Sernik co smakuje jak najlepsze lody pistacjowe! Poznajcie nowe wydanie rozkosznej ikony: pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady. Ekstaza.
Można powiedzieć, że sernik baskijski z mojego przepisu wywołał małą rewolucję. Odkąd go opublikowałem, rok w rok bije rekordy popularności. Podchwyciły inne blogi, cukiernie, kawiarnie, restauracje. Każdy pokochał tę charakterystyczną półściętą kremowość, słonawy smak i spalony wierzch.
Na blogu proponowałem wam już wariację sernika baskijskiego: sernik quattro formaggi z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu. Ale tym razem chciałem podchwycić inny silny trend w świecie kulinariów. Obsesję na punkcie pistacji. Tak powstał ten pistacjowy sernik baskijski. I o mój Boże, co to jest za rozkosz! Co za ekstaza! Niemała gratka dla wszystkich miłośników lodów pistacjowych.
Pobawiłem się z proporcjami i innymi rozwiązaniami. W tej recepturze dodaję mąkę, którą wcześniej rozprowadzam w śmietanie. Dzięki temu sernik nie puszcza aż tak serwatki po upieczeniu. Nie mam też już żadnych hamulców. Deser podaję z sosem z białej czekolady nieprzyzwoicie zwieńczającym tę małą, wielką przyjemność.
Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady
tortownica 23 cm
Sernik
500 g serka śmietankowego typu Philadelpia, w temperaturze pokojowej
200 g pasty pistacjowej (100% pistacji), w temperaturze pokojowej
200 g cukru białego
2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
5 dużych jajek
4 łyżki (40 g) mąki pszennej
500 g śmietanki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli morskie drobnoziarnistej
Sos
⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady, połamanej na kostki
½ szklanki (75 g) obranych pistacji, posiekanych
1. Przygotuj sernik: rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 240 stopni (góra-dół). Wysmaruj tortownicę 23 cm masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.
2. Ser, pastę pistacjową, cukier i olej utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
3. W innej średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (125 g). Chcesz, aby mąką całkowicie się w niej rozpuściła. Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej. Dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
4. Masę serową wylej bardzo powoli do tortownicy. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Jeśli sernik zacznie zbyt szybko przypiekać się podczas pieczenia, przykryj go folią aluminiową.
5. Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).
6. Przygotuj sos: w rondlu zagotuj śmietankę, dodaj czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się zagrzeje, około 30 sekund. Zmniejsz ogień do minimum, biała czekolada lubi się przypalać. Mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc sos. Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
7. Sernik podawaj z sosem z białej czekolady i posiekanymi pistacjami. Czy to nie jest ekstaza?
Rady/porady
Olej dyniowy możesz zastąpić ¼ łyżeczką zielonego barwnika spożywczego.
Sernik można przygotować na spodzie kruchym – wedle tego przepisu.
Jeśli nie możesz dostać pasty pistacjowej (najlepiej zamówić online), to zblenduj łuskane uprażone pistacje z odrobiną oleju.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
225 komentarzy
Hej,
jak rozumiem pasta pistacjowa raczej w formie zmielonych 100% pistacji niż kremu z cukrem i olejem z biedry? 😀
Tak, 100% pistacji (z cukrem i tłuszczem to już krem pistacjowy)
A jak mam krem to moge dać krem?
Wszystko możesz. Ale po co psuć dodając zamiast jakościowej pasty byle jaki krem?
Po to że ktoś może nie mieć dostępu do pasty lub nie zdążyć jej zamówić
Cześć, mam piekarnik z funkcją termoobiegu, w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec sernik?:)
Z jakiej firmy najlepiej zamówić pastę pistacjową i gdzie można dostać ten olej ? 😊
Osobiście polecam pastę z firmy biały puch , jest pyszna . W innych gładkich pastach trafiałam na skorupki albo gorzki posmak :/ w białym puchu nigdy
Witaj.
Jaki olej dyniowy używałeś,znaczy od jakiego producenta?
Witaj,
Czy mogę dodać mniej cukru jeśli mam krem pistacjowy, który jest już z dodatkiem cukru? 🙂
Czy serek Filadelfia można zastąpić riccota?
