Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną

Jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić z dynią, zamieńcie ją w mięciutkie, sprężyste i pachnące jesienią ciasto o kolorze oranżowym. Robi się tylko chwilę, a potem tylko błogość i ukojenie.

Ciasta dyniowe wymiatają. I to nie z powodu najmodniejszego koloru sezonu czy smaku dyniowego (stłamszonego przez przyprawy, cukier i mąkę), a ze względu na konsystencję, którą nadaje ciastu dynia. Mięciutką i sprężystą jak gąbeczka. Co więcej, ciasto pozostaje takie przez kilka dni, więc można upiec keksówkę, zachomikować i odkrawać po kawałku do kawy, kiedy najdzie ochota zaszyć się pod kocem.

Aby puree dyniowe całkowicie pozbawić warzywnego posmaku, a moc przypraw zaostrzyć, zagotowuję je razem z olejem, aż masa nabierze intensywnego zapachu i gładkiej, śliskiej konsystencji. Zapamiętajcie ten trik na inne okazje, inne przepisy.

Filmik instruktażowy z przygotowania ciasta dyniowego znajdziecie na moim IGTV!

Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną 1

Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną
keksówka 8.5 x 22.5 cm lub tortownica 23 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 czubata szklanka (300 g) gęstego puree dyniowego z dyni hokkaido (zob. Rady/porady)
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego pieprzu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
3 jajka “zerówki”
1 szklanka (200 g) cukru + 1 łyżka
1 szklanka (160 g) żurawiny, świeżej lub mrożonej
krem miodowy (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę 8.5 x 22.5 cm lub tortownicę 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Puree dyniowe wraz z wszystkimi przyprawami i olejem przełóż do małego garnka. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż masa nabierze intensywnego zapachu i gładkiej, śliskiej konsystencji, około 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.

3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, około 3 minut. Dodaj zagotowane dyniowe puree, wymieszaj dokładnie. Wmieszaj przygotowaną mąkę, tylko do połączenia. Wsyp połowę żurawiny (½ szklanki), po raz ostatni wymieszaj. Masa wyjdzie dość gęsta. Przełóż ją do keksówki, obsyp pozostałą żurawiną i łyżką cukru.

4. Piecz około 1 godzinę, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu pozostanie czysty. Studź w foremce 15 minut, po czym wyjmij na kratkę. Kawałek w garść, herbata, koc i można koczować do wiosny!

Rady/porady
1. Aby przygotować puree dyniowe, dynie pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Piecz przez około 35 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie miękka. Dynię obierz i zblenduj na puree. Odsącz z nadmiaru wody.
2. Zamiast żurawiny można użyć malin – świeżych lub mrożonych.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną 2
Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

121 komentarzy

Ala 24 października, 2020 - 5:03 pm

Puree stało w lodówce, więc przepis spadł z nieba. Zrobione migiem, do kawki idealne. Faktycznie niesamowicie sprężyste 🙂

Reply
rozkoszny 24 października, 2020 - 9:34 pm

Mam nadzieję, że zostało coś na jutro! 🙂

Reply
Anna 24 października, 2020 - 7:51 pm

A czy polecasz użycie innej mąki? Mam na myśli bezglutenową np. jaglaną, kasztanową, gryczaną, albo miks mąk bezglutenowych? Jeśli tak to czy również 230g?

Reply
rozkoszny 24 października, 2020 - 9:32 pm

Nie testowałem inneja, ale na pewno wyjdzie na miksie mąk bezglutenowych

Reply
Justyna 27 października, 2020 - 1:56 pm

Zrobiłam w wersji bezglutenowej- Schär mix B z dodatkiem malin. Wyszło znakomite!!!

Reply
Małgosia 24 października, 2020 - 9:31 pm

Ciasto niesamowicie pyszne; wyszło wilgotne, aromatyczne i po prostu idealne do popołudniowej jesiennej kawki ! W moim przypadku keksówka o podanych wymiarach okazała się jednak trochę za mała, bo ciasto wyrosło bez opamiętania i bardzo popękało, więc następnym razem użyję trochę większej ( a na ten następny raz nie będę zbyt długo czekać 😀 ). Dzięki ogromne za przepis !!

