Jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić z dynią, zamieńcie ją w mięciutkie, sprężyste i pachnące jesienią ciasto o kolorze oranżowym. Robi się tylko chwilę, a potem tylko błogość i ukojenie.
Ciasta dyniowe wymiatają. I to nie z powodu najmodniejszego koloru sezonu czy smaku dyniowego (stłamszonego przez przyprawy, cukier i mąkę), a ze względu na konsystencję, którą nadaje ciastu dynia. Mięciutką i sprężystą jak gąbeczka. Co więcej, ciasto pozostaje takie przez kilka dni, więc można upiec keksówkę, zachomikować i odkrawać po kawałku do kawy, kiedy najdzie ochota zaszyć się pod kocem.
Aby puree dyniowe całkowicie pozbawić warzywnego posmaku, a moc przypraw zaostrzyć, zagotowuję je razem z olejem, aż masa nabierze intensywnego zapachu i gładkiej, śliskiej konsystencji. Zapamiętajcie ten trik na inne okazje, inne przepisy.
Mięciutkie ciasto dyniowe z żurawiną
keksówka 8.5 x 22.5 cm lub tortownica 23 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 szklanka (250 g) gęstego puree dyniowego z dyni hokkaido (zob. Rady/porady)
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego pieprzu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
3 jajka “zerówki”
1 szklanka (200 g) cukru + 1 łyżka
1 szklanka (160 g) żurawiny, świeżej lub mrożonej
krem miodowy (opcjonalnie)
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę 8.5 x 22.5 cm lub tortownicę 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Puree dyniowe wraz z wszystkimi przyprawami i olejem przełóż do małego garnka. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż masa nabierze intensywnego zapachu i gładkiej, śliskiej konsystencji, około 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, około 3 minut. Dodaj zagotowane dyniowe puree, wymieszaj dokładnie. Wmieszaj przygotowaną mąkę, tylko do połączenia. Wsyp połowę żurawiny (½ szklanki), po raz ostatni wymieszaj. Masa wyjdzie dość gęsta. Przełóż ją do keksówki, obsyp pozostałą żurawiną i łyżką cukru.
4. Piecz około 1 godzinę, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu pozostanie czysty. Studź w foremce 15 minut, po czym wyjmij na kratkę. Kawałek w garść, herbata, koc i można koczować do wiosny!
Rady/porady
1. Aby przygotować puree dyniowe, dynie pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Piecz przez około 35 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie miękka. Dynię obierz i zblenduj na puree. Odsącz z nadmiaru wody.
2. Zamiast żurawiny można użyć malin – świeżych lub mrożonych.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
191 komentarzy
Puree stało w lodówce, więc przepis spadł z nieba. Zrobione migiem, do kawki idealne. Faktycznie niesamowicie sprężyste 🙂
Mam nadzieję, że zostało coś na jutro! 🙂
Dlaczego to ciasto wszystkim wychodzi a mi nie 🙁 robię dokładnie jak w przepisie, jestem załamana 🙁
Aaa, ręce mi opadły 🙁
A czy polecasz użycie innej mąki? Mam na myśli bezglutenową np. jaglaną, kasztanową, gryczaną, albo miks mąk bezglutenowych? Jeśli tak to czy również 230g?
Nie testowałem inneja, ale na pewno wyjdzie na miksie mąk bezglutenowych
Zrobiłam w wersji bezglutenowej- Schär mix B z dodatkiem malin. Wyszło znakomite!!!
Ciasto jest niesamowite! Bałam się zakalca ale za każdym razem super, zamiast żurawiny, dodaje mrożone owoce leśne, przepyszne! Polecam każdemu, teraz będę próbować w wersji bezglutenowej i z zamiennikiem cukru:)
Czy można użyć dyni zwykłej olbrzymiej?
Dynia Bambino jest ok 😉
Ciasto niesamowicie pyszne; wyszło wilgotne, aromatyczne i po prostu idealne do popołudniowej jesiennej kawki ! W moim przypadku keksówka o podanych wymiarach okazała się jednak trochę za mała, bo ciasto wyrosło bez opamiętania i bardzo popękało, więc następnym razem użyję trochę większej ( a na ten następny raz nie będę zbyt długo czekać 😀 ). Dzięki ogromne za przepis !!
