Marcepan, śliwki, karmel. Czujecie, jak rozkoszne jest to połączenie? To ciasto z gatunku nietuzinkowych, na które przepis będzie pytać was każdy, kto je spróbuje.
Mariaż śliwek z marcepanem należy do jednego z moich ulubionych. Już kilka lat temu dzieliłem się tutaj przepisem na tartę ze śliwkami i marcepanem. Tym razem więcej rozpusty. To ciasto zainspirowane jest pomysłem amerykańskiej cukierniczki Natashy Pickowicz z jej debiutanckiej książki “More than Cake”, która z kolei bazowała na ciastu Królowej Elżbiety Lawrence’a. Długa droga, każdy coś zmienia i dodaje od siebie (lub zabiera!). Ciasto bazuje na marcepanie, który jest podstawą masy na ciasto, ale także pełni rolę chrupiącej skorupki na wierzchu (pyszna sytuacja). Zresztą na wierzchu dzieje się dużo dobrego, bo ciasto połyskuje karmelowymi migdałami w tofi. Najlepiej smakują w dzień przygotowania, więc miejcie to na uwadze, planując jesienne przyjęcie.
Marcepanowe ciasto ze śliwkami i karmelowymi migdałami
keksówka 23 cm x 9 cm
Marcepan
¾ szklanki (75 g) mąki migdałowej
¾ szklanki (90 g) cukru pudru
1 łyżka (15 g) roztrzepanego białka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1 łyżka amaretto
½ łyżeczki soli morskiej
Ciasto
120 g masła, w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki (90 g) mąki pszennej
¼ szklanki (25 g) mąki migdałowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 duże (150 g) śliwki, przełowione i pozbawione pestek
Karmelowe migdały
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki (45 g) masła
¼ szklanki (50 g) cukru trzcinowego
1 szklanka (100 g) płatków migdałowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
2. W malakserze połącz składniki na marcepan: mąkę migdałową, cukier, puder, roztrzepane białko, ekstrakt migdałowy i sól. Możesz też to zrobić w misce za pomocą łyżki i dłoni, ale masa będzie trochę mniej jednolita. Oddziel 60 g (¼ szklanki) masy i odłóż na później.
3. Resztę marcepanu przełóż do misy miksera wraz z masłem. Ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta, 3 – 4 minuty. Zacznij dodawać jajka, jedno po drugim, czekając aż wcześniejsze połączy się z masą. Dodaj ekstrakt waniliowy.
4. W osobnej misce połącz mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj delikatnie do połączenia.
5. Przełóż masę do keksówki, wyrównaj ją łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki rozcięciem do góry. Pozostały marcepan podrzyj na ciasto niczym kruszonkę. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, około 45 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
6. Przygotuj karmelowe migdały: Przełóż śmietankę, masło, cukier trzcinowy, płatki migdałowe i ekstrakt waniliowy do średniego rondla. Zagotuj na średnio dużym ogniu, często mieszając, a następnie gotuj, aż masa przybierze jasnokaremlowego koloru, około 4 minuty. Dodaj sporą szczyptę płatków soli morskiej i wyłóż na marcepanowe ciasto. Podawaj z czarna herbatą i ciesz się smakiem jesieni!
Rady/porady
Ciasto świetnie będzie także smakować w wersji z orzechami laskowymi (wówczas orzechy do masy karmelowej lekko posiekaj). Jeśli masz w domu marcepan, użyj 180 gramów.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
7 komentarzy
Czy sliwki mrozone sie nadadza?
Tak, będą ok
czy można zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową w tych samych proporcjach?
Nie testowałem, ale myślę, że samą ryżową jednak nie
A jakie owoce zamiast śliwki? Maliny lub borówki się sprawdzą?
zrobiłam pierwszy raz i dla mnie eksplozja smaków, kocham miłością niekończoną, a przyznam, że fanką samego marcepanu nie jestem 😀 pozdrawiam!
Cieszę się!