To najgorętszy napój tego lata. Poznajcie truskawkową matcha latte, dzięki której zakochacie się w japońskiej zielonej herbacie.
W Japonii głównie piłem espresso matcha latte, ale w Kraju Kwitnącej Wiśni popularne są też matcha latte z przeróżnymi wsadami owocowymi. Wiosną jest to kwiat sakury, latem truskawki. Do mojego matcha latte dodaję pomarańczę, która idealnie podkreślą smak truskawek, sprawiając, że ten napój zaczyna smakować niemalże jak deser.
Truskawkowa matcha latte
2 porcje
150 g dojrzałych truskawek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżeczki japońskie matchy (najlepiej premium)
½ szklanki (120 ml) gorącej wody
1 szklanka (240 ml) mleka lub napoju roślinnego
lód, do podania
1. Truskawki odszypułkuj i pokrój na małe kawałki. Przełóż je do średniej miski, dodaj miód, skórkę i sok z pomarańczy. Za pomocą widelca rozgnieć połowę. Odstaw na bok.
2. Przełóż matchę do średniej wielkości miseczki i zalej ją gorącą wodą (nie wrzątkiem). Za pomocą specjalnej bambusowej miotełki (robiąc kuliste ruchy) lub spieniacza do mleka, rozprowadź matchę w wodzie.
3. Przełóż wsad truskawkowy do dwóch szklanek. Dodaj po kilka kostek lody. Zalej każdą ½ szklanki (120 ml) mleka, a na wierzch wylej zaparzoną matchę. Pij matchę z łyżeczką, którą wyławiaj kawałki truskawek. I zakochaj się w matchy!
Rady/porady
Wsad truskawkowy można też zblendować na gładko blenderem, ale moim zdaniem kawałki truskawek zamieniają latte w niemalże deser.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
1 comment
Robiąc matche używając chasenu nie robimy kulistych ruchów tylko w kształcie litery M przy czym nie dotykamy podłoża naczynia. Robiąc kuliste ruchy nie jesteś w stanie ją poprawnie przygotować. Poprawna instrukcja przygotowania matchy:
1. Chasen zanurzyć w ciepłej wodzie, ale był bardziej elastyczny i się nie połamał.
2. Matche przesypujemy przez sitko (ja daję 2 łyżeczki na jedną porcję matchy 2-3g)
3. Zalewamy 50-60ml wody w temperaturze około 80°C. Matcha ma już uszkodzone liście w trakcie procesu produkcji, więc 90°C też będzie ok.
4. Przez 30s ruchami w kształcie litery M ubijamy Matche do powstania ładnym drobnych bąbelków powietrza
5. Przelewamy do docelowego napoju.
Jeżeli chcecie warstwy celujcie w kostki lodu lub plaster cytryny jeżeli jest to matcha z lemoniadą. Najlepiej jak najbliżej napoju i powoli.
Uprzedzam pytanie o Matche. Spoko jest matcha z Moya matcha. Jeżeli to wasza pierwsza to kupcie najmniejszą codzienną a dopiero potem premium, żeby mieć na czym ćwiczyć. Ja osobiście uwielbiam Matche z herbaciarni Happa to Mame.
Smacznej matchy!