Czyli zmielkone pistacje dodać
Dzień dobry. Mam krem pistacjowy i chciałabym go po prostu zużyć. Oczywiście jest mega słodki. O ile mniej wtedy dodać cukru? Prosba o podpowiedź
Też stosowałam krem pistacjowy. U mnie słoiczek 200g miał nieco ponad 90g cukru, więc odjęłam z przepisu Rozkosznego tę zawartość. Właśnie mi się upiekł, jutro testowanie 😉
Właśnie zjadłam ostatni kawałek urodzinowego baskijskiego a tu nowa pokusa 😅😁🤩
A może jakaś wersja bez cukru?
30 minut góra dół w 240 C , spalił się od dołu i góry . Środek rewelka. W ilu piec żeby następnym razem się nie spalił ?
Mój piekarnik ma tendencję do nadmiernego przypalania i daję o ok. 20 stopni mniej niż w przepisie.
Witam,
W jakiej temperaturze mogę piec jeśli mam tylko termoobieg i najwyższa temp to 220?
Mam pytanie, bo widzę że masę serową wylewamy na wystudzony spód, ale czy ja coś pominęłam? Bo nie widzę żeby ciasto miało spód 😅
Nie ma! Poprawiłem już – dzięki!
Czy do tradycyjnego baskijskiego mogę też dodać mąkę? Bo rzeczywiście puszcza dużo serwatki. Ale nie chciałabym stracić na konsystencji.
Dzień dobry, siostra zrobiła ostatnio ten sernik i jest cudny. Zakochałam się! Teraz chciałam zrobić go sama i zastanawiam się czy można użyć tylko serka mascarpone w tym przepisie? Czy może lepiej go nie dodawać lub ew. Pół na pół z philadelphią.
Czy możesz polecić pastę pistacjową jakiejś firmy? ☺️
Teraz uzywałem Deseo i było fajna (można kupić na Allegro i ich cukierniach)
Moja ulubiona to pistacja z firmy RUDA KITA
Kupuję na allegro (zwykle dobieram masło orzechowe o smaku piernik z pomarańczą – do serników zimą poezja)
Cóż za rozkosz! Sos wylewamy dopiero przed podaniem tak? Nie w formie polewy na ciasto?
Tak, bezpośrednio na kawałki – ale oczywiście można polać wcześniej jeśli tak wolisz. Wtedy jednak trochę zastygnie po czasie
Czy można polać cały sernik sosem po 8 h w lodówce czy trzeba robić na świeżo za kazdym razem przed podaniem na kawałek?
Można polać wcześniej, ale sosu nie trzeba robić za każdym razem przed podaniem. Można zrobić go raz, a potem tylko przed podaniem podgrzewać z odrobiną śmietanki
Hej,
Czy zamiast serka Philadelphia można dać twaróg sernikowy z mascarpone? Podpowiesz proszę w jakich proporcjach najlepiej?
hej, można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie mniej kremowy
Dzień dobry, czy do tego rodzaju sernika mogę użyć labneh? Mieszać go również z mascarpone?
Ej. Mój piekarnik za mocno piecze i sernik przestał twerkować… Góra się zbyt mocno przypiekła. Czy on nadal będzie w środku ok? Pomooooocy 🙁
Pewnie będzie całkowicie ścięty jak klasyczny sernik
Czy mozna podwoić ilość składników czas pieczenia wydłużyć?
Czy można zamiast barwnika dodać Matcha?
Tak
Czy można zamiast philadelphii użyć tak jak w baskijskim mieszanki twarogu sernikowego i mascarpone?
Można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie mniej kremowy
W porównaniu do Twojego klasycznego sernika baskijskiego ma inną konsystencję? Widzę brak jogurtu na rzecz pasty pistacjowej i dodatek mąki. Przy Twoim klasycznym przepisie nie miałam problemu z serwatką, dlatego się zastanawiam czy konsystencja mocno się rożni? I jeszcze pytanie czy gorący sernik wyciągasz na blat, czy dajesz mu chwilę w piekarniku?
Sernik w tej wersji wychodzi jeszcze bardziej kremowy i maziasty. Wyciągam od razu i daję mu opaść
Której końcówki do miksera użyć – płaskiej czy tej rozgowatej?
nie będzie miało to różnicy!
Dam radę upiec go w rancie? 🙂
Nie, masa jest rzadka
przepis cudo! ale czy można zrobić wersję na zmirlonym twarogu tak jak baskijski ?
