Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady

Sernik co smakuje jak najlepsze lody pistacjowe! Poznajcie nowe wydanie rozkosznej ikony: pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady. Ekstaza.

Można powiedzieć, że sernik baskijski z mojego przepisu wywołał małą rewolucję. Odkąd go opublikowałem, rok w rok bije rekordy popularności. Podchwyciły inne blogi, cukiernie, kawiarnie, restauracje. Każdy pokochał tę charakterystyczną półściętą kremowość, słonawy smak i spalony wierzch.

Na blogu proponowałem wam już wariację sernika baskijskiego: sernik quattro formaggi z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu. Ale tym razem chciałem podchwycić inny silny trend w świecie kulinariów. Obsesję na punkcie pistacji. Tak powstał ten pistacjowy sernik baskijski. I o mój Boże, co to jest za rozkosz! Co za ekstaza! Niemała gratka dla wszystkich miłośników lodów pistacjowych.

Pobawiłem się z proporcjami i innymi rozwiązaniami. W tej recepturze dodaję mąkę, którą wcześniej rozprowadzam w śmietanie. Dzięki temu sernik nie puszcza aż tak serwatki po upieczeniu. Nie mam też już żadnych hamulców. Deser podaję z sosem z białej czekolady nieprzyzwoicie zwieńczającym tę małą, wielką przyjemność.

Pistacjowy sernik baskijsk

Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady
tortownica 23 cm
Sernik
500 g serka śmietankowego typu Philadelpia, w temperaturze pokojowej
200 g pasty pistacjowej (100% pistacji), w temperaturze pokojowej
200 g cukru białego
2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
5 dużych jajek
4 łyżki (40 g) mąki pszennej
500 g śmietanki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli morskie drobnoziarnistej

Sos
⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady, połamanej na kostki
½ szklanki (75 g) obranych pistacji, posiekanych

1. Przygotuj sernik: rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 240 stopni (góra-dół). Wysmaruj tortownicę 23 cm masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.

2. Ser, pastę pistacjową, cukier i olej utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.

3. W innej średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (125 g). Chcesz, aby mąką całkowicie się w niej rozpuściła. Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej. Dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.

4. Masę serową wylej bardzo powoli do tortownicy. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Jeśli sernik zacznie zbyt szybko przypiekać się podczas pieczenia, przykryj go folią aluminiową.

5. Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).

6. Przygotuj sos: w rondlu zagotuj śmietankę, dodaj czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się zagrzeje, około 30 sekund. Zmniejsz ogień do minimum, biała czekolada lubi się przypalać. Mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc sos. Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

7. Sernik podawaj z sosem z białej czekolady i posiekanymi pistacjami. Czy to nie jest ekstaza?

Rady/porady
Olej dyniowy możesz zastąpić ¼ łyżeczką zielonego barwnika spożywczego.
Sernik można przygotować na spodzie kruchym – wedle tego przepisu.
Jeśli nie możesz dostać pasty pistacjowej (najlepiej zamówić online), to zblenduj łuskane uprażone pistacje z odrobiną oleju.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pistacjowy sernik baskijsk
Pistacjowy sernik baskijsk
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

205 komentarzy

Flo 25 marca, 2024 - 2:49 pm

Hej,

jak rozumiem pasta pistacjowa raczej w formie zmielonych 100% pistacji niż kremu z cukrem i olejem z biedry? 😀

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 6:50 pm

Tak, 100% pistacji (z cukrem i tłuszczem to już krem pistacjowy)

Reply
Ania 26 marca, 2024 - 11:53 am

A jak mam krem to moge dać krem?

Reply
Pawel 27 marca, 2024 - 9:41 am

Wszystko możesz. Ale po co psuć dodając zamiast jakościowej pasty byle jaki krem?

Reply
Luna 27 marca, 2024 - 9:01 pm

Po to że ktoś może nie mieć dostępu do pasty lub nie zdążyć jej zamówić

Monika 8 kwietnia, 2024 - 2:26 pm

Cześć, mam piekarnik z funkcją termoobiegu, w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec sernik?:)

Agata 28 marca, 2024 - 8:06 pm

Z jakiej firmy najlepiej zamówić pastę pistacjową i gdzie można dostać ten olej ? 😊

Reply
Magdalena 29 marca, 2024 - 11:07 pm

Osobiście polecam pastę z firmy biały puch , jest pyszna . W innych gładkich pastach trafiałam na skorupki albo gorzki posmak :/ w białym puchu nigdy

Marcin 28 marca, 2024 - 11:02 pm

Witaj.
Jaki olej dyniowy używałeś,znaczy od jakiego producenta?

Reply
Patrycja 30 marca, 2024 - 2:03 pm

Witaj,
Czy mogę dodać mniej cukru jeśli mam krem pistacjowy, który jest już z dodatkiem cukru? 🙂

Martyna 30 marca, 2024 - 1:49 pm

Czy serek Filadelfia można zastąpić riccota?