Pamiętajmy, że łżeczka (np. proszku do pieczenia) zawsze jest płaska :* Cieszę się, że smakowało! <3
Jak wyłożyć ciasto w foremki do muffinek toile czasu trzeba je pięć?
około 35 minut
Dziękuję, dzisiaj będę piekła. Pozdrawiam.
A czy można w tym wypadku jakoś zastąpić jajka, czymś nieodzwierzęcym, czy podejrzewasz, że są one tutaj kluczowe?
nie jestem specjalistą w wegańskich wypiekach, ale tutaj jajak oprócz funkcji spoiwa pełnią też zadania spulchniacza
Ja jutro będę robić z bananami zamiast jajek!
Może aquafaba po ciecierzycy z puszki? Kilka łyżek United na pianę:)
Zrobiłam z bananem i mielonym lnem-zamiast jajek. Dobre wyszło – może nie jest aż takie pulchne (ale nadal rozkoszne)
dziękuję za komentarz, może ktoś skorzysta z tej informacji
Można na spokojnie bez jajek, ja zawsze tak robię. Dodaje jeszcze 1/3 szklanki mleka roślinnego. A zamiast maki pszennej make graham
Jeśli potrzebujesz stricte wege przepis, to polecam Jadłonomie. Jest tam wersja weganska ciasta dyniowego. A ta wersję Rozkosznego jutro wypróbuje! 😁
To teraz ja też muszę wypróbować przepis z Jadłonomi, żeby douczyć się z wegańskich wypieków! 😀
Mam keksowke 10×28. Czy to zrobi jakas różnice?:)
będzie niższe, trzeba skrócić czas pieczenia – monitoruj
Dziękuje;) wyszło przepyszne. Dziś z okazji halloween będzie robione kolejny raz ❤️🎃
Sprawdzi się tez suszona żurawina?
Teoretycznie można, ale świeża żutrawina pełni tutaj fukcję cierpkiego czynnika. Lepiej zastąpić mrożonymi malinami, jagodami lub orzechami. Ale jeśli chcesz mieć ciut słodsze ciasto, to proszę!
Polecam również wykorzystać granat zamiast żurawiny, bordo świetnie się komponuje z pięknym żywym kolorem ciasta 😉
Czy mrożoną żurawinę należy wczesniej rozmrozić?
Nie trzeba! Monitoruj jedynie czas pieczenia, może ciasto będzie potrzebowało kilka minut dłużej
Upiekłam ciasto pięknie wyrosło , wyglada i pachnie obłędnie ale wyszedł zakalec:( myśle ze tu olej rzepakowy był za ciężki..
Czy można użyć innego tłuszczu?
Olej rzepakowy nadaje ciastu wilgotnej i mięciutkiej konsystencji, więc to na pewno nie on.
Procedura zakalcowa:
1. Czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone?
2. Czy były w temperaturze pokojowej?
3. Czy użyta została forma o podanych wymiarach? (w mniejszej niż podana na pewno wychodzi zakalec?
Ogólnie w przypadku ciast dyniowych, łatwiej o zakalec. Jeśli masz do niego pecha, zmniejsz ilość dyni o 50-100 g.
Mam nadzieję, że następnym razem już wszystko będzie idealnie! 🙂
A czy slonecznikowy tez zrobi robote czy lepiej nie eksperymentowac?
Dobra juz widze odpowiedz na dole..
Tak, jak najbardziej
Może ja mam jakieś wybitne szczęście, ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby zmiana rozmiaru formy doprowadziła do zakalca. Zużywam rocznie 2kg proszku do pieczenia, a foremek naprawdę rzadko używam takich jak polecane w przepisie. W przypadku tego ciasta najłatwiej chyba się potknąć na temperaturze puree z dyni – musi być w tej samej temperaturze co reszta składników.
To kolejne ciasto, które na stale zagości w moim domu. Przepyszne
Bardzo się cieszę! Jesień w kolorze oranżowym <3
Wyglada pysznie 🙂 nie mam niestety dostępu do oleju rzepakowego. Czy może być oliwa z oliwek/olej słonecznikowy albo polecasz coś jeszcze innego? pozdrowienia z Hiszpanii!