Reply
rozkoszny 24 października, 2020 - 9:33 pm

Pamiętajmy, że łżeczka (np. proszku do pieczenia) zawsze jest płaska :* Cieszę się, że smakowało! <3

Reply
Aldona 8 listopada, 2020 - 12:35 pm

Jak wyłożyć ciasto w foremki do muffinek toile czasu trzeba je pięć?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 3:54 pm

około 35 minut

Reply
Aldona 17 listopada, 2020 - 6:57 am

Dziękuję, dzisiaj będę piekła. Pozdrawiam.

Reply
A 24 października, 2020 - 10:19 pm

A czy można w tym wypadku jakoś zastąpić jajka, czymś nieodzwierzęcym, czy podejrzewasz, że są one tutaj kluczowe?

Reply
rozkoszny 24 października, 2020 - 10:22 pm

nie jestem specjalistą w wegańskich wypiekach, ale tutaj jajak oprócz funkcji spoiwa pełnią też zadania spulchniacza

Reply
Maria 30 października, 2020 - 10:41 pm

Ja jutro będę robić z bananami zamiast jajek!

Reply
Alicja 7 listopada, 2020 - 2:40 pm

Może aquafaba po ciecierzycy z puszki? Kilka łyżek United na pianę:)

Reply
Kasia 8 listopada, 2020 - 10:57 am

Zrobiłam z bananem i mielonym lnem-zamiast jajek. Dobre wyszło – może nie jest aż takie pulchne (ale nadal rozkoszne)

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 11:27 am

dziękuję za komentarz, może ktoś skorzysta z tej informacji

Reply
Alicja 25 października, 2020 - 12:03 am

Jeśli potrzebujesz stricte wege przepis, to polecam Jadłonomie. Jest tam wersja weganska ciasta dyniowego. A ta wersję Rozkosznego jutro wypróbuje! 😁

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 10:20 am

To teraz ja też muszę wypróbować przepis z Jadłonomi, żeby douczyć się z wegańskich wypieków! 😀

Reply
Jess 25 października, 2020 - 8:17 am

Mam keksowke 10×28. Czy to zrobi jakas różnice?:)

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 10:13 am

będzie niższe, trzeba skrócić czas pieczenia – monitoruj

Reply
Jess 31 października, 2020 - 6:40 pm

Dziękuje;) wyszło przepyszne. Dziś z okazji halloween będzie robione kolejny raz ❤️🎃

Reply
MM 25 października, 2020 - 9:39 am

Sprawdzi się tez suszona żurawina?

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 10:18 am

Teoretycznie można, ale świeża żutrawina pełni tutaj fukcję cierpkiego czynnika. Lepiej zastąpić mrożonymi malinami, jagodami lub orzechami. Ale jeśli chcesz mieć ciut słodsze ciasto, to proszę!

Reply
Kazik 25 października, 2020 - 2:39 pm

Czy mrożoną żurawinę należy wczesniej rozmrozić?

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 3:33 pm

Nie trzeba! Monitoruj jedynie czas pieczenia, może ciasto będzie potrzebowało kilka minut dłużej

Reply
Paula 25 października, 2020 - 4:25 pm

Upiekłam ciasto pięknie wyrosło , wyglada i pachnie obłędnie ale wyszedł zakalec:( myśle ze tu olej rzepakowy był za ciężki..
Czy można użyć innego tłuszczu?

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 6:40 pm

Olej rzepakowy nadaje ciastu wilgotnej i mięciutkiej konsystencji, więc to na pewno nie on.
Procedura zakalcowa:
1. Czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone?
2. Czy były w temperaturze pokojowej?
3. Czy użyta została forma o podanych wymiarach? (w mniejszej niż podana na pewno wychodzi zakalec?
Ogólnie w przypadku ciast dyniowych, łatwiej o zakalec. Jeśli masz do niego pecha, zmniejsz ilość dyni o 50-100 g.
Mam nadzieję, że następnym razem już wszystko będzie idealnie! 🙂

Reply
Nata 7 listopada, 2020 - 9:57 pm

A czy slonecznikowy tez zrobi robote czy lepiej nie eksperymentowac?