Reply
Igor 11 kwietnia, 2024 - 3:38 pm

Czyli zmielkone pistacje dodać

Reply
Agata 26 marca, 2024 - 9:41 pm

Właśnie zjadłam ostatni kawałek urodzinowego baskijskiego a tu nowa pokusa 😅😁🤩

Reply
Mar 18 kwietnia, 2024 - 4:16 pm

A może jakaś wersja bez cukru?

Reply
Ewelina 26 maja, 2024 - 9:10 pm

30 minut góra dół w 240 C , spalił się od dołu i góry . Środek rewelka. W ilu piec żeby następnym razem się nie spalił ?

Reply
Aga Mroz 30 marca, 2024 - 1:13 pm

Witam,
W jakiej temperaturze mogę piec jeśli mam tylko termoobieg i najwyższa temp to 220?

Reply
Weronika 25 marca, 2024 - 3:38 pm

Mam pytanie, bo widzę że masę serową wylewamy na wystudzony spód, ale czy ja coś pominęłam? Bo nie widzę żeby ciasto miało spód 😅

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 6:51 pm

Nie ma! Poprawiłem już – dzięki!

Reply
Hania AW 26 marca, 2024 - 10:51 pm

Czy do tradycyjnego baskijskiego mogę też dodać mąkę? Bo rzeczywiście puszcza dużo serwatki. Ale nie chciałabym stracić na konsystencji.

Reply
Beata 26 kwietnia, 2024 - 12:45 pm

Dzień dobry, siostra zrobiła ostatnio ten sernik i jest cudny. Zakochałam się! Teraz chciałam zrobić go sama i zastanawiam się czy można użyć tylko serka mascarpone w tym przepisie? Czy może lepiej go nie dodawać lub ew. Pół na pół z philadelphią.

Reply
Dominika 26 marca, 2024 - 9:57 am

Czy możesz polecić pastę pistacjową jakiejś firmy? ☺️

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 10:19 am

Teraz uzywałem Deseo i było fajna (można kupić na Allegro i ich cukierniach)

Reply
Klaudia 26 marca, 2024 - 11:17 am

Moja ulubiona to pistacja z firmy RUDA KITA
Kupuję na allegro (zwykle dobieram masło orzechowe o smaku piernik z pomarańczą – do serników zimą poezja)

Reply
Paulina 26 marca, 2024 - 10:05 am

Cóż za rozkosz! Sos wylewamy dopiero przed podaniem tak? Nie w formie polewy na ciasto?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 10:20 am

Tak, bezpośrednio na kawałki – ale oczywiście można polać wcześniej jeśli tak wolisz. Wtedy jednak trochę zastygnie po czasie

Reply
Kasia 26 marca, 2024 - 10:06 am

Czy można polać cały sernik sosem po 8 h w lodówce czy trzeba robić na świeżo za kazdym razem przed podaniem na kawałek?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 10:21 am

Można polać wcześniej, ale sosu nie trzeba robić za każdym razem przed podaniem. Można zrobić go raz, a potem tylko przed podaniem podgrzewać z odrobiną śmietanki

Reply
Oriana 26 marca, 2024 - 10:28 am

Hej,

Czy zamiast serka Philadelphia można dać twaróg sernikowy z mascarpone? Podpowiesz proszę w jakich proporcjach najlepiej?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:27 pm

hej, można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie mniej kremowy

Reply
Mona 26 marca, 2024 - 3:08 pm

Dzień dobry, czy do tego rodzaju sernika mogę użyć labneh? Mieszać go również z mascarpone?

Reply
Ola 29 marca, 2024 - 8:37 pm

Ej. Mój piekarnik za mocno piecze i sernik przestał twerkować… Góra się zbyt mocno przypiekła. Czy on nadal będzie w środku ok? Pomooooocy 🙁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:32 am

Pewnie będzie całkowicie ścięty jak klasyczny sernik

Bogusława 26 marca, 2024 - 6:25 pm

Czy mozna podwoić ilość składników czas pieczenia wydłużyć?

Reply
Anna 1 czerwca, 2024 - 5:25 pm

Czy można zamiast barwnika dodać Matcha?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:40 pm

Tak

Reply
Ola 26 marca, 2024 - 10:34 am

Czy można zamiast philadelphii użyć tak jak w baskijskim mieszanki twarogu sernikowego i mascarpone?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:27 pm

Można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie mniej kremowy

Reply
Ola M 26 marca, 2024 - 10:38 am

W porównaniu do Twojego klasycznego sernika baskijskiego ma inną konsystencję? Widzę brak jogurtu na rzecz pasty pistacjowej i dodatek mąki. Przy Twoim klasycznym przepisie nie miałam problemu z serwatką, dlatego się zastanawiam czy konsystencja mocno się rożni? I jeszcze pytanie czy gorący sernik wyciągasz na blat, czy dajesz mu chwilę w piekarniku?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:28 pm

Sernik w tej wersji wychodzi jeszcze bardziej kremowy i maziasty. Wyciągam od razu i daję mu opaść

Reply
Pau 26 marca, 2024 - 10:42 am

Której końcówki do miksera użyć – płaskiej czy tej rozgowatej?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:27 pm

nie będzie miało to różnicy!

