Proste listkujące ciasto z owocami – galette

To była rewolucja w mojej kuchni i myślę, że będzie także w Twojej. Dodałem do ciasta kruchego serek kremowy. Prócz tego, że było wilgotne, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, to po wyjęciu z piekarnika okazało się, że niczym nie przypomina znaną klasykę, bowiem listkuje się na dziesiątki warstw, niemalże jak ciasto francuskie.

Mąka, masło, serek, trochę soli i cukru, wymieszać. Koniec, bez ręcznego babrania się w łączenie kosteczek masła z mąką. Potem też jest prosto, gdyż ciasto jest mocno wilgotne i elastyczne i nawet po dłuższym czasie w lodówce nie zamienia się w kamień nie do rozwałkowania. Kocham je całym sercem, bo przy takiej ilości pracy, takie rezultaty rzadko się zdarzają.

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 9

Najlepszym testem dla ciasta będzie galette – rustykalna tarta, niegrzesząca równymi kształtami, co dodaje jej tylko uroku. Idealna na pierwsze kroki w kuchni początkujących, domowych cukierników. Nadadzą się każde letnie owoce: od jabłek, przez dowolne jagody po brzoskwinie i nektarynki. Właśnie z tymi ostatnimi galette wychodzi najsmaczniejsza, przynajmniej moim zdaniem. Nie wahaj się eksperymentować z innymi owocami, wybierz te które są w szczycie sezonu. Dobierz do nich odpowiednią ilość cukru, bo wiadomo, że jagody będą kwaśniejsze niż dorodna brzoskwinia czy gruszki. Trochę skórki z cytryny, mąki ziemniaczanej i wanilii, to tyle. Dorzucam jeszcze kilka wskazówek, żeby ciasto nie namokło. Posyp je bułką tartą, a owoce przed wyłożeniem dokładnie odsącz, przygotowując z soków gęstą glazurę. Eksplozja lata w najlepszym wydaniu.

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 10

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 11 Proste listkujące ciasto z owocami - galette 12

Proste listkujące ciasto kruche z owocami – galette
jedno duże galette lub dwa średnie
1 szklanka, plus dwie łyżki (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
100 g zimnego masło, pokrojonego na małe kawałki
120 g serka kremowego typu Philadelphia

Galette z nektarynkami lub dowolnymi owocami
około 750 g dojrzałych nektarynek lub innych owoców
50 – 90 g cukru (dostosuj ilość do rodzaju użytych owoców)
sok z ½ cytryny
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu, lub 1 cukier waniliowy)
1 łyżki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty

1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego, połącz. Możesz też to mikserem. Uformuj dysk, spłaszcz go i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę lub 20 minut do zamrażarki, jeśli bardzo, a to bardzo Ci się śpieszy.

2. W międzyczasie przygotuj owoce. Nektarynki odpestkuj i pokrój na plasterki, włóż do miski z 50 g cukru (w przypadku słodkich nektarynek), sokiem z cytryny, szczyptą soli, wanilią i mąką ziemniaczaną. Odstaw na min. 30 minut, aż owoce puszczą sok.

3. Sok przelej do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje na kisiel, 3 – 4 minuty. Wymieszaj powstałą glazurę ( maksymalnie 1/2 szklanki) z owocami. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 

4. Ciasto obsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Pozostawiając około 4 – 5 cm marginesu, obsyp ciasto bułką tartą, a na nią wyłóż owoce. Zagnij boki do środka, przykrywając trochę owoce. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki, ciasto musi stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia.

5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz około 25 – 30 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj go folią aluminiową. Wystudź na blaszce. Zjedz koniecznie z lodami lub bitą śmietaną.

Uwaga
Przepis został udoskonalony 17.05.2019 r. Poprzednia wersja zalecała zapiekanie osobno soku po owocach, teraz jest on redukowany i mieszany ponownie z owocami. Tym sposobem mają one jeszcze więcej smaku, pozostają soczyste, a ciasto wciąż jest chrupiąc i nienamoknięte. Można także zredukowanymi sokami polać ciasto przed podaniem – będzie wtedy pięknie połyskiwało.

Rady/porady
Ciasto na każdym etapie przygotowania powinno być dobrze schłodzone. Jeśli w waszej kuchni jest za ciepło możliwe, że ciasto będzie trzeba częściej i dłużej schładzać.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 13

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 14

Proste listkujące ciasto z owocami - galette 15 Proste listkujące ciasto z owocami - galette 16

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

81 komentarzy

DorotaK 15 sierpnia, 2017 - 6:55 pm

Czym zastąpić laskę wanilii?

