Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą

Nie ma w nim ani grama mąki. Za to jest bardzo dużo czekolady i bąbelków powietrza dających wrażenie jadalnych obłoków. W zasadzie przypomina lekki, puszysty mus czekoladowy w stabilnej formie ciasta. Dla zaostrzenia smaku i nadania mu głębi, czekoladę połączyłem z czarną jak smoła, esencjonalną kawą z kolekcji Barista Creations. A z kawą jak z winem – sprytne połączenie może wznieść na nowy poziom doznań. 

Kilka tygodni temu Nespresso wysłało mi ekspres i tuzin kapsułek z ich nowej kolekcji Barista Creations. Kocham kawę. Nie skalam jej smaku ani kroplą mleka, ciesząc się kompozycjami aromatów płynących z mieszanek różnych ziaren. W domu jestem leniwy i parzę kawę jedynie we włoskiej kawiarce. Do ekspresu na kapsułki byłem nastawiony dość sceptycznie. Okazuje się, że niesłusznie. Jest to rozwiązanie właśnie dla takich leniuchów jak ja, którzy cenią sobie smak. Najbardziej rozczula mnie pianka o jasnokarmelowym kolorze, tworząca się na powierzchni krystalicznie czarnej kawy. Jest to znak, że kawa jest świeża, dobrze wypalona i można nad nią spędzić kilka przyjemnych chwil.

We współpracy z Nespresso powstało to ciasto. Postanowiłem pokazać, jak istotną rolę przy wypiekach może odgrywać kawa, ale również to, jak picie kawy do deseru może podbić jego smak i aromat. Tak, tak, nie jestem wielkim fanem kawowych, old-schoolowych deserów, w których kawa gra pierwsze skrzypce. Wolę gdy pozostaje w tle, podkreślając resztę smaków. Taką funkcję pełni w ciastach czekoladowych, które swoją mocą potrafią przytłoczyć wszystko. Kawy z kolekcji Barista Creations – Vanilla Éclair, Caramel Crème Brûlée i Coca Truffle – rozkosznie wpasowują się w ten aksamitny, ciężki smak, uwypuklając jego głębię.

Bezmączne ciasto to ciasto kultowe. Wbrew pozorom nie powstało kilka lat temu podczas chwilowej mody #glutenfree, a wiele lat wcześniej, we Francji – krainie deserów. Nazywane jest gâteau victoire, ciastem zwycięstwa (po spróbowaniu będziecie wiedzieć dlaczego). Przez lata pojawiło się wiele wariacji, w tym słynne przepisy Elizabeth David i Julii Child. Czas na moją wersję, podkręconą kawą i solą.

Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą 1

Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą
tortownica 23 cm
Ciasto czekoladowe
6 jajek
⅓ szklanki (80 g) cukru + do obsypania tortownicy
300 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
½ szklanki (120 ml) zaparzonego espresso (świetnie sprawdzą się tutaj mieszanki kaw Nespresso z kolekcji Barista Creations)
¾ szklanki (180 ml) kremówki 36% + do podania
⅓ łyżeczki soli

Duszony rabarbar
3–4 laski rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Jajka włóż do miski, zalej gorącą wodą (najcieplejszą wodą z kranu). Odstaw na 15 minut, do ogrzania. Dzięki temu trikowi jajka łatwiej będzie napowietrzyć, ubijając.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp cukrem (chrupiąca skorupka, yeah!).

3. W dużej misce utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę o konsystencji muślinowego kogla mogla. Jajka mają zwiększyć objętość cztero-, pięciokrotnie. Zajmie to około 5 minut robotem i 15 minut mikserem ręcznym.

4. Czekoladę wraz z kawą i solą przełóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej: miskę umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, mieszaj do roztopienia i powstania klarownej, jedwabistej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

5. Do czekolady dodaj ¼ masy jajecznej, połącz. Przełóż czekoladę do reszty utartych jajek. Bardzo delikatnie połącz, starając zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza.

6. Kremówkę ubij na puszysty krem. Bardzo delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż do tortownicy. Piecz około 40 minut, aż ciasto będzie “ścięte”. Patyczek wbity w środek wciąż będzie wilgotny i oblepiony czekoladą! Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki. Studź 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź na kratce.

