Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem

Nie mam nic do smażonego karpia, ale pieczony łosoś jest po prostu znacznie mniej problematyczny (i wszyscy go lubią). Nie trzeba stać nad kuchenką, przenikając zapachem oleju, a potem walczyć z armią ości. W zasadzie wystarczy ułożyć płat ryby w naczyniu, zalać go oliwą, dodać przyprawy, pomarańcze i ustawić piekarnik na niską temperaturę. Dzięki tej metodzie nie ma szansy na wysuszenie łososia, więc nawet jeśli ktoś miałby się spóźnić – nie wszystko stracone. I tak ryba będzie soczysta i aromatyczna.

Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem
składniki na 4-6 porcji
1 kg filetu łososia
2 małe pomarańcze, pokrojone w cienkie plasterki
3 gałązki rozmarynu
1 łyżka jałowca
½ szklanki oliwy extra virgin
sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
sól morska, świeżo mielony pieprz

Cały przepis w moim świątecznym artykule na Vogue.pl.

Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

fs 31 grudnia, 2020 - 5:59 pm

Czy łososia ze skórą trzeba na początku podsmażyć od spodu?

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:56 pm

nie

Reply
Joanna 8 stycznia, 2021 - 11:40 pm

Hejka, cudowny przepis, zrobilam na święta w ramach karp detox i był hitem. Jutro znowu będę robić na obiad dla przyjaciół i myslę o dodatkach. Doradz proszę z czym jeszcze fajnie by sie komponował.
Podam pastę z korzenia pietruszki na przystawkę i sernik baskijski do kawy.
Dziękuję

Reply

Leave a Comment