Różany sernik na zimno z białą czekoladą

Nie za słodki, o chmurzastej konsystencji zespojonej jedynie białą czekoladą. Skrywa się w nim też baśniowe smaki róży i kardamonu. A co najlepsze, nie wymaga odpalenia piekarnika.

Pamparampampam, sernik na zimno à la rozkoszny! O tyle jest to ekscytujące, że od początku istnienia bloga nie pojawił się żaden przepis na sernik na zimno. Z prostego powodu, nie lubię ich. Przeszkadza mi galaretowata konsystencja, ser o połysku szyby i posmak serków homogenizowanych, które często w nich lądują.

Ten sernik jest ich zaprzeczeniem, antysernikiem na zimno. Na chrupiącym spodzie pręży się masa serowa, zespojona jedynie białą czekoladą. Lekkości nadaje mu ubita śmietana. Po mocnym schłodzeniu jego konsystencja jest zawarta, ale gdy się go trochę ociepli, przypomina obłoki usadowione na maślanych ciasteczkach. Sami wybierzcie na co macie ochotę.

Do spodu dodaję kardamon, do masy wodę różaną. Dodatki są opcjonalne. Można go też podać sauté, uwypuklając bardziej smak białej czekolady. Należy wtedy wodę różaną zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii.

Różany sernik na zimno z białą czekoladą
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
¾ łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Masa
350 g białej czekolady
400 g twarogu śmietankowego (używam ze Strzałkowa), w temperaturze pokojowej
100 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
300 ml kremówki, schłodzonej
2 łyżki wody różanej
płatki róży, do dekoracji

1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wpuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, kardamonem i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.

2. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.

3. Twaróg i mascarpone zmiksuj, do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej białą czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką. Dodaj wodę różaną.

4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 8 h. Posyp płatkami róży i podawaj!

Rady/porady
Sernik musi być nieustanie przechowywany w lodówce. Przy upałach zaczyna się topić, tracą swoją formę. Jeśli zależy wam na lżejszej, chmurkowej konsystencji, odstaw go na około 30 minut w temperaturze pokojowej

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

57 komentarzy

Justyna 23 sierpnia, 2020 - 9:30 pm

Witam, czy twaróg moze byc taki w kostce?

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:13 am

Tak, ale koniecznie śmietankowy

Reply
Aga 31 października, 2020 - 12:21 pm

Gdzie taki twaróg kupić?

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 1:15 pm

np. twaróg ze Strzałkowa, raczej tylko w osiedlowych sklepach

Reply
Paulina 5 września, 2021 - 11:14 am

W Warszawie jest dostępny w sklepikach z nabiałem na bazarku na rogu Al. Lotników i ul. Wałbrzyskiej

Reply
Agata 18 października, 2021 - 3:03 pm

Czy można pominąć wode różaną? Niebardzo lubie jej smak i czy w zamian mozna użyć np sok z cytryny?

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:52 pm

tak, można

Reply
Oliszka 26 sierpnia, 2020 - 10:09 am

Hejka! Jaką białą czekoladą polecasz? ☺️

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:19 am

Milka jest ok

Reply
Oliszka 27 sierpnia, 2020 - 10:47 pm

Dzięki ^^

Reply
Enyxies 2 września, 2020 - 10:41 am

Milka pod względem jakości i składników jest bardzo na NIE…

Reply
rozkoszny 2 września, 2020 - 12:26 pm

reszta – z powszechnie dostępnych – jest gorsza 🙂

Reply
Joanna 27 sierpnia, 2020 - 10:45 am

Cześć! Czy użycie do tego sernika serka typu philadelphia to dobry pomysł? 🤷‍♀️

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:46 pm

tak, będzie pyszny!

