Stała się tragedia, padł mi piekarnik. Zaskutkowało to nadszarpniętymi nerwami i lekkim załamaniem. Bo jak tu teraz upiec ciasto na weekend? W jaki sposób przyrządzić warzywa do wrapów? Pierwszy rekonesans zapowiadał brak sprzętu przez miesiąc, istna katastrofa. Przemyślałem swój jadłospis jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że to będzie nowa przygoda i doświadczenie.
Przyszedł piątek i co popołudniowe zawijanie rękawów do sobotniego deseru. Tym razem zostałem zmuszony do kombinowania co zaskutkowało zdrowymi słodkościami. Zrobiłem tartę z kremem z awokado i limonki na spodzie z mielonych migdałów oraz pistacji. Rezultat jest oszałamiający. Nie spodziewałbym, że krem z zielonego owocu wyjdzie tak aksamitny, a surowe, orzechowe ciasto będzie z powodzeniem zastępować tradycyjne. Całość pachnie kokosem, który zespala składniki w cieście oraz w kremie – niektórzy mówią, że to najprzyjemniejszy akcent tarty. Jeszcze inni zachwycają się spodem i jego piaskową strukturą, która zostawia orzechowy smak na języku jeszcze długo po ostatnim kęsie. Mnie za to najbardziej urzekł krem, który idealnie kontrastuje z chrupiącymi ziarenkami granatu i pistacjami na wierzchu. Muszę takie przygody powtarzać częściej. W chwili kończenia pisania przepisu, doszła mnie nowina, że piekarnik żyje i będzie miał się dobrze, więc słodkie, surowe inicjatywy będą musiał być prowokowane przez mnie samego, a nie z powodu braku sprzętu.
Pistacjowa tarta z awokado i limonką:
forma 21 cm
Spód:
1 szklanka (150 g) migdałów
½ szklanki (50 g) płatków owsianych
szczypta soli
⅓ szklanki (75 g) oleju kokosowego extra virgin, roztopionego + do wysmarowania formy
1 łyżka miodu
½ szklanki (70 g) pistacji obranych i niesolonych*
* pistacje niesolone są trudno dostępne, jednak warto się o nie postarać np. kupując na allegro. Jeśli nie, można użyć te nieobrane i solone, ale trzeba je oskubać i przemyć wodą z nadmiaru soli,.
Orzechy upraż na osobnych patelniach na dużym ogniu, aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się “przypalą”. Płatki także upraż na suchej patelni, aż zaczną się przyrumieniać i wydzielać lekko orzechowy zapach. Wszystko oprócz pistacji zblenduj w blenderze stacjonarnym. Dodaj pistacje i jeszcze raz zmiksuj, tak aby pozostały większe ich kawałki.
Formę na tartę z wyjmowanym dnem wysmaruj olejem kokosowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Przygotowane ciasto wyłóż do formy i za pomocą dłoni oraz łyżki rozprowadź po całej powierzchni. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem:
350 g miąższu z dojrzałego awokado (2 – 3 sztuki)
sok z 2 limonek
⅓ szklanki (75 g) oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze stacjonarnym. Jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki, dodaj więcej miod. Wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na minimum 4 godzin.
Wykończenie:
ziarenka z 1 granatu
⅓ szklanki (50 g) pistacji obranych i niesolonych
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Orzechy posiekaj z grubsza i wymieszaj w miseczce z granatem. Ewentualnie jeśli owoc nie był słodki, dodaj łyżeczkę miodu. Dodatkowo zlepi on składniki i doda połysku. Wyłóż mieszankę na schłodzoną tartę i podawaj.
Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszny
18 komentarzy
zajebista
dosadnie i prawdziwie!
robiłam już 3 razy 🙂
cieszę się przeogromnie <3
Feneomelnala i zaskakująco prosta 🙂
w końcu zrobienie kremu sprowadza się do zmiksowania składników 🙂
czy w wersji mini tartaletek będzie równie piękna? Szykuję się na piknik i wersja mini babeczek byłaby łatwiejsza w późniejszej konsumpcji 🙂
Małe jest piękne, działaj 🙂
Jestem zachwycona tą tartą! Wyglada, smakuje i pachnie obłędnie!😍
Bardzo się cieszę ^^
Hejhej! Czy można zamrozić to ciacho? Zrobiłam, ale okazało się, że musi poczekać aż 5 dni i zastanawiam się jak ją do tego czasu przechować 🙈
o kurcze, efekt po rozmrożeniu mogą być średnie
🙁 takiej odpowiedzi się obawiałam. A są według Ciebie szanse, że wytrzyma tydzień w lodówce? Awokado miałam takie mniej dojrzałe, a to chyba najbardziej problematyczny składnik
Jednak się nie powstrzymałam przed zamrożeniem i eksperyment zakończony został powodzeniem! <3 Tarta uratowana (tzn. zjedzona :D)
zrobilam w formie bez wyjmowanego spodu:( bedzie sie mocno kruczyc przy wyjmowaniu?
Czy można zastąpić czymś olej kokosowy, strasznie niezdrowy?
Można zastąpić masłem, ale tarta nie będzie już wtedy wegańska
Super! Jedno ale – faktycznie dość mocno czuć smak oleju kokosowego, ja bym zrobiła z masełkiem, ale wtedy już nie będzie wegańska. Próbował ktoś z masłem wegańskim Naturli albo Vegan Block?