Jest to najdelikatniejszy omlet jaki widział świat. Jego wnętrze jest puszyste i piankowe, niemalże sufletowe. Każdy kęs rozpływa się w ustach, prosząc o kolejną i kolejną dokładkę.
Przepis ten powstał ponad rok temu. Podawałem go wtedy z karmelizowanymi gruszkami w rozmarynie. Od tamtego czasu tytuł najdelikatniejszego na świecie nie został mu odebrany, Wciąż jest absolutnie najlepszy, więc dlatego przypominam go teraz w nieco bardziej odświeżonym, letnim anturażu. Dajcie mu szansę, zakochacie się.
Jest to dość duża porcja dla jednego łasucha (ja daję radę) lub dwóch zakochanych wróbelków.
Puszysty omlet maślankowy z macerowanymi truskawkami
1 porcja lub 2 mniejsze
Omlet
2 duże jajka „zerówki”, białka i żółtka oddzielnie
½ szklanki (120 ml) maślanki
⅓ szklanki (50 g) mąki pszennej
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego, do smażenia
Macerowane truskawki
200 g truskawek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody różanej (ewentualnie soku z limonki/cytryny)
1. W dużej misce połącz żółtka z maślanką, miodem i mąką. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, zajmie to 3 – 4 minuty. Przełóż pianę do miski z masą maślankową i za pomocą szpatułki lub łyżki bardzo delikatnie połącz. Piana nie musi być perfekcyjnie rozprowadzona, kilka małych bąbelków jest bardziej okej niż zbyt długie mieszanie.
2. Rozgrzej masło na patelni o średnicy 20 cm. Przełóż masę, wyrównaj wierzch łyżką i przykryj szczelnie pokrywką (można ewentualnie smażyć w dwóch turach, będzie łatwiej). Smaż przez 3 – 4 minuty, aż spód będzie złocisty, a wierzch już delikatnie ścięty (ale wciąż blady i piankowy). Za pomocą szpatułki delikatnie, ale zdecydowanie przewróć omlet na drugą stronę. Jeśli się nie uda perfekcyjnie go przewrócić, wyrównaj go po prostu łyżką. Smaż kolejne 3 – 4 minuty, aż nabierze złotego koloru. Podawaj natychmiast, póki ciepły i niesamowicie puszysty (z biegiem czasu, powoli będzie tracił na swojej objętości).
3. W międzyczasie przygotuj truskawki: w misce połącz miód w wodą różaną lub sokiem z limonki; truskawki pokrój na plasterki, a następnie przełóż do mikstury miodowej. Odstaw na kilka minut do zamacerowania.
Rady/porady
Jeśli podczas przewracania na drugą stronę omlet się totalnie rozwali (zdarza się najlepszym), nie przejmuj się. Po chwili smażenia poszarp go szpatułką na kawałki, dodaj 1 łyżeczkę masła, kilka rodzynek i obsmaż dokładnie. Właśnie zrobiłeś omlet cesarski kaiserschmarrn, jesteś mistrz!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
21 komentarzy
Wyśmienite danie, aż chce się jeść!!!
<3
Zrobie mężowi będzie zachwycony bo uwielbia omlety. A ten wyglada obłędnie.
To nadstan omletu, więc będzie zachwycony – smacznego!
Poezja. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak było dobre!
Bardzo się cieszę <3
Może polecasz jakieś dodatki, które dobrze komponują się z tym daniem? Na zdjęciu (jeśli mnie oczy nie mylą) widzę sezam i kleks słodkiej śmietany. Masz może też jakieś inne sprawdzone kombinacje? 🙂
Z góry dzięki!
A próbowałaś karmelizowanej gruszki, od której wszystko się zaczęło? https://www.rozkoszny.pl/omlet-na-maslance-z-karmelizowana-gruszka/
Czy można maślankę zastąpić kefirem? Pozdrawiam!
można spróbować
Mieszkam w Portugalii, gdzie nie ma czegoś takiego jak maślanka. Czym można ją ewentualnie zastąpić?
hmm, zsiadłe mleko, kefir?
Dzień dobry, czy omlet wyjdzie równo rozkosznie jeśli zamiast maślanki użyję jogurtu naturalnego? Tylko go mam w lodówce a termin ma do dziś, więc warto byłoby zużyć, jeśli tak, to w jakiej ilości? Pozdrawiam, miłego dnia!
Czy zamiast mąki pszennej, można użyć czegoś bez glutenu?
Nie jestem ekspertem. Zdałbym się na mieszankę mąk bezglutenowych
Rozkoszny!Ten omlet jest petardą! Konsystencja omletu podbiła moje wymagające kubki smakowe 😋Serdecznie ci dziękuję za ten przepis.
cieszę się <3
Matko jakie to dobre 😍😍🤤 lepszego nie jadłam
Cieszę się!
Kocham cię za ten przepis 😂😂 czy ja teraz będę tylko to jeść 🤭😂 tylko jeszcze muszę się nauczyć go przewracać 😂
W praktyce siła!