W podróży

  • Cacio e Pepe oznacza po prostu „ser i pieprz”. To esencja włoskiego szyku i prostoty. Makaron obtacza zawiesisty sos na bazie skrobiowej wody, w której gotowały się kluski, serów długodojrzewających …

  • Po 6 miesiącach spędzonych w Madrycie zabieram głos w sprawie. Dla Vogue Polska typuję najrozkoszniejsze kąski miasta. Te które śnią mi się po nocach, i dla których wrócę. Zaczynając od …

  • Paella z owocami morza — przepis i historia

    by pan_i_władca

    Paella to niedzielne danie. Przyrządzana na wielkich żeliwnych patelniach pokrytych ryżem oraz skarbami z lasów i mórz. To także tylko pretekst, aby otaczać się przyjaciółmi. Nie ma większej przyjemności niż …

  • Madryckie gazpacho z arbuzem i chili

    by rozkoszny

    Lekko szczypie usta, błogo chłodzi, łagodząc żar bijący z nieba. To nie byle jaki chłodniczek, a jedwabista emulsja pomidorowa siorbana namiętnie w madryckich knajpkach. Zawsze lekceważyłem gazpacho. Do momentu wylądowania …