Można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie trochę mniej kremowy. Dodałbym wtedy też więcej soli
Na to czekałam! 🤭 Ostatnio wszystko co pistacjowe uwielbiam 😍
Ile potrzeba pistacji aby wszystko 200g pasty? 🙈
Już łuskanych 200g! 🙂
Czy można zmielić pistacje na pastę?
Zwykły sernik można mrozić, czy jest jakaś szansa że z tym się to uda? Czy to zrujnuje wszystko – konsystencję itp? Ktoś może próbował?
Czy da się to zrobić w termoobiegu, czy nie wyjdzie? Mam piekarnik tylko z termoobiegiem, albo grzaniem góra 🤔
Proszę piec wtedy w 220 C z termooobiegiem
Czy musi być dodana mąka ? Czy zamiast tej mąki może być np mąka migdałowa ? Nie używam żadnej zbożowej.
hej, czy można zrobić go na spodzie ciasteczkowym ? 🙂
Tak
Czy jak dodam krem z pistacji to dać mniej cukru?
Tak, ale trudno powiedzieć ile, bo kremy są różnie słodzone
Czy można cukier zastąpić erytrytolem? Nie chcę zniszczyć wielkanocnego wypieku 😉
Myślę, że można
O to samo miałam pytać czy można na ciasteczkowym spodzie, bo ten spód ciasteczkowy w serniku baskijskim jest pyszny 😋
Mój piekarnik ma tylko funkcję termoobiegu, i czy to może się udać? Jak dostosować wtedy czas i temperaturę?
Proszę wtedy ustawić 220 C
czy można zamienić cukier na erytrytol?
Powinno zadziałać 🙂
Cześć! Jak przechowywac sernik po upieczeniu?
Czy wytrzyma paro godzinna podróż czy raczej nie?
Czy sernik z erytrolem wyszedł pysznie ?
Czym mogłabym zastąpić tutaj mąkę pszenną? Czy ziemniaczana, migdałowa, bambusowa lub kokosowa się sprawdzi?
Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową?
Tak, można dać mieszankę do wypieków
Czy istnieje możliwość zastąpienia cukru erytrytolem/ ksylitolem/ miodem badz innym zamiennikiem (również w przypadku klasycznej wersji sernika baskijskiego), czy może wpłynąć to na konsystencje?
ja zamieniam we wszystkich przepisach cukier na ksylitol (1:1), nie zamieniałabym natomiast na miód, to jednak zamiana słodzidła słodkiego na płynne i będzie miało wpływ na konsystencję, ksylitol i erytrytol zachowają się natomiast dosyć podobnie, o ile nie tak samo, jak cukier, erytrytol natomiast wpłynie na smak, co nie każdemu będzie pasować, ja najbardziej lubię ksylitol, bo jest neutralny w smaku.
Czy można pastę pistacjowa zrobic samemu? Czyli Poprostu zblendować pistacje?
Tak, można dodać odrobinę oleju, aby pistacje lepiej się połączyły
Czy pastę pistacjową można zamienić na pastę z innych orzechów?
Czy można użyć kremu pistacjowego, jeśli nie ma się akurat pasty? A jeśli tak to w jakich proporcjach?
Z góry dzięki za odpowiedź! 🙂
Ile powinno być Śmietanki 36%? W składnikach jest 500g ale w przepisie jest żeby 1/4 Śmietanki (100g) wymieszać z mąką a 1/4 z 500g to 125g więc zastanawiam się czy powinno być serio 500g czy 400g jak w zwykłym baskijkim
moze wykazd sie ignorancja, ale w jakiej temp pieczemy sernik? 😉
Punkt pierwszy, wyłuszczone na gróbo 🙂
Czy jest ryzyko salmonelli jak taki nieścięty jest?
Nie, jajka nie są surowe
Czy serek z Piątnicy Twój smak albo łaciaty śmietankowy będą dobrym zamiennikiem Philadelphia?
Hej, podbijam pytanie 🙂
I może głupie pytanie, ale jak zostawię sernik na 24h w lodowce to nic mu się nie stanie?
Nie, nic mu się nie stanie
Ja używam zawsze tej biedronkowej podróby o wychodzi absolutnie orzerozkoszny! 😍🤭
Czy można dodać pastę pistacjową do przepisu na sernik baskijski „ale jeszcze lepszy”? Tam np. nie występuje mąka… czy musi być dokładnie ten przepis?
