To była rewolucja w mojej kuchni i myślę, że będzie także w Twojej. Dodałem do ciasta kruchego serek śmietankowy. Prócz tego, że było wilgotne, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, to po wyjęciu z piekarnika okazało się, że niczym nie przypomina znaną klasykę, bowiem listkuje się na dziesiątki warstw, niemalże jak ciasto francuskie.
Mąka, masło, serek, trochę soli i cukru, wymieszać. Koniec, bez ręcznego babrania się w łączenie kosteczek masła z mąką. Potem też jest prosto, gdyż ciasto jest mocno wilgotne i elastyczne i nawet po dłuższym czasie w lodówce nie zamienia się w kamień nie do rozwałkowania. Kocham je całym sercem, bo przy takiej ilości pracy, takie rezultaty rzadko się zdarzają.
Najlepszym testem dla ciasta będzie galette – rustykalna tarta, niegrzesząca równymi kształtami, co dodaje jej tylko uroku. Idealna na pierwsze kroki w kuchni początkujących, domowych cukierników. Nadadzą się każde letnie owoce: od jabłek, przez dowolne jagody po brzoskwinie i nektarynki. Właśnie z tymi ostatnimi galette wychodzi najsmaczniejsza, przynajmniej moim zdaniem. Nie wahaj się eksperymentować z innymi owocami, wybierz te które są w szczycie sezonu. Dobierz do nich odpowiednią ilość cukru, bo wiadomo, że jagody będą kwaśniejsze niż dorodna brzoskwinia czy gruszki. Trochę skórki z cytryny, mąki ziemniaczanej i wanilii, to tyle. Dorzucam jeszcze kilka wskazówek, żeby ciasto nie namokło. Posyp je bułką tartą, a owoce przed wyłożeniem dokładnie odsącz, przygotowując z soków gęstą glazurę. Eksplozja lata w najlepszym wydaniu.
Proste listkujące ciasto kruche z owocami – galette
jedno duże galette lub dwa średnie
1 szklanka, plus dwie łyżki (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g zimnego masło, pokrojonego na małe kawałki
120 g serka kremowego typu Philadelphia
Galette z nektarynkami lub dowolnymi owocami
około 750 g dojrzałych nektarynek lub innych owoców
50 – 100 g cukru (dostosuj ilość do rodzaju użytych owoców)
sok z ½ cytryny
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu, lub 1 cukier waniliowy)
1 łyżki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty
1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego lub malaksera, połącz. Możesz też zrobić to mikserem. Uformuj dysk, spłaszcz go i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę lub 20 minut do zamrażarki, jeśli bardzo, a to bardzo Ci się śpieszy.
2. W międzyczasie przygotuj owoce. Owoce odpestkuj i pokrój na plasterki, dodaj 50 g cukru (w przypadku słodkich nektarynek, jagody będą potrzebować pewnie 100 g), sokiem z cytryny, szczyptą soli, wanilią i mąką ziemniaczaną. Odstaw na min. 30 minut, aż owoce puszczą sok.
3. Sok przelej do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje na rzadki kisiel, około 3 minuty. Wymieszaj powstałą glazurę ( maksymalnie 1/2 szklanki) z owocami. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Ciasto obsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Pozostawiając około 4 – 5 cm marginesu, obsyp ciasto bułką tartą, a na nią wyłóż owoce. Zagnij boki do środka, przykrywając trochę owoce. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki, ciasto musi stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia. To bardzo ważny etap – nie pomijaj go.
5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz około 25 – 30 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj go folią aluminiową. Wystudź na blaszce. Zjedz koniecznie z lodami lub bitą śmietaną. Galette najlepiej smakuje w dzień wypiekania, ale raczej ma małe szansę przetrwać dłużej.
Uwaga
Przepis został udoskonalony 17.05.2019 r. Poprzednia wersja zalecała zapiekanie osobno soku po owocach, teraz jest on redukowany i mieszany ponownie z owocami. Tym sposobem mają one jeszcze więcej smaku, pozostają soczyste, a ciasto wciąż jest chrupiąc i nienamoknięte. Można także zredukowanymi sokami polać ciasto przed podaniem – będzie wtedy pięknie połyskiwało.