Reply
Kinga 26 marca, 2024 - 10:43 am

Dam radę upiec go w rancie? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:28 pm

Nie, masa jest rzadka

Reply
Ewelina 26 marca, 2024 - 10:59 am

przepis cudo! ale czy można zrobić wersję na zmirlonym twarogu tak jak baskijski ?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:29 pm

Można zrobić z twarogiem sernikowym połączonym z mascarpone 1:1, ale będzie trochę mniej kremowy. Dodałbym wtedy też więcej soli

Reply
Klaudia 26 marca, 2024 - 11:09 am

Na to czekałam! 🤭 Ostatnio wszystko co pistacjowe uwielbiam 😍
Ile potrzeba pistacji aby wszystko 200g pasty? 🙈

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:30 pm

Już łuskanych 200g! 🙂

Reply
Igor 11 kwietnia, 2024 - 3:50 pm

Czy można zmielić pistacje na pastę?

Reply
Julia 5 kwietnia, 2024 - 9:54 pm

Zwykły sernik można mrozić, czy jest jakaś szansa że z tym się to uda? Czy to zrujnuje wszystko – konsystencję itp? Ktoś może próbował?

Reply
Sabina 26 marca, 2024 - 11:22 am

Czy da się to zrobić w termoobiegu, czy nie wyjdzie? Mam piekarnik tylko z termoobiegiem, albo grzaniem góra 🤔

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:32 pm

Proszę piec wtedy w 220 C z termooobiegiem

Reply
Karolina Zurczak 26 marca, 2024 - 10:53 pm

Czy musi być dodana mąka ? Czy zamiast tej mąki może być np mąka migdałowa ? Nie używam żadnej zbożowej.

Reply
Gabi 26 marca, 2024 - 11:28 am

hej, czy można zrobić go na spodzie ciasteczkowym ? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:31 pm

Tak

Reply
Nina 27 marca, 2024 - 10:33 am

Czy jak dodam krem z pistacji to dać mniej cukru?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:21 pm

Tak, ale trudno powiedzieć ile, bo kremy są różnie słodzone

Reply
Monika 26 marca, 2024 - 11:37 am

Czy można cukier zastąpić erytrytolem? Nie chcę zniszczyć wielkanocnego wypieku 😉

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:31 pm

Myślę, że można

Reply
Gosia 28 marca, 2024 - 11:57 am

O to samo miałam pytać czy można na ciasteczkowym spodzie, bo ten spód ciasteczkowy w serniku baskijskim jest pyszny 😋

Reply
Karolina 26 marca, 2024 - 11:39 am

Mój piekarnik ma tylko funkcję termoobiegu, i czy to może się udać? Jak dostosować wtedy czas i temperaturę?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:32 pm

Proszę wtedy ustawić 220 C

Reply
Ania 26 marca, 2024 - 12:00 pm

czy można zamienić cukier na erytrytol?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:32 pm

Powinno zadziałać 🙂

Reply
Ania 9 kwietnia, 2024 - 9:59 am

Cześć! Jak przechowywac sernik po upieczeniu?
Czy wytrzyma paro godzinna podróż czy raczej nie?

Reply
Ania 14 kwietnia, 2024 - 11:28 am

Czy sernik z erytrolem wyszedł pysznie ?

Reply
Dorota 26 marca, 2024 - 12:16 pm

Czym mogłabym zastąpić tutaj mąkę pszenną? Czy ziemniaczana, migdałowa, bambusowa lub kokosowa się sprawdzi?

Reply
Gosia 26 marca, 2024 - 12:30 pm

Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:33 pm

Tak, można dać mieszankę do wypieków

Reply
Wiktoria 26 marca, 2024 - 12:49 pm

Czy istnieje możliwość zastąpienia cukru erytrytolem/ ksylitolem/ miodem badz innym zamiennikiem (również w przypadku klasycznej wersji sernika baskijskiego), czy może wpłynąć to na konsystencje?

Reply
Syla 26 marca, 2024 - 12:53 pm

Czy można pastę pistacjowa zrobic samemu? Czyli Poprostu zblendować pistacje?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:34 pm

Tak, można dodać odrobinę oleju, aby pistacje lepiej się połączyły

Reply
Kasia 26 marca, 2024 - 1:10 pm

Czy pastę pistacjową można zamienić na pastę z innych orzechów?

