Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)

Zapnijcie pasy, bo ten deser będący skrzyżowaniem sernika baskijskiego i dubajskiej czekolady to niemała igraszka. Ugina się pod ciężarem własnej kremowości i chrupie anielskimi włosami. To DCS – Dubajski Czekoladowy Skyrnik.

Ten przepis to odpowiedź na wasze prośby. Po publikacji BSM (Baskijskiego Skyrnika Mango) prosiliście o wersję bez-serową, ale z pistacją, a więc oto ona. Nie chciałem powtarzać klasycznego pistacjowego baskijskiego, więc zainspirowałem się czekoladą dubajską, która podbiła świat w ostatnich miesiącach. I muszę powiedzieć, że to był wspaniały ruch, bo ten skyrnik to deser totalny, przy którego konsumpcji ciałko przechodzi dreszczyk rozkoszy.

Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)

Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)
tortownica 24 cm
Spód
200 g ciasta kataifi, prażonego i poszatkowanego
150 g pasty pistacjowej 100%
4 łyżki (60 g) cukru pudru
50 g masła lub oleju kokosowego, stopionego

Masa
700 g Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym, w temperaturze pokojowej
300 g pasty pistacjowej 100%, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) drobnego białego cukru
1 łyżeczkę soli morskiej drobnoziarnistej
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
2 łyżki (20 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha (opcjonalnie, dla nieziemskiego koloru)
1 kartoniki (250 g) śmietanki sojowej, w temperaturze pokojowej

Ganache
⅔ szklanki (160 ml) śmietanki sojowej
100 g czekolady mlecznej, połamanej na kawałki
2 łyżki posiekanych pistacji

1. Natłuść tortownicę odrobiną masła (zarówno dno jak i bok). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.

2. Spód: Wymieszaj ciasto kataifi z pastą pistacjową, cukrem pudrem i stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę na spód przygotowanej tortownicy, dociśnij bardzo mocno łyżką. Schłodź, aż spód będzie twardy – 10 min w zamrażarce lub 30 min w lodówce.

3. Masa pistacjowa: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu skyr, pastę pistacjową, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników. Dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową.

4. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z matchą i roślinną alternatywą dla śmietanki. Wlej do masy skyrnikowej.

5. Przelej ostrożnie masę na schłodzony spód (będzie jej po sam wierzch!). Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie trząść się jak twerkujące pośladki, około 30 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj sernik, czy się zbytnio nie przypala w razie, gdyby tak było, przykryj go folią aluminiową).

6. Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie, to naturalne).

7. Ganache: W małym rondlu zagotuj rośliną śmietankę. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 30 sekund, aby czekolada zmiękła i dopiero zacznij mieszać, aż do powstania jednolitego ganache. Przelej płynne ganache na wierzch skyrnika. Posyp jego brzegi posiekanymi pistacjami.

8. Schowaj skyrnik do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję! Mocno schłodzny smakuje jak boskie lody pistacjowe z anielskim chrupnięciem.

Rady/porady
Ciasto kataifi nie jest najłatwiej dostępnym produktem w sklepach stacjonarnych, ale spokojnie można zamówić je online. W sytuacja “W” można zastąpić je płatkami kukurydzianymi, ale moim zdaniem warto się natrudzić i kupić kataifi, bo jest to naprawdę wyjątkowy element tego deseru.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)
Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

67 komentarzy

Julia 11 kwietnia, 2025 - 5:52 pm

A jak wyszedłby jako sernik baskijski tj. Zamiast roślinnych produktów standardowo philadelphia, śmietanka kremówka? Czy też ma szansę się udać?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:47 pm

Proporcje są inne, więc trzeba zrobić inny przepis, np. https://www.rozkoszny.pl/pistacjowy-sernik-baskijski-z-sosem-z-bialej-czekolady/

Reply
Anna 11 kwietnia, 2025 - 7:33 pm

Wow, ten sernik wygląda ROZKOSZNIE <3. A czy da się go zrobić z użyciem zwykłego, krowiego nabiału (np. ze zwykłym skyrem i śmietanką)? Jakie zamienniki byś rekomendował?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:47 pm

Można śięgnąć po zwykłą śmietankę, ale krowi skyr się nie nada, bo ma zupełnie inną teksturę i smak

Reply
Mariola 18 kwietnia, 2025 - 12:22 pm

Robię właśnie że zwykłego skyru wanilinowego zobaczymy jak wyjdzie 😁 Odcedzamy na sitku nadmiar serwetki.

