Nie ma w nim ani grama mąki. Za to jest bardzo dużo czekolady i bąbelków powietrza dających wrażenie jadalnych obłoków. W zasadzie przypomina lekki, puszysty mus czekoladowy w stabilnej formie ciasta. Dla zaostrzenia smaku i nadania mu głębi, czekoladę połączyłem z czarną jak smoła, esencjonalną kawą z kolekcji Barista Creations. A z kawą jak z winem – sprytne połączenie może wznieść na nowy poziom doznań.
Kilka tygodni temu Nespresso wysłało mi ekspres i tuzin kapsułek z ich nowej kolekcji Barista Creations. Kocham kawę. Nie skalam jej smaku ani kroplą mleka, ciesząc się kompozycjami aromatów płynących z mieszanek różnych ziaren. W domu jestem leniwy i parzę kawę jedynie we włoskiej kawiarce. Do ekspresu na kapsułki byłem nastawiony dość sceptycznie. Okazuje się, że niesłusznie. Jest to rozwiązanie właśnie dla takich leniuchów jak ja, którzy cenią sobie smak. Najbardziej rozczula mnie pianka o jasnokarmelowym kolorze, tworząca się na powierzchni krystalicznie czarnej kawy. Jest to znak, że kawa jest świeża, dobrze wypalona i można nad nią spędzić kilka przyjemnych chwil.
We współpracy z Nespresso powstało to ciasto. Postanowiłem pokazać, jak istotną rolę przy wypiekach może odgrywać kawa, ale również to, jak picie kawy do deseru może podbić jego smak i aromat. Tak, tak, nie jestem wielkim fanem kawowych, old-schoolowych deserów, w których kawa gra pierwsze skrzypce. Wolę gdy pozostaje w tle, podkreślając resztę smaków. Taką funkcję pełni w ciastach czekoladowych, które swoją mocą potrafią przytłoczyć wszystko. Kawy z kolekcji Barista Creations – Vanilla Éclair, Caramel Crème Brûlée i Coca Truffle – rozkosznie wpasowują się w ten aksamitny, ciężki smak, uwypuklając jego głębię.
Bezmączne ciasto to ciasto kultowe. Wbrew pozorom nie powstało kilka lat temu podczas chwilowej mody #glutenfree, a wiele lat wcześniej, we Francji – krainie deserów. Nazywane jest gâteau victoire, ciastem zwycięstwa (po spróbowaniu będziecie wiedzieć dlaczego). Przez lata pojawiło się wiele wariacji, w tym słynne przepisy Elizabeth David i Julii Child. Czas na moją wersję, podkręconą kawą i solą.
Lekkie bezmączne ciasto czekoladowe z kawą
tortownica 23 cm
Ciasto czekoladowe
6 jajek
⅓ szklanki (80 g) cukru + do obsypania tortownicy
300 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
½ szklanki (120 ml) zaparzonego espresso (świetnie sprawdzą się tutaj mieszanki kaw Nespresso z kolekcji Barista Creations)
¾ szklanki (180 ml) kremówki 36% + do podania
⅓ łyżeczki soli
Duszony rabarbar
3–4 laski rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Jajka włóż do miski, zalej gorącą wodą (najcieplejszą wodą z kranu). Odstaw na 15 minut, do ogrzania. Dzięki temu trikowi jajka łatwiej będzie napowietrzyć, ubijając.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp cukrem (chrupiąca skorupka, yeah!).
3. W dużej misce utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę o konsystencji muślinowego kogla mogla. Jajka mają zwiększyć objętość cztero-, pięciokrotnie. Zajmie to około 5 minut robotem i 15 minut mikserem ręcznym.
4. Czekoladę wraz z kawą i solą przełóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej: miskę umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, mieszaj do roztopienia i powstania klarownej, jedwabistej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
5. Do czekolady dodaj ¼ masy jajecznej, połącz. Przełóż czekoladę do reszty utartych jajek. Bardzo delikatnie połącz, starając zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
6. Kremówkę ubij na puszysty krem. Bardzo delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż do tortownicy. Piecz około 40 minut, aż ciasto będzie “ścięte”. Patyczek wbity w środek wciąż będzie wilgotny i oblepiony czekoladą! Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki. Studź 15 minut. Następnie wyjmij i ostudź na kratce.
7. W międzyczasie przygotuj duszony rabarbar. Rozgrzej miód na patelni. Dodaj pokrojony rabarbar. Gotuj, mieszając kilka razy, przez około 3 minuty, do subtelnego zmięknięcia. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
8. Ciasto podawaj z kleksem bitej śmietany, duszonym rabarbarem w miodzie (lub owocami leśnymi!) i filiżanką kawy. Tak jak wspominałem powyżej – parowanie dania z kawą może wznieść na nowy poziom doznań. Najoczywistsze zestawienie tutaj to już wcześniej wspomniane kawy z kolekcji Barista Creations o smaku waniliowym czy karmelowym, które osłodzą już głęboki ton ciasta, a fanom jeszcze intensywniejszego smaku powinien się przypodobać smak czekoladowych trufli.