Rady/porady
Ciasto na każdym etapie przygotowania powinno być dobrze schłodzone. Jeśli w waszej kuchni jest za ciepło możliwe, że ciasto będzie trzeba częściej i dłużej schładzać.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
146 komentarzy
Czym zastąpić laskę wanilii?
Cukrem waniliowym. Tylko wliczy go w dodany cukier 🙂
trik zapisany, wypróbuję 🙂
koniecznie!
Wyjdzie na mące pełnoziarnistej?
Wszystkie trzy jakie zrobiłam w zeszłym tygodniu znikały absurdalnie szybko, prawie nie zdążyłam sama spróbować 😳
Może komuś się przyda: do jednego użyłam mało soczystych borówek amerykańskich, które ni hu hu nie puszczały soku. Po godzinie nie było czego zlewać, więc calą paciaję, z mąką, cukrem i wanilią, przełożyłam do garnka i krótko podgrzałam (kilka minut), aż się zeszkliły, spociły i zmiękły. Wyszło bosko 🙂
Boskie zdjęcia. Jutro będzie robione 🙂
daj znac jak smakowało!
Mmmmm…
Apetyczne 🙂
nie skończy się na jednym kawałku 😉
Czy można zastąpić mąkę pszenną jakaś inną? 🙂
Tak, można 1/3 lub 1/2 mąki zastąpić opcją pełoziarnistą lub owsianą. Jeśli ma być bezlutenowo, sprawdzi się miks bezglutenowy. Lub mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach 🙂
jestem w szoku, najlepsze ciasto jakie jadłam… kruche, maślane, lisktujące się i jeszcze te nektarynki… <3
Bardzo się cieszę 😊
A pieczemy na samym papierze czy na talerzu z papierem?
zsuwamy z talerza i pieczemy bez 🙂
Ja załadowałam właśnie takie mini do kokilek. Zobaczymy, czy wyjdzie…
Takie mini tarty wyjdą. Daj znać czy taki patent się sprawdził 🙂
Wyszły pyszne! Ale następnym razem zrobię jak w przepisie, dla porównania.
Trochę to ciasto na dnie jakby nie wyrośnięte mimo długiego pieczenia – wilgoć nie miała którędy odparować i jest takie zbite. Może za grubo miejscami nałożyłam. I nie można tez zaobserwować „listkowania”, bo ciasto w kokilce nie ma miejsca na rozrost.
Ale ogólne wyszło, tylko inaczej. Dobra forma dla gości – każdy ma jedną kokilkę, nie trzeba kroić i kruszyć.
Pozdrawiam!
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! Fajnie też zrobić takie mini galette na jedną porcję 🙂
Czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i przez noc schładzać aby rano upiec ?
tak, można
A czy mogę zrobić podwójną porcję i połowę zamrozić do użycia później?
Jaki serek kremowy polecasz? Zdecydowałeś się zrobić dwie małe porcje, ale z podanej porcji wychodzi jedna, dość spora galette, prawda?
Wspaniały blog, świetne zdjęcia i ten styl pisania – uwielbiam! 🙂
Oryginał philadelphia jest najsmaczniejszy, ale reszta „serków kremowych” mu niemalże nie ustępuje smakiem, a ceną zdecydowanie bije na głowę. Ważne, żeby tylko kupić wersję normalną a nie „light” oraz oczywiście przeglądnąć skład czy nie czycha tam jakaś toksyczna niespodzianka (raz się z tym spotkałem). Osobiście lubię Twój Smak i Łaciaty 🙂 Podałem przepis na jedną dużą, ale z tego samego przepisu wyjdą też 2 mniejsze jak na zdjęciu, to tak jakbyś chciała od razu spróbować rónych kombinacji owocowych. Raczej jednak robię jedną dużą – szybciej i mniej roboty. Dziękuję pięknie ca ciepłe słowa <3
Czy ktoś może mroził ciasto i wie jak się ciasto zachowuje po rozmrożeniu?
skąd pomysł na taką „naturalistyczną” fotografię jedzenia u tak młodego człowieka ? najczęściej spotykam się z fotografią „przesłodzoną ” w lukrowych ,pastelowych kolorach co może bardziej kojarzyć się z czymś słodkim . Tutaj u Pana wszystko w kolorach natury, takie proste,rustykalne ,pachnące darami ziemi ,ekologiczne . Jestem zachwycona .