Reply
Maria 12 kwietnia, 2025 - 10:29 am

Czy można zamiast Alpro sojowy zastosować tradycyjny skyr i na przykład łyżkę ekstraktu wanilii? Nie mogę jeść produktów sojowych

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:48 pm

niestety nie

Reply
Alicja 12 kwietnia, 2025 - 11:36 am

Jakiej konkretnie pasty pistacjowej używasz? 🙂

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:48 pm

DESEO

Reply
Ewa 22 kwietnia, 2025 - 1:11 pm

musi byc pasta pistacje 100% ? bo nie moge takiej dostac (Deseo do mnie nnie dowozi…)

Reply
Ania 23 kwietnia, 2025 - 5:45 pm

Deseo jest również na Allegro

Reply
Anna 12 kwietnia, 2025 - 11:46 am

czy jest szansa zweganizować ten przepis? bazą są produkty wegańskie Alpro, pytanie czy można zrezygnować lub czymś zastąpić jajka?

Reply
Ola 12 kwietnia, 2025 - 11:59 am

Czym można zastąpić śmietankę sojową? Czy kremówka się nada?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:53 pm

Tak

Reply
Kazik 12 kwietnia, 2025 - 1:00 pm

Też jestem zainteresowana opcją wege – bez jajek – czy się da ?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:54 pm

Na pewno się da, ale nie testowałem. Proszę kombinować z silken tofu i większą ilością mąki

Reply
Diana 12 kwietnia, 2025 - 1:02 pm

Dokładnie tak. Przy przepisach z Alpro jednak najlepiej jakby były wegańskie.

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:55 pm

Ten przepis skierowany jest dla osób, które nie mogą jeść laktozy lub chcą ograniczyć produkty mleczne 🙂

Reply
Monika Fijałkowska 12 kwietnia, 2025 - 1:22 pm

W jakiej temperaturze pieczemy skyrnik?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:49 pm

Tak jak mówi przepis w 220 stopni Celsjusza (góra-dół)

Reply
Bea 12 kwietnia, 2025 - 1:32 pm

Brzmi przepysznie! Jaką pastę pistacjowa polecasz?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:49 pm

używam Deseo i jest świetna

Reply
Agata 12 kwietnia, 2025 - 1:57 pm

Podbijam pytanie o zamiennik jajek. Jest ich sporo, a super byłoby mieć taki kozacki przepis całkowicie wegański.

Reply
Magdalena 13 kwietnia, 2025 - 3:13 pm

Tak!

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:49 pm

Próbowałbym z silken tofu i budyniem

Reply
Ania 12 kwietnia, 2025 - 2:07 pm

W ilu stopniach pieczemy i na jakim trybie?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:56 pm

220 (góra-dół)

Reply
Joanna 12 kwietnia, 2025 - 3:03 pm

Tez dołączam się do prośby o przepis w wersji weganskiej🙂

Reply
Martyna 12 kwietnia, 2025 - 3:29 pm

Czy Alpro można zastąpić zwykłym skyrem waniliowym? 🤔

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:50 pm

nie, ma inną zupełnie teksturę

Reply
pati 12 kwietnia, 2025 - 3:35 pm

a śmietankę sojową czym mogę zastąpić?

Reply
Ela 12 kwietnia, 2025 - 10:02 pm

Tez marzy mi się wegańska wersja tego przepysznie wyglądającego skyrnika 💚

Reply
małgorzata 12 kwietnia, 2025 - 5:21 pm

Czy alpro można zastąpić skyr zwykły?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:50 pm

jak wyżej

Reply
asia 12 kwietnia, 2025 - 5:49 pm

i czy zamiast skyra wegańskiego można uzyć twarogu lub zwykłego skyra naturalnego?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:51 pm

odpowiedź wyżej

Reply
Oktawia 12 kwietnia, 2025 - 7:12 pm

A czy mozna wymienić skyr alpro na tradycyjną mleczną alternatywę w tym przepisie?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:51 pm

nie, bo proporcje reszty składników są inne

Reply
Iwona 12 kwietnia, 2025 - 7:46 pm

Jak chodzi o śmietanki, jestem fanką tych z Ramy, pytanie tylko czy lepiej 15, czy tę słodką 31?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:51 pm

słodką 31

Reply
Wiktoria 12 kwietnia, 2025 - 9:27 pm

Czy można zamienić skyr na serek Philadelphia ?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:52 pm

nie, proszę zrobić pistacjowy sernik baskijski z bloga

Reply
Joanna Roszyk 13 kwietnia, 2025 - 4:43 pm

Zamiast Katanii super sprawdza się cieniutko pokrojone ciasto filo

Reply
Bożena 16 kwietnia, 2025 - 12:02 pm

Zgadzam się:) Też tak robię i podsmażam te cienkie paski na patelni z masłem, ok.10 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. Polecam ten sposób

