Zapnijcie pasy, bo ten deser będący skrzyżowaniem sernika baskijskiego i dubajskiej czekolady to niemała igraszka. Ugina się pod ciężarem własnej kremowości i chrupie anielskimi włosami. To DCS – Dubajski Czekoladowy Skyrnik.
Ten przepis to odpowiedź na wasze prośby. Po publikacji BSM (Baskijskiego Skyrnika Mango) prosiliście o wersję bez-serową, ale z pistacją, a więc oto ona. Nie chciałem powtarzać klasycznego pistacjowego baskijskiego, więc zainspirowałem się czekoladą dubajską, która podbiła świat w ostatnich miesiącach. I muszę powiedzieć, że to był wspaniały ruch, bo ten skyrnik to deser totalny, przy którego konsumpcji ciałko przechodzi dreszczyk rozkoszy.

Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)
tortownica 24 cm
Spód
200 g ciasta kataifi, prażonego i poszatkowanego
150 g pasty pistacjowej 100%
4 łyżki (60 g) cukru pudru
50 g masła lub oleju kokosowego, stopionego
Masa
700 g Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym, w temperaturze pokojowej
300 g pasty pistacjowej 100%, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) drobnego białego cukru
1 łyżeczkę soli morskiej drobnoziarnistej
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
2 łyżki (20 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha (opcjonalnie, dla nieziemskiego koloru)
1 kartoniki (250 g) śmietanki sojowej, w temperaturze pokojowej
Ganache
⅔ szklanki (160 ml) śmietanki sojowej
100 g czekolady mlecznej, połamanej na kawałki
2 łyżki posiekanych pistacji
1. Natłuść tortownicę odrobiną masła (zarówno dno jak i bok). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.
2. Spód: Wymieszaj ciasto kataifi z pastą pistacjową, cukrem pudrem i stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę na spód przygotowanej tortownicy, dociśnij bardzo mocno łyżką. Schłodź, aż spód będzie twardy – 10 min w zamrażarce lub 30 min w lodówce.
3. Masa pistacjowa: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu skyr, pastę pistacjową, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników. Dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową.
4. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z matchą i roślinną alternatywą dla śmietanki. Wlej do masy skyrnikowej.
5. Przelej ostrożnie masę na schłodzony spód (będzie jej po sam wierzch!). Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie trząść się jak twerkujące pośladki, około 30 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj sernik, czy się zbytnio nie przypala w razie, gdyby tak było, przykryj go folią aluminiową).
6. Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie, to naturalne).
7. Ganache: W małym rondlu zagotuj rośliną śmietankę. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 30 sekund, aby czekolada zmiękła i dopiero zacznij mieszać, aż do powstania jednolitego ganache. Przelej płynne ganache na wierzch skyrnika. Posyp jego brzegi posiekanymi pistacjami.
8. Schowaj skyrnik do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję! Mocno schłodzny smakuje jak boskie lody pistacjowe z anielskim chrupnięciem.
Rady/porady
Ciasto kataifi nie jest najłatwiej dostępnym produktem w sklepach stacjonarnych, ale spokojnie można zamówić je online. W sytuacja “W” można zastąpić je płatkami kukurydzianymi, ale moim zdaniem warto się natrudzić i kupić kataifi, bo jest to naprawdę wyjątkowy element tego deseru.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


67 komentarzy
A jak wyszedłby jako sernik baskijski tj. Zamiast roślinnych produktów standardowo philadelphia, śmietanka kremówka? Czy też ma szansę się udać?
Proporcje są inne, więc trzeba zrobić inny przepis, np. https://www.rozkoszny.pl/pistacjowy-sernik-baskijski-z-sosem-z-bialej-czekolady/
Wow, ten sernik wygląda ROZKOSZNIE <3. A czy da się go zrobić z użyciem zwykłego, krowiego nabiału (np. ze zwykłym skyrem i śmietanką)? Jakie zamienniki byś rekomendował?
Można śięgnąć po zwykłą śmietankę, ale krowi skyr się nie nada, bo ma zupełnie inną teksturę i smak
Robię właśnie że zwykłego skyru wanilinowego zobaczymy jak wyjdzie 😁 Odcedzamy na sitku nadmiar serwetki.
Czy można zamiast Alpro sojowy zastosować tradycyjny skyr i na przykład łyżkę ekstraktu wanilii? Nie mogę jeść produktów sojowych
niestety nie
Jakiej konkretnie pasty pistacjowej używasz? 🙂
DESEO
musi byc pasta pistacje 100% ? bo nie moge takiej dostac (Deseo do mnie nnie dowozi…)
Deseo jest również na Allegro
czy jest szansa zweganizować ten przepis? bazą są produkty wegańskie Alpro, pytanie czy można zrezygnować lub czymś zastąpić jajka?