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 7:00 pm

Cukrem waniliowym. Tylko wliczy go w dodany cukier 🙂

Reply
Kasiaa 15 sierpnia, 2017 - 6:56 pm

trik zapisany, wypróbuję 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 7:00 pm

koniecznie!

Reply
Tomek 15 sierpnia, 2017 - 6:59 pm

Boskie zdjęcia. Jutro będzie robione 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 7:01 pm

daj znac jak smakowało!

Reply
Ania 15 sierpnia, 2017 - 7:14 pm

Mmmmm…
Apetyczne 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 7:17 pm

nie skończy się na jednym kawałku 😉

Reply
Kasia 16 sierpnia, 2017 - 1:09 pm

Czy można zastąpić mąkę pszenną jakaś inną? 🙂

Reply
rozkoszny 16 sierpnia, 2017 - 1:16 pm

Tak, można 1/3 lub 1/2 mąki zastąpić opcją pełoziarnistą lub owsianą. Jeśli ma być bezlutenowo, sprawdzi się miks bezglutenowy. Lub mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach 🙂

Reply
Karolina 20 sierpnia, 2017 - 10:13 am

jestem w szoku, najlepsze ciasto jakie jadłam… kruche, maślane, lisktujące się i jeszcze te nektarynki… <3

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2017 - 10:36 am

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Bada 20 sierpnia, 2017 - 6:57 pm

A pieczemy na samym papierze czy na talerzu z papierem?

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2017 - 6:59 pm

zsuwamy z talerza i pieczemy bez 🙂

Reply
Agata 22 sierpnia, 2017 - 3:50 pm

Ja załadowałam właśnie takie mini do kokilek. Zobaczymy, czy wyjdzie…

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 3:55 pm

Takie mini tarty wyjdą. Daj znać czy taki patent się sprawdził 🙂

Reply
Agata 22 sierpnia, 2017 - 7:59 pm

Wyszły pyszne! Ale następnym razem zrobię jak w przepisie, dla porównania.
Trochę to ciasto na dnie jakby nie wyrośnięte mimo długiego pieczenia – wilgoć nie miała którędy odparować i jest takie zbite. Może za grubo miejscami nałożyłam. I nie można tez zaobserwować „listkowania”, bo ciasto w kokilce nie ma miejsca na rozrost.
Ale ogólne wyszło, tylko inaczej. Dobra forma dla gości – każdy ma jedną kokilkę, nie trzeba kroić i kruszyć.
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 9:59 pm

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! Fajnie też zrobić takie mini galette na jedną porcję 🙂

Vanilla 23 sierpnia, 2017 - 10:27 am

Jaki serek kremowy polecasz? Zdecydowałeś się zrobić dwie małe porcje, ale z podanej porcji wychodzi jedna, dość spora galette, prawda?
Wspaniały blog, świetne zdjęcia i ten styl pisania – uwielbiam! 🙂

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2017 - 10:39 am

Oryginał philadelphia jest najsmaczniejszy, ale reszta „serków kremowych” mu niemalże nie ustępuje smakiem, a ceną zdecydowanie bije na głowę. Ważne, żeby tylko kupić wersję normalną a nie „light” oraz oczywiście przeglądnąć skład czy nie czycha tam jakaś toksyczna niespodzianka (raz się z tym spotkałem). Osobiście lubię Twój Smak i Łaciaty 🙂 Podałem przepis na jedną dużą, ale z tego samego przepisu wyjdą też 2 mniejsze jak na zdjęciu, to tak jakbyś chciała od razu spróbować rónych kombinacji owocowych. Raczej jednak robię jedną dużą – szybciej i mniej roboty. Dziękuję pięknie ca ciepłe słowa <3

Reply
Ewa 3 września, 2017 - 12:44 pm

skąd pomysł na taką „naturalistyczną” fotografię jedzenia u tak młodego człowieka ? najczęściej spotykam się z fotografią „przesłodzoną ” w lukrowych ,pastelowych kolorach co może bardziej kojarzyć się z czymś słodkim . Tutaj u Pana wszystko w kolorach natury, takie proste,rustykalne ,pachnące darami ziemi ,ekologiczne . Jestem zachwycona .
Nie mogę oderwać oczu od lekko zrumienionego ciasta na przypalonym delikatnie papierze pergaminowym z naturalnie wyglądającymi owocami – ech brak słów zachwytu – fantastyczne – gratuluję

