Słyszycie to? To rozkoszne siorbnięcie to biang biang, ale na skróty, bo zamiast się męczyć z własnoręcznym wyrabianiem makaronu, sięgamy po szerokie jak Morze Czerwone płaty lasagne, które zgrabnie podają się oblepieniu tego hipnotyzującego sosiwa.
Biang Biang to prosta historia: starty imbir, dymka, płatki chili, kolendra, cukier puder, masło orzechowe i czosnek. Zalewamy gorącą oliwą i mieszamy. Dalej sos sojowy i ocet ryżowy i to tyle. Zamiast ręcznie robić makaron można sięgnąć po świeże płaty lasagne i podgotować je 2 – 3 minuty wraz pak choyem. Przekładamy do miski i taplamy kluski w sosiwie. Jest to nie przywozicie pyszna sytuacja.
Biang Biang na skróty
2 porcje
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki posiekanej białej części cebuli dymki lub pora
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki płatków chili
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
200 g świeżego makaronu lasagne
2 pak choy
1. Przygotuj bazę na sos: w dużej misce umieść starty imbir, posiekaną dymkę, uprażony sezam, kolendrę lub miętę, czosnek, płatki chili, masło orzechowe i cukier puder.
2. W garnuszku zagotuj oliwę, aż będzie bardzo gorąca, będzie lekki dymić się. Zdejmij z ognia i natychmiast zalej oliwą przygotowaną bazę na sos, zaparzając ją. Wymieszaj i odstaw na 1 – 2 minuty. Dodaj sos sojowy i ocet ryżowy, wymieszaj.
3. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę ze sporą ilością soli. Ugotuj płaty lasagne, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne, 2 – 3 minuty. Podziel pak choy na listki i zblanszuj je: zanurz w garnku na 1 minutę, a następnie na sitku przelej zimną wodą.
4. Dodaj ugotowany makaron i pak choya do miski z sosem, wymieszaj delikatnie, obtaczając kluski sosiwem. Rozdziel na porcje i posyp większą ilością sezamu.
Rady/porady
Można sięgnąć po łatwiej dostępny suchy makaron lasagne, który będzie się jednak dłużej gotować i rwać podczas mieszania.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
34 komentarze
Wygląda cudownie i bardzo jesiennie 🙂
Czy myślisz, że wariacja z tahini zamiast masła orzechowego jest warta próby?
Da radę!
A wiesz ile czasu gotować suche płaty lasagna? Na pudełku napisano 20 minut, ale to chyba odnosi się do całej potrawy w piekarniku
Pewnie tak z 8- 10 minut
Dzięki za super przepis! Drobna uwaga: palce chyba rozkosznie tańczyły po klawiaturze podając nazwę dania, bo podajesz w różnych miejscach 3 różne nazwy 🙂
W tytule jest: binag binag
W szarej ramce: biang biang
W opisie: binag biang
O matko haha, dziękuję za uwagę! Oczywiście Biang Biang!
Wow! Piękna różowa misa. Można wiedzieć skąd?
Od Bovlo
to sa dwa liscie kapusty czy dwie glowki pak choi?
dwie główki pak choi
Robię drugi dzień pod rząd! Obłęd! ❤️
cieszę się <3
Zrobiłam to danie i wg mnie dwie łyżeczki płatków chili to stanowczo za dużo. Zjadłam z mężem który jest raczej odporny na ostrość ale pekł 🙂 zjadł i widać było, ze mu ciężko. Ja niestety nie zjadłam swojej porcji, szkoda no. Następnym razem 🙂
Może macie ostrzejszą odmianę!
Jaki efekt ma dać ocet ryżowy? Czy można go czymś zastąpić? Czy ocet winny jest akceptowalny?
Bardziej zastąpiłbym sokiem z limonki
Czym zastąpić pak choi ?
Kapustą pekińską lub cukinią
Dzień dobry, czy sos sojowy ma być jasny czy ciemny? Dodałam ciemny i nie wiem czy taki powinien wyjść smak dania.
używam klasycznego Kikkomana, który jest czymś pomiędzy
Właśnie zrobiłam na kolację i przepadałam! To jest absolutne mistrzostwo świata😍 Dodam tylko, że ocet ryżowy zastąpiłam mirinem oraz dodałam łyżeczkę oleju sezamowego, bo jakoś tak szalenie mi pasował do tego przepisu. Wyszło obłędnie! Nie mogę się doczekać kiedy zaserwuję biang biang najbliższym. Dzięki rozkoszny 🤗
Bosko!
Czy lasagne można zamienić na świeże płaty (takie z lodówki) papardelle (dostępne w dyskontach), czy lepiej w takim przypadku użyć suchej lasagne? Bo nie wiem, gdzie dostać świeżą, a chcę jeść!
lepiej papardelle myślę!
przepyszne! idealnie zbilansowane smaki, good job!
Wyszło po prostu przepyszne! Zapisuję na kolejne razy 🙂
A czy można dodać olive z olivek zamiast extra virgin?
to to samo 🙂
Pak choy trzeba podgotwać ?
zblanszować
Hm. Nie doczytałam i dałam od razu sos sojowy i ocet przed dodaniem oliwy… do wywalenia czy do użycia?
Coś z tego będzie 🙂
To było GENIALNE!
<3