Borowikowy makaron z żółtkiem

Jeśli lubicie grzyby, przy jedzeniu tego borowikowego makaronu doznacie kulinarnej nirwany. Jego smak jest tak umamiczny, że jeszcze długo po zjedzeniu będziecie dochodzić do siebie.

A to makaronu z rodzaju: “nic nie ma w domu, co by tu ugotować?”. Suszone grzyby, czosnek, koncentrat pomidorowy, parmezan, makaron i jajka zawsze u mnie są. U was też powinny. Z tych kilku składników w pół godziny powstaje coś absolutnie wysmakowanego. Godnego wyjątkowej randki czy kolacji z najlepszymi przyjaciółmi. Bierzcie i rozkoszujcie się. Nie będziecie żałować.

Borowikowy makaron z żółtkiem

Borowikowy makaron z żółtkiem
2 porcje
1 opakowanie (40 g) suszonych borowików
200 g makaronu, u mnie bucatini
3 łyżki oliwy extra virgin
1 mała szalotka, posiekana drobno
4 małe ząbki czosnku, posiekane drobno
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki (45 g) parmezanu, startego + do podania
2 łyżki śmietanki 30%
¼ szklanki (5 g) natki pietruszki, posiekanej wraz z łodygami
2 surowe żółtka z jajek (bardzo świeżych)
świeżo mielony pieprz

1. Przełóż borowiki do średniej miski i zalej je wrzącą wodą. Przykryj miskę i odstaw do napęcznienia na 10 – 15 minut. Zachowaj ¼ szklanki (60 ml) grzybowego wywaru (resztę można użyć do risotto czy zupy), a same borowiki drobno posiekaj.

2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Smaż szalotkę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszkli, 4 – 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, aż lekko pociemnieje, 2 – 3 minuty. Dodaj posiekane borowiki, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw patelnię z ognia.

3. W międzyczasie ugotuj makaron al denete, w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę (250 ml) skrobiowej wody po gotowaniu makaronu.

4. Ustaw umiarkowany ogień pod patelnią z borowikami. Dodaj zachowaną wodę makaronową i wywar borowikowy. Nie zagotowuj. Dodaj starty parmezan, wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia się. Wlej śmietankę 30% i dodaj ugotowany makaron. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, otaczając makaron, około 2 minuty. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj po raz ostatni.

5. Podawaj makaron z surowym żółtkiem, większą ilością parmezanu i odrobiną oliwy extra virgin. Czy nie jest to uzależniająco pyszne?

Rady/porady
Borowiki są superior, ale ewentualnie możesz zastąpić je innymi suszonymi grzybami jak podgrzybkami. Szalotkę można wymienić na małą białą cebulę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Borowikowy makaron z żółtkiem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

26 komentarzy

Gosia 22 lutego, 2024 - 11:11 am

A co jeśli pominę żółtka? Serio boję się surowych jajek …:/

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2024 - 4:13 pm

bez żółtka makaron też będzie smaczny, ale dla tych, co mogą jeść, koniecznie z żółtkiem!

Reply
mario 23 lutego, 2024 - 11:23 am

Ale te surowe jajo to co- tak po prostu polożyć zachowując strukturę,czy rozbełtać?

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2024 - 6:31 pm

zachować! to piękny dodatek – każdy sam je nakłuje, tworząc dodatkowy sos

Reply
Doriz 28 lutego, 2024 - 1:01 am

Tylko żółtko, nie rozbełtuj z białkiem czasem…

Reply
Paulina 24 lutego, 2024 - 11:26 am

Właśnie zrobiłam, pyszności 😍😍😍

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2024 - 11:06 am

cieszę się!

Reply
Rajcho 26 lutego, 2024 - 11:32 am

Świetny przepis, w smaku bomba, wszystko zagrało.

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2024 - 6:39 pm

cieszę się ogromnie!

Reply
Basia 29 lutego, 2024 - 5:21 pm

Danie rewelacyjne i na pewno na stałe zagości w naszym menu, choć zaryzykowałam wersję bez koncentratu pomidorowego. Coś mi się jakoś kłóciło, bałam się że jego intensywność przycmi aromat grzybów który uwielbiam. Tak czy siak wyszło obłędne ❤️

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:32 pm

z koncentratem więcej umami!

Reply
turczynka 29 lutego, 2024 - 6:19 pm

Stan NIRVANY nadal we mnie jest ☺️, czy to dobry objaw? Może to te 🍄 boskie doświadczenie 🫶

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:32 pm

<3

Reply
Kamila 1 marca, 2024 - 9:09 am

Wczoraj zrobiłam na kolacje, brak słów jakie to jest pyszne. Na stałe zagości w mojej kuchni. Dziękuję Ci za kolejny fantastyczny przepis.

Reply
rozkoszny 1 marca, 2024 - 12:34 pm

<3

Reply
Aga 18 marca, 2024 - 5:07 pm

Wyglada obłędnie! Czy grzybów nie trzeba wcześniej moczyć?

Reply
Karolina 21 marca, 2024 - 5:30 pm

Czy w tym przepisie sprawdzą się też inne grzyby suszone jak np. podgrzybki? 🙂

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:42 pm

tak!

Reply
Joanna 7 kwietnia, 2024 - 11:40 am

Doskonałe danie

Reply
Kasia 19 kwietnia, 2024 - 6:06 pm

To było doskonałe!!!

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2024 - 1:16 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Zuzanna 14 czerwca, 2024 - 9:46 am

A jak nadejdzie jesień, będzie można użyć świeżych borowików z lasu?

Reply
Magda 8 października, 2024 - 10:48 pm

Można użyć świeżych borowików?😁

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:57 pm

Tak, można

Reply
PAULINA 6 grudnia, 2024 - 6:07 pm

to jest doskonałe! I do tego jakie szybkie do zrobienia!

Reply
YARN BOWL 7 stycznia, 2025 - 11:24 pm

Grzyby lepiej zalać zimną wodą i moczyć co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Będą bardziej aromatyczne 🙂

Reply

Leave a Comment