Quesadilla z piekarnika

Quesadilla, ale prościej, bo z piekarnika. Farsz to tylko trzy składniki – cheddar, czarna fasola i chipotle – co zaskakuje przy takim ładunku świdrującego podniebienie smaku.

Przy robieniu quesadilli zawsze najtrudniejsze jest obracanie plackiem tak, aby farsz nie wypadł na patelnię. Można sobie zaoszczędzić nerwów, przygotowując ją w piekarniku. To też dobry sposób, aby na raz zrobić wiele porcji, np. na imprezę lub kolację z większą ilością gości.

Quesadille podaję z niczym innym jak guacamole (bez zaskoczenia), ale robionym inaczej, bo z dodatkiem jogurtu i czerwonej cebulki, zmiksowanym błyskawicznie w blenderze.

Quesadilla z piekarnika

Quesadilla z piekarnika
4 porcje
Quesadilla
1 ½ szklanki (135 g) startego sera cheddar
1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej
2 duże papryczki chipotle z puszki wraz z sosem, drobno posiekane
2 łyżki oliwy extra virgin
4 pszenne tortille o średnicy 20 cm

Guacamole inaczej
1 dojrzałe awokado
2 łyżki jogurty greckiego
¼ czerwonej cebulki
4 łyżki posiekanej kolendry
⅓ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza(góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia (góra-dół).

2. W średniej misce wymieszaj starty ser cheddar, odsączoną fasolę i chipotle.

3. Posmaruj blachę oliwą i przełóż na nią placki tortilli, nacierając je oliwą. Na połówkę każdej tortilli wyłóż przygotowany farsz. Zegnij tortille, przykrywając farsz. Powstaną cztery półksiężyce. Piecz, aż ser się roztopi, a placki zarumienią, około 6 minut.

4. W międzyczasie przygotuj guacamole, do blendera z ostrzem “S” przełóż wszystkie składniki: awokado, jogurt, cebulkę, kolendrę i sól. Zblenduj na niemal jednolitą masę – niejednolity sos będzie smaczniejszy.

5. Podawaj quesadilla z sosem guacamole i jedz od razu, póki ciepłe!

Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać papryczkę chipotle (do zamówienia przez internet), zastąp je 1 łyżeczką ostrej wędzonej papryki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Quesadilla z piekarnika
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

20 komentarzy

Magda 23 kwietnia, 2025 - 6:30 pm

Super! Dziękuję za przepis 🙂 Pytanie – czy polecasz jakieś tortille?

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2025 - 2:32 pm

Polecam amaizin organic

Reply
Party Malinowska 24 kwietnia, 2025 - 4:43 pm

Czym można zastąpić papryczki?

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:42 pm

Doczytaj przepis do końca 😀

Reply
Oluś 24 kwietnia, 2025 - 5:14 pm

Pyszne! Zajada się nawet mój brat, który na og jest “mięsożercą” 🙂

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:42 pm

Super, cieszę się <3

Reply
Zosia 24 kwietnia, 2025 - 7:18 pm

można gdzieś stacjonarnie znaleźć chipotle? 😇

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:42 pm

Na pewno w Kuchniach Świata

Reply
Justyna 25 kwietnia, 2025 - 3:46 pm

Zrobiłam i mega dobre, zamiast papryczek dałam suszone pomidory z papryką wędzona w proszku plus odrobinę ostrej 😁, duża modyfikacja ale nie miałam ich akurat pod ręką a resztę składników już tak. Przede wszystkim to danie robi się bardzo szybko, z sosem guacamole wyborne 😊

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:43 pm

super!

Reply
Joanna 25 kwietnia, 2025 - 8:38 pm

Zrobiłam wariant z papryką wędzoną, nie miałam awokado, więc zjadłam z pico de gallo i kwaśną śmietaną. NIEBO! Dzięki za przepis.

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:43 pm

boskooo

Reply
Magda 27 kwietnia, 2025 - 12:58 am

Można zastąpić kolendrę natką pietruszki, czy to będzie już inny smak? Ewentualnie jaka przyprawa ma smak zbliżony do kolendry? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:46 pm

Można dać inne zioło – bazylię, natkę – ale to nie jest smak dominujący, więc warto sięgnąć po kolendrę

Reply
Agata 28 kwietnia, 2025 - 11:38 am

Czy tortille nacieramy oliwą także „od wewnątrz”, czyli od strony, na której będzie ułożony farsz, czy tylko od zewnątrz? Dziękuję za przepis!

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:45 pm

Nie, tylko od zewnątrz

Reply
Gosia 29 kwietnia, 2025 - 7:16 pm

Zaskakująco dobre danie jak na tak szybki sposób orzygotowania. Zrobiłam dokładnie tak jak mówi przepis, natomiast farsz lub guacamole aż proszą się o jakiś kwaśny twist. Następnym razem dodam gęstą smietanę i zaserwuję z klasycznym guacamole

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:39 pm

kwaśnym elementem jest jogurt w guacamole 🙂

Reply
Marta 4 maja, 2025 - 5:35 pm

Czy mogę użyć czarnej fasoli surowej (nie z puszki)? Mam wielka pakę i akurat zastanawiałam się, do czego jej użyć.. Mógłbyś proszę podpowiedzieć, jak ją przygotować, aby nadała się do tego przepisu?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:48 pm

Tak, ugotowaną na miękko

Reply

Leave a Comment