Reply
Magda 26 marca, 2024 - 4:15 pm

Czy można użyć kremu pistacjowego, jeśli nie ma się akurat pasty? A jeśli tak to w jakich proporcjach?
Z góry dzięki za odpowiedź! 🙂

Reply
Klaudia 29 marca, 2024 - 10:36 am

Ile powinno być Śmietanki 36%? W składnikach jest 500g ale w przepisie jest żeby 1/4 Śmietanki (100g) wymieszać z mąką a 1/4 z 500g to 125g więc zastanawiam się czy powinno być serio 500g czy 400g jak w zwykłym baskijkim

Reply
ewa 26 marca, 2024 - 1:36 pm

moze wykazd sie ignorancja, ale w jakiej temp pieczemy sernik? 😉

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:35 pm

Punkt pierwszy, wyłuszczone na gróbo 🙂

Reply
jolanta 26 marca, 2024 - 1:52 pm

Czy jest ryzyko salmonelli jak taki nieścięty jest?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 2:36 pm

Nie, jajka nie są surowe

Reply
Karolina 26 marca, 2024 - 5:11 pm

Czy serek z Piątnicy Twój smak albo łaciaty śmietankowy będą dobrym zamiennikiem Philadelphia?

Reply
Edyta 27 marca, 2024 - 10:02 am

Hej, podbijam pytanie 🙂
I może głupie pytanie, ale jak zostawię sernik na 24h w lodowce to nic mu się nie stanie?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:28 pm

Nie, nic mu się nie stanie

Anna 26 marca, 2024 - 2:18 pm

Czy można dodać pastę pistacjową do przepisu na sernik baskijski „ale jeszcze lepszy”? Tam np. nie występuje mąka… czy musi być dokładnie ten przepis?

Reply
Magda 26 marca, 2024 - 4:12 pm

Hej!
Jaki najlepszy ekstrakt waniliowy polecasz? Ciągle poszukuję tego naj!

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 6:00 pm

ten od Taylor & Colledge jest fajny

Reply
Nina 26 marca, 2024 - 5:13 pm

A ja mam pytanko odnośnie Karmelizowanego twarogowego sernika baskijskiego z Twojej ostatniej ksiażki. Czy ten tłusty twaróg to ma być zwykły niemielony czy taki mielony z wiaderka jak do klasycznego sernika? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 26 marca, 2024 - 6:01 pm

Mielony

Reply
Adam 26 marca, 2024 - 6:17 pm

Do czego jest potrzebny ten olej dyniowy lub barwnik? Nie mam ani jednego ani drugiego, zastanawiam się czy można dodać zwykły roślinny lub pominąć

Reply
Aag 26 marca, 2024 - 11:01 pm

Wydaje mi się, że dla pięknego pistacjowego koloru.

Reply
Ola 2 kwietnia, 2024 - 1:17 pm

Zrobiłam sernik na święta i wyszedł mi bardzo zbity. Dlaczego mogło tak się stać? Nie użyłam serka philadelphia, tylko Twój Smak ( ludzie polecali ten zamiennik), a w lodówce stał ponad dobę. Czy to któraś z tych przyczyn?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 5:29 pm

Nie, nie jest potrzebny – oba składniki są tylko dla bardziej zielonego koloru

Reply
Magda 29 marca, 2024 - 6:44 pm

Olej dyniowy ma zielony kolor, więc pewnie jak nie dasz to sernik będzie mniej zielony, ale nie wpłynie to na smak 😉

Reply
Magdalena 26 marca, 2024 - 7:31 pm

Drogi Rozkoszny! Kuchenny czarodzieju!:)
A jeśli nie doda się oleju dyniowego ani tego barwnika – czy przepis będzie udany? A efektem braku tego składnika będzie jedynie mniej zielony kolor Twojego pistacjowego dzieła?
Pozdrawiam serdecznie!

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 5:29 pm

Tak, można pominąć

Reply
Ania 26 marca, 2024 - 7:41 pm

Do przepisu użyć kremu pistacjowego czy pasty pistacjowej firmy Deseo ??

Reply
Marta 26 marca, 2024 - 8:45 pm

nie dziala mi tryb góra/dół 😪 czy przy zmianie na termoobieg zmienić też temperaturę?

Reply
Marcin 29 marca, 2024 - 9:48 pm

Pisał komuś że można tylko 220° wtedy 😁

Reply
Anna 26 marca, 2024 - 11:13 pm

Jakimi wegańskimi składnikami mogę zastąpić serek i śmietankę?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:20 pm

Nie testowałem, ale obawiam się, że żadnym z pełnym sukcesem. Aczkolwiek Wege siostry wydały teraz nie-ser sernikowy

Reply
Niki 27 marca, 2024 - 10:02 am

czy jest szansa aby wyszedł tak samo cudowny w mniejszych porcjach? Chciałabym go zrobić ale w wersji porcjowanej w kokilkach.