Reply
Marta 14 sierpnia, 2021 - 9:42 pm

Biała lidlowa czekolada jest najlepsza 🙂 Twaróg ze Strzałkowa np. w warzywniakach, Auchan, sieci Mercus 😉

Reply
Oliszka 27 sierpnia, 2020 - 10:48 pm

Dzięki ^^

Reply
Justyna 29 sierpnia, 2020 - 11:36 am

Dzisiaj będzie robiony ! Tylko pytanie, czy może być ser z wiaderka ? 🙃 Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:56 pm

Musi być bardzo gęsty, pozdrawiam!

Reply
Lotka 4 września, 2020 - 12:38 pm

Wybacz Rozkoszny za to stwierdzenie, ale ten sernik jest lepszy niż baskijski😋sorry!😉

Reply
Nina 8 września, 2020 - 10:44 am

Hej! Myślisz ze sernik można zrobić na spodzie z ciasteczek Digestive? 😏😅

Reply
rozkoszny 9 września, 2020 - 10:16 am

jak najbardziej!

Reply
Jula 24 września, 2020 - 8:36 pm

skąd płatki i woda różana?

Reply
rozkoszny 24 września, 2020 - 9:34 pm

płatki róży z herbaciarni/internetu, woda różana w każdym sklepie z żywnością orientalną np. Kuchnie Świata

Reply
Ewa 27 września, 2020 - 12:15 pm

Ten sernik to ekstaza! Mam pytanie, bo zrobilo mi sie go za dużo jednak- czy można go mrozić?

Reply
rozkoszny 27 września, 2020 - 5:19 pm

niestety nigdy nie było u mnie potrzeby go mrozić, więc nie wiem, ale myślę, że jak najbardziej!

Reply
Kasia 20 listopada, 2020 - 6:54 pm

Genialna kompozycja! Coś nowego, świeżego i oryginalnego 🙂
Dziękuję za wszystkie inspiracje ❤️

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2020 - 1:24 pm

a ja dzięuję, że jesteś tu ze mną!

Reply
Sylwia 28 stycznia, 2021 - 7:42 pm

Czesc:) przez jaki czas mozna ten serniczek przechowywac w lodowce zeby byl dobry do jedzenia?

Reply
rozkoszny 28 stycznia, 2021 - 7:54 pm

trudno powiedzieć, bo nie dotrwał u mnie takich testów 🙂 podejrzewam, że 2 – 3 dni

Reply
Maja 30 stycznia, 2021 - 1:21 pm

sernik jest boski 😍 Czy jest jakiś sposób by wytrzymał 5 dni w lodówce ( albo zamrażalniku )? 🤪❤️

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 10:42 pm

ahh, on z tych, który smakuje najlepiej na świeżo, z każdym coraz gorzej…

Reply
Karolka 15 marca, 2021 - 11:52 pm

Jakie ciasteczka maślane na spód polecasz? (proszę, najlepiej wyróżnij kilka). Dziękuję!

Reply
Cecylia 19 sierpnia, 2021 - 2:32 am

Pyszny ale niestety w moim nie czuc w ogole róży, jaka wode różana używasz?

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2021 - 2:39 pm

Jasmeen

Reply
Aleksandra 19 sierpnia, 2021 - 12:31 pm

Hej, chciałam zapytać czy nada się serek mój ulubiony z Wielunia? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2021 - 2:40 pm

Nie wiem, nie korzystałem nigdy

Reply
malin 16 czerwca, 2023 - 11:29 am

A spróbuj bo Twój Baskijski wychodzi z niego zdecydowanie pyszny. Mówię o Wieluniu „kanapkowo – srenikowym (bo są różne). Ma on konsystencję serka do smarowania, coś jak Philadelphia (tylko bez soli), więc jeżeli ona się nada to i ten Wieluń raczej też. Właśnie miałem zamiar go wypróbować na sernik na zimno bo jak wspomniałem, do Baskijskiego sprawdza się idealnie.