Czym można zastąpić śmietankę sojową? Czy kremówka się nada?
Tak
Też jestem zainteresowana opcją wege – bez jajek – czy się da ?
Na pewno się da, ale nie testowałem. Proszę kombinować z silken tofu i większą ilością mąki
Dokładnie tak. Przy przepisach z Alpro jednak najlepiej jakby były wegańskie.
Ten przepis skierowany jest dla osób, które nie mogą jeść laktozy lub chcą ograniczyć produkty mleczne 🙂
W jakiej temperaturze pieczemy skyrnik?
Tak jak mówi przepis w 220 stopni Celsjusza (góra-dół)
Brzmi przepysznie! Jaką pastę pistacjowa polecasz?
używam Deseo i jest świetna
Podbijam pytanie o zamiennik jajek. Jest ich sporo, a super byłoby mieć taki kozacki przepis całkowicie wegański.
Tak!
Próbowałbym z silken tofu i budyniem
W ilu stopniach pieczemy i na jakim trybie?
220 (góra-dół)
Tez dołączam się do prośby o przepis w wersji weganskiej🙂
Czy Alpro można zastąpić zwykłym skyrem waniliowym? 🤔
nie, ma inną zupełnie teksturę
a śmietankę sojową czym mogę zastąpić?
Tez marzy mi się wegańska wersja tego przepysznie wyglądającego skyrnika 💚
Czy alpro można zastąpić skyr zwykły?
jak wyżej
i czy zamiast skyra wegańskiego można uzyć twarogu lub zwykłego skyra naturalnego?
odpowiedź wyżej
A czy mozna wymienić skyr alpro na tradycyjną mleczną alternatywę w tym przepisie?
nie, bo proporcje reszty składników są inne
Jak chodzi o śmietanki, jestem fanką tych z Ramy, pytanie tylko czy lepiej 15, czy tę słodką 31?
słodką 31
Czy można zamienić skyr na serek Philadelphia ?
nie, proszę zrobić pistacjowy sernik baskijski z bloga
Zamiast Katanii super sprawdza się cieniutko pokrojone ciasto filo
Zgadzam się:) Też tak robię i podsmażam te cienkie paski na patelni z masłem, ok.10 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. Polecam ten sposób
Dla wszystkich co pytali- ja nie sprawdziłam, że „nie można” i zrobiłam z „normalnego” skyru nieroślinnego i wyszedł kremowy i przepyszny☺️
Szkoda że bezserowy sernik na bazie wegańskiego jogurtu nie jest wegański
Przepis skierowany jest do osób, które nie tolerują laktozy lub chcą ograniczyć produkty mleczne 🙂
A sprawdziłaby się aquafaba zamiast jajek?
myślę, że nie
Drogi Rozkoszny, toż to prawdziwa dubajska bomba! MUSZĘ jej spróbować, dlatego w ślad za Pati i Oktawią zapytam: Czy są mleczne alternatywy dla: (1) Skyru Alpro i (2) śmietanki sojowej, które zadziałają w tym przepisie? Nie chodzi o zamiłowanie do nabiału, po prostu „nie mogę w soję” (alergia). Nadzieja (na podpowiedź) umiera ostatnia (a wdzięczność pozostanie dozgonna) 😀
Teraz dopiero pokazały mi się inne komentarze i myślę, że znam już odpowiedzi, COFAM PYTANIA i pozdrawiam.
Jaka średnica tortownicy?
24 cm
Dzień dobry
czy można zrobić spód do ciasta z tego przepisy a masę z sernika baskijskiego?
Tak
A pasowałaby tu biała czekolada zamiast mlecznej? 🙂 albo gorzka?
gorzka będzie okej:)
Jaką śmietankę można dodać? 30%
Czy śmietankę sojową noża zamienić na śmietankę…?
Cześć, czy można go mrozić?
nie polecam
Inna pasta niż pistacjowa będzie okej? Z migdałów lub z orzechów laskowych?
mam pyatnie o to nieszczęsne ciasto kataifi 🙂 – jedyne jakie znalazłam to z lodówki. czy dobrze rozumiem, że powinnam podsmażyć ciasto zanim wyłożę spód?
Cześć! Chce zrobić sernik baskijski pistacjowy na tym spodzie- czy jak w przepisie, schładzam potem piekę jak ten sernik? Dzięki za odpowiedź!
Czy inny jogurt sojowy waniliowy moze być ok? Mam problem z dostaniem jogurtu alpro z przepisu. Dziekuje
Mozna zrobic alternatywnie spod ciasteczkowy jak dla baskijskiego sernika?
Tak