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 2:52 pm

Dziękuję pięknie! Staram się wydobyć z jedzenia to co najpięknijsze, jego naturę i smak. Bez zbędnej „lukrowej” otoczki, która tylko odwracałaby uwagę. Jeśli podoba Ci się moja fotografia, to możesz zagłosowac na mnie w plebiscycie SAVEUR na Najlepszą Fotografię Kulinarną. O tutaj (przedostatnia kategoria):
http://www.saveur.com/blog-awards-2017-vote

Reply
Ewa 3 września, 2017 - 8:08 pm

już zagłosowałam wcześniej 🙂

Reply
Kasia 7 września, 2017 - 9:09 am

Przepyszne, zniknęło w momencie. Dzisiaj muszę upiec kolejny raz. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 7 września, 2017 - 10:16 am

Widzę, że historia powtarza się nie tylko u mnie. Dziękuję i pozdrawiam!

Reply
Agnieszka 15 września, 2017 - 11:13 am

Czy można użyć owoców mrożonych? Jeśli tak, to jak wtedy postępować z nimi przed pieczeniem?
Pozdrawiam serdecznie!

Reply
rozkoszny 15 września, 2017 - 11:16 am

Można, ale należy je całkowicie rozmrozić na sitku, tak aby odciekła z nich cała woda. Potem zgodnie z przepisem. Pozdrawiam!

Reply
Citrouille 25 września, 2017 - 10:56 am

Po powrocie z Francji odczuwałam silny syndrom odstawienia od francuskich pâtisseries. Ta tarta jest zaspokoiła tęsknotę z nawiązką, jest po prostu przepyszna! Gratuluję talentu i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 25 września, 2017 - 11:03 am

Dziękuję za ciepłe słowa. Bardzo mi teraz miło 🙂

Reply
Oliwia 1 listopada, 2017 - 5:35 pm

Mam pytanie. Na jaką opcję powinnam ustawić piekarnik? Góra-dół, tylko góra, … ? Pozdrawiam 😃

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2017 - 6:08 pm

U mnie na blogu zawsze jest grzałka góra-dół, najwyżej, że zaznaczę inaczej. Jak w tym przypadku: pod koniec pieczenia (około 5 – 10 minut przed końcem) można przykryć ciasto folią aluminiową lub najlepiej włączyć opcję grzałki dolnej. Pozdrawiam 😀

Reply
Oliwia 8 listopada, 2017 - 7:18 pm

Dzięki! Kurcze, nie potrafię wyczuć mojego piekarnika. Wyjęłam galette po 20 minutach, było lekko spalone. Problem pojawia się za każdym razem, wszyatko wiecznie przypalam. Ale trening czyni mistrza, prawda? 😀 Pozdrawiam cieplutko!

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2017 - 10:05 pm

Pieczesz bez termoobiegu? Gdyby byłby włączony, to wszytsko piecze się szybciej. Zakłąda się, że to 20 stopni więcej niż jest ustawione. A jeśli nie, to może spróbuj piec w znacznie niżej temperaturze np. 200 stopniach? Naprawdę warto nauczyć się tego przepisu, bo jest niezawodny ^^

Reply
Oliwia 9 listopada, 2017 - 9:33 pm

Piekę bez termoobiegu. Będę kombinować z temperaturą. Dzięki za radę 🙂

Marta 11 września, 2020 - 7:34 pm

Mam pytanie, ponieważ w przepisie jest napisane, „Wymieszaj powstałą glazurę ( maksymalnie 1/2 szklanki) z owocami. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie wymieszaj z owocami”, a ja jestem laikiem w kwestii ciast, to kiedy należy wymieszać owoce?

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 7:41 pm

Mój błąd, na początku! 🙂

Reply
Patka 17 czerwca, 2018 - 2:37 pm

mega, na pewno zrobię 🙂
ps. Z tego przepisu wychodzą te 2 ciasta? czy trzeba z 2 porcji robić ?
A jak ręcznie zagniotę ciasto to też wyjdzie takie listkujące się?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2018 - 2:48 pm

Na zdjęciach są dwa mniejsze z jednej porcji ciasta, którą podaję w przepisie. W przypadku dwóch czas pieczenia należy trochę skrócić, więc patrz czujnym okiem 🍴
Nie robiłem nigdy ręcznie, ale nie powinno stanowić to żadnego problemu – tutaj składnik po prostu muszą się dobrze połączyć. Smacznego! 😊

Reply
rozkoszny 18 czerwca, 2018 - 9:17 pm

Od Ani: Dzisiaj upiekłam to cudo z morelami 😍 chciałam podesłać fotkę, ale zniknęło zanim włączyłam aparat… ❤ coś czuję, że przez lato przybędzie mi kilka kilogramów, ale za to jakich szczęśliwych. wszystko Twoja wina Panie ROZKOSZNY 😂