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:29 pm

Tak, wyjdzie na pewno

Reply
Magda 27 marca, 2024 - 11:54 am

Czy mogę zamiast pasty użyć kremu pistacjowego?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:26 pm

Sernik będzie mieć zupełnie inny smak – mniej pistacjowy i bardziej słodki

Reply
Maciej 27 marca, 2024 - 12:58 pm

Jak zmodyfikować czas pieczenia przy mniejszej tortownicy? Myślę o 16 cm, to powinno dać równo połowę porcji objętościowo

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:27 pm

Tak, czas pieczenia będzie taki sam

Reply
Ja 27 marca, 2024 - 1:26 pm

Czy serek Philadelphia można zastąpić serkiem twarogowym z Wiaderka ?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:27 pm

Sernik nie będzie aż tak kremowy

Reply
Asia 27 marca, 2024 - 3:17 pm

Witaj,
jestem fanką tego sernika. Robiłam go już kilka razy w wersji podstawowej i mam nadzieję, że wkrótce doścignę ideał 🙂
Co powoduje dodanie maki w tej wersji ?
Czy mozna ja dodać do pierwotnego przepisu?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat Wielkanocny.

Reply
Filip 27 marca, 2024 - 3:44 pm

W jakiej temperaturze go piec?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:29 pm

Tak jak mówi przepis – 240 C 🙂

Reply
27 marca, 2024 - 5:44 pm

Czy można zastąpić cukier ksylitolem?

Reply
Edyta Grzybowska 27 marca, 2024 - 6:15 pm

Czy zamiast barwnika/oleju dyniowego można dodać trochę matchy?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2024 - 6:19 pm

Tak, dobry pomysł!

Reply
Anna 27 marca, 2024 - 7:21 pm

Czy zamiast Śmietanki 36 (tam jest karagen) mogę dodać mascarpone?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:43 am

karagen to wodorost, zdrowy! można, ucierając wcześniej z mąką

Reply
Kamila Naick 27 marca, 2024 - 7:27 pm

Mam piec indukcyjny jedynie z opcja termoobiegu…. w jakiej temperaturze bede musiala sernik upiec? Dzieki!

Reply
Natalia 27 marca, 2024 - 8:25 pm

Cześć!
Myślisz, że można spróbować dodać pastę pistacjową, ale do wersji twarogowej sernika baskijskiego? Ma to sens?

Reply
Natalia 27 marca, 2024 - 8:33 pm

hej, śmietana 36% to ta gęsta np. Piątnica czy płynna?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:44 am

obie się sprawdzą

Reply
Slawek 27 marca, 2024 - 8:47 pm

Hejka
Mam pytanie. Czy mąkę pszenną można zamienić na skrobię kukurydzianą, taką z której robię budyń?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:45 am

można

Reply
Sylwia 27 marca, 2024 - 8:57 pm

Ja polecam pastę pistacjową z Pasieki rodziny Sadowskich, niebo… Sernik obłędny!

Reply
Klaudia 28 marca, 2024 - 7:50 am

Marzy mi się baskijski ale bardziej w stylu kinder bueno- nociolatta z rossmana. Myślisz że się sprawdzi w tym konkrentym przepisie na baskijski z twistem?

Reply
Emilia Bielecka 28 marca, 2024 - 8:57 am

Jakiej śmietanki używasz? 36% taka z kartonika UHT?

Reply
Monia 28 marca, 2024 - 9:27 am

Hej, czy masę da się zmiksować w thermomixie?

Reply
Oliwia 28 marca, 2024 - 10:42 am

Myślisz, że wyjdzie z aquafabą zamiast jajek?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:46 am

raczej nie

Reply
Aya 28 marca, 2024 - 11:00 am

Czy zamiast śmietanki 36 można dodać śmietanki kokosowej lub mleczka skondensowanego?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2024 - 11:46 am

nie polecam

Reply
Elwira 28 marca, 2024 - 11:22 am

Czy dodać pastę pistacjową soloną czy bez soli, bo mam taką i taką? Czy pasta z pieczonych pistacji jest ok?

Reply
Elwira 28 marca, 2024 - 11:25 am

I czy sernik bez polewy też będzie dobry 🙂?

