Cześć. Nazywam się Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Kocham grubo masłem i nie chadzam na kompromisy.
Odkąd pamiętam moją największą pasją w życiu był smak i przyjemność, która jest z nim związana. Najpierw jedynie jadłem. Łapczywie kosztowałem wszystkiego co zostało podstawione pod mój nos. Nieco później, zafascynowany programami kulinarnymi Nigelli Lawson i wszystkimi jej nieprzyzwoicie pełnymi w smaki przepisami, sam udałem się do kuchni uzbrojony w pożyczone od mamy książki kucharskie. Zacząłem gotować z przepisów, krok po kroku. Wszystko wychodziło perfekcyjnie, a ja nabrałem wiatru w żagle. Następnie przyszedł czas na własne eksperymenty i coraz to śmielsze pomysły. Pasja była tak wielka, że po kilku latach wylądowałem w cukierni. Ten epizod nie był długi, ale nauczył mnie wiele. Przede wszystkim pokory.
Szybko odkryłem, że moje gotowanie nie sprawia przyjemności jedynie mi, ale i wszystkim wokół. Wykorzystywałem każdą możliwą okazję, aby karmić rodzinę i przyjaciół. Rosłem, napawając się wszystkimi, małym komplementem i uśmiechami, które wywołałem. Nakłoniony przez znajomych postanowiłem założyć bloga, aby dalej dzielić się tymi pięknymi, radosnymi momentami, które wywołuje karmienie. Wybór nazwy był prosty. Rozkosznym nazywali mnie znajomi. Moje gotowanie jest beztrosko rozkoszne. Rozkosznie pyszne. Rozkoszny.pl.
W 2017 roku, zupełnie niespodziewanie, zostałem uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Nagrody magazynu „Saveur” są tym czym Oscary dla świata filmu. Nagrody okazały się przepustką do kulinarnej kariery. Posypały się różne propozycje. W 2018 podpisałem kontrakt na debiutancką książkę kucharską „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, która pojawiała się na rynku amerykańskim wiosną 2020, a następnie w Polsce i Niemczech, stając się we wszystkich krajach bestsellerem! Książka została nazwane jedną z najlepszych książek kulinarnych 2020 przez „Booklist” i „San Francisco Chronicle”!
Kilka lat pózniej przyszedł czas na kolejną książkę „Polish’d” vel ” Nowe Rozkoszne” i jeszcze więcej kulinarnych przyjemności.