Może być i oliwa, i olej słonecznikowy!
Czy masło również można stosować jako zamiennik oleju?
nie, masło zmieni konsystencję ciasta
Ciasto pyszne, ale mi tez wyszedł zakalec 🙁
czy składniki były dokładnie odmierzone? w przypadku takich ciast to bardzo istotne
Jest obłędne 🙂 Wyrosło pięknie, a ta komibinacja smaków, przypraw powala 🙂
<3
Ale zastanawia mnie ta sól. Czy ciasto nie jest słone? łyżeczka na niecałe 2 szklanki mąki? Do tego cukier? Pieprz (nie przepadam). Ciasto jest słodkie, wytrawne czy takie słodko słone jak słony karmel ( to teraz w modzie).
Ciasto jest słodkie. Nie czuć w nim soli. Pełni ona tutaj tylko funkcje nośnika smaku – wyostrza aromaty przypraw. Jeśli nie lubisz pieprzu możesz zmiejszyć jego ilosć, jest lekko wyczuwalny.
Zastanawiam się nad użyciem tego przepisu ale w formie muffinkowej na Haloween, da się czy będzie wpadka?;)
można, trzeba oczywiście krócej piec!
Wyszły, pycha:) siedziały w piecu ok 35min:)
Kocham Twoją nową książkę.
Miód na moje serducho <3
Czy mozna dodac mniej cukru? Czy wyjdzie ?
można dać odrobinę mniej
Dziś piekę je 5-ty raz. Pierwsze było genialne pod każdym względem, trzy następne bardziej lub mniej zakalcowate.. Nie spocznę dopóki nie uzyskam ponownie efektu z premiery, bo jest tego warta 🤓😁
kuuurcze, dynia niestety sprzyja zakalcowi, więc pamiętaj, aby przestzrgać wszystkich zasad, które wypisałem powyżej!
Czy mozna zamienić olej rzepakowy na kokosowy? A jeśli rzepakowy to ma być nierafinowany? Pozdrawiam
Nie można. Olej rafinowany. Ewentualnie można podmienić na oliwę z oliwek.
Bardzo dobre. Szybkie i proste. Następnym razem dodam też jakieś orzechy, bo będą pasować według mnie i dodadzą inną strukturę.
Hej Rozkoszny! Czy po wyjęciu patyczka z ciasta w piekarniku, patyczek pozostaje całkowicie czysty? Jak to jest – czy to ciasto będzie raczej wilgotne na początku? 🙂
Pozdrowienia z jesiennego Gdańska 🙂
Alina
Cześć, czysty! Jeśli nie jest, trzymać dłużej. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową, aby się nie przypaliło
Aby otrzymać puree z dyni trzeba przeciąć ją na pół, wypatroszyć i ustawić rozcięciem do dołu na talerzu z niewielką ilością osolonej i ocukrzonej wody i wstawić do mikrofali na 6 minut. 6 a nie 35 jak w przypadku piekarnika. Tu jak idzie do ciasta i jeszcze w oliwie będzie przesmażana to pewnie wystarczy 4 minuty. Pozdrawiam, dzięki za przepis
Zrobiłam dziś dokładnie wg przepisu. Tylko nie miałam żurawiny ani malin to dałam 70 gr rodzynek i 70 gr czekolady gorzkiej. Wyszło! Niebo w gębie! Muszę zrobić zapas dyni na zimie 🙂
<3
Nie używam mikrofali, ale może innym ten tip się przyda. Dzięki!
Czy ciasto nadaje się do wykorzystania w formie muffinek? Ewentualnie w klasycznej formie prostokątnej zamiast keksówce?
Zrobilam wyszlo idealne,pyszne.Pierwszy raz dodawalam pieprz do ciasta,ciekawe doznanie😊robilam w woekszej formie tez ladnie uroslo.Dziekuje Za przepis😊
bardzo się cieszę ^^
A co jeśli mam tylko 200 g dyni, zmiejszym proporcjonalnie ilość mąki?
tak, wszystkie składniki
Czy moze byc inna dynia? Ta najzwyklejsza, klasyczna?
będzie zakalec
Pieprz pomaga lepiej wchłonąć przez organizm kurkumę. A kurkuma jest niezwykle zdrowa, w każdej postaci. Domyślam się, że (oprócz smaku, rzecz jasna) to kierowało też Rozkosznym przy zestawianiu tego przepisu.