Reply
Nata 7 listopada, 2020 - 9:58 pm

Dobra juz widze odpowiedz na dole..

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 10:24 am

Tak, jak najbardziej

Reply
Magda 27 listopada, 2020 - 9:12 pm

Może ja mam jakieś wybitne szczęście, ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby zmiana rozmiaru formy doprowadziła do zakalca. Zużywam rocznie 2kg proszku do pieczenia, a foremek naprawdę rzadko używam takich jak polecane w przepisie. W przypadku tego ciasta najłatwiej chyba się potknąć na temperaturze puree z dyni – musi być w tej samej temperaturze co reszta składników.

Reply
Kasia 25 października, 2020 - 5:33 pm

To kolejne ciasto, które na stale zagości w moim domu. Przepyszne

Reply
rozkoszny 25 października, 2020 - 6:41 pm

Bardzo się cieszę! Jesień w kolorze oranżowym <3

Reply
Ola 26 października, 2020 - 2:30 pm

Wyglada pysznie 🙂 nie mam niestety dostępu do oleju rzepakowego. Czy może być oliwa z oliwek/olej słonecznikowy albo polecasz coś jeszcze innego? pozdrowienia z Hiszpanii!

Reply
rozkoszny 26 października, 2020 - 6:34 pm

Może być i oliwa, i olej słonecznikowy!

Reply
Asia 26 października, 2020 - 9:25 pm

Ciasto pyszne, ale mi tez wyszedł zakalec 🙁

Reply
rozkoszny 27 października, 2020 - 11:12 am

czy składniki były dokładnie odmierzone? w przypadku takich ciast to bardzo istotne

Reply
Basia 27 października, 2020 - 3:24 pm

Jest obłędne 🙂 Wyrosło pięknie, a ta komibinacja smaków, przypraw powala 🙂

Reply
rozkoszny 27 października, 2020 - 3:58 pm

<3

Reply
aniaw 27 października, 2020 - 11:12 pm

Ale zastanawia mnie ta sól. Czy ciasto nie jest słone? łyżeczka na niecałe 2 szklanki mąki? Do tego cukier? Pieprz (nie przepadam). Ciasto jest słodkie, wytrawne czy takie słodko słone jak słony karmel ( to teraz w modzie).

Reply
rozkoszny 28 października, 2020 - 9:30 am

Ciasto jest słodkie. Nie czuć w nim soli. Pełni ona tutaj tylko funkcje nośnika smaku – wyostrza aromaty przypraw. Jeśli nie lubisz pieprzu możesz zmiejszyć jego ilosć, jest lekko wyczuwalny.

Reply
Inga 29 października, 2020 - 10:51 am

Zastanawiam się nad użyciem tego przepisu ale w formie muffinkowej na Haloween, da się czy będzie wpadka?;)

Reply
rozkoszny 29 października, 2020 - 12:11 pm

można, trzeba oczywiście krócej piec!

Reply
Inga 30 października, 2020 - 4:17 pm

Wyszły, pycha:) siedziały w piecu ok 35min:)

Reply
Beata 29 października, 2020 - 1:46 pm

Kocham Twoją nową książkę.

Reply
rozkoszny 29 października, 2020 - 6:52 pm

Miód na moje serducho <3

Reply
Jola 30 października, 2020 - 11:30 pm

Czy mozna dodac mniej cukru? Czy wyjdzie ?

Reply
rozkoszny 30 października, 2020 - 11:44 pm

można dać odrobinę mniej

Reply
Magdalena 31 października, 2020 - 12:21 pm

Dziś piekę je 5-ty raz. Pierwsze było genialne pod każdym względem, trzy następne bardziej lub mniej zakalcowate.. Nie spocznę dopóki nie uzyskam ponownie efektu z premiery, bo jest tego warta 🤓😁

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 1:16 pm

kuuurcze, dynia niestety sprzyja zakalcowi, więc pamiętaj, aby przestzrgać wszystkich zasad, które wypisałem powyżej!

