Do chleba

  • Pełnoziarnista focaccia na skróty

    by rozkoszny

    Oto pełnoziarnista focaccia. Mocno sprężysta, puszysta i oliwna. Sprawa jest bardzo prosta, bo przygotowuję focaccię amerykańską metodą bez wyrabiania, która opiera się na wymieszaniu składników i zawinięciu brzegów ciasta do …

  • Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

    by rozkoszny

    Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …

  • Biwakowa kanapka z pastą bobową i jajkiem

    by rozkoszny

    Nie ma udanej wycieczki bez pysznej kanapki. Takiej jak ta z pastą bobową i jajkiem o lekko płynnym żółtku. Idealna kanapka na letnią wycieczkę? Oto ona. Sekretem jest rześka, wilgotna …

  • Szparagi to niewątpliwie najgorętsze warzywo sezonu. Na wiele sposobów już je jadłem: fikuśnie, fikuśniej, najfikusniej. Jednak zawsze wracam do tych podanych z sosem holenderskim, który smakuje jak upłynniony luksus. Klasyczne …