Przepis super, nie szukam innych z dynią❤️
Aaa i zmiast zurawiny dodalam dropsy czekoladowe i tez pysznie
białe, mleczne, gorzkie?
Kolejny raz próbuje je zrobić i znów się w środku nie upiekło. Wszystko idealnie wymierzyłem a ciasto nadal w środku jest płynne. Nie wiem co się dzieje.patyczek wydawał się czysty.
A ten olej kiedy dodajemy? Bo nie widzę informacji…
Punkt 2
Zadowoliło najbardziej wybrednego krytyka w rodzinie, więc bezsprzecznie wchodzi do stałego repertuaru! Co prawda była chwila grozy, gdy zorientowałam się, że zamiast dwóch łyżeczek proszku do pieczenia w mące wylądowała tylko jedna. Na ratunek było jednak za późno, postanowiłam zaryzykować i ciasto trafiło do piekarnika. Być może to dzięki porządnie ubitym jajkom (nowy mikser zdał egzamin, ledwie dwie minuty i już wiedziałam, że wybrałam za małą miskę), bądź jedna łyżeczka wystarczyła, ale wypiek jak najbardziej wyrósł i nie było śladu zakalca, którego się obawiałam. Jesień w keksówce!
uff, dobrze, że się udało! następnym razem spróbuj z 2 łyżeczkami, będzie jeszcze lżejsze!
Niestety też zakalec 🙁 ale nie poddamy się;) i zrobimy kolejne. Wyrosło pięknie ale niestety w środku było już mniej pięknie :p j
nie poddawaj się! wszystko w temperaturze pokojowej, odmierzamy dokładnie, i pieczemy dłużej jeśli trzeba
Hej rozkoszny, czy dodanie do ciasta malin bez rozmrażania ich zwiększa ryzyko zakalca? O świeże teraz ciężej, a rozmrożone zawsze rozpadają mi się w masie i zmieniają kolor całego ciasta (robiłam kiedyś waniliowe muffiny z malinami i tak właśnie się wydarzyło) 🥺
spokojnie można użyć mrożonych!
To już kolejny przepis (2kremy dyniowe, sos do pizzy, feta pieczona, rugelachy, ciasto galette i ciasto z rabarbarem) , który robię z Twojego bloga. Zrobiłam w wersji malinowej i z bananem zamiast jajek (nietolerancja nie pyta…). Ciasto jest przepyszne! I ten posmak pieprzu zostający w ustach, rewelacja!
Poczęstowałam azjatyckich znajomych i dobijają się o przepis. Będzie jakoś dostępny w wersji angielskiej? Nie wiem czy moje tłumaczenie będzie tak poetyckie jak Twoje oryginały… 🙂
ten przepis raczej nie, ale kto wie 🙂
w jakiej temperaturze pieczemy ciasto????
180 stopniach Celsjusza
Pieke pierwszy raz. Problem pojawił się przy 2punkcie. Puree nie chciało się ładnie połączyć z olejem, cały czas część oleju pływała obok a puree nie było gładkie. Teraz stygnie, czy coś z tego będzie?😞
jeśli nie chce się połączyć, to trzeba bardzo intensyywnie mieszać (ew. zblendować), ale i tak powinno wyjść
I wyszło 😋 minimalny zakalec ale ciasto przepyszne!
Mam tak samo, nie bardzo wiem dlaczego tak się dzieje a robię drugi raz. Za pierwszym razem ten pływający olej w pewnej części wylałam, ciasto wyszło super. Dzisiaj spróbuję zrobić z całej porcji oleju i zobaczymy jak wyjdzie.
Bajeczne!!! Bałam się przeogromnie, że będzie zakalec, ale wszystko się równo i ładnie się upiekło. 1/3 cukru zastąpiłam miodem, który dodałam do masy dyniowej. Przez to ciasto jest bardziej lepkie i brązowe, ale ma ten miodowy posmak 🙂 Zdecydowanie będzie powtórka i to z podwójnej porcji!
z miodem na pewno pyszne!
