Instant Stir Fry Ramen z jajkiem i porem

Jest to instant obiad na czasy niespodziewanego ataku głodu. Ramenowy makaron – pofalowany jak włosy Justina Timberlake’a w 1999 roku – podsmażany jest na odrobinie masła, czosnku i chili, a następnie mieszamy z sosem sojowym, porem i jajkiem. Tak niewiele trzeba, by stworzyć tak wiele.

To przepis, który nauczyłem się kilka lat temu, uwaga, z Tiktoka. Trudno mi przypomnieć sobie twórcę filmu, jak i samą dokładną recepturę, ale założenia pozostały te same. Sprężysty makaron ramen albo ten wyjęty wprost z zupki chińskiej, masło, kilka składników, podsmażenie, sos sojowy, głód zaspokojony. To chyba jeden z najszybszych przepisów w moim repertuarze, więc grany jest szczególnie wtedy, gdy głód nagle zaczyna ściskać żołądek.

Por nadaje mnóstwo smaku i lekką słodycz, ale można go spokojnie zastąpić jakimkolwiek warzywem, jakie macie w lodówce: cukinią, pak choyem, marchewką, czy jarmużem.

Instant Stir Fry Ramen z jajkiem i porem

Instant Stir Fry Ramen z jajkiem i porem
2 porcje
2 bloki (140 g) suszonego makaronu ramen (można też użyć tego z zupek “chińskich”)
4 łyżki masła
1 por, biała część, posiekana na cienkie talarki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki kruszonego/płatków chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 jajka, lekko rozbełtane
sezam lub furikake, do podania
limonka, do podania
szczypiorek, do podania

1. Ugotować makaron w osolonej wodzie minutę krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu, około 3 – 4 minuty. Odcedź.

2. Rozgrzej 3 łyżki masła na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż pora aż zmięknie i się lekko zarumieni, około 4 minuty. Dodaj czosnek i kruszone chili, przemieszaj. Smaż, aż czosnek uwolni cały swój aromat, około 30 sekund. Wlej sos sojowy i cukier trzcinowy, przemieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i połącz go z sosem.

3. Przesuń makaron na bok patelni. Na pustą część wrzuć pozostają 1 łyżkę masła. Gdy będzie już rozgrzane, dodaj roztrzepane jajka. Nie mieszaj od razu, daj jajkom się ściąć. Za pomocą szpatułki poćwiartuj “omlet” na kawałki i wymieszaj go z makaronem.

4. Wyłóż instant ramen na talerze. Skrop limonką, posyp szczypiorkiem i furikake lub sezamem.

Rady/porady
Pora zamienić na inne warzywo, np. cukinię, pak choya, marchewkę, czy jarmuż. Ja zazwyczaj używam oryginalny makaron ramen z kansui Miyakoichi, ale zdarza mi się też tego z zupek „chińskich” – też jest bosko i sprężyście.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Instant Stir Fry Ramen z jajkiem i porem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Martyna 4 października, 2022 - 9:13 pm

Rozkoszny, czy mógłbyś podać markę makaronu, który użyłeś?

Reply
rozkoszny 5 października, 2022 - 7:14 pm

Jest oznaczona w poście w „Rady/porady”

Reply
Karolina 6 października, 2022 - 1:50 pm

Czy masło ma być klarowane?

Reply
Kasia 8 października, 2022 - 1:27 pm

Ile gram pora? Mam bardzo małe młode pory akurat.

Reply
rozkoszny 8 października, 2022 - 7:45 pm

Około 50 g

Reply
Irena 9 października, 2022 - 2:11 pm

Rewelacja. Nawet mięsożerna babcia mlaskała. 😘 Dzięki za inspirację.

Reply
rozkoszny 9 października, 2022 - 3:08 pm

<3

Reply
Martyna 22 października, 2022 - 2:21 pm

Cześć, czy można czymś zastąpić sezam?

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:14 pm

poszatkowanymi nerkowcami lub makiem

Reply
Agata 13 października, 2022 - 5:31 pm

A ja przez pomyłkę 😟 połączyłam twoje danie z zawekowanym żurkiem (myslalam ze to ramen), dołożyłam grzyby shitake i jajko gotowane i ku mojemu zdziwieniu wyszla rewelacyjna zupa 😄 Dzięki za inspiracje😘

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:28 pm

tak powstają najlepsze przepisy!

Reply
Monika 27 października, 2022 - 5:18 pm

Zrobiłam z ryżem, bo źle reaguję na taki makaron i wyszło sztos! jako side dodałam upieczoną zieloną fasolkę <3

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:09 am

Super!

Reply
AP 12 listopada, 2022 - 7:33 pm

Coś wspaniałego! Dodałam jeszcze marchewkę pokrojona w słupki, sos przepyszny. U mnie jako side dish: chrupkie pieczone brokuły. W wersji 2.0 sprawdza się grzyby shiitake. Polecam!

Reply
Julia 15 marca, 2023 - 6:56 pm

Świetny przepis! Mega szybki i przepyszny, dzięki 🙂

Reply
Marta 30 marca, 2023 - 1:35 pm

To danie jest moim wybwacą na macierzyńskim – szybkie, łatwe, pyszne, sycące! Jak się już pokroi te parę składników to resztę można robić jedną ręką, z bobasem w drugiej 🙂 przyrządzam przynajmniej raz w tygodniu. Dziękuję i polecam

Reply
Joannna 26 kwietnia, 2023 - 7:49 pm

Uwielbiam!!! Robię to danie raz w tygodniu i jeszcze mi sie nie znudzilo 😃😃

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2023 - 4:55 pm

<3

Reply
Joanna 3 maja, 2023 - 7:07 pm

Ile takie danie na porcje ma kalorii?

Reply
Magdalena 12 maja, 2023 - 1:42 pm

Super przepis, zrobiłam dzisiaj chyba najszybszy lunch świata. 🙂 Na pewno jeszcze trochę poeksperymentuję z dodatkami i następnym razem może dorzucę jakieś orzeszki.

Reply
D. 24 września, 2023 - 7:47 pm

Jako danie kuchni chińskiej 2/10
Niezbalansowane, za mało umami, za mało słone, ostrość się gubi, za dużo cukru

Jako szybka kolacja całkiem ok ale tak jak mówię: za dużo cukru do całości. 5/10

Dzieciom smakowało. To plus

Reply
Sandra 28 września, 2024 - 10:20 pm

Jakie to jest pyszne. Dziękuję Ci za Twoje przepisy. Do tego wracam wciąż i zawsze jest przepyszne.

Reply
Marta 3 grudnia, 2024 - 3:29 pm

Kocham ten makaron!
w mojej zmodyfikowanej wersji podmieniam chili na paprykę wędzoną i pieprz i pomijam cukier. Z braku makaronu zrobiłam kiedyś z tym makaronem z zupki chińskiej i to niestety chyba najbardziej mi smakowało 🙂

Reply

Leave a Comment