Reply
Anna 7 listopada, 2020 - 11:33 am

Czy mozna zamienić olej rzepakowy na kokosowy? A jeśli rzepakowy to ma być nierafinowany? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2020 - 12:50 pm

Nie można. Olej rafinowany. Ewentualnie można podmienić na oliwę z oliwek.

Reply
MM 2 grudnia, 2020 - 6:39 pm

Bardzo dobre. Szybkie i proste. Następnym razem dodam też jakieś orzechy, bo będą pasować według mnie i dodadzą inną strukturę.

Alina Kaczmarska 31 października, 2020 - 1:46 pm

Hej Rozkoszny! Czy po wyjęciu patyczka z ciasta w piekarniku, patyczek pozostaje całkowicie czysty? Jak to jest – czy to ciasto będzie raczej wilgotne na początku? 🙂

Pozdrowienia z jesiennego Gdańska 🙂
Alina

Reply
rozkoszny 31 października, 2020 - 3:06 pm

Cześć, czysty! Jeśli nie jest, trzymać dłużej. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową, aby się nie przypaliło

Reply
Alicja 1 listopada, 2020 - 10:37 am

Aby otrzymać puree z dyni trzeba przeciąć ją na pół, wypatroszyć i ustawić rozcięciem do dołu na talerzu z niewielką ilością osolonej i ocukrzonej wody i wstawić do mikrofali na 6 minut. 6 a nie 35 jak w przypadku piekarnika. Tu jak idzie do ciasta i jeszcze w oliwie będzie przesmażana to pewnie wystarczy 4 minuty. Pozdrawiam, dzięki za przepis

Reply
Anna 1 listopada, 2020 - 3:24 pm

Zrobiłam dziś dokładnie wg przepisu. Tylko nie miałam żurawiny ani malin to dałam 70 gr rodzynek i 70 gr czekolady gorzkiej. Wyszło! Niebo w gębie! Muszę zrobić zapas dyni na zimie 🙂

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 4:16 pm

<3

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 4:15 pm

Nie używam mikrofali, ale może innym ten tip się przyda. Dzięki!

Reply
Emi 1 listopada, 2020 - 11:52 am

Zrobilam wyszlo idealne,pyszne.Pierwszy raz dodawalam pieprz do ciasta,ciekawe doznanie😊robilam w woekszej formie tez ladnie uroslo.Dziekuje Za przepis😊

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 4:16 pm

bardzo się cieszę ^^

Reply
Justyna 26 listopada, 2020 - 9:06 pm

A co jeśli mam tylko 200 g dyni, zmiejszym proporcjonalnie ilość mąki?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:26 am

tak, wszystkie składniki

Reply
Emi 1 listopada, 2020 - 11:55 am

Aaa i zmiast zurawiny dodalam dropsy czekoladowe i tez pysznie

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 4:16 pm

białe, mleczne, gorzkie?

Reply
Jakub 6 listopada, 2020 - 6:16 pm

Kolejny raz próbuje je zrobić i znów się w środku nie upiekło. Wszystko idealnie wymierzyłem a ciasto nadal w środku jest płynne. Nie wiem co się dzieje.patyczek wydawał się czysty.

Reply
HD 1 listopada, 2020 - 4:46 pm

A ten olej kiedy dodajemy? Bo nie widzę informacji…

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 7:44 pm

Punkt 2

Reply
Cath 1 listopada, 2020 - 5:08 pm

Zadowoliło najbardziej wybrednego krytyka w rodzinie, więc bezsprzecznie wchodzi do stałego repertuaru! Co prawda była chwila grozy, gdy zorientowałam się, że zamiast dwóch łyżeczek proszku do pieczenia w mące wylądowała tylko jedna. Na ratunek było jednak za późno, postanowiłam zaryzykować i ciasto trafiło do piekarnika. Być może to dzięki porządnie ubitym jajkom (nowy mikser zdał egzamin, ledwie dwie minuty i już wiedziałam, że wybrałam za małą miskę), bądź jedna łyżeczka wystarczyła, ale wypiek jak najbardziej wyrósł i nie było śladu zakalca, którego się obawiałam. Jesień w keksówce!

