Ciąg dalszy brukselkowej inkwizycji! Pieczona z wędzonym tofu i obtoczona w glazurze z zredukowanego octu balsamicznego zmienia swoje oblicze, stając się tak kusząca, że niejeden heretyk przekona się do tej …
Ciąg dalszy brukselkowej inkwizycji! Pieczona z wędzonym tofu i obtoczona w glazurze z zredukowanego octu balsamicznego zmienia swoje oblicze, stając się tak kusząca, że niejeden heretyk przekona się do tej …
Panisse to frytki z ciecierzycy o południowo-francuskim rodowodzie. Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku. Ja zamiast smażyć, lubię je piec i serwować z mocno czosnkowym aioli. To było niemałe odkrycie. …
Grecy potrafią w kulinarne czary mary. Zaklinają pieczoną paprykę i fetę w świdrującą swoim smakiem podniebienia pastę tirokafteri. Chcecie tego spróbować. Najpierw spróbowałem zdekonstruowanej wersji tej pasty w ateńskiej neo-tawernie …
Fasola, ale lekka niczym wiosenna bryza! Cytrynowy sos al limone to prawdopodobnie najlepsze, co może spotkać tego strączka o niezbyt dobrej reputacji. Z nudnej i ciężkiej fasola staje się tak …
Gulasz na koniec lata. Słodki, aromatyczny, mieniący się kolorami wrześniowych zachodów słońca. Mamy już jesień, ale ja jeszcze żegnam lato najdrobniejszymi pomidorami i kukurydza o lukrowym smaku. Lubię zachowywać subtelny …
Socca to placek z ciecierzycy o chrupiących brzegach i kremowym środku. W Nicei najczęściej podaje się ją bez akompaniamentu, porwaną na kawałki jako przekąskę na drogę. Można jednak podać ją …