciła zdjęcie, nazywając je “ciasteczkami roku”.
Oryginalny przepis oparty jest na solonym maśle, te zastąpiłem klasycznym, ale z dodatkiem soli. To, co sprawia, że te ciasteczka są naprawdę wyjątkowe to boki obtoczone w brązowym cukrze, strzelającym między zębami i kontrastującym z płatkami soli. Musicie spróbować #thecookies.
Maślane ciasteczka kruche z czekoladą i solą:
24 ciasteczka
250 g masła, miękkiego
100 g cukru białego
50 g cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki
¾ łyżeczki soli
150 g czekolady gorzkiej, posiekanej na kawałki
1 jajko, roztrzepane
cukier brązowy
sól morska
Utrzyj masło z oboma rodzajami cukru i wanilią na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę (bez wiórek, które zabawiłby ciasto na ciemno – najwyżej, że chcesz). Dodaj suche składniki do masła i wymieszaj tylko do połączenia.
Masę podziel na dwie części i każdą połóż na kawałku foli spożywczej. Za pomocą foli zroluj ciasto w rulon o średnicy około 5 cm. Włóż do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 2 h.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Każdy rulon ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, obtocz/posyp brązowym cukrem. Ciasto pokrój na plasterki o grubości około 1 ½ cm. Rozłóż je na blaszce lub dwóch (nie urosną za bardzo, więc mogą być dość blisko siebie). Piecz przez około 13 – 15 minut, aż boki ładnie się zarumienią (środek może być wciąż miękki). Ewentualnie upiecz porcję z drugiej blaszki. Wystudź choć trochę i zjedz z mlekiem lub kawą.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
Wasz,
Rozkoszny
25 komentarzy
Hej Rozkoszny, myslisz ze moge zamrozic ten drugi rulon i upiec (od ostatniego akapitu) kiedy znow bede miala na ciasteczka ochote? Bo nie ma szans zebym sama zjadla 24 a nastepne kilka dni jestem w swojej samotni 🙂
Hej, to całkiem racjonalny pomysł!
Ale jak utrzeć ? Na tarce?
Mikserem 🙂
A jest możliwość zrobienia ich w wersji bezglutenowej?
Tak, proszę sięgnąć po mieszankę mąk bezglutenowych
Ciastka pyszne, robiłem z oryginalnego przepisu Alison jakiś czas temu. Czym się różni przepis Alison od Twojego oprócz zastąpienia masła solonego normalnym? Wyglada na kopie, a prośba o wrzucanie zdjęć na IG z twoim hasztagiem zamiast #thecookies jest żałosna.
Hej, czytałeś wstęp do przepisu? Jest cały poświęcony Alison i jej ciasteczkom 🙂
„Góra-dół” czy Termoobieg?
zawsze góra-dół
Upiekłam w poniedziałek, żeby były na święta. Upiekłam we wtorek z tego samego powodu. I we środę. Wchłonęli wszystko. Uzależnili się i krzyczą o więcej.
<3
Makowca z Twojego przepisu też pochłonęli. Super ciasto się zakręciło
super!
rozpływają się w ustach, dodałem od siebie łyżkę jasnego miso dla podkręcenia umamicznego-słodko-słonego smaku <3 boskie, dzięki rozkoszny
Czemu moje nie zachowały kształtu? Smak pyszny, ale rozlały się pod wpływem temperatury w piekarniku, praktycznie wyszło jedno duże ciastko wielkości brytfanki.
może nie były odpowiednio zmrożone?
U mnie to samo… mroziłam z 2 h w zamrażarce
U mnie tak samo, ciastka się rozlały. Nadal są pyszne ale chciałabym wiedzieć co mogę poprawić żeby następnym razem tego uniknąć.
Spróbuję następnym razem dodać troszkę więcej mąki
Kocham przepisy Rozkosznego, ale te ciastka chyba nie mogą się udać. Obawiam się, że tylko zmarnuję składniki 😥
Kocham przepisy Rozkosznego, ale te ciastka chyba nie mogą się udać. Obawiam się, że tylko zmarnuję składniki. Zapakowałam co prawda do zamrazarki, ale czy moze sie udac ciastko bez jajka i bez proszku do pieczenia? 😥
Może i to jak!
Niestety mnie też się rozlały mrożone odpowiednio długo maslo ubite z cukrem na puszystą- może powinien być cukier puder? Nie wiem co może być nie tak.
Czemu tak się dzieje???
Aaa I mąkę przesiałam myślę że przy takich proporcjach masła nie ma możliwości żeby się nie rozlały / czy na pewno na zdjęciach są upieczone ciastka a nie tylko opalone palnikiem po bokach do zdjęcia?