Różany sernik na zimno z białą czekoladą

Nie za słodki, o chmurzastej konsystencji zespojonej jedynie białą czekoladą. Skrywa się w nim też baśniowe smaki róży i kardamonu. A co najlepsze, nie wymaga odpalenia piekarnika.

Pamparampampam, sernik na zimno à la rozkoszny! O tyle jest to ekscytujące, że od początku istnienia bloga nie pojawił się żaden przepis na sernik na zimno. Z prostego powodu, nie lubię ich. Przeszkadza mi galaretowata konsystencja, ser o połysku szyby i posmak serków homogenizowanych, które często w nich lądują.

Ten sernik jest ich zaprzeczeniem, antysernikiem na zimno. Na chrupiącym spodzie pręży się masa serowa, zespojona jedynie białą czekoladą. Lekkości nadaje mu ubita śmietana. Po mocnym schłodzeniu jego konsystencja jest zawarta, ale gdy się go trochę ociepli, przypomina obłoki usadowione na maślanych ciasteczkach. Sami wybierzcie na co macie ochotę.

Do spodu dodaję kardamon, do masy wodę różaną. Dodatki są opcjonalne. Można go też podać sauté, uwypuklając bardziej smak białej czekolady. Należy wtedy wodę różaną zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii.

Różany sernik na zimno z białą czekoladą
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
¾ łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Masa
350 g białej czekolady
400 g twarogu śmietankowego (używam ze Strzałkowa), w temperaturze pokojowej
100 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
300 ml kremówki, schłodzonej
2 łyżki wody różanej
płatki róży, do dekoracji

1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wpuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, kardamonem i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.

2. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.

3. Twaróg i mascarpone zmiksuj, do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej białą czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką. Dodaj wodę różaną.

4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 8 h. Posyp płatkami róży i podawaj!

Rady/porady
Sernik musi być nieustanie przechowywany w lodówce. Przy upałach zaczyna się topić, tracą swoją formę. Jeśli zależy wam na lżejszej, chmurkowej konsystencji, odstaw go na około 30 minut w temperaturze pokojowej

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Justyna 23 sierpnia, 2020 - 9:30 pm

Witam, czy twaróg moze byc taki w kostce?

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:13 am

Tak, ale koniecznie śmietankowy

Reply
Aga 31 października, 2020 - 12:21 pm

Gdzie taki twaróg kupić?

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 1:15 pm

np. twaróg ze Strzałkowa, raczej tylko w osiedlowych sklepach

Reply
Oliszka 26 sierpnia, 2020 - 10:09 am

Hejka! Jaką białą czekoladą polecasz? ☺️

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:19 am

Milka jest ok

Reply
Oliszka 27 sierpnia, 2020 - 10:47 pm

Dzięki ^^

Reply
Enyxies 2 września, 2020 - 10:41 am

Milka pod względem jakości i składników jest bardzo na NIE…

Reply
rozkoszny 2 września, 2020 - 12:26 pm

reszta – z powszechnie dostępnych – jest gorsza 🙂

Reply
Joanna 27 sierpnia, 2020 - 10:45 am

Cześć! Czy użycie do tego sernika serka typu philadelphia to dobry pomysł? 🤷‍♀️

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:46 pm

tak, będzie pyszny!

Reply
Oliszka 27 sierpnia, 2020 - 10:48 pm

Dzięki ^^

Reply
Justyna 29 sierpnia, 2020 - 11:36 am

Dzisiaj będzie robiony ! Tylko pytanie, czy może być ser z wiaderka ? 🙃 Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:56 pm

Musi być bardzo gęsty, pozdrawiam!

Reply
Lotka 4 września, 2020 - 12:38 pm

Wybacz Rozkoszny za to stwierdzenie, ale ten sernik jest lepszy niż baskijski😋sorry!😉

Reply
Nina 8 września, 2020 - 10:44 am

Hej! Myślisz ze sernik można zrobić na spodzie z ciasteczek Digestive? 😏😅

Reply
rozkoszny 9 września, 2020 - 10:16 am

jak najbardziej!

Reply
Jula 24 września, 2020 - 8:36 pm

skąd płatki i woda różana?

Reply
rozkoszny 24 września, 2020 - 9:34 pm

płatki róży z herbaciarni/internetu, woda różana w każdym sklepie z żywnością orientalną np. Kuchnie Świata

Reply
Ewa 27 września, 2020 - 12:15 pm

Ten sernik to ekstaza! Mam pytanie, bo zrobilo mi sie go za dużo jednak- czy można go mrozić?

Reply
rozkoszny 27 września, 2020 - 5:19 pm

niestety nigdy nie było u mnie potrzeby go mrozić, więc nie wiem, ale myślę, że jak najbardziej!

Reply
Kasia 20 listopada, 2020 - 6:54 pm

Genialna kompozycja! Coś nowego, świeżego i oryginalnego 🙂
Dziękuję za wszystkie inspiracje ❤️

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2020 - 1:24 pm

a ja dzięuję, że jesteś tu ze mną!

Reply

Leave a Comment