Panzanella to włoska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów, ale szczerze powiedziawszy – namoczony chleb średnio mi leży. Jednak smak lata w formie soczystych pomidorów wciąż jest żywy, a ja na nie wciąż mam ochotę. Skoro już połowa września za nami, a ja przeziębiony i zziębnięty, potrzeba czegoś ciepłego na chłodne poranki, pochmurne popołudnia i zimne wieczory. Tak powstała wariacja na temat panzanelli. Jej królową są oczywiście słodkie i mięsiste pomidory, rozgniecione, oddające sok, wymieszane z oliwą z oliwek i podsmażonym czosnkiem. Rezultat dania powstającego w 15 minut jest zniewalający swoją prostotą świeżych składników i smaków. Do tego trochę fety, kromka ulubionego, chrupiącego chleba i możesz pogrążyć się w marzeniach o następnych wakacjach w Toskanii.
Panzanella z ciecierzycy, pomidorów i kaparów
z bazylią i fetą
4 porcje
Ciecierzyca*:
450 g suchej ciecierzycy
3 łyżki soli + 1 łyżeczka
pół cebuli
tymianek, rozmaryn kilka gałązek
Rozpuść 3 łyżki soli w dużym garnku wody. Dodaj ciecierzycę i zostaw na 8-12h (do 24h). Odcedź i włóż do garnka z ziołami, cebulą i pozostałą łyżeczką soli. Zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę do miękkości ciecierzycy. Pozostaw ją do ostygnięcia.
* jeśli nie masz czasu ani chęci, możesz użyć tej w słoiku
Właściwy przepis:
1/2 szklanki oliwy extra virgin
8 ząbków czosnku
2 czerwone cebule
4 szklanki pokrojonych pomidorów (słodkie o dużej zawartości soków jak malinówka)
3 łyżki octu
listki z doniczki bazylii
1 łyżka kaparów
sól morska, pieprz
feta (opcjonalnie)
ulubiony chleb*
4 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub tej z puszki
Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę lub dwie. Dorzuć ciecierzycę i przypraw łyżeczką soli morskiej. Gotuj przez 4-5 minut do zagotowania. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i gotuj przez minutę. Dorzuć pomidory i czekaj aż zaczną się rozpadać (potrwa to około minuty). Dodaj kapary, bazylię i ocet, zamieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyłącz ogień i pokrusz fetę. Możesz dodać kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych w rożnych kolorach jeśli chcesz podnieść walory estetyczne potrawy. Podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem oliwnym. Smacznego!
* chrupiący chleb jest tu obowiązkowy. Podczas gdy ciecierzyca będzie się gotować rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy i zarumień na niej kilka kromek ulubionego chleba. Powinien być złoty i chrupiący.
Wasz,
rozkoszny