Reply
Otylia 28 marca, 2024 - 11:46 am

Czysta ciekawość: po co dajemy tutaj mąkę?
Miłego dnia:)

Reply
Joanna 28 marca, 2024 - 2:39 pm

odpowiedz jest we wstepie 🙂 „Dzięki temu sernik nie puszcza aż tak serwatki po upieczeniu”

Reply
Anna 28 marca, 2024 - 12:46 pm

Czy można upiec sernik w tortownicy 26 cm? Czy wtedy powinno zmienić się czas pieczenia? Obawiam się, czy wyjdzie tak idealny jak w przepisie 🙁

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 10:56 am

trzeba proporcjonalnie przeliczyć składniki

Reply
Joanna 28 marca, 2024 - 2:37 pm

Czy spod ciasteczkowy z klasycznego baskijskiego tez bedzie ok?

Reply
Martyna 28 marca, 2024 - 2:41 pm

hej! co sądzisz o alternatywie w postaci sera manouri?

Reply
Asia 28 marca, 2024 - 8:31 pm

Czy jeśli dam 150g pasty pistacjowej (bo tyle mam) to bardzo zmieni to konsystencję i smak? 🙆

Reply
alan 28 marca, 2024 - 8:41 pm

Czy do zrobienia pasty pistacjowej mogę użyć solone pistacje ?

Reply
Maciej 31 marca, 2024 - 7:16 pm

Pewnie tak, ale wtedy nie dodawaj już soli do masy serowej

Reply
Beata Misiarz 28 marca, 2024 - 8:43 pm

Mam krem pistacjowy ale ona ma konsystencje dość twardą, czy może też taka być? Skład 100% pistacja.

Reply
Edyta 28 marca, 2024 - 9:26 pm

Czy zamiast oleju/barwnika można dodać matche?

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 11:03 am

Tak!

Reply
Ewelina 28 marca, 2024 - 9:52 pm

Hej. Będę robić na święta. Czy zamiast philadelphi można dać serek śmietankowy z firmy łaciate? Bo ciężko dorwać w sklepie stacjonarnym serek śmietankowy z Philadelphi 🙁 widziałam jedynie czekoladowy i z jakimiś ziołami. Pozdrawiam i zdrowych świąt

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 11:04 am

Tak, można

Reply
Gość 28 marca, 2024 - 11:14 pm

Czy możesz polecić olej dyniowy?

Reply
Adam 29 marca, 2024 - 11:54 am

Moja dusza matematyka musi się o coś upewnić 😅 w liście składników jest 500 gramów śmietanki, ale potem piszesz: 1/4 śmietanki czyli 100 gramów. Pytanie czy powinno śmietanki być 400 gramów, czy miałeś na myśli 1/5 czyli 100 gramów? 🧐

Reply
Adam 29 marca, 2024 - 11:56 am

Czy może 1/4 czyli 125 gramów? Trzecia opcja 😅

Reply
Magda 29 marca, 2024 - 9:23 pm

to raczej nie ma znaczenia, ponieważ jak mówi przepis dalej: …”Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej.”
te 100 lub 125g tylko jest do rozpuszczenia mąki

Reply
Anka 30 marca, 2024 - 11:02 pm

O! Miałam tę samą rozkminke. Dałam 125, a potem dolalam resztę. Właśnie zjadłam i jest rewela 🙂

Reply
Maciej 31 marca, 2024 - 7:14 pm

Podejrzewam, że na liście składników powinno być 500 ml zamiast 500 g i stąd to nieporozumienie

Reply
Natalia 29 marca, 2024 - 12:32 pm

Czy mogę zrobić go na spodzie jak w klasycznym baskijskim?

Reply
Monika 29 marca, 2024 - 4:15 pm

Mam wszystko do sernika poza śmietanką 36% – może być 30%?
W okolicznych sklepach 36tke wymiotło 🙁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:27 am

Tak

Reply
Alicja 29 marca, 2024 - 5:18 pm

Czy zamiast oleju dyniowego mogę dodać olej lniany?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:28 am

Nie, nie jest to zamiennik

Reply
Monika 29 marca, 2024 - 9:08 pm

Nie opadł po godzinie studzenia:( wyjdzie?😏

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:34 am

anomalia! powinien wyjść, będzie pewnie bardziej piankowy

Reply
Patrycja 29 marca, 2024 - 10:44 pm

Cześć. Czy sernik można wyjąć z piekarnika od razu czy powienien chwilę zostać wewnątrz? Tak żeby tak żeby nie doznał szoku termicznego 🤪Boję się, że opadnie.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:35 am

od razu wyciągamy, ma opaść 🙂

Reply
Sandra 30 marca, 2024 - 7:41 am

Niestety, pasta chyba dziś już nie dojdzie do paczkomatu 😭, ale mam z orzechów laskowych. Czy to miałoby sens?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:36 am

Tak, będzie to inny smak, ale z pewnością pyszny 🙂

Reply
Ala 30 marca, 2024 - 7:44 am

Czy zamiast pasty pistacjowej można użyć jakiejś innej typu waniliowa

Reply
rozkoszny 30 marca, 2024 - 11:37 am

Waniliowe są raczej kremy, więc to będzie zupełnie inny produkt

Reply
Kornelia 30 marca, 2024 - 9:16 am

Dziendobry. Czy można ominąć paste pistacjowa w przepisie i dalej uzyskac taka kremowa konsystencje?
🙂

Reply
Maciej 31 marca, 2024 - 7:07 pm

To już lepiej chyba normalny baskijski zrobić 🙂

Reply
Monika 30 marca, 2024 - 10:43 am

Po lodówkowaniu cała noc sernik wypłynął pp rozkrojeniu:(:( jak go uratować??

