Jeśli lubicie grzyby, przy jedzeniu tego borowikowego makaronu doznacie kulinarnej nirwany. Jego smak jest tak umamiczny, że jeszcze długo po zjedzeniu będziecie dochodzić do siebie.
A to makaronu z rodzaju: “nic nie ma w domu, co by tu ugotować?”. Suszone grzyby, czosnek, koncentrat pomidorowy, parmezan, makaron i jajka zawsze u mnie są. U was też powinny. Z tych kilku składników w pół godziny powstaje coś absolutnie wysmakowanego. Godnego wyjątkowej randki czy kolacji z najlepszymi przyjaciółmi. Bierzcie i rozkoszujcie się. Nie będziecie żałować.
Borowikowy makaron z żółtkiem
2 porcje
1 opakowanie (40 g) suszonych borowików
200 g makaronu, u mnie bucatini
3 łyżki oliwy extra virgin
1 mała szalotka, posiekana drobno
4 małe ząbki czosnku, posiekane drobno
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki (45 g) parmezanu, startego + do podania
2 łyżki śmietanki 30%
¼ szklanki (5 g) natki pietruszki, posiekanej wraz z łodygami
2 surowe żółtka z jajek (bardzo świeżych)
świeżo mielony pieprz
1. Przełóż borowiki do średniej miski i zalej je wrzącą wodą. Przykryj miskę i odstaw do napęcznienia na 10 – 15 minut. Zachowaj ¼ szklanki (60 ml) grzybowego wywaru (resztę można użyć do risotto czy zupy), a same borowiki drobno posiekaj.
2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Smaż szalotkę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszkli, 4 – 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, aż lekko pociemnieje, 2 – 3 minuty. Dodaj posiekane borowiki, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw patelnię z ognia.
3. W międzyczasie ugotuj makaron al denete, w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę (250 ml) skrobiowej wody po gotowaniu makaronu.
4. Ustaw umiarkowany ogień pod patelnią z borowikami. Dodaj zachowaną wodę makaronową i wywar borowikowy. Nie zagotowuj. Dodaj starty parmezan, wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia się. Wlej śmietankę 30% i dodaj ugotowany makaron. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, otaczając makaron, około 2 minuty. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj po raz ostatni.
5. Podawaj makaron z surowym żółtkiem, większą ilością parmezanu i odrobiną oliwy extra virgin. Czy nie jest to uzależniająco pyszne?
Rady/porady
Borowiki są superior, ale ewentualnie możesz zastąpić je innymi suszonymi grzybami jak podgrzybkami. Szalotkę można wymienić na małą białą cebulę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
26 komentarzy
A co jeśli pominę żółtka? Serio boję się surowych jajek …:/
bez żółtka makaron też będzie smaczny, ale dla tych, co mogą jeść, koniecznie z żółtkiem!
Ale te surowe jajo to co- tak po prostu polożyć zachowując strukturę,czy rozbełtać?
zachować! to piękny dodatek – każdy sam je nakłuje, tworząc dodatkowy sos
Tylko żółtko, nie rozbełtuj z białkiem czasem…
Właśnie zrobiłam, pyszności 😍😍😍
cieszę się!
Świetny przepis, w smaku bomba, wszystko zagrało.
cieszę się ogromnie!
Danie rewelacyjne i na pewno na stałe zagości w naszym menu, choć zaryzykowałam wersję bez koncentratu pomidorowego. Coś mi się jakoś kłóciło, bałam się że jego intensywność przycmi aromat grzybów który uwielbiam. Tak czy siak wyszło obłędne ❤️
z koncentratem więcej umami!
Stan NIRVANY nadal we mnie jest ☺️, czy to dobry objaw? Może to te 🍄 boskie doświadczenie 🫶
<3
Wczoraj zrobiłam na kolacje, brak słów jakie to jest pyszne. Na stałe zagości w mojej kuchni. Dziękuję Ci za kolejny fantastyczny przepis.
<3
Wyglada obłędnie! Czy grzybów nie trzeba wcześniej moczyć?
Czy w tym przepisie sprawdzą się też inne grzyby suszone jak np. podgrzybki? 🙂
tak!
Doskonałe danie
To było doskonałe!!!
bardzo się cieszę!
A jak nadejdzie jesień, będzie można użyć świeżych borowików z lasu?
Można użyć świeżych borowików?😁
Tak, można
to jest doskonałe! I do tego jakie szybkie do zrobienia!
Grzyby lepiej zalać zimną wodą i moczyć co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Będą bardziej aromatyczne 🙂