Hej!
Jaki najlepszy ekstrakt waniliowy polecasz? Ciągle poszukuję tego naj!
ten od Taylor & Colledge jest fajny
A ja mam pytanko odnośnie Karmelizowanego twarogowego sernika baskijskiego z Twojej ostatniej ksiażki. Czy ten tłusty twaróg to ma być zwykły niemielony czy taki mielony z wiaderka jak do klasycznego sernika? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam!
Mielony
Do czego jest potrzebny ten olej dyniowy lub barwnik? Nie mam ani jednego ani drugiego, zastanawiam się czy można dodać zwykły roślinny lub pominąć
Wydaje mi się, że dla pięknego pistacjowego koloru.
Zrobiłam sernik na święta i wyszedł mi bardzo zbity. Dlaczego mogło tak się stać? Nie użyłam serka philadelphia, tylko Twój Smak ( ludzie polecali ten zamiennik), a w lodówce stał ponad dobę. Czy to któraś z tych przyczyn?
Nie, nie jest potrzebny – oba składniki są tylko dla bardziej zielonego koloru
Olej dyniowy ma zielony kolor, więc pewnie jak nie dasz to sernik będzie mniej zielony, ale nie wpłynie to na smak 😉
Drogi Rozkoszny! Kuchenny czarodzieju!:)
A jeśli nie doda się oleju dyniowego ani tego barwnika – czy przepis będzie udany? A efektem braku tego składnika będzie jedynie mniej zielony kolor Twojego pistacjowego dzieła?
Pozdrawiam serdecznie!
Tak, można pominąć
Do przepisu użyć kremu pistacjowego czy pasty pistacjowej firmy Deseo ??
nie dziala mi tryb góra/dół 😪 czy przy zmianie na termoobieg zmienić też temperaturę?
Pisał komuś że można tylko 220° wtedy 😁
Jakimi wegańskimi składnikami mogę zastąpić serek i śmietankę?
Nie testowałem, ale obawiam się, że żadnym z pełnym sukcesem. Aczkolwiek Wege siostry wydały teraz nie-ser sernikowy
czy jest szansa aby wyszedł tak samo cudowny w mniejszych porcjach? Chciałabym go zrobić ale w wersji porcjowanej w kokilkach.
Tak, wyjdzie na pewno
Czy mogę zamiast pasty użyć kremu pistacjowego?
Sernik będzie mieć zupełnie inny smak – mniej pistacjowy i bardziej słodki
Jak zmodyfikować czas pieczenia przy mniejszej tortownicy? Myślę o 16 cm, to powinno dać równo połowę porcji objętościowo
Tak, czas pieczenia będzie taki sam
Czy serek Philadelphia można zastąpić serkiem twarogowym z Wiaderka ?
Sernik nie będzie aż tak kremowy
Witaj,
jestem fanką tego sernika. Robiłam go już kilka razy w wersji podstawowej i mam nadzieję, że wkrótce doścignę ideał 🙂
Co powoduje dodanie maki w tej wersji ?
Czy mozna ja dodać do pierwotnego przepisu?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat Wielkanocny.
W jakiej temperaturze go piec?
Tak jak mówi przepis – 240 C 🙂
Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
Czy zamiast barwnika/oleju dyniowego można dodać trochę matchy?
Tak, dobry pomysł!
Czy zamiast Śmietanki 36 (tam jest karagen) mogę dodać mascarpone?
karagen to wodorost, zdrowy! można, ucierając wcześniej z mąką
Mam piec indukcyjny jedynie z opcja termoobiegu…. w jakiej temperaturze bede musiala sernik upiec? Dzieki!
Cześć!
Myślisz, że można spróbować dodać pastę pistacjową, ale do wersji twarogowej sernika baskijskiego? Ma to sens?
hej, śmietana 36% to ta gęsta np. Piątnica czy płynna?
obie się sprawdzą
Hejka
Mam pytanie. Czy mąkę pszenną można zamienić na skrobię kukurydzianą, taką z której robię budyń?
można
Ja polecam pastę pistacjową z Pasieki rodziny Sadowskich, niebo… Sernik obłędny!
