O mnie

O mnie 1

Cześć. Nazywam się Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Kocham grubo masłem i nie idę na kompromisy. 

Odkąd pamiętam moją największą pasją życiu był smak i przyjemność, która jest z nim związana. Najpierw jedynie jadłem. Łapczywie kosztowałem wszystkiego co zostało podstawione pod mój nos. Nieco później, zafascynowany programami kulinarnymi Nigelli Lawson i wszystkimi jej nieprzyzwoicie kalorycznymi przepisami, sam udałem się do kuchni uzbrojony w pożyczone od mamy książki kucharskie. Zacząłem gotować z przepisów, krok po kroku. Wszystko wychodziło perfekcyjnie, a ja nabrałem wiatru w żagle. Następnie przyszedł czas na własne eksperymenty i coraz to śmielsze pomysły. Pasja była tak wielka, że po kilku latach wylądowałem w cukierni. Ten epizod nie był długi, ale nauczył mnie wiele. Przede wszystkim pokory.

Szybko odkryłam, że moje gotowanie nie sprawia przyjemności jedynie mi, ale i wszystkim wokół. Wykorzystywałem każdą możliwą okazję, aby karmić rodzinę i przyjaciół. Rosłem, napawając się wszystkimi, małym komplementem i uśmiechami, które wywołałem. Nakłoniony przez znajomych postanowiłem założyć bloga, aby dalej dzielić się tymi pięknymi, radosnymi momentami, które wywołuje karmienie. Wybór nazwy był prosty. Rozkosznym nazywali mnie znajomi. Moje gotowanie jest beztrosko rozkoszne. Rozkosznie pyszne. 

W 2017 roku, zupełnie niespodziewanie, zostałem uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Nagrody magazynu Saveur są tym czym Oscary dla świata filmu. Nagrody okazały się przepustką do kulinarnej kariery. Posypały się różne propozycje. W 2018 podpisałem kontrakt na debiutancką książkę kucharską.

“Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country” ukazało się 17 marca 2020 nakładem The Experiment/Workman Publishing w USA i Kanadzie. Jest to opowieść o polskich smakach, na których się wychowałem, i które ukształtowały moją pasję. Chciałem opowiedzieć światu o najlepszej rzeczy, jaką Polska ma do zaoferowania — o jedzeniu. Chciałem podkreślić najbardziej rozkoszną części polskiej kuchni, która tak się składa, że jest wegetariańska.

Moja kulinarna pasja to nie tylko samo jedzenie. Interesują mnie historie, które za nim stoją, ludzie, którzy je tworzą, i emocje, które wywołuje. Pasję tę przekuwam w zawód food writera, lub bardziej po polsku dziennikarza kulinarnego. Moje kulinarne podróże, reportaże i wysmakowane rozmowy można przeczytać w m.in.

O mnie 2
O mnie 3

O mnie 4

Rozkoszny w mediach i telewizji (wybrane)

Dzień Dobry TVN: Tarta cytrynowa i inne pyszne dania z cytryną – gotowanie

Gazeta Wyborcza: Tak wygląda młoda polska kuchnia. Michał Korkosz z Rzeszowa właśnie wydał książkę w Stanach Zjednoczonych

Vogue Polska: Pięć polskich blogów kulinarnych, które warto odwiedzić

easyJet Traveller: Not a Sausage. Vegetarian Warsaw (page 76 – 85)

O mnie 5

Brytyjski magazyn kulinarny Olive: How to escape through cookbooks

CULTURE: Polish Cuisine Rediscovered: A Modern Take on Polish Food Fights for its Place in the World Culinary Landscape

The Washington Post: A breezy barley risotto gets a boost from goat cheese and cider

TVP 2 Pytanie na Śniadanie: Potrawy jak dzieła sztuki – rozmowa o fotografii kulinarnej i nagrodzie Saveur

O mnie 6

Gazeta Wyborcza Rzeszów: Michał Korkosz nominowany do Oscara blogów kulinarnych

O mnie 7

TVP 3 Aktualności: Michał Korkosz z Rzeszowa w prestiżowym konkursie.

ELLE: Konta na Instagramie, które warto obserwować

Talerz jak płótno malarza – SuperWywiad w Michałem Korkoszem, blogerem kulinarnym.

Gazeta Wyborcza Rzeszów: Kulinarny Oscar dla rzeszowianina! Michał Korkosz, autor bloga Rozkoszny.pl nagrodzony w Stanach Zjednoczonych

Gazeta Wyborcza Rzeszów: Oskary kulinarne rozdane. Wśród zwycięzców młody Polak

Radio Eska: Udało się! Rzeszowianin zdobył kulinarnego Oscara! [AUDIO]

Radiowa Czwórka: Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać (audycja)

TVP 3 Aktualności: Michał Korkosz zdobył dwie nagrody za najlepszą fotografię kulinarną

TVP 2: Kuchnia Michała Korkosza (gotowanie): 1, 2, 3

O mnie 8

TVP 2 – PnŚ: Fasola w kuchni Michała Korkosza (gotowanie)

O mnie 9

TVP 2 – PnŚ: Pyszne dania z czerstwego pieczywa (gotowanie)

O mnie 10