Rady/porady
Ciasto jest perfekcyjne samo w sobie, ale aż prosi się o dodatek kwaśnawych owoców. Poza sezonem wiosenno-letnim warto sięgnąć po mrożonki, domowe wiśnie w syropie lub egzotykę – jak marakuja. Do tego filiżanka kawy, obowiązkowo.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
Wiem, że kremówki nic nie zastąpi, ale mam w domu alergika (białko mleka), a mega maga chciałabym zrobić to ciacho nie robiąc mu na paskudę. Czy jest jakiś wegański zamiennik kremówki do przepisów właśnie z kremówką ? Jak wypróbuję to podzielę się efektami. 🙂
Można spróbować e schłodzoną śmietanką kokosową (to gęsta część mleczka kokosowego zpuszki)
Można użyć śmietanki 30% zamiast 36%.
Dałem „.” zamiast „?” 😅
tak, ale musi być mocno schłodzona
A czy można zrobić to ciasto dzień wcześniej i np później na wierzch dać lody?
tak, jak najbardziej!
A czy jest taka opcja żeby dać jakiś zamiennik cukru np erytrytol? Próbowałam już tak zamienić w różnych ciastach mącznych ale zawsze wychodIł zakalec 🙁
często można (tylko nie w drożdżowych), ale tutaj kluczowe jest napowietrzenie jajek poprzez ubicie ich z cukrem. Niestety nie wiem, czy sprawdzi się to z erytolem
Ja zrobiłam z erytrolem i się udało 🙂
No i rzeczywiście rozpływa się w ustach, a kawa podkreśla smak. Do powtarzania w kółko tego lata! 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Hej, ciasto wygląda obłędnie 😍 kocham czekoladę, za kawą nie przepadam. Masz może jakiś pomysł czym można zastąpić ta filiżankę kawy czy po prostu pominąć?
Cześć, tak, można np. likierem pomarańczowym, mocno zaparzoną kawą lub po prostu kremówką
Dzień dobry, ciasto pyszne, ale po nocy w lodówce straciło swoją piankoewość. Da się ją jeszcze jakoś odzyskać? 🙂
Hmm, ja przechowuję je w temperaturze pokojowej, może to lodówka jest „zabiła”?
Niestety myślę, że już nie przywrócimy bąbelków
Hej Rozkoszny !
„Czekoladę wraz z kawą i solą przełóż do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej: miskę umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, mieszaj do roztopienia i powstania klarownej, jedwabistej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.„
Kuriozalne pytanie od wiecznie zabieganej – Czy można sobie skrócić i ogarnąć czekoladę w mikrofal, a wymieszać potem z kawą ? 🙂
Można czekoladę i kawę rozpuścić razem w mikrofali – ważne jest, aby się połączyły
Witam, czy można zrobić wersje blondie z biała czekolada? Znajdę gdzieś na stronie u Ciebie przepis na blondie? Szukałam sama i nic nie znalazłam 😢
Pozdrawiam ☺️
niestety nie ma przepisu na blogu 🙁
Zrobiłam dzisiaj i nagle nazwa Twojego bloga stała się oczywista! Jesteś mistrzem orgazmicznego jedzenia:D
haha, dziękuję <3
Robiłam dwa razy, ale za każdym opadało mi w trakcie pieczenia.. Robię tak jak w przepisie… Czy masz jakiś pomysł co mogłabym poprawić?
Trzeba bardzo, bardzo delikatnie wmieszać białka, piec w kąpieli wodnej i nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia
Jakie białka? 🤔 w przepisie są całe jajka
I drugie pytanie – nastawić piekarnik i wstawic misję z wrzącą wodą – ta miska ma zostac do konca pieczenia?
Przepraszam, to ze zmęczenia i zacząłem myśleć kolorami 🙂 Oczywiście miałem na myśli ubitą śmietanę.
Tak, do końca pieczemy w tej uproszczonej kąpieli wodnej.
„Na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą.”
I co z tą wodą? Ma tam byc cale pieczenie?
Tak
Czy mogę okrągłą blachę zastąpić kwadratową czy też owalny kształt ciasta ma istotne znaczenie?
można użyć kwadratową
Cześć!
Czy mogę najpierw ubić białka z cukrem tak jak na bezę i później zmiksować z żółtkami? Zawsze mam problem do jakiego momentu ubijać całe jajka a tak jest mi prościej i szybciej 🙂
Cześć, można, ale proszę delikatnie mieszać!
Na jaką blachę jest ten przepis – średnica 26 cm czy 28 cm?
Tak jak mówi przepis – 23 cm
Czy ciasto mozna przechowywac w lodowce i nadal bedzie miekkie czy raczej poza?
poza
[…] blogu jest już jeden przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, gâteau victoire. Wyjątkowo lekkie i szlachetne. Lubię też tę wersję, trochę bardziej […]
Czy da radę ciasto upiec w niskiej blaszce na tartę czy musi być wysoka tortownicę?
Dziękuję i pozdrawiam!
Musi być tortownica. Pozdrawiam!