Reply
ewa 4 października, 2018 - 1:04 pm

zrobiłam wreszcie dzisiaj- wyszło wybornie 🙂

Reply
rozkoszny 4 października, 2018 - 1:08 pm

Bardzo mi miło 😊

Reply
Agata 15 grudnia, 2018 - 12:01 pm

Wspaniały przepis, dziękuję. Latem robiłam z nektarynkami, zimą z jabłkami – w obu wersjach przepyszne 🙂

Reply
rozkoszny 15 grudnia, 2018 - 12:56 pm

Bardzo dziękuję 😊

Reply
Magda 10 stycznia, 2019 - 3:33 pm

Czy zamiast serka kremowego mogę dodać mascarpone?
Piękne zdjęcia!

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2019 - 3:36 pm

Niestety nie próbowałem, ale obawiam się, że to nie będzie to samo 🤔

Reply
Anita 24 lutego, 2019 - 1:05 pm

Ciasto pyszne i pięknie wygląda. Nie wiem tylko co zrobiłam źle, że papier przywarl do dna ciasta. Może podczas walkowania mocno przywarl. Następnym razem sprobuje zrobić bez papieru podsypie blaszke maka może wyjdzie też:)

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2019 - 1:09 pm

Proszę następnym razem podsypać papier mąką, pozdrawiam! 🙂

Reply
Izabella 13 kwietnia, 2019 - 2:57 am

Trafiłam przypadkowo na Twój blog sle widzę, że będę często zaglądać.
Izabella

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2019 - 7:01 am

Smacznego! 😋😋😋

Reply
Malina 11 sierpnia, 2019 - 10:11 am

A czy można takie płaskie rozwałkowane ciasto dac na godzinę do lodówki? Nie znoszę tej męki przy walkowaniu kawałka ciasta wyjetego z lodówki 😁

Reply
rozkoszny 11 sierpnia, 2019 - 10:18 am

Ciasto będzie łatwiej rozwałkowywać się niż kruche, dasz radę 😀

Reply
Zosia 17 sierpnia, 2019 - 1:21 pm

Czy ja dobrze widzę, że to ciasto jest bez jajka? Tak się upewniam na 100% 😉
I jeszcze pytanie: potrzebuje je na następny dzień i musiałabym je upiec poprzedzającego wieczoru. Nie będzie zbyt wilgotne po takim czasie?

Reply
rozkoszny 17 sierpnia, 2019 - 3:19 pm

Cześć, bez jajka!
Ciasto najlepiej smakuje w dzień upieczenia. Najlepiej uformować dzień wcześniej, a przed podaniem upiec 👌

Reply
Zosia 17 sierpnia, 2019 - 4:18 pm

Dzięki!
Czyli zostawić je surowe z owocami na noc w lodówce? Nie chce przekombinować z wilgocią.

Reply
rozkoszny 17 sierpnia, 2019 - 7:54 pm

Tak, robiłem już tak kiedś i dało radę 🙂

Reply
Jola 28 sierpnia, 2019 - 8:19 pm

Czy można zrobić to ciasto z malinami.

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2019 - 8:22 pm

Można 🙂

Reply
Patrycja 22 września, 2019 - 4:57 pm

Czy można ciasto bez owoców zostawic w lodowce na noc i resztę zrobić następnego dnia? 😉

Reply
rozkoszny 22 września, 2019 - 5:08 pm

Tak, można 🙌🍴

Reply
Anna 13 marca, 2020 - 5:53 pm

Przecudowna struktura ciasta! <3 Mam zagwozdkę, może będziesz mi w stanie pomóc? 🙂 Zmodyfikowałam nadzienie: przygotowałam syrop z wody, białego wina, cukru i cynamonu, w którym udusiłam jabłka. Po odparowaniu wyłożyłam owoce na spód pokruszony zmielonymi na mąkę orzechami włoskimi. Finalnie, ciasto w smaku cudowne, ale jabłka przybrały gdzieniegdzie dziwny, czarny kolor – wyglądem przypominają trochę spalone frytki, ale w smaku tak nie smakują 🙂 Zastanawiam się, czy i gdzie mogła zajść tu jakaś nieoczekiwana reakcja? Bo wcześniej przygotowywałam takie nadzienie do innej tarty i wszystko było ok. Daj znać, jeśli coś przychodzi Ci do głowy 😉

Reply
rozkoszny 13 marca, 2020 - 7:24 pm

Wydaje mi się, że to po prostu jednorazowa wpadka. Jeśli w innych ciastach nadzienie się nie przypala, to nie ma powodów sądzić, że tutaj miałoby inaczej.
Ewentualnie można posmarować jabłka przed pieczeniem delikatnie masłem 🙂

Reply
Anna 13 marca, 2020 - 8:35 pm

No dobra, spróbujemy powtórzyć 🙂 Dzięki!

