Nie za słodki, o chmurzastej konsystencji zespojonej jedynie białą czekoladą. Skrywa się w nim też baśniowe smaki róży i kardamonu. A co najlepsze, nie wymaga odpalenia piekarnika.
Pamparampampam, sernik na zimno à la rozkoszny! O tyle jest to ekscytujące, że od początku istnienia bloga nie pojawił się żaden przepis na sernik na zimno. Z prostego powodu, nie lubię ich. Przeszkadza mi galaretowata konsystencja, ser o połysku szyby i posmak serków homogenizowanych, które często w nich lądują.
Ten sernik jest ich zaprzeczeniem, antysernikiem na zimno. Na chrupiącym spodzie pręży się masa serowa, zespojona jedynie białą czekoladą. Lekkości nadaje mu ubita śmietana. Po mocnym schłodzeniu jego konsystencja jest zawarta, ale gdy się go trochę ociepli, przypomina obłoki usadowione na maślanych ciasteczkach. Sami wybierzcie na co macie ochotę.
Do spodu dodaję kardamon, do masy wodę różaną. Dodatki są opcjonalne. Można go też podać sauté, uwypuklając bardziej smak białej czekolady. Należy wtedy wodę różaną zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii.
Różany sernik na zimno z białą czekoladą
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
¾ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Masa
350 g białej czekolady
400 g twarogu śmietankowego (używam ze Strzałkowa), w temperaturze pokojowej
100 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
300 ml kremówki, schłodzonej
2 łyżki wody różanej
płatki róży, do dekoracji
1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wpuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, kardamonem i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.
2. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.
3. Twaróg i mascarpone zmiksuj, do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej białą czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką. Dodaj wodę różaną.
4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 8 h. Posyp płatkami róży i podawaj!
Rady/porady
Sernik musi być nieustanie przechowywany w lodówce. Przy upałach zaczyna się topić, tracą swoją formę. Jeśli zależy wam na lżejszej, chmurkowej konsystencji, odstaw go na około 30 minut w temperaturze pokojowej
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
28 komentarzy
Witam, czy twaróg moze byc taki w kostce?
Tak, ale koniecznie śmietankowy
Gdzie taki twaróg kupić?
np. twaróg ze Strzałkowa, raczej tylko w osiedlowych sklepach
Hejka! Jaką białą czekoladą polecasz? ☺️
Milka jest ok
Dzięki ^^
Milka pod względem jakości i składników jest bardzo na NIE…
reszta – z powszechnie dostępnych – jest gorsza 🙂
Cześć! Czy użycie do tego sernika serka typu philadelphia to dobry pomysł? 🤷♀️
tak, będzie pyszny!
Dzięki ^^
Dzisiaj będzie robiony ! Tylko pytanie, czy może być ser z wiaderka ? 🙃 Pozdrawiam
Musi być bardzo gęsty, pozdrawiam!
Wybacz Rozkoszny za to stwierdzenie, ale ten sernik jest lepszy niż baskijski😋sorry!😉
Hej! Myślisz ze sernik można zrobić na spodzie z ciasteczek Digestive? 😏😅
jak najbardziej!
skąd płatki i woda różana?
płatki róży z herbaciarni/internetu, woda różana w każdym sklepie z żywnością orientalną np. Kuchnie Świata
Ten sernik to ekstaza! Mam pytanie, bo zrobilo mi sie go za dużo jednak- czy można go mrozić?
niestety nigdy nie było u mnie potrzeby go mrozić, więc nie wiem, ale myślę, że jak najbardziej!
Genialna kompozycja! Coś nowego, świeżego i oryginalnego 🙂
Dziękuję za wszystkie inspiracje ❤️
a ja dzięuję, że jesteś tu ze mną!
Czesc:) przez jaki czas mozna ten serniczek przechowywac w lodowce zeby byl dobry do jedzenia?
trudno powiedzieć, bo nie dotrwał u mnie takich testów 🙂 podejrzewam, że 2 – 3 dni
sernik jest boski 😍 Czy jest jakiś sposób by wytrzymał 5 dni w lodówce ( albo zamrażalniku )? 🤪❤️
ahh, on z tych, który smakuje najlepiej na świeżo, z każdym coraz gorzej…
Jakie ciasteczka maślane na spód polecasz? (proszę, najlepiej wyróżnij kilka). Dziękuję!