Nie mogę oderwać oczu od lekko zrumienionego ciasta na przypalonym delikatnie papierze pergaminowym z naturalnie wyglądającymi owocami – ech brak słów zachwytu – fantastyczne – gratuluję
Dziękuję pięknie! Staram się wydobyć z jedzenia to co najpięknijsze, jego naturę i smak. Bez zbędnej „lukrowej” otoczki, która tylko odwracałaby uwagę. Jeśli podoba Ci się moja fotografia, to możesz zagłosowac na mnie w plebiscycie SAVEUR na Najlepszą Fotografię Kulinarną. O tutaj (przedostatnia kategoria):
http://www.saveur.com/blog-awards-2017-vote
już zagłosowałam wcześniej 🙂
Przepyszne, zniknęło w momencie. Dzisiaj muszę upiec kolejny raz. Pozdrawiam
Widzę, że historia powtarza się nie tylko u mnie. Dziękuję i pozdrawiam!
Czy dysk ciasta można zamrozić na zaś?
Można
Czy można użyć owoców mrożonych? Jeśli tak, to jak wtedy postępować z nimi przed pieczeniem?
Pozdrawiam serdecznie!
Można, ale należy je całkowicie rozmrozić na sitku, tak aby odciekła z nich cała woda. Potem zgodnie z przepisem. Pozdrawiam!
Czy te ocieknieta wode/ sok z rozmrozenia redukujemy wlasnie na zel? Czy wylewamy a po tym dopiero caly proces z maka, sokiem z cytryny do uzyskania soku?
Po powrocie z Francji odczuwałam silny syndrom odstawienia od francuskich pâtisseries. Ta tarta jest zaspokoiła tęsknotę z nawiązką, jest po prostu przepyszna! Gratuluję talentu i pozdrawiam
Dziękuję za ciepłe słowa. Bardzo mi teraz miło 🙂
Cześć! Udało mi się dorwać pierwszy w tym sezonie rabarbar(juhu), jak najlepiej z nim postąpić w przypadku tego przepisu, o ile zwiększyć cukier, na jakie kawałki pokroić???
Cześć, 90 g cukru powinno wystarczyć! Kawałki 2-3 cm będą ok
Mam pytanie. Na jaką opcję powinnam ustawić piekarnik? Góra-dół, tylko góra, … ? Pozdrawiam 😃
U mnie na blogu zawsze jest grzałka góra-dół, najwyżej, że zaznaczę inaczej. Jak w tym przypadku: pod koniec pieczenia (około 5 – 10 minut przed końcem) można przykryć ciasto folią aluminiową lub najlepiej włączyć opcję grzałki dolnej. Pozdrawiam 😀
Dzięki! Kurcze, nie potrafię wyczuć mojego piekarnika. Wyjęłam galette po 20 minutach, było lekko spalone. Problem pojawia się za każdym razem, wszyatko wiecznie przypalam. Ale trening czyni mistrza, prawda? 😀 Pozdrawiam cieplutko!
Pieczesz bez termoobiegu? Gdyby byłby włączony, to wszytsko piecze się szybciej. Zakłąda się, że to 20 stopni więcej niż jest ustawione. A jeśli nie, to może spróbuj piec w znacznie niżej temperaturze np. 200 stopniach? Naprawdę warto nauczyć się tego przepisu, bo jest niezawodny ^^
Piekę bez termoobiegu. Będę kombinować z temperaturą. Dzięki za radę 🙂
Mam pytanie, ponieważ w przepisie jest napisane, „Wymieszaj powstałą glazurę ( maksymalnie 1/2 szklanki) z owocami. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie wymieszaj z owocami”, a ja jestem laikiem w kwestii ciast, to kiedy należy wymieszać owoce?
Mój błąd, na początku! 🙂
mega, na pewno zrobię 🙂
ps. Z tego przepisu wychodzą te 2 ciasta? czy trzeba z 2 porcji robić ?
A jak ręcznie zagniotę ciasto to też wyjdzie takie listkujące się?
