Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują

Uffffff! Bardzo intensywnie pracowaliśmy, żeby to się stało, ale w końcu mogę oficjalnie ogłosić, że polska edycja „Polish’d” ukaże się już 8 listopada! Poznajcie „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”!

W mojej pierwszej książce „Rozkoszne” celebrowałem tradycję. Tym razem idę o krok dalej, pokazując światu, jak wygląda moje współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony ten repertuar ponad 100 przepisów zawiera uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje, które są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno wraz z globalizacją i masową migracją. Niektórzy mogą nazwać to kuchnią fusion, ale ja myślę o tym raczej jako o naturalnej integracji światowych smaków i składników z polską kuchnią. Znajdziecie tutaj kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake. Albo pampuchy, bułeczki gotowane na parze, które nadziewam smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewam sosem na bazie bliskowschodniej tahini. Albo młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem, która jest dla mnie synonimem gorącego lata. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowiej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.

Książkę można zamawiać już w przedsprzedaży na Empik.com – będziecie mieć pewność, że na pewno starczy dla was nakładu. Dziękuję, że tak cierpliwie czekaliście!

Wasz,
Rozkoszny

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment