Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia

Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia 1

canelés z Baillardran

Naczelną rozkoszą z Bordeaux są canelés – ciastka długo pieczone w specjalnych nawoskowanych formach: o kremowym, waniliowym nadzieniu pachnącym rumem i cienkiej, chrupiącej, skarmelizowanej skórce, która strukturą przypomina karmel. Legenda głosi, że zostały one wymyślone 300 lat temu przez zakonnice z kościoła Sainte-Eulalie, która dostawały od producentów wina sporo żółtek – winiarze do klaryfikacji używali jedynie białek kurzych. Ciastka szybko stały się flagowym produktem miasta oprócz wina oczywiście…

Bordeaux w ostatnich latach przeżyło poważną przemianę, stając się jednym z najbardziej (kulinarnie) ekscytujących miast Europy. O tym, i o dziedzictwie gastronomicznym miasta opowiedziałem na łamach Magazynu Kuchnia. Materiał dostępny jest już także online – o tutaj – a ja podrzucam kilka zdjęć dla pobudzenia ślinianek.

Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia 2

wydawka w restauracjji Miles

Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia 3

makrela posmarowana harissą z nasionami fenkułu ułożona na plasterkach arbuza w restauracji Miles

Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia 4

Marché des Capucins

Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia 5

croissant z Boulangerie Louis Lamour Bouloulam, perfekcyjny!

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Beata 7 października, 2019 - 7:58 am

Rogalik wyglada boskooooo.

Reply
rozkoszny 7 października, 2019 - 9:26 am

Był wyjątkowo boski…

Reply

Leave a Comment