Jest to instant obiad na czasy niespodziewanego ataku głodu. Ramenowy makaron – pofalowany jak włosy Justina Timberlake’a w 1999 roku – podsmażany jest na odrobinie masła, czosnku i chili, a następnie mieszamy z sosem sojowym, porem i jajkiem. Tak niewiele trzeba, by stworzyć tak wiele.
To przepis, który nauczyłem się kilka lat temu, uwaga, z Tiktoka. Trudno mi przypomnieć sobie twórcę filmu, jak i samą dokładną recepturę, ale założenia pozostały te same. Sprężysty makaron ramen albo ten wyjęty wprost z zupki chińskiej, masło, kilka składników, podsmażenie, sos sojowy, głód zaspokojony. To chyba jeden z najszybszych przepisów w moim repertuarze, więc grany jest szczególnie wtedy, gdy głód nagle zaczyna ściskać żołądek.
Por nadaje mnóstwo smaku i lekką słodycz, ale można go spokojnie zastąpić jakimkolwiek warzywem, jakie macie w lodówce: cukinią, pak choyem, marchewką, czy jarmużem.
Instant Stir Fry Ramen z jajkiem i porem
2 porcje
2 bloki (140 g) suszonego makaronu ramen (można też użyć tego z zupek “chińskich”)
4 łyżki masła
1 por, biała część, posiekana na cienkie talarki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki kruszonego/płatków chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 jajka, lekko rozbełtane
sezam lub furikake, do podania
limonka, do podania
szczypiorek, do podania
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie minutę krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu, około 3 – 4 minuty. Odcedź.
2. Rozgrzej 3 łyżki masła na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż pora aż zmięknie i się lekko zarumieni, około 4 minuty. Dodaj czosnek i kruszone chili, przemieszaj. Smaż, aż czosnek uwolni cały swój aromat, około 30 sekund. Wlej sos sojowy i cukier trzcinowy, przemieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i połącz go z sosem.
3. Przesuń makaron na bok patelni. Na pustą część wrzuć pozostają 1 łyżkę masła. Gdy będzie już rozgrzane, dodaj roztrzepane jajka. Nie mieszaj od razu, daj jajkom się ściąć. Za pomocą szpatułki poćwiartuj “omlet” na kawałki i wymieszaj go z makaronem.
4. Wyłóż instant ramen na talerze. Skrop limonką, posyp szczypiorkiem i furikake lub sezamem.
Rady/porady
Pora zamienić na inne warzywo, np. cukinię, pak choya, marchewkę, czy jarmuż. Ja zazwyczaj używam oryginalny makaron ramen z kansui Miyakoichi, ale zdarza mi się też tego z zupek „chińskich” – też jest bosko i sprężyście.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Rozkoszny, czy mógłbyś podać markę makaronu, który użyłeś?
Jest oznaczona w poście w „Rady/porady”
Czy masło ma być klarowane?
Ile gram pora? Mam bardzo małe młode pory akurat.
Około 50 g
Rewelacja. Nawet mięsożerna babcia mlaskała. 😘 Dzięki za inspirację.
<3
Cześć, czy można czymś zastąpić sezam?
poszatkowanymi nerkowcami lub makiem
A ja przez pomyłkę 😟 połączyłam twoje danie z zawekowanym żurkiem (myslalam ze to ramen), dołożyłam grzyby shitake i jajko gotowane i ku mojemu zdziwieniu wyszla rewelacyjna zupa 😄 Dzięki za inspiracje😘
tak powstają najlepsze przepisy!
Zrobiłam z ryżem, bo źle reaguję na taki makaron i wyszło sztos! jako side dodałam upieczoną zieloną fasolkę <3
Super!
Coś wspaniałego! Dodałam jeszcze marchewkę pokrojona w słupki, sos przepyszny. U mnie jako side dish: chrupkie pieczone brokuły. W wersji 2.0 sprawdza się grzyby shiitake. Polecam!
Świetny przepis! Mega szybki i przepyszny, dzięki 🙂
To danie jest moim wybwacą na macierzyńskim – szybkie, łatwe, pyszne, sycące! Jak się już pokroi te parę składników to resztę można robić jedną ręką, z bobasem w drugiej 🙂 przyrządzam przynajmniej raz w tygodniu. Dziękuję i polecam
Uwielbiam!!! Robię to danie raz w tygodniu i jeszcze mi sie nie znudzilo 😃😃
<3
Ile takie danie na porcje ma kalorii?
Super przepis, zrobiłam dzisiaj chyba najszybszy lunch świata. 🙂 Na pewno jeszcze trochę poeksperymentuję z dodatkami i następnym razem może dorzucę jakieś orzeszki.
Jako danie kuchni chińskiej 2/10
Niezbalansowane, za mało umami, za mało słone, ostrość się gubi, za dużo cukru
Jako szybka kolacja całkiem ok ale tak jak mówię: za dużo cukru do całości. 5/10
Dzieciom smakowało. To plus
Jakie to jest pyszne. Dziękuję Ci za Twoje przepisy. Do tego wracam wciąż i zawsze jest przepyszne.
Kocham ten makaron!
w mojej zmodyfikowanej wersji podmieniam chili na paprykę wędzoną i pieprz i pomijam cukier. Z braku makaronu zrobiłam kiedyś z tym makaronem z zupki chińskiej i to niestety chyba najbardziej mi smakowało 🙂