Marzy mi się baskijski ale bardziej w stylu kinder bueno- nociolatta z rossmana. Myślisz że się sprawdzi w tym konkrentym przepisie na baskijski z twistem?
Ja robiłam w wersji z masłem z orzechów laskowych 100% i wyszedł super, tylko polewe zrobiłam z mlecznej czekolady.
Jakiej śmietanki używasz? 36% taka z kartonika UHT?
Hej, czy masę da się zmiksować w thermomixie?
Myślisz, że wyjdzie z aquafabą zamiast jajek?
raczej nie
Czy zamiast śmietanki 36 można dodać śmietanki kokosowej lub mleczka skondensowanego?
nie polecam
Czy dodać pastę pistacjową soloną czy bez soli, bo mam taką i taką? Czy pasta z pieczonych pistacji jest ok?
I czy sernik bez polewy też będzie dobry 🙂?
Czysta ciekawość: po co dajemy tutaj mąkę?
Miłego dnia:)
odpowiedz jest we wstepie 🙂 „Dzięki temu sernik nie puszcza aż tak serwatki po upieczeniu”
Czy można upiec sernik w tortownicy 26 cm? Czy wtedy powinno zmienić się czas pieczenia? Obawiam się, czy wyjdzie tak idealny jak w przepisie 🙁
trzeba proporcjonalnie przeliczyć składniki
Czy spod ciasteczkowy z klasycznego baskijskiego tez bedzie ok?
hej! co sądzisz o alternatywie w postaci sera manouri?
Czy jeśli dam 150g pasty pistacjowej (bo tyle mam) to bardzo zmieni to konsystencję i smak? 🙆
Czy do zrobienia pasty pistacjowej mogę użyć solone pistacje ?
Pewnie tak, ale wtedy nie dodawaj już soli do masy serowej
Mam krem pistacjowy ale ona ma konsystencje dość twardą, czy może też taka być? Skład 100% pistacja.
Czy zamiast oleju/barwnika można dodać matche?
Tak!
Hej, na filmie na ig dodajesz do mąki ubitą smietanke, a tutaj nie jest o tym wspomniane, jak wiec zrobic?
dodaję płyną śmietankę, tak jak w przepisie (punkt 3)
Hej. Będę robić na święta. Czy zamiast philadelphi można dać serek śmietankowy z firmy łaciate? Bo ciężko dorwać w sklepie stacjonarnym serek śmietankowy z Philadelphi 🙁 widziałam jedynie czekoladowy i z jakimiś ziołami. Pozdrawiam i zdrowych świąt
Tak, można
Czy możesz polecić olej dyniowy?
Moja dusza matematyka musi się o coś upewnić 😅 w liście składników jest 500 gramów śmietanki, ale potem piszesz: 1/4 śmietanki czyli 100 gramów. Pytanie czy powinno śmietanki być 400 gramów, czy miałeś na myśli 1/5 czyli 100 gramów? 🧐
Czy może 1/4 czyli 125 gramów? Trzecia opcja 😅
to raczej nie ma znaczenia, ponieważ jak mówi przepis dalej: …”Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej.”
te 100 lub 125g tylko jest do rozpuszczenia mąki
O! Miałam tę samą rozkminke. Dałam 125, a potem dolalam resztę. Właśnie zjadłam i jest rewela 🙂
Podejrzewam, że na liście składników powinno być 500 ml zamiast 500 g i stąd to nieporozumienie
Czy mogę zrobić go na spodzie jak w klasycznym baskijskim?
Mam wszystko do sernika poza śmietanką 36% – może być 30%?
W okolicznych sklepach 36tke wymiotło 🙁
Tak
Czy zamiast oleju dyniowego mogę dodać olej lniany?
Nie, nie jest to zamiennik
Nie opadł po godzinie studzenia:( wyjdzie?😏
anomalia! powinien wyjść, będzie pewnie bardziej piankowy
Cześć. Czy sernik można wyjąć z piekarnika od razu czy powienien chwilę zostać wewnątrz? Tak żeby tak żeby nie doznał szoku termicznego 🤪Boję się, że opadnie.
od razu wyciągamy, ma opaść 🙂
Niestety, pasta chyba dziś już nie dojdzie do paczkomatu 😭, ale mam z orzechów laskowych. Czy to miałoby sens?
