O mnie

O mnie 1
fot. Karo Ramos

Cześć. Nazywam się Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Kocham grubo masłem i nie idę na kompromisy. 

Odkąd pamiętam moją największą pasją życiu był smak i przyjemność, która jest z nim związana. Najpierw jedynie jadłem. Łapczywie kosztowałem wszystkiego co zostało podstawione pod mój nos. Nieco później, zafascynowany programami kulinarnymi Nigelli Lawson i wszystkimi jej nieprzyzwoicie kalorycznymi przepisami, sam udałem się do kuchni uzbrojony w pożyczone od mamy książki kucharskie. Zacząłem gotować z przepisów, krok po kroku. Wszystko wychodziło perfekcyjnie, a ja nabrałem wiatru w żagle. Następnie przyszedł czas na własne eksperymenty i coraz to śmielsze pomysły. Pasja była tak wielka, że po kilku latach wylądowałem w cukierni. Ten epizod nie był długi, ale nauczył mnie wiele. Przede wszystkim pokory.

O mnie 2

Szybko odkryłam, że moje gotowanie nie sprawia przyjemności jedynie mi, ale i wszystkim wokół. Wykorzystywałem każdą możliwą okazję, aby karmić rodzinę i przyjaciół. Rosłem, napawając się wszystkimi, małym komplementem i uśmiechami, które wywołałem. Nakłoniony przez znajomych postanowiłem założyć bloga, aby dalej dzielić się tymi pięknymi, radosnymi momentami, które wywołuje karmienie. Wybór nazwy był prosty. Rozkosznym nazywali mnie znajomi. Moje gotowanie jest beztrosko rozkoszne. Rozkosznie pyszne. 

W 2017 roku, zupełnie niespodziewanie, zostałem uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Nagrody magazynu Saveur są tym czym Oscary dla świata filmu. Nagrody okazały się przepustką do kulinarnej kariery. Posypały się różne propozycje. W 2018 podpisałem kontrakt na debiutancką książkę kucharską.

“Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country” ukazało się 17 marca 2020 nakładem The Experiment/Workman Publishing w USA i Kanadzie. Jest to opowieść o polskich smakach, na których się wychowałem, i które ukształtowały moją pasję. Chciałem opowiedzieć światu o najlepszej rzeczy, jaką Polska ma do zaoferowania — o jedzeniu. Chciałem podkreślić najbardziej rozkoszną części polskiej kuchni, która tak się składa, że jest wegetariańska.

Moja druga książka, będąca polskojęzyczną edycją „Fresh from Poland”, „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” ukazała się 28.10. 2020!

Rozkoszny w mediach i telewizji (wybrane)

Noizz: Zdobył dwa kulinarne Oscary i rozsławił polską kuchnię wege w USA. Teraz Rozkoszny wydaje książkę w Polsce

Vogue Polska: „Rozkoszne”: Polska kuchnia na nowo

Glamour: Rozkoszny, czyli ambasador polskich smaków w USA 

K-MAG: Michał Korkosz to najmłodszy spośród najlepszych polskich kucharzy i autor książki „Rozkoszne” 

Gazeta Wyborcza: Tak wygląda młoda polska kuchnia. Michał Korkosz z Rzeszowa właśnie wydał książkę w Stanach Zjednoczonych

Dzień Dobry TVN: Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza

Vogue Polska: Pięć polskich blogów kulinarnych, które warto odwiedzić

San Francisco Chronicle: A new Polish cookbook showcases the cuisine as a vegetable wonderland

KUKBUK: Rozkoszny: Tradycja od zielonej strony

easyJet Traveller: Not a Sausage. Vegetarian Warsaw (page 76 – 85)

Brytyjski magazyn kulinarny Olive: How to escape through cookbooks

CULTURE: Polish Cuisine Rediscovered: A Modern Take on Polish Food Fights for its Place in the World Culinary Landscape

The Washington Post: A breezy barley risotto gets a boost from goat cheese and cider

Dzień Dobry TVN: Tarta cytrynowa i inne pyszne dania z cytryną – gotowanie

TVP 2 Pytanie na Śniadanie: Potrawy jak dzieła sztuki – rozmowa o fotografii kulinarnej i nagrodzie Saveur

Gazeta Wyborcza: Michał Korkosz nominowany do Oscara blogów kulinarnych

Gazeta Wyborcza: Kulinarny Oscar dla rzeszowianina! Michał Korkosz, autor bloga Rozkoszny.pl nagrodzony w Stanach Zjednoczonych

O mnie 3

Michał Korkosz / Okładka Gazeta Wyborcza Rzeszów