Na zdjęciach są dwa mniejsze z jednej porcji ciasta, którą podaję w przepisie. W przypadku dwóch czas pieczenia należy trochę skrócić, więc patrz czujnym okiem 🍴
Nie robiłem nigdy ręcznie, ale nie powinno stanowić to żadnego problemu – tutaj składnik po prostu muszą się dobrze połączyć. Smacznego! 😊
Od Ani: Dzisiaj upiekłam to cudo z morelami 😍 chciałam podesłać fotkę, ale zniknęło zanim włączyłam aparat… ❤ coś czuję, że przez lato przybędzie mi kilka kilogramów, ale za to jakich szczęśliwych. wszystko Twoja wina Panie ROZKOSZNY 😂
zrobiłam wreszcie dzisiaj- wyszło wybornie 🙂
Bardzo mi miło 😊
Wspaniały przepis, dziękuję. Latem robiłam z nektarynkami, zimą z jabłkami – w obu wersjach przepyszne 🙂
Bardzo dziękuję 😊
Czy zamiast serka kremowego mogę dodać mascarpone?
Piękne zdjęcia!
Niestety nie próbowałem, ale obawiam się, że to nie będzie to samo 🤔
Ciasto pyszne i pięknie wygląda. Nie wiem tylko co zrobiłam źle, że papier przywarl do dna ciasta. Może podczas walkowania mocno przywarl. Następnym razem sprobuje zrobić bez papieru podsypie blaszke maka może wyjdzie też:)
Proszę następnym razem podsypać papier mąką, pozdrawiam! 🙂
Trafiłam przypadkowo na Twój blog sle widzę, że będę często zaglądać.
Izabella
Smacznego! 😋😋😋
A czy można takie płaskie rozwałkowane ciasto dac na godzinę do lodówki? Nie znoszę tej męki przy walkowaniu kawałka ciasta wyjetego z lodówki 😁
Ciasto będzie łatwiej rozwałkowywać się niż kruche, dasz radę 😀
Czy ja dobrze widzę, że to ciasto jest bez jajka? Tak się upewniam na 100% 😉
I jeszcze pytanie: potrzebuje je na następny dzień i musiałabym je upiec poprzedzającego wieczoru. Nie będzie zbyt wilgotne po takim czasie?
Cześć, bez jajka!
Ciasto najlepiej smakuje w dzień upieczenia. Najlepiej uformować dzień wcześniej, a przed podaniem upiec 👌
Dzięki!
Czyli zostawić je surowe z owocami na noc w lodówce? Nie chce przekombinować z wilgocią.
Tak, robiłem już tak kiedś i dało radę 🙂
Czy można zrobić to ciasto z malinami.
Można 🙂
Czy można ciasto bez owoców zostawic w lodowce na noc i resztę zrobić następnego dnia? 😉
Tak, można 🙌🍴
Przecudowna struktura ciasta! <3 Mam zagwozdkę, może będziesz mi w stanie pomóc? 🙂 Zmodyfikowałam nadzienie: przygotowałam syrop z wody, białego wina, cukru i cynamonu, w którym udusiłam jabłka. Po odparowaniu wyłożyłam owoce na spód pokruszony zmielonymi na mąkę orzechami włoskimi. Finalnie, ciasto w smaku cudowne, ale jabłka przybrały gdzieniegdzie dziwny, czarny kolor – wyglądem przypominają trochę spalone frytki, ale w smaku tak nie smakują 🙂 Zastanawiam się, czy i gdzie mogła zajść tu jakaś nieoczekiwana reakcja? Bo wcześniej przygotowywałam takie nadzienie do innej tarty i wszystko było ok. Daj znać, jeśli coś przychodzi Ci do głowy 😉
Wydaje mi się, że to po prostu jednorazowa wpadka. Jeśli w innych ciastach nadzienie się nie przypala, to nie ma powodów sądzić, że tutaj miałoby inaczej.
Ewentualnie można posmarować jabłka przed pieczeniem delikatnie masłem 🙂
No dobra, spróbujemy powtórzyć 🙂 Dzięki!
Naj-le-psze!
Z gruszką i rabarbarem, z brzoskwiniami, z truskawkami i rabarbarem, wszystkie pycha!
