Bakłażany, których jedzenie zabiera do innego wymiaru. A do ich zrobienia potrzeba tak niewiele. Wystarczy je upiec i nasmarować słodką glazurą miso, której umamiczny smak oberżyna wchłania jak gąbeczka.
To jedno z tych dań, które warto mieć w repertuarze na wypadek, gdy chcecie zjeść coś lekkiego, ale ciepłego i stosunkowo szybkiego w przygotowaniu. Gdy testuję przepisy i zjem za dużo, właśnie te bakłażany przychodzą na ratunek moim kiszkom. Uspokajają je po wszystkich kulinarnych eskapadach.
Ważne jest, by masło było miękkie (gładko połączy się z innymi składnikami), a miso jasne – w przeciwnym razie glazura może wyjść zbyt przytłaczająca.
Pieczone bakłażany z glazurą miso i sezamem + limonkowe labneh
3 – 4 porcji
Pieczone bakłażany
3 bakłażany
3 łyżki oleju
2 łyżki jasnego miso
1 łyżki miękkiego masła
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego imbiry
sezam, do podania
bonito, do podania (opcjonalnie)
Limonkowe labneh
1 szklanka (280 g) jogurtu greckiego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli
1. Przygotuj labneh. Jogurt przełóż na sito o drobnych oczkach ułożone nad miską. Odstaw do lodówki na jak najdłużej, do 12 godzin (ale 30 min to też coś!). Odlej serwatkę zgromadzoną w dnie miski. Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, olejem sezamowym i solą.
2. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Bakłażany przekrój na pół i z grubsza natnij ich wnętrze w kratkę o głębokości ½ cm. Przełóż je na blachę. Dopraw solą i obtocz w oleju. Piecz rozcięciem do dołu, aż zmiękną, około 20 minut.
4. W międzyczasie przygotuj glazurę. Jasną pastę mio wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj olej sezamowy, cukier trzcinowy, miód, ocet ryżowy i starty imbir.
5. Odwróć podpieczone bakłażany. Posmaruj każdego 1 łyżką glazury, które zacznie lekko się topić. Piecz na górnej półce piekarnika, aż glazura lekko się skarmelizuje, 5 – 10 minut.
6. Na półmisku rozsmaruj labneh. Ułóż na nim bakłażany. Posyp je sezamem i bonito, jeśli używasz. Zauważ, że pod wpływem temperatury będą tańczyły jak do hipnotyzujących rytmów.
Rady/porady
Do pieczonych bakłażanów koniecznie podaj ryż jaśminowy lub basmati. Świetnie pasuje też słodko-kwaśna sałatka z ogórków (pomiń łososia).
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
25 komentarzy
wygląda bosko! czy labneh wyjdzie z jogurtu bez laktozy?
Tak, jeśli jest gesty i pełnotłusty
Rozkoszny, bądź pochwalony! Tego dzisiaj potrzebowałam. Jednocześnie fikuśne i mało czasochłonne danie. Oj, będę powtarzać, bo wyszło przeeeeepyyyyszne! 💚
smacznego!
Czy bakłażany muszą być pieczone, czy można je zrobić na patelni grillowej?
Muszą być pieczone
Dziś robię to już 4 raz z rzędu. Plusem tego Dania jest to że raz kupione składniki na glazurę potem starczają na bardzo dużo czasu.
Poza tym ten smak! Czuje się jakbym rozpływa się z rozkoszy
Dzięki za super przepis
To danie to jakiś obłęd, najlepsza rzecz jaką ostatnio jadłam!
Bardzo się cieszę!
Rozkoszny! Dziękuję za tego bakłażana, będzie gościł na stole nie raz, jesteśmy zachwyceni <3 I to kolejny Twój przepis, który wcielam w życie i … nigdy nie zawodzisz! The best!
<3
Może być ciemne miso zamiast jasnego?
Zrobiłam i ja 🙂 niesamowity smak ! Dziękuje za ten przepis
Super, cieszę się!
Hej! Smakowo wyszlo 10/10💥 Niestety moje bakłażany wyszły nie takie chrupiące jak u Ciebie, a miękkie i wodniste. Wydaje mi się, że wybrałam za duże sztuki. Czy to może być przyczyną? Dziękuję za odpowiedź!
Wspaniałe, cóż więcej mówić. Lekkie, ale wyraziste. Aż wstyd że po tylu powrotach tego dania dopiero teraz komentuje…
Lepiej późno niż później!
Próbowałam tego dania w Nami Beef&Reef w Krakowie i myślałam, ze nie uda mi się go odtworzyć. Dzięki Twojemu przepisowi wyszło jeszcze lepsze! Dziękuje 🙂
<3
Hej, a jakiego oleju sezamowego użyłeś? Jasnego czy ciemnego z prażonego sezamu?
Zdrówko
hej, z prażonego sezamu
Czy labneh można zrobić ze skyru? Mieszkam na Islandii i mam go w nadmiarze 😅
Skyr jest na tyle gęsty, że już nie trzeba robić labneh
Panie, cóżeś Pan uczynił? Trzeci raz z rzędu ten bakłażan jest robiony, a przepis podany już kolejnej osobie 😁👍
Bardzo lubię Twoje przepisy ale jest to notoryczny błąd popełniany przez kucharzy. Pieczenie oleju sezamowego w 240 stopniach , sprawia że staje się on szkodliwy !!! , to że traci na wartościach odżywczych już pomijam. W większosci przepisów kucharze nie zwracają na to uwagi. Oleju sezamowego nie wolno podgrzewać.
Czy nie można nim polać gotowych bakłażanów ? Zdrowie jednak jest ważne