Biang Biang na skróty

Słyszycie to? To rozkoszne siorbnięcie to biang biang, ale na skróty, bo zamiast się męczyć z własnoręcznym wyrabianiem makaronu, sięgamy po szerokie jak Morze Czerwone płaty lasagne, które zgrabnie podają się oblepieniu tego hipnotyzującego sosiwa.

Biang Biang to prosta historia: starty imbir, dymka, płatki chili, kolendra, cukier puder, masło orzechowe i czosnek. Zalewamy gorącą oliwą i mieszamy. Dalej sos sojowy i ocet ryżowy i to tyle. Zamiast ręcznie robić makaron można sięgnąć po świeże płaty lasagne i podgotować je 2 – 3 minuty wraz pak choyem. Przekładamy do miski i taplamy kluski w sosiwie. Jest to nie przywozicie pyszna sytuacja.

Binag Binag na skróty

Biang Biang na skróty
2 porcje
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki posiekanej białej części cebuli dymki lub pora
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki płatków chili
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
200 g świeżego makaronu lasagne
2 pak choy

1. Przygotuj bazę na sos: w dużej misce umieść starty imbir, posiekaną dymkę, uprażony sezam, kolendrę lub miętę, czosnek, płatki chili, masło orzechowe i cukier puder.

2. W garnuszku zagotuj oliwę, aż będzie bardzo gorąca, będzie lekki dymić się. Zdejmij z ognia i natychmiast zalej oliwą przygotowaną bazę na sos, zaparzając ją. Wymieszaj i odstaw na 1 – 2 minuty. Dodaj sos sojowy i ocet ryżowy, wymieszaj.

3. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę ze sporą ilością soli. Ugotuj płaty lasagne, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne, 2 – 3 minuty. Podziel pak choy na listki i zblanszuj je: zanurz w garnku na 1 minutę, a następnie na sitku przelej zimną wodą.

4. Dodaj ugotowany makaron i pak choya do miski z sosem, wymieszaj delikatnie, obtaczając kluski sosiwem. Rozdziel na porcje i posyp większą ilością sezamu.

Rady/porady
Można sięgnąć po łatwiej dostępny suchy makaron lasagne, który będzie się jednak dłużej gotować i rwać podczas mieszania.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Binag Binag na skróty
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

34 komentarze

Liliana 19 listopada, 2024 - 3:00 pm

Wygląda cudownie i bardzo jesiennie 🙂
Czy myślisz, że wariacja z tahini zamiast masła orzechowego jest warta próby?

Reply
rozkoszny 20 listopada, 2024 - 7:31 pm

Da radę!

Reply
Iwek 21 listopada, 2024 - 12:00 pm

A wiesz ile czasu gotować suche płaty lasagna? Na pudełku napisano 20 minut, ale to chyba odnosi się do całej potrawy w piekarniku

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2024 - 6:59 pm

Pewnie tak z 8- 10 minut

Reply
Adrian 21 listopada, 2024 - 12:26 pm

Dzięki za super przepis! Drobna uwaga: palce chyba rozkosznie tańczyły po klawiaturze podając nazwę dania, bo podajesz w różnych miejscach 3 różne nazwy 🙂
W tytule jest: binag binag
W szarej ramce: biang biang
W opisie: binag biang

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2024 - 7:02 pm

O matko haha, dziękuję za uwagę! Oczywiście Biang Biang!

Reply
Justyna 22 listopada, 2024 - 12:21 pm

Wow! Piękna różowa misa. Można wiedzieć skąd?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:44 pm

Od Bovlo

Reply
Agnieszka 22 listopada, 2024 - 1:49 pm

to sa dwa liscie kapusty czy dwie glowki pak choi?

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:45 pm

dwie główki pak choi

Reply
Karina 22 listopada, 2024 - 4:37 pm

Robię drugi dzień pod rząd! Obłęd! ❤️

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:45 pm

cieszę się <3

Reply
Justyna 22 listopada, 2024 - 5:30 pm

Zrobiłam to danie i wg mnie dwie łyżeczki płatków chili to stanowczo za dużo. Zjadłam z mężem który jest raczej odporny na ostrość ale pekł 🙂 zjadł i widać było, ze mu ciężko. Ja niestety nie zjadłam swojej porcji, szkoda no. Następnym razem 🙂

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:46 pm

Może macie ostrzejszą odmianę!

Reply
aleksandra 23 listopada, 2024 - 5:04 pm

Jaki efekt ma dać ocet ryżowy? Czy można go czymś zastąpić? Czy ocet winny jest akceptowalny?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:07 pm

Bardziej zastąpiłbym sokiem z limonki

Reply
Karolina 22 listopada, 2024 - 10:14 pm

Czym zastąpić pak choi ?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:05 pm

Kapustą pekińską lub cukinią

Reply
Agnieszka 23 listopada, 2024 - 2:27 pm

Dzień dobry, czy sos sojowy ma być jasny czy ciemny? Dodałam ciemny i nie wiem czy taki powinien wyjść smak dania.

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:07 pm

używam klasycznego Kikkomana, który jest czymś pomiędzy

Reply
Karolina Bojarun 23 listopada, 2024 - 7:28 pm

Właśnie zrobiłam na kolację i przepadałam! To jest absolutne mistrzostwo świata😍 Dodam tylko, że ocet ryżowy zastąpiłam mirinem oraz dodałam łyżeczkę oleju sezamowego, bo jakoś tak szalenie mi pasował do tego przepisu. Wyszło obłędnie! Nie mogę się doczekać kiedy zaserwuję biang biang najbliższym. Dzięki rozkoszny 🤗

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2024 - 3:07 pm

Bosko!

Reply
ania 30 listopada, 2024 - 2:46 pm

Czy lasagne można zamienić na świeże płaty (takie z lodówki) papardelle (dostępne w dyskontach), czy lepiej w takim przypadku użyć suchej lasagne? Bo nie wiem, gdzie dostać świeżą, a chcę jeść!

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2024 - 12:41 pm

lepiej papardelle myślę!

Reply
Asia 1 grudnia, 2024 - 1:17 pm

przepyszne! idealnie zbilansowane smaki, good job!

Reply
Karolina 1 grudnia, 2024 - 4:29 pm

Wyszło po prostu przepyszne! Zapisuję na kolejne razy 🙂

Reply
karolina 6 stycznia, 2025 - 7:52 pm

A czy można dodać olive z olivek zamiast extra virgin?

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:12 pm

to to samo 🙂

Reply
Emila 11 stycznia, 2025 - 9:54 am

Pak choy trzeba podgotwać ?

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2025 - 12:30 pm

zblanszować

Reply
Iwona 18 stycznia, 2025 - 2:55 pm

Hm. Nie doczytałam i dałam od razu sos sojowy i ocet przed dodaniem oliwy… do wywalenia czy do użycia?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2025 - 11:37 am

Coś z tego będzie 🙂

Reply
Dorota 19 stycznia, 2025 - 9:10 pm

To było GENIALNE!

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2025 - 11:39 am

<3

Reply

Leave a Comment