Carbonara z kurkami i kaparami

Jest to jakby carbonara, ale w miejsce pancetty wchodzą kurki smażone z szalotką, rozmarynem i białym winem oraz kapary przełamujące jedwabisty smak jajecznego sosu.

To jeden z tych kulinarnych wynalazków, który powstał bez większego namysłu, pod wpływem głodu i określonej zawartości lodówki. Gdy wziąłem pierwszy kęs, wiedziałem, że przepis musi pojawić się na blogu – ma tyle smaku! Klasyczna carbonara jest dość ciężka, ale ta wersja jest rześkie jak pierwszy powiew jesiennego powietrza, oferując przy mnóstwo smaku.

Carbonara z kurkami i kaparami

Carbonara z kurkami i kaparami
2 porcje
200 g kurek
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy extra virgin
1 mała szalotka, poszatkowana
3 ząbki czosnku, posiekanego w cienkie plastry
1 łyżka posiekanego rozmarynu
½ szklanki (125 ml) wina białego
2 jajka
2 żółtka
½ szklanki (45 g) startego grana padano lub parmezanu
200 g ulubionego makaronu (u mnie tagliatelle)
¼ szklanki (30 g) kaparów
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Oczyścić kurki, przekładając je do dużej miski. Obtocz je w mące, a następnie zalej zimną wodą. Brud powinien opaść wraz z mąką. Wyjmij kurki na sito i odcedź. Osusz za pomocą ręcznika kuchennego.

2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż szalotkę wraz z czosnkiem, rozmarynem i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż będzie szklista, około 5 minut. Dodaj kurki i smaż, aż zmiękną, 3 – 4 minuty. Wlej wino i odparuj większość. Zdejmij z ognia. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą, jeśli potrzeba.

3. W dużej misce wymieszaj jajka, żółtka i ser. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

4. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przełóż go do miski z masą jajeczną i wymieszaj.

5. Jeśli patelnia lekko, ostygła, przełóż na nią makaron wraz z sosem. Dodaj kapary i intensywnie mieszaj, aż sos oblepi makaron. Jeśli to się nie stanie, ustaw mały ogień i cały czas mieszaj. Uważaj, aby nie doprowadzić do ścięcia jajek.

6. Kurkową carbonarę podawaj z większą ilością sera i ciesz się złotą jesienią.

Rady/porady
Zamiast makaronu suchego, można sięgnąć po 250 g makaronu świeżego jajecznego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Carbonara z kurkami i kaparami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

PAULINA 8 września, 2023 - 4:21 pm

makaron bardzo smaczny, jesienny i będę robić częściej. Zapomniałam dodać kapary, więc z nimi to już w ogóle będzie sztos
Cieszę się, że trafiłam na Twój blog. Inspiruje mnie do sięgania po wege przepisy, tak że z mięsem gotuję dużo rzadziej niż kiedyś

Reply
rozkoszny 8 września, 2023 - 6:15 pm

dziękuję!

Reply
Paula 10 września, 2023 - 10:45 am

Przepyszne danie! Kolejny przepis Twojego autorstwa, który na stałe zagości w moim domowym menu. Jedno pytanko – czy przepis jest typowo sezonowy, czy jest szansa robić go również gdy nie ma kurek w sprzedaży?

Reply
rozkoszny 10 września, 2023 - 4:17 pm

Można spróbować z boczniakami

Reply
Joanna 24 września, 2023 - 8:10 pm

My zrobiliśmy dziś z boczniakami zamiast kurek – wyszło obłędnie! Pychota, polecamy!

Reply
Ewa 23 września, 2023 - 5:58 pm

Jeżeli jajka się nie zetną to będą surowe?
Pozdrawiam i dziękuje za super przepisy,Wiele wypróbowałam i wszystko było przepyszne!

Reply
rozkoszny 24 września, 2023 - 1:16 pm

Jajka nie są do końca surowe, bo mieszane z ciepłym makaronem

Reply
kasiam 3 października, 2023 - 12:37 pm

hej! swietny przepis! dzieki! jedynie co bom zmienila to proporcjedo sosu z jaj, wg starego wloskiego przepisu do sosu z jaj dodajemy: zawsze jedno jajko cale i zoltka w zaleznosci ile porcji robisz, czyli w tym przypydku jezeli dla dwoch osob to dwa zoltka, pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 3 października, 2023 - 4:54 pm

ale tak właśnie przecież jest 😀

Reply
Ruta 14 października, 2023 - 4:30 pm

Świetne, dodałam jeszcze natkę pietruszki

Reply
Aga 18 października, 2023 - 12:45 pm

Cześć, zrobiłam ten makaron i wyszedł obłędny ❤️ Jednak mi czegoś w nim brakowało, bo pominęłam kapary (których bardzo nie lubię). Czy jest coś, czym można je zastąpić? Pozdrawiam ciepło 💛

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:46 pm

cześć, może oliwki?

Reply
Michalina 16 listopada, 2023 - 2:33 pm

Super przepis. Zrobiłam właśnie makraon – mam maszynke do makaronu Ariete, więc poszło szybko .:-) Smak obłędny. W domu jedli, aż im się uszy trzęsły 🙂

Reply

Leave a Comment