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 7:46 pm

uff, dobrze, że się udało! następnym razem spróbuj z 2 łyżeczkami, będzie jeszcze lżejsze!

Reply
Aśka 1 listopada, 2020 - 5:29 pm

Niestety też zakalec 🙁 ale nie poddamy się;) i zrobimy kolejne. Wyrosło pięknie ale niestety w środku było już mniej pięknie :p j

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2020 - 7:48 pm

nie poddawaj się! wszystko w temperaturze pokojowej, odmierzamy dokładnie, i pieczemy dłużej jeśli trzeba

Reply
Maria 2 listopada, 2020 - 5:00 pm

To już kolejny przepis (2kremy dyniowe, sos do pizzy, feta pieczona, rugelachy, ciasto galette i ciasto z rabarbarem) , który robię z Twojego bloga. Zrobiłam w wersji malinowej i z bananem zamiast jajek (nietolerancja nie pyta…). Ciasto jest przepyszne! I ten posmak pieprzu zostający w ustach, rewelacja!
Poczęstowałam azjatyckich znajomych i dobijają się o przepis. Będzie jakoś dostępny w wersji angielskiej? Nie wiem czy moje tłumaczenie będzie tak poetyckie jak Twoje oryginały… 🙂

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2020 - 8:24 pm

ten przepis raczej nie, ale kto wie 🙂

Reply
sneta 3 listopada, 2020 - 12:26 am

w jakiej temperaturze pieczemy ciasto????

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2020 - 8:28 am

180 stopniach Celsjusza

Reply
Magda 3 listopada, 2020 - 4:18 pm

Pieke pierwszy raz. Problem pojawił się przy 2punkcie. Puree nie chciało się ładnie połączyć z olejem, cały czas część oleju pływała obok a puree nie było gładkie. Teraz stygnie, czy coś z tego będzie?😞

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2020 - 9:05 pm

jeśli nie chce się połączyć, to trzeba bardzo intensyywnie mieszać (ew. zblendować), ale i tak powinno wyjść

Reply
Magda 5 listopada, 2020 - 12:13 pm

I wyszło 😋 minimalny zakalec ale ciasto przepyszne!

Reply
Aniq 6 listopada, 2020 - 3:42 pm

Bajeczne!!! Bałam się przeogromnie, że będzie zakalec, ale wszystko się równo i ładnie się upiekło. 1/3 cukru zastąpiłam miodem, który dodałam do masy dyniowej. Przez to ciasto jest bardziej lepkie i brązowe, ale ma ten miodowy posmak 🙂 Zdecydowanie będzie powtórka i to z podwójnej porcji!

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2020 - 4:45 pm

z miodem na pewno pyszne!

Reply
Oldzia 7 listopada, 2020 - 6:00 pm

Myslisz, ze z puree z muscata tez wyjdzie, czy lepiej je trochę odparować dla pewności? 🙂

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2020 - 6:02 pm

Lepiej odparuj

Reply
Sylwia 16 listopada, 2020 - 9:02 pm

Ach, smakuje trochę jak piernik, a żurawina wspaniale przełamuje słodycz. Pulchne i wilgotne…A nie wierzyłam:) Prawdziwa rozkosz!

Reply
Martyna 8 listopada, 2020 - 10:38 am

Myślisz, że dobrze wyjdzie na dyni piżmowej?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 11:27 am

Jeśli puree wyjdzie wodniste, odparuj je najpierw

Reply
Ewa 8 listopada, 2020 - 7:58 pm

Wyszło! A tak się bałam zakalca. Jest przepyszne. To ciasto, które przytula i mówi, że wszystko będzie w porządku:-) Mięciutkie konsystencja i kwaśna żurawina komponują się ze sobą doskonale.

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 8:19 pm

Niech przytula i jutro przy śniadaniu!

