Pieczone bakłażany z glazurą miso i sezamem + limonkowe labneh

Bakłażany, których jedzenie zabiera do innego wymiaru. A do ich zrobienia potrzeba tak niewiele. Wystarczy je upiec i nasmarować słodką glazurą miso, której umamiczny smak oberżyna wchłania jak gąbeczka.

To jedno z tych dań, które warto mieć w repertuarze na wypadek, gdy chcecie zjeść coś lekkiego, ale ciepłego i stosunkowo szybkiego w przygotowaniu. Gdy testuję przepisy i zjem za dużo, właśnie te bakłażany przychodzą na ratunek moim kiszkom. Uspokajają je po wszystkich kulinarnych eskapadach.

Ważne jest, by masło było miękkie (gładko połączy się z innymi składnikami), a miso jasne – w przeciwnym razie glazura może wyjść zbyt przytłaczająca.

Pieczone bakłażany z glazurą miso

Pieczone bakłażany z glazurą miso i sezamem + limonkowe labneh
3 – 4 porcji
Pieczone bakłażany
3 bakłażany
3 łyżki oleju
2 łyżki jasnego miso
1 łyżki miękkiego masła
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego imbiry
sezam, do podania
bonito, do podania (opcjonalnie)

Limonkowe labneh
1 szklanka (280 g) jogurtu greckiego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli

1. Przygotuj labneh. Jogurt przełóż na sito o drobnych oczkach ułożone nad miską. Odstaw do lodówki na jak najdłużej, do 12 godzin (ale 30 min to też coś!). Odlej serwatkę zgromadzoną w dnie miski. Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, olejem sezamowym i solą.

2. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

3. Bakłażany przekrój na pół i z grubsza natnij ich wnętrze w kratkę o głębokości ½ cm. Przełóż je na blachę. Dopraw solą i obtocz w oleju. Piecz rozcięciem do dołu, aż zmiękną, około 20 minut.

4. W międzyczasie przygotuj glazurę. Jasną pastę mio wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj olej sezamowy, cukier trzcinowy, miód, ocet ryżowy i starty imbir.

5. Odwróć podpieczone bakłażany. Posmaruj każdego 1 łyżką glazury, które zacznie lekko się topić. Piecz na górnej półce piekarnika, aż glazura lekko się skarmelizuje, 5 – 10 minut.

6. Na półmisku rozsmaruj labneh. Ułóż na nim bakłażany. Posyp je sezamem i bonito, jeśli używasz. Zauważ, że pod wpływem temperatury będą tańczyły jak do hipnotyzujących rytmów.

Rady/porady
Do pieczonych bakłażanów koniecznie podaj ryż jaśminowy lub basmati. Świetnie pasuje też słodko-kwaśna sałatka z ogórków (pomiń łososia).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić bakłażany z glazurą miso – film krok po kroku
Pieczone bakłażany z glazurą miso
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

25 komentarzy

Karo 29 marca, 2022 - 6:12 pm

wygląda bosko! czy labneh wyjdzie z jogurtu bez laktozy?

Reply
rozkoszny 29 marca, 2022 - 7:12 pm

Tak, jeśli jest gesty i pełnotłusty

Reply
Marta 30 marca, 2022 - 7:19 pm

Rozkoszny, bądź pochwalony! Tego dzisiaj potrzebowałam. Jednocześnie fikuśne i mało czasochłonne danie. Oj, będę powtarzać, bo wyszło przeeeeepyyyyszne! 💚

Reply
rozkoszny 31 marca, 2022 - 9:00 am

smacznego!

Reply
Julia 15 kwietnia, 2022 - 2:03 pm

Czy bakłażany muszą być pieczone, czy można je zrobić na patelni grillowej?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 2:13 pm

Muszą być pieczone

Reply
Karolina 1 września, 2023 - 4:13 pm

Dziś robię to już 4 raz z rzędu. Plusem tego Dania jest to że raz kupione składniki na glazurę potem starczają na bardzo dużo czasu.
Poza tym ten smak! Czuje się jakbym rozpływa się z rozkoszy
Dzięki za super przepis

Reply
Ola 9 maja, 2022 - 9:31 am

To danie to jakiś obłęd, najlepsza rzecz jaką ostatnio jadłam!

Reply
rozkoszny 9 maja, 2022 - 12:31 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Joanna 3 września, 2022 - 7:08 pm

Rozkoszny! Dziękuję za tego bakłażana, będzie gościł na stole nie raz, jesteśmy zachwyceni <3 I to kolejny Twój przepis, który wcielam w życie i … nigdy nie zawodzisz! The best!

Reply
rozkoszny 6 września, 2022 - 12:00 am

<3

Reply
Ola 18 października, 2022 - 6:50 pm

Może być ciemne miso zamiast jasnego?

Reply
Monika 26 listopada, 2022 - 11:48 pm

Zrobiłam i ja 🙂 niesamowity smak ! Dziękuje za ten przepis

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2022 - 1:07 pm

Super, cieszę się!

Reply
Lubiegotowac 3 lipca, 2023 - 8:08 pm

Hej! Smakowo wyszlo 10/10💥 Niestety moje bakłażany wyszły nie takie chrupiące jak u Ciebie, a miękkie i wodniste. Wydaje mi się, że wybrałam za duże sztuki. Czy to może być przyczyną? Dziękuję za odpowiedź!

Reply
AGNIESZKA 6 marca, 2023 - 7:50 pm

Wspaniałe, cóż więcej mówić. Lekkie, ale wyraziste. Aż wstyd że po tylu powrotach tego dania dopiero teraz komentuje…

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:08 pm

Lepiej późno niż później!

Reply
Karolina 22 marca, 2023 - 6:36 pm

Próbowałam tego dania w Nami Beef&Reef w Krakowie i myślałam, ze nie uda mi się go odtworzyć. Dzięki Twojemu przepisowi wyszło jeszcze lepsze! Dziękuje 🙂

Reply
rozkoszny 22 marca, 2023 - 8:10 pm

<3

Reply
Ananas 13 kwietnia, 2023 - 2:58 pm

Hej, a jakiego oleju sezamowego użyłeś? Jasnego czy ciemnego z prażonego sezamu?
Zdrówko

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2023 - 7:27 pm

hej, z prażonego sezamu

Reply
Kasia 31 lipca, 2023 - 9:30 pm

Czy labneh można zrobić ze skyru? Mieszkam na Islandii i mam go w nadmiarze 😅

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:32 pm

Skyr jest na tyle gęsty, że już nie trzeba robić labneh

Reply
Ewa 21 września, 2023 - 7:53 pm

Panie, cóżeś Pan uczynił? Trzeci raz z rzędu ten bakłażan jest robiony, a przepis podany już kolejnej osobie 😁👍

Reply
Monika 15 marca, 2024 - 10:56 am

Bardzo lubię Twoje przepisy ale jest to notoryczny błąd popełniany przez kucharzy. Pieczenie oleju sezamowego w 240 stopniach , sprawia że staje się on szkodliwy !!! , to że traci na wartościach odżywczych już pomijam. W większosci przepisów kucharze nie zwracają na to uwagi. Oleju sezamowego nie wolno podgrzewać.
Czy nie można nim polać gotowych bakłażanów ? Zdrowie jednak jest ważne

Reply

Leave a Comment