7. W międzyczasie przygotuj duszony rabarbar. Rozgrzej miód na patelni. Dodaj pokrojony rabarbar. Gotuj, mieszając kilka razy, przez około 3 minuty, do subtelnego zmięknięcia. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw.

8. Ciasto podawaj z kleksem bitej śmietany, duszonym rabarbarem w miodzie (lub owocami leśnymi!) i filiżanką kawy. Tak jak wspominałem powyżej – parowanie dania z kawą może wznieść na nowy poziom doznań. Najoczywistsze zestawienie tutaj to już wcześniej wspomniane kawy z kolekcji Barista Creations o smaku waniliowym czy karmelowym, które osłodzą już głęboki ton ciasta, a fanom jeszcze intensywniejszego smaku powinien się przypodobać smak czekoladowych trufli.

Rady/porady
Ciasto jest perfekcyjne samo w sobie, ale aż prosi się o dodatek kwaśnawych owoców. Poza sezonem wiosenno-letnim warto sięgnąć po mrożonki, domowe wiśnie w syropie lub egzotykę – jak marakuja. Do tego filiżanka kawy, obowiązkowo.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą 2
Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą 3
Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą 5
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Ania 27 maja, 2020 - 12:43 pm

Wiem, że kremówki nic nie zastąpi, ale mam w domu alergika (białko mleka), a mega maga chciałabym zrobić to ciacho nie robiąc mu na paskudę. Czy jest jakiś wegański zamiennik kremówki do przepisów właśnie z kremówką ? Jak wypróbuję to podzielę się efektami. 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 1:01 pm

Można spróbować e schłodzoną śmietanką kokosową (to gęsta część mleczka kokosowego zpuszki)

Reply
Maciej 6 kwietnia, 2021 - 7:09 pm

Można użyć śmietanki 30% zamiast 36%.

Reply
Maciej 6 kwietnia, 2021 - 7:12 pm

Dałem „.” zamiast „?” 😅

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2021 - 8:19 pm

tak, ale musi być mocno schłodzona

Reply
Monika 28 maja, 2020 - 7:33 pm

A czy można zrobić to ciasto dzień wcześniej i np później na wierzch dać lody?

Reply
rozkoszny 28 maja, 2020 - 7:48 pm

tak, jak najbardziej!

Reply
Maria Aniela 29 maja, 2020 - 12:06 pm

A czy jest taka opcja żeby dać jakiś zamiennik cukru np erytrytol? Próbowałam już tak zamienić w różnych ciastach mącznych ale zawsze wychodIł zakalec 🙁

Reply
rozkoszny 29 maja, 2020 - 12:38 pm

często można (tylko nie w drożdżowych), ale tutaj kluczowe jest napowietrzenie jajek poprzez ubicie ich z cukrem. Niestety nie wiem, czy sprawdzi się to z erytolem

Reply
Agata 19 lutego, 2024 - 11:10 am

Ja zrobiłam z erytrolem i się udało 🙂

Reply
Piotrek 29 maja, 2020 - 10:42 pm

No i rzeczywiście rozpływa się w ustach, a kawa podkreśla smak. Do powtarzania w kółko tego lata! 🙂

Reply
rozkoszny 30 maja, 2020 - 12:05 am

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Magda 31 maja, 2020 - 5:12 pm

Hej, ciasto wygląda obłędnie 😍 kocham czekoladę, za kawą nie przepadam. Masz może jakiś pomysł czym można zastąpić ta filiżankę kawy czy po prostu pominąć?