Reply
Maciej 31 marca, 2024 - 7:09 pm

Jak już po rozkrojeniu się rozpłynął to za wiele nie zrobisz. Dobra wiadomość jest taka, że w Kraju Basków pod taką pływającą postacią się go podaje 🙂 Na przyszłość polecam dokładnie odsączyć ser z serwatki i podczas lodówkowania niczym sernika nie przykrywać by kondensacja go nie podlała

Reply
Kostro 30 marca, 2024 - 1:39 pm

Śmietanki dodajemy 500g czy 400g? Tak by wynikało z instrukcji gdzie 100g to ¼ całej śmietanki. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:23 pm

500 g

Reply
Ala 30 marca, 2024 - 2:19 pm

W składnikach wymienione jest 500g śmietanki 36, w w przepisie 'wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (100 g)’. Czyli 500g, czy 400g?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:24 pm

500g

Reply
Patrycja Kozik 30 marca, 2024 - 2:40 pm

Czy zamiast pasty pistacjowej można dać krem?

Reply
Magda 30 marca, 2024 - 6:31 pm

Zamiast pasty pistacjowej (nie sposób dostać na dwa dni przed świętami w Poznaniu :)) dałam uwaga: miazga orzechowa (64% nerkowca i 36% kokosa) 🙂 ciekawam smaku. Dziękuję za inspirację!

Reply
Karol 30 marca, 2024 - 7:44 pm

Jakby ktoś się zastanawiał, ile pistacji do zrobienia pasty kupić – wychodzi mniej więcej tak, że połowę wagi stanowią skorupki.

Reply
Anka 30 marca, 2024 - 11:06 pm

Nie jestem fanką serników, ale to wina rodzyn! Ten to jest pyszota totalna. Zrobiłam sernik na ciemnym spodzie z herbatników czekoladowych. Miałam tylko 50 gr pasty pistacjowej, dodałam 100 gr kremu pistacjowego (50% pistacji) i 70 gr zmielonych pistacji, które zostawiłam w takich malych kawałkach. Cukru dałam 170 gr, żeby wyrównać słodycz kremu. Mniam.

Reply
Karina 1 kwietnia, 2024 - 5:17 pm

Czy mozna pominąć mąkę?

Reply
Ola 4 kwietnia, 2024 - 9:01 am

Hejo!
Masz może jakieś wskazówki jak dostosować czas pieczenia, jeżeli chcę upiec mniejszą porcję, powiedzmy w tortownicy 17 cm (z przelicznika foremek to wychodzi jakieś 55% porcji z przepisu)?

Reply
Sylwia 5 kwietnia, 2024 - 7:48 pm

Rozkoszny jesteś Cudowny:))) ten przepis to poezja dla podniebienia i wszystkich zmysłów:) byłam pewna że sernika baskijskiego żaden inny nie przebije… a tu taka niespodzianka:-)) dziękuję i czekam na niecierpliwością na kolejne przepisy!!!

Reply
Kris 5 kwietnia, 2024 - 9:13 pm

Mam piekarnik parowy max temperatura to 230 stopni, co wtedy zmienić? Dłużej piec?

Reply
Iza 5 kwietnia, 2024 - 10:56 pm

Cześć, planuję robić sernik jutro wieczorem jako deser do niedzielnego obiadu u babci 😊 i mam pytanie, czy jeśli nie zrobię sosu to nadal będzie to taki obłędny deser jak powinien?

Reply
Kasia 19 kwietnia, 2024 - 7:04 pm

W sosie dodajemy śmietany (jak w opisie) czy śmietanki?😎 jeśli jednak śmietanki (takiej płynnej) to czym się różni śmietanka z części na ciasto od śmietanki „kremówki” poza procentem?

Reply
Dorota 7 kwietnia, 2024 - 11:37 am

Czy jest możliwość zastąpienia śmietanki 30% czymś mniej kalorycznym? Użyłam Philadelphia light I jest ok jednak chętnie chociaż częściowo zastąpiłabym czymś śmietankę 30%. Czy Quark nada się?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2024 - 5:54 pm

Hej, nie, śmietanki 30% nic tu nie zastąpi 🙂

Reply
Marta Kobus 9 kwietnia, 2024 - 10:40 am

Czy mogę cukier biały zastąpić ksylitolem albo Erytrolem bo innego nie używam 🤔🤔🤔

Reply
Ania 9 kwietnia, 2024 - 4:42 pm

Wyjdzie na philadelphi light? Próbował ktoś?

