Puszysty omlet maślankowy z macerowanymi truskawkami

Jest to najdelikatniejszy omlet jaki widział świat. Jego wnętrze jest puszyste i piankowe, niemalże sufletowe. Każdy kęs rozpływa się w ustach, prosząc o kolejną i kolejną dokładkę.

Przepis ten powstał ponad rok temu. Podawałem go wtedy z karmelizowanymi gruszkami w rozmarynie. Od tamtego czasu tytuł najdelikatniejszego na świecie nie został mu odebrany, Wciąż jest absolutnie najlepszy, więc dlatego przypominam go teraz w nieco bardziej odświeżonym, letnim anturażu. Dajcie mu szansę, zakochacie się.

Jest to dość duża porcja dla jednego łasucha (ja daję radę) lub dwóch zakochanych wróbelków.

Puszysty omlet maślankowy z macerowanymi truskawkami
1 porcja lub 2 mniejsze
Omlet
2 duże jajka „zerówki”, białka i żółtka oddzielnie
½ szklanki (120 ml) maślanki
⅓ szklanki (50 g) mąki pszennej
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego, do smażenia

Macerowane truskawki
200 g truskawek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody różanej (ewentualnie soku z limonki/cytryny)

1. W dużej misce połącz żółtka z maślanką, miodem i mąką. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, zajmie to 3 – 4 minuty. Przełóż pianę do miski z masą maślankową i za pomocą szpatułki lub łyżki bardzo delikatnie połącz. Piana nie musi być perfekcyjnie rozprowadzona, kilka małych bąbelków jest bardziej okej niż zbyt długie mieszanie.

2. Rozgrzej masło na patelni o średnicy 20 cm. Przełóż masę, wyrównaj wierzch łyżką i przykryj szczelnie pokrywką (można ewentualnie smażyć w dwóch turach, będzie łatwiej). Smaż przez 3 – 4 minuty, aż spód będzie złocisty, a wierzch już delikatnie ścięty (ale wciąż blady i piankowy). Za pomocą szpatułki delikatnie, ale zdecydowanie przewróć omlet na drugą stronę. Jeśli się nie uda perfekcyjnie go przewrócić, wyrównaj go po prostu łyżką. Smaż kolejne 3 – 4 minuty, aż nabierze złotego koloru. Podawaj natychmiast, póki ciepły i niesamowicie puszysty (z biegiem czasu, powoli będzie tracił na swojej objętości).

3. W międzyczasie przygotuj truskawki: w misce połącz miód w wodą różaną lub sokiem z limonki; truskawki pokrój na plasterki, a następnie przełóż do mikstury miodowej. Odstaw na kilka minut do zamacerowania.

Rady/porady
Jeśli podczas przewracania na drugą stronę omlet się totalnie rozwali (zdarza się najlepszym), nie przejmuj się. Po chwili smażenia poszarp go szpatułką na kawałki, dodaj 1 łyżeczkę masła, kilka rodzynek i obsmaż dokładnie. Właśnie zrobiłeś omlet cesarski kaiserschmarrn, jesteś mistrz!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Adrian 20 czerwca, 2020 - 2:07 pm

Wyśmienite danie, aż chce się jeść!!!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 1:02 am

<3

Reply
Olka 5 lipca, 2020 - 5:45 pm

Zrobie mężowi będzie zachwycony bo uwielbia omlety. A ten wyglada obłędnie.

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2020 - 5:53 pm

To nadstan omletu, więc będzie zachwycony – smacznego!

Reply
Oksana 22 lipca, 2020 - 11:53 am

Poezja. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak było dobre!

Reply
rozkoszny 22 lipca, 2020 - 1:44 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Aleksandra 19 sierpnia, 2020 - 1:13 am

Może polecasz jakieś dodatki, które dobrze komponują się z tym daniem? Na zdjęciu (jeśli mnie oczy nie mylą) widzę sezam i kleks słodkiej śmietany. Masz może też jakieś inne sprawdzone kombinacje? 🙂

Z góry dzięki!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 8:44 pm

A próbowałaś karmelizowanej gruszki, od której wszystko się zaczęło? https://www.rozkoszny.pl/omlet-na-maslance-z-karmelizowana-gruszka/

Reply

Leave a Comment