Myslisz, ze z puree z muscata tez wyjdzie, czy lepiej je trochę odparować dla pewności? 🙂
Lepiej odparuj
Ach, smakuje trochę jak piernik, a żurawina wspaniale przełamuje słodycz. Pulchne i wilgotne…A nie wierzyłam:) Prawdziwa rozkosz!
Myślisz, że dobrze wyjdzie na dyni piżmowej?
Jeśli puree wyjdzie wodniste, odparuj je najpierw
Wyszło! A tak się bałam zakalca. Jest przepyszne. To ciasto, które przytula i mówi, że wszystko będzie w porządku:-) Mięciutkie konsystencja i kwaśna żurawina komponują się ze sobą doskonale.
Niech przytula i jutro przy śniadaniu!
Mam dynię Hokkaido. Do zupy miksuję ją w całości razem ze skórką. Czy do pure jednak obrać czy można zmiksować ze skórką?
Można zmiksować ze skórką
Cześć!
Przymierzam się do pieczenia, a mam na zbyciu zwykłą dynię (nie znam odmiany, w każdym razie na pewno nie hokkaido) 🙂 będzie w porządku? czy to zrobi dużą różnicę?
Uwielbiam i pozdrawiam, J
Cześć, obawiam się, że puree może być zbyt wodniste – będzie grozić to zakalcem
Idealne na jesienne wieczory! …i nie tylko do herbaty, bo do wina także pasuje😊
muszę to sprawdzić skoro polecasz!
Nowe ulubione ciasto moich dzieci, dziś upiekliśmy już drugie w tym tygodniu 🙂
bardzo się cieszę!
Wyszło puszyste i piękne. Jednakże dla nas za słone. Czy można użyć do soli?? Jesteśmy oduczeni jej używania bo w domu mamy dwójkę małych dzieci. Tol
Jeśli nie jecie soli, to naturalnie bardziej jesteście na nią wyczuleni. Proponuję zmiejszyć jej ilość do 1/4 łyżeczki
Miało być mniej soli. Przepraszam.
Upiekłam. Jest smaczne ale nie takie wyrośnięte jak na zdjęciu. Nie jest to zakalec ale chyba bardziej wilgotne. Dałam mniej cukru -150g i wystarczy, jest słodkie. Soli 1/4 łyżeczki i chyba następnym razem nie dam wcale. Dałam też troszkę pokrojonej gorzkiej czekolady. Myślę, że jeszcze upiekę póki można kupić dynie hokkaido.
Aby ciasto wyszło jak na zdjęciu trzeba dokładnie wykonać przepis krok po kroku, ale cieszę się, że z modyfikacjami też wyszło rozkosznie!
Bo wszystko zależy od purre dyniowego, ono musi być gęste po prostu. Inny gatunek dyni-bardziej wodnisty mus=zakalec. Na 4 próby z tym ciastem jedna nieudana, nie odparowałam dyni, a miałam akurat dynie nelson w zamrażarce i zakalec na palec 😉. Kolejne razy wyszło już idealnie. Ciasto zabrałam na ognisko ze znajomymi – skradło show 😄
właśnie po tych komentarzach o zakalcu jeszcze raz zrobiłem ciasto i znów idealne! tu dynia gra rolę (i dokładność w odmierzaniu)
Pierwszy raz dodaje tu komentarz, ale to ciasto uzależnia. Dzięki za przepis. Zrobilam dwa razy, bo pierwsze poszło prawie w całości od razu i smakowalo wszystkim bez wyjątku – od dwulatki do 80-latkow. Pyszne, leciutkie jak gabeczka, nie mialam zurawiny, wrzucilam mrozone maliny. Dynie mialam różne ale wyszlo z obu. Dobrze, ze nie czytalam komentarzy, bo obawialabym sie zakalca ale udalo sie bez. Pewnie bedziemy je robic ponownie.
Jak wszystko zgodnie z przepisem, to zakalca brak!