Tak, będzie to inny smak, ale z pewnością pyszny 🙂
Czy zamiast pasty pistacjowej można użyć jakiejś innej typu waniliowa
Waniliowe są raczej kremy, więc to będzie zupełnie inny produkt
Dziendobry. Czy można ominąć paste pistacjowa w przepisie i dalej uzyskac taka kremowa konsystencje?
🙂
To już lepiej chyba normalny baskijski zrobić 🙂
Po lodówkowaniu cała noc sernik wypłynął pp rozkrojeniu:(:( jak go uratować??
Jak już po rozkrojeniu się rozpłynął to za wiele nie zrobisz. Dobra wiadomość jest taka, że w Kraju Basków pod taką pływającą postacią się go podaje 🙂 Na przyszłość polecam dokładnie odsączyć ser z serwatki i podczas lodówkowania niczym sernika nie przykrywać by kondensacja go nie podlała
Śmietanki dodajemy 500g czy 400g? Tak by wynikało z instrukcji gdzie 100g to ¼ całej śmietanki. Pozdrawiam
500 g
W składnikach wymienione jest 500g śmietanki 36, w w przepisie 'wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (100 g)’. Czyli 500g, czy 400g?
500g
Czy zamiast pasty pistacjowej można dać krem?
Zamiast pasty pistacjowej (nie sposób dostać na dwa dni przed świętami w Poznaniu :)) dałam uwaga: miazga orzechowa (64% nerkowca i 36% kokosa) 🙂 ciekawam smaku. Dziękuję za inspirację!
Jakby ktoś się zastanawiał, ile pistacji do zrobienia pasty kupić – wychodzi mniej więcej tak, że połowę wagi stanowią skorupki.
Nie jestem fanką serników, ale to wina rodzyn! Ten to jest pyszota totalna. Zrobiłam sernik na ciemnym spodzie z herbatników czekoladowych. Miałam tylko 50 gr pasty pistacjowej, dodałam 100 gr kremu pistacjowego (50% pistacji) i 70 gr zmielonych pistacji, które zostawiłam w takich malych kawałkach. Cukru dałam 170 gr, żeby wyrównać słodycz kremu. Mniam.
Czy mozna pominąć mąkę?
Hejo!
Masz może jakieś wskazówki jak dostosować czas pieczenia, jeżeli chcę upiec mniejszą porcję, powiedzmy w tortownicy 17 cm (z przelicznika foremek to wychodzi jakieś 55% porcji z przepisu)?
Rozkoszny jesteś Cudowny:))) ten przepis to poezja dla podniebienia i wszystkich zmysłów:) byłam pewna że sernika baskijskiego żaden inny nie przebije… a tu taka niespodzianka:-)) dziękuję i czekam na niecierpliwością na kolejne przepisy!!!
Mam piekarnik parowy max temperatura to 230 stopni, co wtedy zmienić? Dłużej piec?
Cześć, planuję robić sernik jutro wieczorem jako deser do niedzielnego obiadu u babci 😊 i mam pytanie, czy jeśli nie zrobię sosu to nadal będzie to taki obłędny deser jak powinien?
W sosie dodajemy śmietany (jak w opisie) czy śmietanki?😎 jeśli jednak śmietanki (takiej płynnej) to czym się różni śmietanka z części na ciasto od śmietanki „kremówki” poza procentem?
Czy jest możliwość zastąpienia śmietanki 30% czymś mniej kalorycznym? Użyłam Philadelphia light I jest ok jednak chętnie chociaż częściowo zastąpiłabym czymś śmietankę 30%. Czy Quark nada się?
Hej, nie, śmietanki 30% nic tu nie zastąpi 🙂
Czy mogę cukier biały zastąpić ksylitolem albo Erytrolem bo innego nie używam 🤔🤔🤔
Wyjdzie na philadelphi light? Próbował ktoś?
A co zamiast mąki pszennej, żeby sernik był w wersji bezglutenowej?
A propos oleju- czy mogę dodać olej z avokado? Też podbije kolor?
Pieke juz drugi raz . Sernik super ale nie moge poradzic sobie z rozmieszaniem maki ze smietana kremowka. Niestety zostaja grudki. Moze tym razem mi sie uda , wlasnie wlozylam do piekarnika🙂
Zrobiłam wszystko jak w przepisie i się rozpłynął przy krojeniu. Co mogło pójść nie tak?
