W moim domu pierogi z kapustą stanowią nieodłączną część wigilijnego menu. Ale lubię je tak bardzo, że mógłbym jeść te pierogi na okrągło, 12 miesięcy w roku. Sekretem tego uzależnienia jest odpowiednio zbalansowany farsz. Kapusta kiszona traci na swojej charakterności w zestawieniu z aromatyczną kandyzowaną skórką z pomarańczy, która, uwierzcie, zmienia wszystko.
Przepis w moje książce “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.
Pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą
4 – 6 porcji
3 szklanki (450 g) kapusty kiszonej, odciśniętej i drobno posiekanej
4 łyżki masła
1 średnia cebula (180 g), posiekana
2 liście laurowe
500 g boczniaków (zob. rady/porady), posiekanych
1 mała marchewka (około 100 g), obrana i starta na tarce
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto na pierogi z tego przepisu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
skórka pomarańczowa, do podania
1. Aby przygotować nadzienie, umieść kapustę kiszoną w średnim rondlu i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do miękkości. Dokładnie odcedź.
2. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i liście laurowe. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli – 3-4 minuty. Dodaj kolejną łyżkę masła, roztop je, a następnie dodaj grzyby. Smaż przez 5-8 minut, aż mocno się zrumienią. Dodaj kolejną łyżkę masła, następnie dodaj kapustę, marchewkę i 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się połączą. Wyrzuć liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
3. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi. Postępując zgodnie z tym przepisem, wypełnij pierogi nadzieniem, ugotuj je i odcedź.
4. Przed podaniem rozłóż pierogi na talerze. Polej palonym masłem i zetrzyj na nie skórką pomarańczową. Koniecznie z kwaśną śmietaną.
Rady/porady
Zamiast boczniaków możesz też użyć 120 g suszonych grzybów gotowanych przez 40 minut.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
18 komentarzy
Czym można zastąpić skórkę kandyzowaną?
Cały przepis jest o tek kandyzowanej skórce… 🙂
Czym można zastąpić pierogi?
haha
Aniu, ja zastępuję świeżą lub suszoną skórką z cytrusów
Czy można je zrobić wcześniej i zamrozić ??
Tak, można
Czy farsz nadaje się do mrożenia?
Tak
Ile takich pierogów jak na zdjęciu wychodzi z przepisu?
Ta gramatura cebuli to bez pomyłki? U mnie 3 średnie cebulę tyle ważyły, a kieruje się w przepisach gramatura nie sztukami. Generalnie mimo moich dociekań przepis bardzo smaczny. Farsz zastosowałam do kapuśniaków 🙂
Oj bałam się wrzucając skórkę pomarańczy do gara z grzybami i kapustą! Jednak nie żałuję tej decyzji. Na razie gotowy jest sam farsz i jest tak niesamowicie wielowymiarowe, że nie mogę się doczekać spróbowania pierogów:))
cieszę się!
Czy taki farsz mozena rowniez do drozdzowych pasztecikow ? 🙂 pozdrawiam
Jasne!
Jutro pierwszy raz będę próbowała dodać do farszu skórki pomarańczowej. Czy zdajesz sobie sprawę jaki to poziom zaufania? 😁 A pasztet luksusowy już się chłodzi i nie mogę się doczekać kiedy go spróbuję, bo pachniał obłędnie. Ściskam ciepło i przesmacznych świąt życzę
Panie Rozkoszny, robiłam pierożki, bardzo dobre, szczególnie, że nie lubię takich z kapustą i grzybami za bardzo. Skorka z pomarańczy daje fajny smak i pierogi same w sobie wydają się takie “lekkie”.
Czym na przyszły rok można zastąpić boczniaki? W sensie jakimi grzybami? Boczniaki są bardzo delikatne w smaku i chciałabym coś odrobinkę bardziej grzybowego.
Borowiki w sezonie byłby boskie!