<3 <3 <3
Czy maki ma byc tylko150dag? Szklanka plus 2lyzki? (moja szklanka to 250dag;) Ciasto dosc rzadkie i klejace wychodzi Ale przepis mega, a jaki zapach Pysznosci!
pojemność szklanki to 240 lub 250 ml co przekłada się na około 130 g mąki 🙂
czyli 150g maki nie wiecej i ciasto ma byc klejace? u mnie ciasto sie nie listkuje a robilam 2 razy 🙁 pierwszy przepis ktory mi nie wychodzi idealnie a przetestowalam ich juz wieeele ze strony i sa wyjatkowe 🙂
Tak, ciasto wychodzi lekko klejące po wyrobieniu. Po schłodzeniu już jest ok, pozostaje elastyczne dzięki takim proporcjom.
Hmm, proszę się upewnić, czy ciasto przed pieczeniem jest dobrze schłodzone; ale z tym ciastem czasami tak bywa, że listkuje mniej. Nie należy się zrażać. Do trzech razy sztuka 🙂
Dzięki za przepis! Dziś spróbowałam po raz pierwszy i jestem względnie zadowolona z efektu. Tylko względnie, ponieważ ciasto się nie zlistkowało 🙁 U żyłam serka Twój smak, ciasto leżakowało w lodówce przez godzinę, było wstępnie mieszane mikserem, a potem zagniatane ręcznie (tylko do połączenia). Jak myślisz, co mogło wpłynąć na brak listkowania?
ile ciasto się piekło, tyle ile w przepisie?
Tak, piekło się dokładnie 28 min, bo było już ładnie zarumienione.
Czy robiąc galette z jagodami powinnam użyć ich tyle samo co w przepisie? Wiem, ze napisałeś 750 g również innych owoców, mam właśnie tyle jagód i wyglada mi to na zawrotna ilość;) nie narzekam, Boże broń!:)
możesz użyć 500 g
jeśli zrobie ciasto z borówkami to powinnam też czekać aż puszczą sok, czy może po prostu posypać mąką ziemniaczaną i wysypać na ciasto?
nie trzeba czekać, dodaj też trochę cukru! 🙂
Fantastyczne! Zamiast cukru do owoców dałam miód i dosypałam jeszcze cynamon. Wprawdzie słabo się listkowało, ale smakiem nas totalnie powaliło. Robię powtórkę na sobotę na imprezę i dodam do tego lody waniliowe z przepisu z TM. Będzie mistrzostwo!
On nie listkuje się spektakularnie jak francuskie, jedynie tak jak na zdjęciach, na brzegach. Smacznej soboty, lody to ich największych sojusznik!
Czy ciasto mozna zamieszać recznie?😉
Tak, szybko i zdecydowanie!
Cześć, dzień dobry 🙂 Czy ciasto można zamrozić (samo ciasto, bez owoców jeszcze)?
Cześć, tak, jak najbardziej!
Pyszne! Wracam do tego przepisu regularnie i wykorzystuje wszystkie możliwe dodatki. Niedawno z piekarnika wyjechał egzemplarz z rabarbarem, płatkami róży i wodą różaną. Tym razem jednak nie moglam doczekać się deseru i pominęłam jeden krok – mianowicie pierwszego chłodzenia ciasta. Składniki posiekałam w malakserze, zagniotłam do połączenia i od razu rozwałkowałam na papierze do pieczenia, po czym zgodnie z zaleceniami na 1h do lodówki. Nie wiem czy to przypadek, ale to pierwszy raz kiedy ciasto było tak prawdziwie, intensywnie listkujące. Na pewno duże znaczenie miał tu tez bardzo dobrze rozgrzany piekarnik, w którym przed ciastem piekłam przez godzinę jeszcze coś innego. Testowałam i serek Philadelphia i tańsze odpowiedniki – Twój Smak z Piatnicy sprawdza się bdb 👍🏻
Obstawiam przypadek i mocno rozgrzany piekarnik (to ważne!), ale jeśli będziesz jeszcze raz powtarzać próbę, to daj znać!
Borze szumiący jakie to dobre! Nektarynka, truskawka & rabarbar to moje dzisiejsze połączenie, uwielbiam smak i strukturę tego ciasta., 🥰
Hej, obejrzałam filmik, przefajny 🤣
Już czekam na kolejny 🤩😊
Ale mam pytanie. Którą końcówką wyrabiasz ciasto, rózgą czy innym mieszadłem?
dzięki! mieszadłem
Hej, myślisz że udałoby się ten przepis zweganizować? Użyłabym wegańskiegk masła i serka o konsystencji philadelphi na bazie migdałów. Pozdrawiam 🙂
Cześć, nie mam pojęcia – daj znać, jak przetestujesz 🙂
Ja zrobiłam ciasto z jogurtem kokosowym plant on i wyszło pycha! 🙂 zrobiłam zdjęcie ale nie wiem jak tu wkleić
Super!
