Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą

Makaron w sosie pomidorowym z sowitą ilością parmezanu i aromatycznej bazylii to dobro, które koi, ale gdy kluski owijają jeszcze maślanego bakłażana obsmażonego z każdej strony na paście chili to trudno nie zakręcić widelcem po dokładkę.

Bakłażan to zdecydowanie jedno z najbardziej niedocenionych warzyw. Jest jak gąbeczka, która absorbuje wszystkie smaki, na które masz ochotę. Pod wpływem temperatury i żaru oliwy jego konsystencja zamienia się w aksamitną, przypominającą masło mięknące na kawałku jeszcze ciepłej chałki. Aby te doznania spotęgować bakłażana warto podsmażyć – a jakże – na maśle, i udusić w sosie pomidorowym, aż będzie bosko rozpływać się na języku.

Chciałbym też w tym miejscu obalić dziwny mit głoszący, że bakłażana przed smażeniem należy wcześniej posolić, gdyż w innym razie będzie gorzki. Goryczka jest bardziej prawdopodobna w przypadku użycia oliwy średnich lotów, zbyt mocnej i agresywnej w smaku. Bakłażan, jak wcześniej wspomniałem, zaabsorbuje wszystko – nawet mierną, gorzką oliwę.

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą 3

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą
2 solidne porcje
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
2 łyżki masła
1 łyżeczka harissy
1 bakłażan (250 g), pokrojony na kawałki
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
⅓ szklanki (40 g) parmezanu
200 g makaronu
sól, pieprz, świeża bazylia

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż zaczną się zarumieniać, około 3 – 5 minut. Dodaj masło, a następnie harissę, przesmaż, aż poczujesz intensywny zapach chili. Dodaj bakłażana, smaż przez 5 – 6 minut, mieszając, aż lekko zmiękną.

2. Na patelnię wlej całą zawartość puszki z pomidorami, przemieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut, aż bakłażany będą całkowicie miękkie.

3. W międzyczasie ugotuj makaron. Przełóż go na patelnię z sosem wraz z ¼ szklanki osolonej wody, w której się gotował. Wytapalj go w sosie, dodając sera po trochu, cały czas mieszając. Wrzuć garść listków bazylii. Podawaj z większą ilością sera i bazylii. Smacznego i nie obudź sobie białego t-shirtu (jak ja).

Rady/porady
1. Harissę można zastąpić ostrym ajwarem lub inna pastą chili. Ewentualnie płatkami chili lub suszonym chili.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

pk 20 maja, 2019 - 7:02 pm

Przecudowny sos! Aż trudno uwierzyć, że to tylko kilka prostych składnikow. Kocham <3

Reply
rozkoszny 20 maja, 2019 - 9:57 pm

miód na moje serce <3

Reply
Agnieszka 6 kwietnia, 2020 - 2:42 pm

Nie chciało mi się dzisiaj gotować obiadu… A teraz wylizuję PALCEM już drugą ,,przed-obiadową” miseczkę tego makaronu… Mamma Mia, moja wewnętrzna włoszka skacze ze szczęścia, a nie dodałam nawet parmezanu, bo nie mam! Co to będzie jak już zrobię z nim ?! UWIELBIAM!

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2020 - 8:37 pm

hihi, trzeba spróbować!

Reply
ZwyczajnaDziewczyna 6 października, 2020 - 8:33 pm

Kobiecie w ciąży niełatwo dogodzić. Dziś w końcu znalazłam ukojeni:). Ten makaron zaspokoił wszystkie moje zmysły. Prosty ale jakże aromatyczny, ciepły, wyrazisty. Wspaniały!

Reply
rozkoszny 9 października, 2020 - 10:17 am

bardzo się cieszę <3

Reply
Joanna Podlasin-Jurzak 8 października, 2020 - 7:00 pm

przepyszne. otula jak ciepła kołderka w zimną noc, koi smutki, poprawia humor. bardzo dziękuję:)

Reply
rozkoszny 9 października, 2020 - 10:18 am

przyjemność po mojej stronie! 🙂

Reply
Cyntia 9 listopada, 2020 - 8:25 am

Czy „harissa” w przepisie oznacza pastę? Mam przyprawę harissę w proszku, czy połączyć ją z oliwą, żeby powstała pasta czy jak należy postąpić? 🙂

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2020 - 10:09 am

Tak, to pasta + można tak zrobić! 🙂

Reply
Izabela 12 grudnia, 2020 - 6:54 pm

Coraz bardziej skłaniam się do diety bezmięsnej, a ten makaron pokazuje nam, że kuchnia wegeteriańska jest wszystkim czego człowiek potrzebuje. Comfort food totalny! 🙂

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:41 pm

dokładnie!

Reply
Karolina 3 maja, 2022 - 3:59 pm

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia gdyż makaron zniknął zanim się obejrzałam. Co za smak! Wyrazisty, aksamitny, wylizuje go palcami z pustej już patelni 😀

Reply
rozkoszny 4 maja, 2022 - 7:25 pm

Prawidłowo! 😀

Reply
Kasia 26 sierpnia, 2022 - 2:17 pm

Czy można przygotować na zapas i odgrzać drugiego dnia?

Reply
Kasia 4 lipca, 2024 - 3:55 pm

Oczywiście, że bakłażan może być gorzki i nie ma to związku z oliwą. Dawniej solenie i płukanie przed dalszą obróbką było nie do uniknięcia, bo inaczej potrawy nie dało się zjeść. Obecnie dostępne są tak modyfikowane odmiany, że gorycz w nich nie występuje.

Reply
Elżbieta Weselik 17 lutego, 2025 - 6:25 pm

Danie doskonałe! Od dzisiaj już będzie w stałym repertuarze!

Reply

Leave a Comment