Reply
aniaw 8 listopada, 2020 - 9:22 pm

Mam dynię Hokkaido. Do zupy miksuję ją w całości razem ze skórką. Czy do pure jednak obrać czy można zmiksować ze skórką?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 9:30 pm

Można zmiksować ze skórką

Reply
J 9 listopada, 2020 - 2:30 am

Cześć!
Przymierzam się do pieczenia, a mam na zbyciu zwykłą dynię (nie znam odmiany, w każdym razie na pewno nie hokkaido) 🙂 będzie w porządku? czy to zrobi dużą różnicę?
Uwielbiam i pozdrawiam, J

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2020 - 10:09 am

Cześć, obawiam się, że puree może być zbyt wodniste – będzie grozić to zakalcem

Reply
Ala 10 listopada, 2020 - 11:00 pm

Idealne na jesienne wieczory! …i nie tylko do herbaty, bo do wina także pasuje😊

Reply
rozkoszny 11 listopada, 2020 - 11:34 am

muszę to sprawdzić skoro polecasz!

Reply
Ania 11 listopada, 2020 - 9:12 pm

Nowe ulubione ciasto moich dzieci, dziś upiekliśmy już drugie w tym tygodniu 🙂

Reply
rozkoszny 11 listopada, 2020 - 10:57 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Monika 14 listopada, 2020 - 9:19 pm

Wyszło puszyste i piękne. Jednakże dla nas za słone. Czy można użyć do soli?? Jesteśmy oduczeni jej używania bo w domu mamy dwójkę małych dzieci. Tol

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2020 - 5:10 pm

Jeśli nie jecie soli, to naturalnie bardziej jesteście na nią wyczuleni. Proponuję zmiejszyć jej ilość do 1/4 łyżeczki

Reply
Monika 14 listopada, 2020 - 9:20 pm

Miało być mniej soli. Przepraszam.

Reply
aniaw 15 listopada, 2020 - 11:15 pm

Upiekłam. Jest smaczne ale nie takie wyrośnięte jak na zdjęciu. Nie jest to zakalec ale chyba bardziej wilgotne. Dałam mniej cukru -150g i wystarczy, jest słodkie. Soli 1/4 łyżeczki i chyba następnym razem nie dam wcale. Dałam też troszkę pokrojonej gorzkiej czekolady. Myślę, że jeszcze upiekę póki można kupić dynie hokkaido.

Reply
rozkoszny 16 listopada, 2020 - 2:49 pm

Aby ciasto wyszło jak na zdjęciu trzeba dokładnie wykonać przepis krok po kroku, ale cieszę się, że z modyfikacjami też wyszło rozkosznie!

Reply
Izabela 16 listopada, 2020 - 6:21 pm

Bo wszystko zależy od purre dyniowego, ono musi być gęste po prostu. Inny gatunek dyni-bardziej wodnisty mus=zakalec. Na 4 próby z tym ciastem jedna nieudana, nie odparowałam dyni, a miałam akurat dynie nelson w zamrażarce i zakalec na palec 😉. Kolejne razy wyszło już idealnie. Ciasto zabrałam na ognisko ze znajomymi – skradło show 😄

Reply
rozkoszny 16 listopada, 2020 - 7:47 pm

właśnie po tych komentarzach o zakalcu jeszcze raz zrobiłem ciasto i znów idealne! tu dynia gra rolę (i dokładność w odmierzaniu)

Reply
KG 16 listopada, 2020 - 10:26 pm

Pierwszy raz dodaje tu komentarz, ale to ciasto uzależnia. Dzięki za przepis. Zrobilam dwa razy, bo pierwsze poszło prawie w całości od razu i smakowalo wszystkim bez wyjątku – od dwulatki do 80-latkow. Pyszne, leciutkie jak gabeczka, nie mialam zurawiny, wrzucilam mrozone maliny. Dynie mialam różne ale wyszlo z obu. Dobrze, ze nie czytalam komentarzy, bo obawialabym sie zakalca ale udalo sie bez. Pewnie bedziemy je robic ponownie.

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 12:51 am

Jak wszystko zgodnie z przepisem, to zakalca brak!

