Nie są to zwykłe gofry, są to gofry niezwykłe! Na zakwasie, a do tego pełnoziarniste, w smaku bogatsze i bardziej złożone, ale równie lekkie i pyszne. Co prawda zrobią je tylko zapaleni foodies, którzy namiętnie hodują na swym kuchennym stole zakwas pszenny, potrzebny do zrobienia francuskiego pain au levain, ale warto puścić ten przepis w świat.
Serce mi się kraja jak muszę wyrzucać nadprodukcję zakwasu, którą wytwarzam przed pieczeniem chleba. Gofry to świetny patent, żeby zjeść wszystkie kultury bakterii do “okruszka”, a może lepiej powiedzieć do ostatniego kwasu? Dodatkową korzyścią jest aspekt zdrowotny, bo zawierają zdecydowanie więcej minerałów i błonnika niż te tradycyjne. Każdemu foodie się spodoba takie udziwnienie; na leniwe śniadanie czy odżywczy deser.
Pełnoziarniste gofry na zakwasie:
2 łyżki (45g) miodu
1 szklanka ciepłej wody
2 jajka “zerówki”
6 g soli
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej typ 750
1 szklanka (255 g) zakwasu pszennego płynnego*
85g masła, roztopionego i przestudzonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
* jakiś znajomy, mama lub sąsiad na pewno piecze chleb i z chęcią użyczy Ci swojego zakwasu, jeśli Ty tego nie robisz
Miód rozpuść we wodzie, dodaj sól i jajka, połącz. Dodaj mąki i zakwas, zamieszaj do połączenia. Przykryj folią i odstaw do lodówki na noc do lodówki.
Rano rozgrzej mocno gofrownicę. Przed smażeniem dodaj przestudzone i roztopione masło, proszek do pieczenia i sodę, przemieszaj do połączenia, jednak postaraj się nie mieszać zbyt długo. Smaż gofry, aż się zezłocą. Podawaj z ulubionymi owocami i konfiturami z domowej spiżarni.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
11 komentarzy
Dzięki za przepis. Właśnie mam trochę za dużo zakwasu. Chyba się skusze na takie gofry. Pożyczę od mamy jej starego dezala, bo własnej gofrownicy jeszcze nie mam. Ciekawe czy dzieciakom będą smakować.
Nie czuć, że są pełnoziarniste, więc myślę, że na pewno. Ale lekki posmak zakwasu jest, który tylko wpływa na plus 🙂
Proszę o przepis na zakwas pszenny
A hodujesz w domu zakwas żytni? Jesli tak, to pójdzie bardzo prosto
Robię jutro, już postanowione! W ogóle ten blog to jest mistrzostwo świata – dziś znalazłam przez przypadek i przepadłam, dzięki za te genialne przepisy!
Witam, proszę się rozgościć 💗 Napisz potem jak Ci smakowały! A mogę zapytać, jak wpadłaś tutaj?
Przepyszne! Dziękuję za przepis :).
Można zostawić ciasto w lodówce na dwa dni, czy lepiej zamrozić już upieczone gofry?
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby mrożenie gofrów
Czesc, czy zakwas zytni bedzie ok?
myślę, że sprosta zadaniu!
Najlepsze gofry! Odkrylam ten przepis szukając przepisu na gofry na zakwasie. Właśnie zrobiłam i to są najlepsze gofry jakie jadłam! Użyłam zakwasu zytniego, make żytnia zamiast pszennej razowej bo akurat taka miałam, I dodałam łyżkę słodu (inspirując się żytnim skandynawskim chlebem razowym). Wyszły pelne głębokiego smaku, chrupiące, i nie za słodkie, czyli takie jak powinny być:) dzięki za ten przepis!