Cacio e Pepe oznacza po prostu „ser i pieprz”. To esencja włoskiego szyku i prostoty. Makaron obtacza zawiesisty sos na bazie skrobiowej wody, w której gotowały się kluski, serów długodojrzewających …
Cacio e Pepe oznacza po prostu „ser i pieprz”. To esencja włoskiego szyku i prostoty. Makaron obtacza zawiesisty sos na bazie skrobiowej wody, w której gotowały się kluski, serów długodojrzewających …
Po 6 miesiącach spędzonych w Madrycie zabieram głos w sprawie. Dla Vogue Polska typuję najrozkoszniejsze kąski miasta. Te które śnią mi się po nocach, i dla których wrócę. Zaczynając od …
Paella to niedzielne danie. Przyrządzana na wielkich żeliwnych patelniach pokrytych ryżem oraz skarbami z lasów i mórz. To także tylko pretekst, aby otaczać się przyjaciółmi. Nie ma większej przyjemności niż …
Ziemniaki, jajka, oliwa. Wydawałoby się, że to nic szczególnego, ale nie można się bardziej pomylić — haczyk tkwi w uzależniającej konsystencji. Gdy choć raz zrobi się dobrą hiszpańską tortillę, nie …
Pierwszy raz mi się tak zdarzyło. Wyszedłem na jeszcze większego łakomczucha niż jestem w rzeczywistości. Granada słynie z barów serwujących owoce morza, więc udaliśmy się do jednego z nich po …
Lekko szczypie usta, błogo chłodzi, łagodząc żar bijący z nieba. To nie byle jaki chłodniczek, a jedwabista emulsja pomidorowa siorbana namiętnie w madryckich knajpkach. Zawsze lekceważyłem gazpacho. Do momentu wylądowania …