Reply
Maria 17 maja, 2020 - 11:33 pm

Naj-le-psze!
Z gruszką i rabarbarem, z brzoskwiniami, z truskawkami i rabarbarem, wszystkie pycha!

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 10:23 am

<3 <3 <3

Reply
Anetta 28 czerwca, 2020 - 2:07 pm

Czy maki ma byc tylko150dag? Szklanka plus 2lyzki? (moja szklanka to 250dag;) Ciasto dosc rzadkie i klejace wychodzi Ale przepis mega, a jaki zapach Pysznosci!

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2020 - 4:21 pm

pojemność szklanki to 240 lub 250 ml co przekłada się na około 130 g mąki 🙂

Reply
anetta 30 czerwca, 2020 - 4:37 pm

czyli 150g maki nie wiecej i ciasto ma byc klejace? u mnie ciasto sie nie listkuje a robilam 2 razy 🙁 pierwszy przepis ktory mi nie wychodzi idealnie a przetestowalam ich juz wieeele ze strony i sa wyjatkowe 🙂

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2020 - 4:49 pm

Tak, ciasto wychodzi lekko klejące po wyrobieniu. Po schłodzeniu już jest ok, pozostaje elastyczne dzięki takim proporcjom.
Hmm, proszę się upewnić, czy ciasto przed pieczeniem jest dobrze schłodzone; ale z tym ciastem czasami tak bywa, że listkuje mniej. Nie należy się zrażać. Do trzech razy sztuka 🙂

Reply
Magda 11 lipca, 2020 - 10:07 pm

Dzięki za przepis! Dziś spróbowałam po raz pierwszy i jestem względnie zadowolona z efektu. Tylko względnie, ponieważ ciasto się nie zlistkowało 🙁 U żyłam serka Twój smak, ciasto leżakowało w lodówce przez godzinę, było wstępnie mieszane mikserem, a potem zagniatane ręcznie (tylko do połączenia). Jak myślisz, co mogło wpłynąć na brak listkowania?

Reply
rozkoszny 12 lipca, 2020 - 12:13 am

ile ciasto się piekło, tyle ile w przepisie?

Reply
Magda 12 lipca, 2020 - 9:33 am

Tak, piekło się dokładnie 28 min, bo było już ładnie zarumienione.

Reply
Lo Tka 30 lipca, 2020 - 5:48 pm

Czy robiąc galette z jagodami powinnam użyć ich tyle samo co w przepisie? Wiem, ze napisałeś 750 g również innych owoców, mam właśnie tyle jagód i wyglada mi to na zawrotna ilość;) nie narzekam, Boże broń!:)

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2020 - 8:36 pm

możesz użyć 500 g

Reply
gosia 19 sierpnia, 2020 - 4:00 pm

jeśli zrobie ciasto z borówkami to powinnam też czekać aż puszczą sok, czy może po prostu posypać mąką ziemniaczaną i wysypać na ciasto?

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 8:32 pm

nie trzeba czekać, dodaj też trochę cukru! 🙂

Reply
Ania 20 sierpnia, 2020 - 9:09 pm

Fantastyczne! Zamiast cukru do owoców dałam miód i dosypałam jeszcze cynamon. Wprawdzie słabo się listkowało, ale smakiem nas totalnie powaliło. Robię powtórkę na sobotę na imprezę i dodam do tego lody waniliowe z przepisu z TM. Będzie mistrzostwo!

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2020 - 1:47 pm

On nie listkuje się spektakularnie jak francuskie, jedynie tak jak na zdjęciach, na brzegach. Smacznej soboty, lody to ich największych sojusznik!

Reply
Weronika 16 września, 2020 - 6:41 pm

Czy ciasto mozna zamieszać recznie?😉

Reply
rozkoszny 16 września, 2020 - 7:00 pm

Tak, szybko i zdecydowanie!

Reply
Ola 15 października, 2020 - 10:05 am

Cześć, dzień dobry 🙂 Czy ciasto można zamrozić (samo ciasto, bez owoców jeszcze)?

Reply
rozkoszny 15 października, 2020 - 12:30 pm

Cześć, tak, jak najbardziej!

Reply

Leave a Comment