Miałam swój przetestowany przepis na ciasto dyniowy, ale postanowiłam wypróbować Twój, bo jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Było warto! U mnie z jeżynami z działkowych zbiorów,. Dla mnie idealne samo w sobie, ale łasuchy polewały jeszcze syropem klonowym, który idealnie subtelnie nasączał ciasto. Pychota!
Z syropem klonowym to już dekadencja!
Ge-nia-lne!!
Obawiałam się zakalkca po tych komentarzach, ale niepotrzebnie. Pyszne i szybkie 🙂
<3
Zrobiłam wczoraj z zamrożonego puree z dyni Butternut, tylko po rozmrożeniu dobrze odsączyłam. Niestety miałam 280g więc stwierdziłam, że zrobię muffinki ze świeżymi malinami. Wyszły pyszne 😀
Ok, wyszły mi 2 blachy 9×20…
Nie miałem hokkaido, tylko zwykłą, dużą dynię. Podgrzewając z przyprawami i olejem w garnku nie chciało się połączyć
w jednolitą masę więc dodałem więcej dyni (łącznie 0,5kg puree dyniowego). Nie miałem świeżej żurawiny więc dodałem suszoną,
do góry dałem dżem żurawinowy xD Jest to moje pierwsze dyniowe ciasto i mam nadzieję, że dalej liczy się jako Twój przepis 🙂
Piekarnik na grzanie góra dół, nie termo obieg.
Wyszedł delikatny zakalec ale w smaku sztos! Następnym razem zrobię babeczki i dodam do środka orzechy.
Dzięki Ci! 🙂
https://1drv.ms/u/s!Ahcy45DtJDPFyAApr142f4ZLGJWz?e=ttfx3C
Można użyć dyni piżmowej? Akurat takie wyhodowała moja mama 😉 Dzięki! 🙂
Jeśli puree będzie wodniste, odparuj je przed użyciem 🙂
O borze jakie to dobre!!! Zrobiłam pierwszy raz, to moje pierwsze ciasto od bardzo długiego czasu i się obawiałam, czy mi wyjdzie, ale wyszło perfekcyjnie! W życiu się nie spodziewałam, że potrzebuję takiej gąbeczki do szczęścia <3
miód na moje serducho <3
Zrobiłam to ciasto cztery razy w ciągu dwóch tygodni, za każdym razem wychodzi tak samo pyszne i za każdym razem znika w jeden wieczór 😉
mam nadzieję, że będziesz do niego wracac często 🙂
Na pewno <3
Rozkoszny, dziękuję za cudowny przepis! Smak tej mieszanki przyprawjest fantastyczny.
Ciasto ma jednà ogromnà wadę – znika w tempie presto, nawet nie doczekało końca śniadania…. Do kawy będzie trzeba piec drugie – może wtedy uda się rozkoszowac…. 😎🤣 ps. Dalam tylko 80 gram cukru bràzowego jak praktykuje w innych ciastach na tà keksówkę, żeby nie bylo za slodkie dla dziecka i jest genialne
Hej robiłam już … petarda ,jutro powtórka ,boje się ze nie dostanę mrożonej żurawiny … jakie owoce inne polecasz ? Pozdrawiam
Cześć, spróbuj z malinami
Może być z dyni pizmowej?
jeśli puree będzie wodniste, należy je wcześniej odparować
Wspaniałe! Wyszło nam idealnie. Jedyny minus to to, że tak prędko zniknęło <3 Na pewno będziemy wracać do tego przepisu. Dzięki Ci Michał za takie świetne przepisy!
Pyszne ciasto 😀 Zadziwiło mnie ciekawe połączenie składników. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne i puszyste. Dodatek świeżej żurawiny dodaje fajnej kwaskowości. Serdecznie polecam ten przepis
ciszę się, że smakuje <3
Ja właśnie dojadam placuszki bananowe, które zostały po śniadaniu dzieci. Myślałam, że o plackach wiem dużo ale tylko mi się wydawało:) Mimo, że sprzed kilkunastu godzi smakują wspaniale! Czas na ciasto dyniowe bo zapasy pure w zamrażarce przypominają o sobie. Niestety u mnie w domu przechodzą tylko ciasta czekoladowe, czy można część mąki zastąpić kakao, ew. dodać kawałki gorzkiej czekolady do ciasta czy raczej zakalec gwarantowany i przy cieście z dynią nie kombinować?
możesz zamiast żurawiny dać posiekana czekoladę!