Reply
Basia 11 kwietnia, 2024 - 8:29 pm

A co zamiast mąki pszennej, żeby sernik był w wersji bezglutenowej?

Reply
Gosia 15 kwietnia, 2024 - 1:51 pm

A propos oleju- czy mogę dodać olej z avokado? Też podbije kolor?

Reply
Edyta 18 kwietnia, 2024 - 10:08 pm

Pieke juz drugi raz . Sernik super ale nie moge poradzic sobie z rozmieszaniem maki ze smietana kremowka. Niestety zostaja grudki. Moze tym razem mi sie uda , wlasnie wlozylam do piekarnika🙂

Reply
Klaudia 20 kwietnia, 2024 - 2:21 pm

Zrobiłam wszystko jak w przepisie i się rozpłynął przy krojeniu. Co mogło pójść nie tak?

Reply
Marta 22 kwietnia, 2024 - 4:00 pm

Cześć! Chciałam zapytać, czy zamieniałeś kiedykolwiek śmietanę kremówkę na mleko kokosowe w ramach eskperymentu przy serniku baskijskim? Jest różnica 10% zawartości tłuszczu, czy to może mieć jakieś znaczenie / wpływ na konsystencję tudzież zachowanie sernika?

Reply
Aga 24 kwietnia, 2024 - 8:17 am

Jest przepyszny! Chce go jeszcze zrobić w formie na muffiny jako mini serniczki, zmniejszyc temperaturę i czas pieczenia?

Reply
Zuzia 24 kwietnia, 2024 - 9:17 pm

Cześć, mam pytanie co do słodkości sernika. Czy polewa nadaje słodkość, czy jej pominięcie sprawi, że będzie za mało słodki?

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2024 - 6:12 pm

sernik jest słodki sam w sobie

Reply
Krystyna 26 kwietnia, 2024 - 10:01 am

Przedwczoraj upiekłam mały sernik w tortownicy 18 cm dzieląc wszystkie składniki na pół. Wyszedł świetny wczoraj zjedliśmy prawie cały.

Reply
Maja 29 kwietnia, 2024 - 5:02 pm

Nic dziwnego, że stał się viralem! Robiłam go już dwa razy. Za każdym razem wyszedł przepysznie, robiłam w Ovi w 200 stopniach 🙂 Następnym razem będę chciała zrobić takie mini-serniczki.

Reply
Katarzyna 14 maja, 2024 - 7:41 pm

Jest obłędny! Uwielbiam Twoje przepisy, dzięki że się dzielisz dobrem 🙂

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:09 pm

służę!

Reply
Maja 17 maja, 2024 - 9:58 am

Cześć! Dzisiaj będę go robić. Czy on ma szanse wyjśc robiony w… blenderze zamiast mikserem? Mam bardzo słaby ręczny mikser, z jedną trzepaczką, za to mocny blender i pomyślałam, że do wymieszania masy serowej będzie OK. Ale może sie mylę?

Reply
agata 17 maja, 2024 - 10:54 am

Robiłam sernik baskijski z Twojego przepisu i tam jest opcja dodania mascarpone. I zawsze daję 250g mascarpone 250g serka i 250g jogurtu. Czy da sie zrobić wersję z pistacjami wg tamtego przepisu? i zamiast jogurtu dać te 200g pasty pistacjowej? i nie dawać mąki

Reply
Alicja Wielochowska 17 maja, 2024 - 1:54 pm

A co jeśli zrobię spod z kruchych ciastek? Nie przypiecze się za bardzo w tej temperaturze?

Reply
Marta 31 maja, 2024 - 11:20 am

Pierwszy raz robiłam taki sernik! Zastosowałam się dokładnie do przepisu i wyszedł wspaniale 🙂 Dziękuję !!!

Reply
Ania 9 czerwca, 2024 - 6:51 am

Czy będą pasowały jakies owoce na wierzch np. maliny?

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2024 - 3:13 pm

Podałbym osobno

Reply
Agata 9 czerwca, 2024 - 9:16 am

Właśnie go zajadam na niedzielne śniadanie i jest to pierwszy sernik, jaki zrobiłam w życiu! Wyszedł perfekcyjnie, jest cudownie mięciutki i kremowy, smakuje obłędnie, jest kwintesencją pistacjowości 🤩 Dziękuję po stokroć za ten przepis!

Reply
Magda 9 czerwca, 2024 - 8:07 pm

Sernik pyszny! Następnym razem będę tylko komponować z ilością cukru – wole desery mniej słodkie. Ale ogólnie smak i konsystencja po prostu wow!

Reply

Leave a Comment