Reply
rozkoszny 31 maja, 2020 - 7:25 pm

Cześć, tak, można np. likierem pomarańczowym, mocno zaparzoną kawą lub po prostu kremówką

Reply
Marzena Wojcik 4 czerwca, 2020 - 8:29 am

Dzień dobry, ciasto pyszne, ale po nocy w lodówce straciło swoją piankoewość. Da się ją jeszcze jakoś odzyskać? 🙂

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2020 - 11:16 am

Hmm, ja przechowuję je w temperaturze pokojowej, może to lodówka jest „zabiła”?
Niestety myślę, że już nie przywrócimy bąbelków

Reply
Aneta 5 czerwca, 2020 - 10:09 am

Hej Rozkoszny !
„Czekoladę wraz z kawą i solą przełóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej: miskę umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, mieszaj do roztopienia i powstania klarownej, jedwabistej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.„
Kuriozalne pytanie od wiecznie zabieganej – Czy można sobie skrócić i ogarnąć czekoladę w mikrofal, a wymieszać potem z kawą ? 🙂

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2020 - 1:35 pm

Można czekoladę i kawę rozpuścić razem w mikrofali – ważne jest, aby się połączyły

Reply
Ewa 10 czerwca, 2020 - 6:04 pm

Witam, czy można zrobić wersje blondie z biała czekolada? Znajdę gdzieś na stronie u Ciebie przepis na blondie? Szukałam sama i nic nie znalazłam 😢
Pozdrawiam ☺️

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2020 - 11:16 pm

niestety nie ma przepisu na blogu 🙁

Reply
Ania 20 czerwca, 2020 - 5:28 pm

Zrobiłam dzisiaj i nagle nazwa Twojego bloga stała się oczywista! Jesteś mistrzem orgazmicznego jedzenia:D

Reply
rozkoszny 20 czerwca, 2020 - 5:57 pm

haha, dziękuję <3

Reply
Werka 8 lipca, 2020 - 12:28 pm

Robiłam dwa razy, ale za każdym opadało mi w trakcie pieczenia.. Robię tak jak w przepisie… Czy masz jakiś pomysł co mogłabym poprawić?

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2020 - 3:55 pm

Trzeba bardzo, bardzo delikatnie wmieszać białka, piec w kąpieli wodnej i nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia

Reply
Aleksandra 9 lipca, 2020 - 1:09 am

Jakie białka? 🤔 w przepisie są całe jajka
I drugie pytanie – nastawić piekarnik i wstawic misję z wrzącą wodą – ta miska ma zostac do konca pieczenia?

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2020 - 1:45 pm

Przepraszam, to ze zmęczenia i zacząłem myśleć kolorami 🙂 Oczywiście miałem na myśli ubitą śmietanę.
Tak, do końca pieczemy w tej uproszczonej kąpieli wodnej.

Reply
Ola 10 lipca, 2020 - 12:31 am

„Na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą.”
I co z tą wodą? Ma tam byc cale pieczenie?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2020 - 12:37 am

Tak

Reply
Marlena 11 lipca, 2020 - 7:17 am

Czy mogę okrągłą blachę zastąpić kwadratową czy też owalny kształt ciasta ma istotne znaczenie?

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2020 - 2:50 pm

można użyć kwadratową

Reply
Joanna 3 października, 2020 - 12:04 am

Cześć!
Czy mogę najpierw ubić białka z cukrem tak jak na bezę i później zmiksować z żółtkami? Zawsze mam problem do jakiego momentu ubijać całe jajka a tak jest mi prościej i szybciej 🙂

Reply
rozkoszny 3 października, 2020 - 8:32 pm

Cześć, można, ale proszę delikatnie mieszać!

Reply
Maria 2 października, 2021 - 11:08 am

Na jaką blachę jest ten przepis – średnica 26 cm czy 28 cm?

Reply
rozkoszny 3 października, 2021 - 1:42 pm

Tak jak mówi przepis – 23 cm

Reply
Dominika 9 listopada, 2021 - 12:39 pm

Czy ciasto mozna przechowywac w lodowce i nadal bedzie miekkie czy raczej poza?

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2021 - 5:40 pm

poza

Reply
Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini - Rozkoszny 4 lutego, 2022 - 7:43 pm

[…] blogu jest już jeden przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, gâteau victoire. Wyjątkowo lekkie i szlachetne. Lubię też tę wersję, trochę bardziej […]

Reply
Aleksandra 5 lutego, 2022 - 8:20 pm

Czy da radę ciasto upiec w niskiej blaszce na tartę czy musi być wysoka tortownicę?

Dziękuję i pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:35 pm

Musi być tortownica. Pozdrawiam!

Reply

Leave a Comment