Reply
Marta 19 kwietnia, 2025 - 7:35 pm

Dla wszystkich co pytali- ja nie sprawdziłam, że „nie można” i zrobiłam z „normalnego” skyru nieroślinnego i wyszedł kremowy i przepyszny☺️

Reply
Ola 13 kwietnia, 2025 - 9:29 pm

Szkoda że bezserowy sernik na bazie wegańskiego jogurtu nie jest wegański

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:57 pm

Przepis skierowany jest do osób, które nie tolerują laktozy lub chcą ograniczyć produkty mleczne 🙂

Reply
olala 14 kwietnia, 2025 - 2:56 pm

A sprawdziłaby się aquafaba zamiast jajek?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2025 - 4:52 pm

myślę, że nie

Reply
Agata 14 kwietnia, 2025 - 5:03 pm

Drogi Rozkoszny, toż to prawdziwa dubajska bomba! MUSZĘ jej spróbować, dlatego w ślad za Pati i Oktawią zapytam: Czy są mleczne alternatywy dla: (1) Skyru Alpro i (2) śmietanki sojowej, które zadziałają w tym przepisie? Nie chodzi o zamiłowanie do nabiału, po prostu „nie mogę w soję” (alergia). Nadzieja (na podpowiedź) umiera ostatnia (a wdzięczność pozostanie dozgonna) 😀

Reply
Agata 14 kwietnia, 2025 - 5:07 pm

Teraz dopiero pokazały mi się inne komentarze i myślę, że znam już odpowiedzi, COFAM PYTANIA i pozdrawiam.

Reply
Magda 16 kwietnia, 2025 - 8:19 am

Jaka średnica tortownicy?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2025 - 11:00 am

24 cm

Reply
Aleksandra 16 kwietnia, 2025 - 9:41 am

Dzień dobry
czy można zrobić spód do ciasta z tego przepisy a masę z sernika baskijskiego?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2025 - 11:00 am

Tak

Reply
Asia 16 kwietnia, 2025 - 12:00 pm

A pasowałaby tu biała czekolada zamiast mlecznej? 🙂 albo gorzka?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2025 - 3:10 pm

gorzka będzie okej:)

Reply
Paulina Chajęcka 17 kwietnia, 2025 - 8:49 pm

Jaką śmietankę można dodać? 30%

Reply
Paulina Chajęcka 17 kwietnia, 2025 - 8:49 pm

Czy śmietankę sojową noża zamienić na śmietankę…?

Reply
Antoni 18 kwietnia, 2025 - 3:39 pm

Cześć, czy można go mrozić?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2025 - 4:01 pm

nie polecam

Reply
Paula 18 kwietnia, 2025 - 5:16 pm

Inna pasta niż pistacjowa będzie okej? Z migdałów lub z orzechów laskowych?

Reply
aniaa 18 kwietnia, 2025 - 7:01 pm

mam pyatnie o to nieszczęsne ciasto kataifi 🙂 – jedyne jakie znalazłam to z lodówki. czy dobrze rozumiem, że powinnam podsmażyć ciasto zanim wyłożę spód?

Reply
Gabi 18 kwietnia, 2025 - 7:42 pm

Cześć! Chce zrobić sernik baskijski pistacjowy na tym spodzie- czy jak w przepisie, schładzam potem piekę jak ten sernik? Dzięki za odpowiedź!

Reply
Karolina 19 kwietnia, 2025 - 9:48 am

Czy inny jogurt sojowy waniliowy moze być ok? Mam problem z dostaniem jogurtu alpro z przepisu. Dziekuje

Reply
Adka 9 maja, 2025 - 10:41 am

Mozna zrobic alternatywnie spod ciasteczkowy jak dla baskijskiego sernika?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2025 - 6:58 pm

Tak

Reply

Leave a Comment