Ja dodałam czerwonych porzeczek i też jest super 🙂
muszą idealnie pasować!
Oczywiście ciasto rewelacja! Rozkoszny, a masz jakiś sprawdzony przepis na placki lub naleśniki dyniowe ? Korzystałam z przepisu na placki z ks ale to nie to. A Twój blog jest po prostu świetny !
Naszło mnie na ciasto. Przejrzałam szafki, zdecydowałam: zrobię! Miałam olej rzepakowy, ale mi zabrakło, więc dodałam jeszcze oliwy (za mało) i… trochę masła! Masa dyniowa wyszła smaczna, wyglądała obiecująco. Użyłam mąki orkiszowej i nieco ryżowej (bo zabrakło tej pierwszej…) i erytrolu. Zawsze trochę się boję ciast „ucieranych”, bo są w moim wypadku… zakalcogenne. Mimo lekkiej niedbałości w odmierzaniu składników, ciasto wyszło cudowne! Wilgotne, mięciutkie, bez śladu zakalca! (Piekłam prawie 2h, bo miałam większą keksówkę.) Dziękuję za niezawodny przepis!
cieszę się!
Raz zrobione w zeszłym roku, wyszło fantastyczne, więc robię i teraz! Zagotowałam właśnie dynię (wcześniej odparowaną) z przyprawami i olejem i niestety nie chce mi z niej wyjść „aksamitna masa”, raczej jest mocno grudkowa. Co robię nie tak? 🙁
użyłaś na pewno dyni hokkaido? jeśli masz się nie zwiąże, i tak dodaj ją do ciasta
Szczerze kocham to ciasto! Pieprz tu robi taką robotę… Idealne pod kocyk z kubkiem kawy lub herbaty. Tak bardzo kojarzy mi się z jesienią, szczególnie z tymi jesiennymi dniami z zimnymi już rankami, że jak tylko poczułam ten charakterystyczny chłodek i zapach (mieszkam koło sadu) to przypomniał mi się ten przepis z tamtego roku.
Dziękuję za tę propozycję, bo zdecydowanie umiliło mi to dzisiejszy, sobotni poranek:)
dziękuję, cieszę się, że mogłem być częścią tych dobrych emocji!
Właśnie upiekłam i wyszedł zakalec:(((, ale przynajmniej dobry. Można jakieś rady na następny raz? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i kolejnością, tylko podwoiłam ilość składników, bo chciałam po prostu zrobić większe ciasto. Czy to może być kwestia tego?
Prawdopodobnie tak. Wkrótce film krok po kroku z przygotowania tego ciasta
Ja robiłam z półtorej porcji i wszystko się udało…więc może niekoniecznie podwojenie składników było przyczyną…???
Hej, mam akurat w domu dynie piżmową. Myslisz, że soe nada ?
Czym moge zastopic cukier? Pieklam ciasto juz kilka razy i jest przepyszne, zawsze wychodzi:) Ale ide teraz na kolacje do kogod kto absolutnie nie moze jesc cukry, miodu, syropu klonowego… moge dodac kilka daktyli?
Cześć:) czy można zastąpić cukier syropem z agawy, klonowym, daktylowymi, miodem?
Zrobione! Z wiśniami! Petarda😁 przekombinowałam nieco z przyprawami, ale ciacho wymiata!!! Dzięki za inspirację!
<3
Dzień dobry! Czy powinno się przeliczyć proporcje jeśli chcemy upiec ciasto w tortownicy? Powierzchnia tortownicy 23cm jest mniej więcej 2 razy większa niż keksówka 8,5×22,5cm.
Ciasto jest cudowne. Ja dodałam jeszcze szczyptę kardamonu, co uczyniło go jeszcze bardziej magicznym✨
<3
Jaki jest najlepszy patent na studzenie? Czy id razu wyjmujesz z pieca czy najpierw uchylasz lekko i dopiero po jakimś czasie wyjmujesz? 🙂 dziękuję
od razu wyjmuję
Cześć! Myślisz, że można pasteryzować ten mus z dyni, po etapie przesmażenia z przyprawami/olejem? Czy ktoś próbował?
