Do chleba

  • Jajka w sosie harissa

    by rozkoszny

    Będziecie chcieli jeść to na okrągło. Jajka w uzależniającym sosie harrisa. To moja wariacja na temat tureckiego cibiru, ale proście, bo zamiast jajek w koszulce – na półtwardo. To idealne …

  • Pan con tomates z burratą i anchois

    by rozkoszny

    Najwspanialszy tapas na koniec lata, gdy pomidory są wygrzane w słodyczy słońca! Pan con tomates vel pa amb tomàquet, czyli kataloński chleb z pomidorem. Wskaż mi wspanialszy hiszpański tapas niż …

  • Hot halloumi pita

    by rozkoszny

    Hot halloumi. Lepkie, gorące, totalnie wciągające. Idealne na letnie dni, gdy jest tak ciepło, że koszula lepi się do piersi. Zawsze kochałem halloumi, ale w Atenach już zupełnie przepadłem. Miałem …

  • Pełnoziarnista focaccia na skróty

    by rozkoszny

    Oto pełnoziarnista focaccia. Mocno sprężysta, puszysta i oliwna. Sprawa jest bardzo prosta, bo przygotowuję focaccię amerykańską metodą bez wyrabiania, która opiera się na wymieszaniu składników i zawinięciu brzegów ciasta do …

  • Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

    by rozkoszny

    Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …

  • Biwakowa kanapka z pastą bobową i jajkiem

    by rozkoszny

    Nie ma udanej wycieczki bez pysznej kanapki. Takiej jak ta z pastą bobową i jajkiem o lekko płynnym żółtku. Idealna kanapka na letnią wycieczkę? Oto ona. Sekretem jest rześka, wilgotna …