Quesadilla, ale prościej, bo z piekarnika. Farsz to tylko trzy składniki – cheddar, czarna fasola i chipotle – co zaskakuje przy takim ładunku świdrującego podniebienie smaku.
Przy robieniu quesadilli zawsze najtrudniejsze jest obracanie plackiem tak, aby farsz nie wypadł na patelnię. Można sobie zaoszczędzić nerwów, przygotowując ją w piekarniku. To też dobry sposób, aby na raz zrobić wiele porcji, np. na imprezę lub kolację z większą ilością gości.
Quesadille podaję z niczym innym jak guacamole (bez zaskoczenia), ale robionym inaczej, bo z dodatkiem jogurtu i czerwonej cebulki, zmiksowanym błyskawicznie w blenderze.

Quesadilla z piekarnika
4 porcje
Quesadilla
1 ½ szklanki (135 g) startego sera cheddar
1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej
2 duże papryczki chipotle z puszki wraz z sosem, drobno posiekane
2 łyżki oliwy extra virgin
4 pszenne tortille o średnicy 20 cm
Guacamole inaczej
1 dojrzałe awokado
2 łyżki jogurty greckiego
¼ czerwonej cebulki
4 łyżki posiekanej kolendry
⅓ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza(góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia (góra-dół).
2. W średniej misce wymieszaj starty ser cheddar, odsączoną fasolę i chipotle.
3. Posmaruj blachę oliwą i przełóż na nią placki tortilli, nacierając je oliwą. Na połówkę każdej tortilli wyłóż przygotowany farsz. Zegnij tortille, przykrywając farsz. Powstaną cztery półksiężyce. Piecz, aż ser się roztopi, a placki zarumienią, około 6 minut.
4. W międzyczasie przygotuj guacamole, do blendera z ostrzem “S” przełóż wszystkie składniki: awokado, jogurt, cebulkę, kolendrę i sól. Zblenduj na niemal jednolitą masę – niejednolity sos będzie smaczniejszy.
5. Podawaj quesadilla z sosem guacamole i jedz od razu, póki ciepłe!
Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać papryczkę chipotle (do zamówienia przez internet), zastąp je 1 łyżeczką ostrej wędzonej papryki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

20 komentarzy
Super! Dziękuję za przepis 🙂 Pytanie – czy polecasz jakieś tortille?
Polecam amaizin organic
Czym można zastąpić papryczki?
Doczytaj przepis do końca 😀
Pyszne! Zajada się nawet mój brat, który na og jest “mięsożercą” 🙂
Super, cieszę się <3
można gdzieś stacjonarnie znaleźć chipotle? 😇
Na pewno w Kuchniach Świata
Zrobiłam i mega dobre, zamiast papryczek dałam suszone pomidory z papryką wędzona w proszku plus odrobinę ostrej 😁, duża modyfikacja ale nie miałam ich akurat pod ręką a resztę składników już tak. Przede wszystkim to danie robi się bardzo szybko, z sosem guacamole wyborne 😊
super!
Zrobiłam wariant z papryką wędzoną, nie miałam awokado, więc zjadłam z pico de gallo i kwaśną śmietaną. NIEBO! Dzięki za przepis.
boskooo
Można zastąpić kolendrę natką pietruszki, czy to będzie już inny smak? Ewentualnie jaka przyprawa ma smak zbliżony do kolendry? Pozdrawiam
Można dać inne zioło – bazylię, natkę – ale to nie jest smak dominujący, więc warto sięgnąć po kolendrę
Czy tortille nacieramy oliwą także „od wewnątrz”, czyli od strony, na której będzie ułożony farsz, czy tylko od zewnątrz? Dziękuję za przepis!
Nie, tylko od zewnątrz
Zaskakująco dobre danie jak na tak szybki sposób orzygotowania. Zrobiłam dokładnie tak jak mówi przepis, natomiast farsz lub guacamole aż proszą się o jakiś kwaśny twist. Następnym razem dodam gęstą smietanę i zaserwuję z klasycznym guacamole
kwaśnym elementem jest jogurt w guacamole 🙂
Czy mogę użyć czarnej fasoli surowej (nie z puszki)? Mam wielka pakę i akurat zastanawiałam się, do czego jej użyć.. Mógłbyś proszę podpowiedzieć, jak ją przygotować, aby nadała się do tego przepisu?
Tak, ugotowaną na miękko