Reply
Hanna Klepacz 17 listopada, 2020 - 8:41 am

Miałam swój przetestowany przepis na ciasto dyniowy, ale postanowiłam wypróbować Twój, bo jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Było warto! U mnie z jeżynami z działkowych zbiorów,. Dla mnie idealne samo w sobie, ale łasuchy polewały jeszcze syropem klonowym, który idealnie subtelnie nasączał ciasto. Pychota!

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 9:29 am

Z syropem klonowym to już dekadencja!

Reply
Justyna Michalska 17 listopada, 2020 - 5:44 pm

Ge-nia-lne!!
Obawiałam się zakalkca po tych komentarzach, ale niepotrzebnie. Pyszne i szybkie 🙂

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 6:56 pm

<3

Reply
Axmada 18 listopada, 2020 - 12:46 pm

Zrobiłam wczoraj z zamrożonego puree z dyni Butternut, tylko po rozmrożeniu dobrze odsączyłam. Niestety miałam 280g więc stwierdziłam, że zrobię muffinki ze świeżymi malinami. Wyszły pyszne 😀

Reply
Marycy 22 listopada, 2020 - 10:30 pm

Ok, wyszły mi 2 blachy 9×20…
Nie miałem hokkaido, tylko zwykłą, dużą dynię. Podgrzewając z przyprawami i olejem w garnku nie chciało się połączyć
w jednolitą masę więc dodałem więcej dyni (łącznie 0,5kg puree dyniowego). Nie miałem świeżej żurawiny więc dodałem suszoną,
do góry dałem dżem żurawinowy xD Jest to moje pierwsze dyniowe ciasto i mam nadzieję, że dalej liczy się jako Twój przepis 🙂
Piekarnik na grzanie góra dół, nie termo obieg.
Wyszedł delikatny zakalec ale w smaku sztos! Następnym razem zrobię babeczki i dodam do środka orzechy.
Dzięki Ci! 🙂
https://1drv.ms/u/s!Ahcy45DtJDPFyAApr142f4ZLGJWz?e=ttfx3C

Reply
Radek 23 listopada, 2020 - 11:15 pm

Można użyć dyni piżmowej? Akurat takie wyhodowała moja mama 😉 Dzięki! 🙂

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2020 - 1:24 pm

Jeśli puree będzie wodniste, odparuj je przed użyciem 🙂

Reply
Beata 26 listopada, 2020 - 12:11 am

O borze jakie to dobre!!! Zrobiłam pierwszy raz, to moje pierwsze ciasto od bardzo długiego czasu i się obawiałam, czy mi wyjdzie, ale wyszło perfekcyjnie! W życiu się nie spodziewałam, że potrzebuję takiej gąbeczki do szczęścia <3

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:22 am

miód na moje serducho <3

Reply
Agnieszka 26 listopada, 2020 - 5:13 pm

Zrobiłam to ciasto cztery razy w ciągu dwóch tygodni, za każdym razem wychodzi tak samo pyszne i za każdym razem znika w jeden wieczór 😉

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:24 am

mam nadzieję, że będziesz do niego wracac często 🙂

Reply
Agnieszka 1 grudnia, 2020 - 7:47 am

Na pewno <3

Reply
Kinga 28 listopada, 2020 - 8:18 am

Rozkoszny, dziękuję za cudowny przepis! Smak tej mieszanki przyprawjest fantastyczny.
Ciasto ma jednà ogromnà wadę – znika w tempie presto, nawet nie doczekało końca śniadania…. Do kawy będzie trzeba piec drugie – może wtedy uda się rozkoszowac…. 😎🤣 ps. Dalam tylko 80 gram cukru bràzowego jak praktykuje w innych ciastach na tà keksówkę, żeby nie bylo za slodkie dla dziecka i jest genialne

Reply
Ela 3 grudnia, 2020 - 11:10 pm

Hej robiłam już … petarda ,jutro powtórka ,boje się ze nie dostanę mrożonej żurawiny … jakie owoce inne polecasz ? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 3 grudnia, 2020 - 11:17 pm

Cześć, spróbuj z malinami

Reply

Leave a Comment