Krążą po necie słuchy, że dynia się ciężko pasteryzuje saute 😉 a ta przesmażona byłaby fajna w słoiku na przyszłe ciasta/desery.
Mam w domu dwóch małych antyfanów kwaśnych owoców, więc zrobiłam na suszonej żurawinie ale redukując cukier do 1/2 szklanki i sól do 1/4 łyżeczki. Najlepszy przepis na ciasto dyniowe jaki robiłam! Zero zakalca, mięciutkie i ten kolor:) a i miałam pure z pieczonej dyni piżmowej ale bardzo gęste, też było ok.
to ciasto to raj ;D piekłam z duszą na ramieniu, bo dynia zwykła, piekarnik stary gazowy ale wyszło! miękkie i przepyszne, dzięki 🙂
<3
Dziękuję za przepyszny przepis:)
<3
Robiłam w niedzielę i wyszło idealne!!
Zostało mi 360g puree z dyni, jeśli zwiększę proprocjonalnie ilość pozostałych skladników to wyjdzie? Czas pieczenia wydłużyć?
Można zwiększyć ilość składników najlepiej wraz z foremką 🙂
Cześć rozkoszny! Ciasto dyniowe gości u mnie regularnie z żurawina lub malinami zamiennie jednak dzisiaj chciałam spróbować je z truskawkami! Czy to ma prawo wyjść czy truskawki maja jednak za dużo wody ? Z góry dziękuje za odpowiedz <3
ROZKOSZNY, zrób sobie testy (w ciastach, w których używasz pikantnych przypraw) z mielonym zielem angielskim.
Dla mnie to było przełomowe odkrycie jeśli chodzi o pikantny posmak, którego nie można uzyskać z pomocą żadnej innej przyprawy 🙂
To połączenie wydawało mi się zupełnie nie na miejscu, ale nie na miejscu było moje myślenie w taki sposób – to jest cudo wśród przypraw korzennych.
Dziś zrobiłam Twoje ciasto dyniowe, by mieć ogląd na czym stoimy. Ciasto jest mega dobre ❤️ Dlatego za drugim razem spróbuję użyć ziela angielskiego, dam znać jak się sprawdza w Twojej dyniowej gąbeczce 🤗
Czy dałoby rade zastąpić czymś cukier (żeby mogło być dla dziecka, które nie może jeść cukru); te zamienniki typu stevia zadziałałyby?
A gdybym.. zamieniła purée z dyni na purée z marchewki? Czy owa wariacja zdałaby egzamin?
Zakalec :/
W filmie mówię, jak uniknąć zakalca
Ciasto pyszne,robiłam na mące owsianej bezglutenowej z wiśniami. Za pierwszym razem wyszedł zakalec (za ciepłe puree z dyni i za krótko piekłam). Drugie podejście idealnie.
Przesiadki świetny! Super przyprawione ciasto idealne na jesienno zimowe wieczory 🙂
<3
Zrobione x2, za każdym razem zakalec 🙁 Już 3x nie będzie, zostaję przy sernikach 😉
Dziś robiłam to ciasto pierwszy raz. Bałam się tego zakalca jak diabli. Był stres, jak puree nie chciało się połączyć z olejem. Ale dałam radę. Ciasto przepyszne. Dziękuję. Znika błyskawicznie 😊
Dwa razu zaczynałam robić to ciasto i dwa razy olej nie chciał połączyć się z dynią 🙁 co robię źle?
Zapomniałam o proszku do pieczenia🙈 aż się boje co wyjmę z piekarnika
Czy ciasto nadaje się do wykorzystania w formie muffinek? Ewentualnie w klasycznej formie prostokątnej zamiast keksówce?
Bardzo dobry przepis…. Ale .. za dużo soli , na pewno dam dużo mniej
Ciasto przepyszne, mięciutkie aromatyczne i cudownie chrupiące z góry, bardzo dziękuję za ten przepis, napewno zagości w mojej kuchni na dłużej ☺️😃
Fantastyczne!!! Co tu dużo pisać! Nie zastanawiajcie się, po prostu je zróbcie 😋 Ideolo na jesienną porę 😋