Do chleba

  • Korzeń pietruszki jest prawdopodobnie najbardziej niedocenionym polskim warzywem. Drugoplanowo ląduje w rosole (nadając mu mnóstwo umami!), ewentualnie pieczony jest z innymi warzywami korzeniowymi (do boskiego skarmelizowania!). Jego wachlarz możliwości jest …

  • Pieczona feta z miodem i sezamem

    by rozkoszny

    To nie jest feta jaką znacie. Po krótkiej, miodowo-sezamowej kuracji w piekarniku, zamiast kruszyć się na dziesiątki agresywnie słonych kawałków, staje się miękka i perfekcyjnie zbalansowana – aż się prosi, …

  • Jeśli szukacie czegoś na upały – chrupiącego, świeżego, totalnie wciągającego – to jesteście w dobrym miejscu. Ta sałatka zawiera wszystkie elementy, które sprawią, że nie będzie można was od niej …

  • Szparagi z majonezem miso, dymką i sezamem

    by rozkoszny

    Chrupiące zielone szparagi i umamiczny, intensywnie słony domowy majonez miso, którego nawet nie trzeba mozolnie ucierać, a jedynie szybko zblendować. Kolacja, śniadanie lub obiad w 10 minut. Pomysł na ten …