Cześć! Chciałam zapytać, czy zamieniałeś kiedykolwiek śmietanę kremówkę na mleko kokosowe w ramach eskperymentu przy serniku baskijskim? Jest różnica 10% zawartości tłuszczu, czy to może mieć jakieś znaczenie / wpływ na konsystencję tudzież zachowanie sernika?
Jest przepyszny! Chce go jeszcze zrobić w formie na muffiny jako mini serniczki, zmniejszyc temperaturę i czas pieczenia?
Cześć, mam pytanie co do słodkości sernika. Czy polewa nadaje słodkość, czy jej pominięcie sprawi, że będzie za mało słodki?
sernik jest słodki sam w sobie
Przedwczoraj upiekłam mały sernik w tortownicy 18 cm dzieląc wszystkie składniki na pół. Wyszedł świetny wczoraj zjedliśmy prawie cały.
Nic dziwnego, że stał się viralem! Robiłam go już dwa razy. Za każdym razem wyszedł przepysznie, robiłam w Ovi w 200 stopniach 🙂 Następnym razem będę chciała zrobić takie mini-serniczki.
Jest obłędny! Uwielbiam Twoje przepisy, dzięki że się dzielisz dobrem 🙂
służę!
Cześć! Dzisiaj będę go robić. Czy on ma szanse wyjśc robiony w… blenderze zamiast mikserem? Mam bardzo słaby ręczny mikser, z jedną trzepaczką, za to mocny blender i pomyślałam, że do wymieszania masy serowej będzie OK. Ale może sie mylę?
Robiłam sernik baskijski z Twojego przepisu i tam jest opcja dodania mascarpone. I zawsze daję 250g mascarpone 250g serka i 250g jogurtu. Czy da sie zrobić wersję z pistacjami wg tamtego przepisu? i zamiast jogurtu dać te 200g pasty pistacjowej? i nie dawać mąki
A co jeśli zrobię spod z kruchych ciastek? Nie przypiecze się za bardzo w tej temperaturze?
Pierwszy raz robiłam taki sernik! Zastosowałam się dokładnie do przepisu i wyszedł wspaniale 🙂 Dziękuję !!!
Czy będą pasowały jakies owoce na wierzch np. maliny?
Podałbym osobno
Właśnie go zajadam na niedzielne śniadanie i jest to pierwszy sernik, jaki zrobiłam w życiu! Wyszedł perfekcyjnie, jest cudownie mięciutki i kremowy, smakuje obłędnie, jest kwintesencją pistacjowości 🤩 Dziękuję po stokroć za ten przepis!
Sernik pyszny! Następnym razem będę tylko komponować z ilością cukru – wole desery mniej słodkie. Ale ogólnie smak i konsystencja po prostu wow!
Czy śmietanke można zamienić na jogurt grecki?
Nie można
Sernik jest totalnie ROZKOSZNY! Rodzinka zachwycona, wszyscy się cieszą jak wiedzą,że robię „Sernik od Rozkosznego”.
Czym możemy zastąpić mąkę pszenną w wersji bezglutenowej?
Zrobiłam ten sernik po raz drugi, tym razem wyszedł prawie płynny w środku i jest jeszcze smaczniejszy niż za pierwszym razem. To jest jakiś obłęd, pal licho cenę pasty pistacjowej, ten smak jest tego wart. Każdy kęs pozwala osiągnąć niebiański stopień błogości. Dziękuję za przepis, zagości w moim menu na stałe.
Klasyczny baskijski wyszedł boski, ten z mąką i pistacjami jak zwykły sernik, mocno ścięty. Jestem fanką pierwszego,miękkiego w środku niczym topniejące lody
proszę piec krócej po prostu
Czy ja dobrze rozumiem, że tortownicę nagrzewamy w piekarniku i masę serową wlewamy do gorącej blaszki ?
Nie, mase wlewamy do blaszki wyłożonej papierem
A ja mam pytanie co do samego wstępu, mam rozgrzać blachę, potem rozgrzaną blachę wysmarować masłem i na wysmarowaną blachę wkładam dopiero papier?
Czesc, a czy myslisz ze mozna zrobic ten sernik z Bielucha bez laktozy?? Prosze o podpowiedz.
Nie, nie sprawdzi się