Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą

Makaron w sosie pomidorowym z sowitą ilością parmezanu i aromatycznej bazylii to dobro, które koi, ale gdy kluski owijają jeszcze maślanego bakłażana obsmażonego z każdej strony na paście chili to trudno nie zakręcić widelcem po dokładkę.

Bakłażan to zdecydowanie jedno z najbardziej niedocenionych warzyw. Jest jak gąbeczka, która absorbuje wszystkie smaki, na które masz ochotę. Pod wpływem temperatury i żaru oliwy jego konsystencja zamienia się w aksamitną, przypominającą masło mięknące na kawałku jeszcze ciepłej chałki. Aby te doznania spotęgować bakłażana warto podsmażyć – a jakże – na maśle, i udusić w sosie pomidorowym, aż będzie bosko rozpływać się na języku.

Chciałbym też w tym miejscu obalić dziwny mit głoszący, że bakłażana przed smażeniem należy wcześniej posolić, gdyż w innym razie będzie gorzki. Goryczka jest bardziej prawdopodobna w przypadku użycia oliwy średnich lotów, zbyt mocnej i agresywnej w smaku. Bakłażan, jak wcześniej wspomniałem, zaabsorbuje wszystko – nawet mierną, gorzką oliwę.

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą 1

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą
2 solidne porcje
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
2 łyżki masła
1 łyżeczka harissy
1 bakłażan (250 g), pokrojony na kawałki
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
⅓ szklanki (40 g) parmezanu
200 g makaronu
sól, pieprz, świeża bazylia

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż zaczną się zarumieniać, około 3 – 5 minut. Dodaj masło, a następnie harissę, przesmaż, aż poczujesz intensywny zapach chili. Dodaj bakłażana, smaż przez 5 – 6 minut, mieszając, aż lekko zmiękną.

2. Na patelnię wlej całą zawartość puszki z pomidorami, przemieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut, aż bakłażany będą całkowicie miękkie.

3. W międzyczasie ugotuj makaron. Przełóż go na patelnię z sosem wraz z ¼ szklanki osolonej wody, w której się gotował. Wytapalj go w sosie, dodając sera po trochu, cały czas mieszając. Wrzuć garść listków bazylii. Podawaj z większą ilością sera i bazylii. Smacznego i nie obudź sobie białego t-shirtu (jak ja).

Rady/porady
1. Harissę można zastąpić ostrym ajwarem lub inna pastą chili. Ewentualnie płatkami chili lub suszonym chili.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

pk 20 maja, 2019 - 7:02 pm

Przecudowny sos! Aż trudno uwierzyć, że to tylko kilka prostych składnikow. Kocham <3

Reply
rozkoszny 20 maja, 2019 - 9:57 pm

miód na moje serce <3

Reply
Agnieszka 6 kwietnia, 2020 - 2:42 pm

Nie chciało mi się dzisiaj gotować obiadu… A teraz wylizuję PALCEM już drugą ,,przed-obiadową” miseczkę tego makaronu… Mamma Mia, moja wewnętrzna włoszka skacze ze szczęścia, a nie dodałam nawet parmezanu, bo nie mam! Co to będzie jak już zrobię z nim ?! UWIELBIAM!

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 8:37 pm

hihi, trzeba spróbować!

Reply

Leave a Comment