Na lekko

  • Pieczone frytki z ciecierzycy panisse z aioli

    by rozkoszny

    Panisse to frytki z ciecierzycy o południowo-francuskim rodowodzie. Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku. Ja zamiast smażyć, lubię je piec i serwować z mocno czosnkowym aioli. To było niemałe odkrycie. …

  • Pasta z fety i pieczonej papryki tirokafteri

    by rozkoszny

    Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …

  • Fasola al limone z cukinią i koprem

    by rozkoszny

    Fasola, ale lekka niczym wiosenna bryza! Cytrynowy sos al limone to prawdopodobnie najlepsze, co może spotkać tego strączka o niezbyt dobrej reputacji. Z nudnej i ciężkiej fasola staje się tak …

  • Gulasz na koniec lata. Słodki, aromatyczny, mieniący się kolorami wrześniowych zachodów słońca. Mamy już jesień, ale ja jeszcze żegnam lato najdrobniejszymi pomidorami i kukurydza o lukrowym smaku. Lubię zachowywać subtelny …