Zastanawiam się czy da się zrobić to ciasto na cukrze kokosowym i bez laktozy – na serku wegańskim? Może od wege sióstr i zamienniku roślinnym zamiast masła?
jak spróbujesz, to daj znać, czy wyszło
Zrobiłam dwa, dzień po dniu. Jedno ze śliwkami, drugie z borówkami. Już marzę o kolejnym 😊 to ciasto jest przewspaniałe!
<33
Mam pytanko, w lodowce mam dwa typy serków: mascarpone oraz ricottę. Czy któryś się nadaje czy lepiej biec do sklepu?
mascarpone nada się, ale serek Philadelphia najlepszy tutaj
Chcialabym je zrobic z węgierkami. Czy musze wczesniej śliwki podgotować, aby puscily sok? Jak postapić z owocami, które sa mniej wilgotne od brzoskwiń?
Nie, proszę postępować zgodnie z przepisem. Nie będzie dodatkowej glazury, ale śliwki są i tak wystarczająco soczyste po upieczeniu :_
kurcze mam serek bieluch light w takim okrągłym opakowaniu, ajajajaj czy to wyjdzie???
cos tam wyjdzie, ale nie galette z przepisu 🙂
O mamo to ciasto to obłęd!!! Odkąd spróbowałam robię pod rząd kolejne z innymi owocami i nadal jest sztosik 🙂 Totalnie mój smak, uwielbiam🤤 jedyne czego żałuje to, że nie widziałam wcześniej tego przepisu…tyle czasu stracone, muszę teraz nadrobić.
na szczęście można próbować z każdym sezonowymi owocami!
Od zeszłego weekendu robię już piąte galette z tego przepisu. Świetne! Dodatek serka do ciasta był strzałem w 10! Powiedz tylko czy robisz je też zimą? Jeśli tak to z jakimi owocami?
Wspaniałe!!! Miałam chwilę zwątpienia, bo mimo dokładnego odważenia i schłodzenia składników ciasto wyszło mi najpierw jakby za rzadkie i lepiące. Dosypałam trochę mąki, ale nadal, mimo dobrych 2 godzin w lodówce, nie wyszło tak twarde jak na filmie, raczej miękkie i elastyczne. Na szczęście listkowatość wcale na tym nie ucierpiała! Wyszło cudownie delikatne, lekko chrupiące i rozpływające się w ustach. No i o wiele łatwiej się wałkowało 😉
Nektarynki miałam raczej z tych kwaśnych, więc oprócz 50g cukru trochę oszukałam i dodałam do gotowania syropu łyżkę miodu. Trochę mi się sypnęło mąki ziemniaczanej, więc wyszedł taki raczej gęsty kisiel, a że kisiel uwielbiam to była jakaś bajka. <3
Właśnie zjadłam, z brzoskwiniami i borówkami jest absolutnie przepyszne. Dziękuję Ci za ten przepis, mistrzostwo 😍
Piękne i pyszne, goście zachwyceni 🙂 Ale jedną maleńką rzecz bym poprawiła – ciasto na dole nie było idealnie kruche, tak jakby trochę nasiąkło sokiem. A może po rozwałkowaniu ciasto trzymać w lodówce bez nadzienia? I owoce nałożyć przed samym pieczeniem? Tylko czy wtedy będzie dostatecznie elastyczne, żeby zawinąć brzegi?
Spód ciasta będzie kruche, jeśli owoce odsączy się na sitku, a następnie zredukuje ich sok. (Zauważyłem, że część czytelników pomija ten krok, a jest on szalenie istotny)
Hej, czemu moje ciasto zamiast „elastyczne” wychodzi jak klejaca masa (skladniki sa schlodzone) 🙁
Hej, hmm, może źle odmierzone składniki?
