Pistacjowa tarta z awokado i limonką

Stała się tragedia, padł mi piekarnik. Zaskutkowało to nadszarpniętymi nerwami i lekkim załamaniem. Bo jak tu teraz upiec ciasto na weekend? W jaki sposób przyrządzić warzywa do wrapów? Pierwszy rekonesans zapowiadał brak sprzętu przez miesiąc, istna katastrofa. Przemyślałem swój jadłospis jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że to będzie nowa przygoda i doświadczenie.

Pistacjowa tarta z awokado i limonką 6

Pistacjowa tarta z awokado i limonką 7

Przyszedł piątek i co popołudniowe zawijanie rękawów do sobotniego deseru. Tym razem zostałem zmuszony do kombinowania co zaskutkowało zdrowymi słodkościami. Zrobiłem tartę z kremem z awokado i limonki na spodzie z mielonych migdałów oraz pistacji. Rezultat jest oszałamiający. Nie spodziewałbym, że krem z zielonego owocu wyjdzie tak aksamitny, a surowe, orzechowe ciasto będzie z powodzeniem zastępować tradycyjne. Całość pachnie kokosem, który zespala składniki w cieście oraz w kremie – niektórzy mówią, że to najprzyjemniejszy akcent tarty. Jeszcze inni zachwycają się spodem i jego piaskową strukturą, która zostawia orzechowy smak na języku jeszcze długo po ostatnim kęsie. Mnie za to najbardziej urzekł krem, który idealnie kontrastuje z chrupiącymi ziarenkami granatu i pistacjami na wierzchu. Muszę takie przygody powtarzać częściej. W chwili kończenia pisania przepisu, doszła mnie nowina, że piekarnik żyje i będzie miał się dobrze, więc słodkie, surowe inicjatywy będą musiał być prowokowane przez mnie samego, a nie z powodu braku sprzętu.

Pistacjowa tarta z awokado i limonką 8

Pistacjowa tarta z awokado i limonką:
forma 21 cm
Spód:
1 szklanka (150 g) migdałów
½ szklanki (50 g) płatków owsianych
szczypta soli
⅓ szklanki (75 g) oleju kokosowego extra virgin, roztopionego + do wysmarowania formy
1 łyżka miodu
½ szklanki (70 g) pistacji obranych i niesolonych*

* pistacje niesolone są trudno dostępne, jednak warto się o nie postarać np. kupując na allegro. Jeśli nie, można użyć te nieobrane i solone, ale trzeba je oskubać i przemyć wodą z nadmiaru soli,.

Orzechy upraż na osobnych patelniach na dużym ogniu, aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się “przypalą”. Płatki także upraż na suchej patelni, aż zaczną się przyrumieniać i wydzielać lekko orzechowy zapach. Wszystko oprócz pistacji zblenduj w blenderze stacjonarnym. Dodaj pistacje i jeszcze raz zmiksuj, tak aby pozostały większe ich kawałki.

Formę na tartę z wyjmowanym dnem wysmaruj olejem kokosowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Przygotowane ciasto wyłóż do formy i za pomocą dłoni oraz łyżki rozprowadź po całej powierzchni. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:
350 g miąższu z dojrzałego awokado (2 – 3 sztuki)
sok z 2 limonek
⅓ szklanki (75 g) oleju kokosowego
3 łyżki miodu

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze stacjonarnym. Jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki, dodaj więcej miod. Wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na minimum 4 godzin.

Wykończenie:
ziarenka z 1 granatu
⅓ szklanki (50 g) pistacji obranych i niesolonych
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Orzechy posiekaj z grubsza i wymieszaj w miseczce z granatem. Ewentualnie jeśli owoc nie był słodki, dodaj łyżeczkę miodu. Dodatkowo zlepi on składniki i doda połysku. Wyłóż mieszankę na schłodzoną tartę i podawaj.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Pistacjowa tarta z awokado i limonką 9 Pistacjowa tarta z awokado i limonką 10

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

tymek 15 sierpnia, 2017 - 10:55 am

zajebista

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:08 am

dosadnie i prawdziwie!

Reply
Ola 15 sierpnia, 2017 - 10:56 am

robiłam już 3 razy 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:08 am

cieszę się przeogromnie <3

Reply
mazella 15 sierpnia, 2017 - 10:57 am

Feneomelnala i zaskakująco prosta 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:07 am

w końcu zrobienie kremu sprowadza się do zmiksowania składników 🙂

Reply
Kasia 8 lipca, 2018 - 4:35 pm

czy w wersji mini tartaletek będzie równie piękna? Szykuję się na piknik i wersja mini babeczek byłaby łatwiejsza w późniejszej konsumpcji 🙂

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2018 - 4:39 pm

Małe jest piękne, działaj 🙂

Reply
Monika 10 maja, 2020 - 3:51 pm

Jestem zachwycona tą tartą! Wyglada, smakuje i pachnie obłędnie!😍

Reply
rozkoszny 10 maja, 2020 - 6:11 pm

Bardzo się cieszę ^^

Reply
Karolina Zając 23 kwietnia, 2021 - 10:58 am

Hejhej! Czy można zamrozić to ciacho? Zrobiłam, ale okazało się, że musi poczekać aż 5 dni i zastanawiam się jak ją do tego czasu przechować 🙈

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 1:01 pm

o kurcze, efekt po rozmrożeniu mogą być średnie

Reply
Karolina Zajac 23 kwietnia, 2021 - 5:17 pm

🙁 takiej odpowiedzi się obawiałam. A są według Ciebie szanse, że wytrzyma tydzień w lodówce? Awokado miałam takie mniej dojrzałe, a to chyba najbardziej problematyczny składnik

Reply
Karolina Zajac 29 kwietnia, 2021 - 6:52 am

Jednak się nie powstrzymałam przed zamrożeniem i eksperyment zakończony został powodzeniem! <3 Tarta uratowana (tzn. zjedzona :D)

Reply
Ania 3 grudnia, 2021 - 3:34 pm

zrobilam w formie bez wyjmowanego spodu:( bedzie sie mocno kruczyc przy wyjmowaniu?

Reply
Milena 30 października, 2022 - 8:00 am

Czy można zastąpić czymś olej kokosowy, strasznie niezdrowy?

Reply
rozkoszny 30 października, 2022 - 12:30 pm

Można zastąpić masłem, ale tarta nie będzie już wtedy wegańska

Reply
Balbina 29 października, 2024 - 11:20 am

Super! Jedno ale – faktycznie dość mocno czuć smak oleju kokosowego, ja bym zrobiła z masełkiem, ale wtedy już nie będzie wegańska. Próbował ktoś z masłem wegańskim Naturli albo Vegan Block?

Reply

Leave a Comment