Reply
Kinga 13 października, 2021 - 2:12 pm

Kremówka czyli 30%? Czy lepiej 36%? 😉

Reply
rozkoszny 14 października, 2021 - 10:48 am

najlepiej 36%, ale 30% też przejdzie 🙂

Reply
Kasia 14 października, 2022 - 10:10 am

Hej hej,
Czy zamiast wody różanej można użyć np. konfitury z płatków róży lub z owoców dzikiej róży? 🙂

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:29 pm

Hej, można, ale nie będzie taki „eteryczny” i gładki

Reply
Ania 12 listopada, 2022 - 11:30 am

Cześć! Czy ciasto uda się na prostokątnej blaszce (oczywiście po przeliczeniu składników), czy będzie trudne do krojenia?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:09 pm

Myślę, że można działać 🙂

Reply
AW 9 lutego, 2023 - 1:03 pm

Cześć! Po dodaniu czekolady do serków zrobiły się grudki. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej i ostudziłam do temperatury pokojowej, serek i mascarpone po wyjęciu z lodówki zostawiłam na ok. 15 min przed zmiksowaniem, żeby były w temperaturze pokojowej. Co mogłam zrobić nie tak? Czy to może być wina czekolady?

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2023 - 11:27 am

Hej, możliwe 🙁

Reply
Agnieszka 4 kwietnia, 2023 - 1:32 pm

Hej! Czy można użyć serków kanapkowych zamiast twarogu? (Typu Philadelphia w rzeczy samej) czy lepszy jednak będzie w tym przypadku twaróg? 😀

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2023 - 1:37 pm

Hej, można, ale twaróg nadaje tutaj super kwasowości przełamującą perfumeryjny smak róży

Reply
Gosia 7 kwietnia, 2023 - 5:11 am

Czym mogę zastąpić twaróg śmietankowy?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 12:33 pm

serkiem philadelphia

Reply
Karola 2 czerwca, 2023 - 1:24 pm

Hej! Czy można użyć jogurtu greckiego zamiast serka?

Reply
Anna 9 czerwca, 2023 - 12:41 pm

Dla wszystkich poszukiwaczy – twaróg śmietankowy można kupić w Aldi (tylko chyba serniki robione są non stop, bo często zostają w tym miejscu tylko puste półki 😉)

Reply
Adam 13 sierpnia, 2023 - 11:46 am

Polecam zamiast twarogu śmietankowego twarożek śmietankowy lub jakiś serek kanapkowy, sernik wychodzi wtedy mniej serowy i bez grudek i aksamitnej konsystencji. Takie połączenie również łatwiej wymieszać z mascarpone, bo 400 g twarogu i 100 g mascarpone w połaczeniu ze sobą jest suche jak wiór, bez dodania wody nie do wymieszania. Sernik należy po każdym podaniu od razu chować do lodówki(zostawienia na stole na kilka godzin sprawi, że nie będzie już atrakcyjny ani wizualnie, ani smakowo). Dodam, że używałem twarogu z koła i mascarpone z d’ antelli i może wystarczy zmienić producentów, jednak za drugim razem już nie ryzykowałem . Pozdrawiam

Reply
Dewd 29 sierpnia, 2023 - 12:58 pm

Robiłem już dużo serników, jedne wychodziły lepiej, inne gorzej. Ten wyszedł niesamowity. Kremowy, słodki, delikatny, przepyszny.
Trzymajcie się przepisu, a na pewno wyjdzie!

Reply
Ola 24 marca, 2024 - 4:17 pm

Czy jeśli chcę użyć serka philadelphia, to w takich samych proporcjach? Twój baskijski jest obłędny! Teraz przyszła kolej na ten, tyle że w kraju gdzie mieszkam nie ma twarogu.

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:02 am

Tak

Reply
Anna 18 maja, 2024 - 9:01 am

Czy będą do tego sernika pasowały jakieś owoce?

Reply
Anna 23 maja, 2024 - 5:40 pm

Czy będą pasowały do tego sernika owoce, jeżeli tak to jakie?

Reply

Leave a Comment