Wyszlo! Wyglada na to ze za pierwszym razem przesadzilam z maslem 🙂
O, mamy winowajcę – masełko 🙂
Hm… Mam ochotę spróbować je zrobić, ale w domu brak jakiegokolwiek serka. Rozumiem, że w tym wypadku nie ma co sobie nawet robić nadziei, że wyjdzie bez niego? Pozdrawiam 🙂
Jest, ale wtedy wyjdzie zwykłe galette
W końcu zrobiłam to ciasto – ze śliwkami. Jest przepyszne, lekkie, kruche, chrupiące i pięknie listkuje. Następnym razem trochę mniej rozwałkuję, trochę przesadziłam z cienkością 😉 Dziękuję za ten przepis, wpisuję do kajetu z ulubionymi!
Zrobione! Wspaniałe ciasto. Ja rozwałkowałam zaraz po przygotowaniu na papierze do pieczenia na którym piekłam. Wierzch przykryłam folią w takiej formie do lodówki na ok 2 godziny. Do miski dałam mrożone owoce – różne bez rozmrażania wsypałam pół proszku – kisiel malinowy i trochę cukru . Na wyciągnięte z lodówki ciasto wyrzuciłam zamrożona mieszankę bez rozmrażania zawinęła brzegi i do piekarnika. Brzegi posmarowane mlekiem skondensowanym niesłodzonym ( pierniki tez nim smaruje są lśniące) i posypane cukrum. Zapieczone- troszeczkę dłużej niż 20 min- pyszne z lodami- bajeczne ciasto i niewyobrażalnie proste. Dziękuję za przepis.
Zanim przeczytałam komentarze kupiłam serek Philadelphia w wersji „light”. Też wyjdzie, czy nie ryzykować? 🫣
wyjdzie raczej
Przepraszam za pytanie bo jestem laikiem, jeśli nie mam w piekarniku opcji góra dol to czy uda mi się upiec w opcji termoobiegu? Jeśli tak to ile czasu i jaka temperatura?🥹
tak, zmniejsz temperaturę tylko o 20 stopni C
dzien dobry!
Po sukcesie sernika baskijskiego na wlasnym weselu! zabralam sie za ten przepis.
Niesttey – ciasto mi wyszlo wilgotne bardzo na spodzie i zupelnie sie nie listkowalo 🙁 zrobilam wszystko tak jak w przepisie, jaka mogla byc przyczyna? Wyszlo tez malo slodkie, choc robilam z nektarynkami i dalam cukru tyle ile w przepisie, ale moze przesadzilam z sola do ciasta.. ?
Wyszło przepyszne!Proste,a jakie efektownei smaczne.Nikt w domu nie oparł się i rzeczywiście znika w ciągu dnia lub godzinie🙂 Znów piekę.Zdjecie trzeba szybko robić,bo jak się zacNie jeść,to już trudno łapać za aparat 😁
Cześć Michał! 🙂 Pytanko – czy ciasto można przygotować dzień wcześniej, i przez noc trzymać w lodówce? 😀
Przed pieczeniem? Tak. Po upieczeniu smakuje najlepiej tego samego dnia
Czy ciasto może być spodem do czegoś wytrawnego?
A czy można na jeden dzień zamrozić ciasto z ułożonymi owocami i następnego takie zamrożone wstawić od razu do piekarnika?
Hej, mam pytanie! Przez przypadek zamroziłam całość z owocami. Czy lepiej wrzucić zamrożone ciasto do piekarnika, czy lepiej je wstawić najpierw do lodówki? Czy ono już zdechło?
Zdrówko
Czy w przypadku twardszych owoców jak jabłka również powinnam je zostawić by puściły soki, czy od razu wyłożyć na ciasto?
Czy uda się zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blasze? Rozumiem, że straci ten 'rustykalny vibe’, ale potrzebuje zrobić dużą porcję. Czy to ciasto będzie się dobrze kroić na prostokąty?
Tak, można
Uprzejmie donoszę, że ten spód jest też doskonały do wytrawnego wypełnienia, np. pomidorów z mozarellą 😀
oo, dzięki za info, miałam zamiar wypróbować też do wersji wytrawnej 🙂
Jestem w trakcie robienia. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie. Dodałam troszkę cynamonu do ciasta nie wiem smakowicie mi pasuje i skórkę z cytryny do nektarynek. Zobaczymy zapowiada się pysznie
Czy serek Bieluch naturalny również się nada zamiast Philadelphia?
Albo śmietana 18%?
Nie, nie nada się