Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem

Nie mam nic do smażonego karpia, ale pieczony łosoś jest po prostu znacznie mniej problematyczny (i wszyscy go lubią). Nie trzeba stać nad kuchenką, przenikając zapachem oleju, a potem walczyć z armią ości. W zasadzie wystarczy ułożyć płat ryby w naczyniu, zalać go oliwą, dodać przyprawy, pomarańcze i ustawić piekarnik na niską temperaturę. Dzięki tej metodzie nie ma szansy na wysuszenie łososia, więc nawet jeśli ktoś miałby się spóźnić – nie wszystko stracone. I tak ryba będzie soczysta i aromatyczna.

Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem
składniki na 4-6 porcji
1 kg filetu łososia
2 małe pomarańcze, pokrojone w cienkie plasterki
3 gałązki rozmarynu
1 łyżka jałowca
½ szklanki oliwy extra virgin
sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
sól morska, świeżo mielony pieprz

Cały przepis w moim świątecznym artykule na Vogue.pl.

Płat łososia pieczony w oliwie z pomarańczami, rozmarynem i jałowcem 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

fs 31 grudnia, 2020 - 5:59 pm

Czy łososia ze skórą trzeba na początku podsmażyć od spodu?

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:56 pm

nie

Reply
Joanna 8 stycznia, 2021 - 11:40 pm

Hejka, cudowny przepis, zrobilam na święta w ramach karp detox i był hitem. Jutro znowu będę robić na obiad dla przyjaciół i myslę o dodatkach. Doradz proszę z czym jeszcze fajnie by sie komponował.
Podam pastę z korzenia pietruszki na przystawkę i sernik baskijski do kawy.
Dziękuję

Reply
Grzegorz 20 lutego, 2021 - 6:06 pm

OMG, NO!
Kolega podesłał mi linka do Twojego bloga bo podobno tu są dobre przepisy wegetariańskie. .. Prawie od razu trafiam na rybę. Albo mnie kolega nabrał, albo Ty, Rozkoszny, rozkosznie drwisz sobie z wegetarian. Tak czy inaczej, więcej tu nie będę zaglądać.

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2021 - 12:13 pm

Bo są tu – mam nadzieję dobre – przepisy wegetariańskie. Co nie oznacza, że tylko takie 🙂

Reply

Leave a Comment