Omlet francuski to nie jajecznica w zgrabniejszej formie. To gładki, kremowy i lśniący twór będący możliwie jednym z najrozkoszniejszy sposobów, aby rozpocząć dzień.
Jak zrobić idealny omlet jak z modnej kopenhaskiej śniadaniowni? Taki o boskiej kremowości i urzekającej aparycji. Moim sekretem jest dobre ubicie jajek. Trzepaczką przez kilka minut lub blenderem ręcznym w kilka sekund. Później jajka lądują na patelni, gdzie nieustannie je mieszam okrężnymi ruchami, aż zaczniesz widzieć dno patelni. Rozprowadzam je po całej jej powierzchni. Posypuję parmezanem i smażę, aż omlet się lekko zetnie. Przechylam patelnię i z pomocą grawitacji oraz silikonowej szpatułki delikatnie zawijamy omlet w rulon. Francuscy szefowie kuchni natłuszczają go odrobiną masełka, aby lśnił. Wam też to polecam. Ot to cała filozofia. Bon appetit!
Omlet francuski
1 porcja
3 duże jajka
1 łyżeczka masła + do natłuszczenia
3 łyżki startego parmezanu + do posypania
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. Przełóż jajka do miski i ubij je trzepaczką, aż będą mocno napowietrzone, 2 – 3 minuty. Alternatywnie możesz zblendować je blenderem ręcznym – zajmie to wtedy 15 sekund. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. Rozgrzej nieprzywieralną patelnię o średnicy około 18 cm na umiarkowanym ogniu. Dodaj masło. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni, natłuszczając ją.
3. Wlej roztrzepane jajka. Za pomocą silikonowej szpatułki nieustannie mieszaj masę, zaczynając od środka, jakbyś robił jajecznicę, około 2 minut. Gdy jajka będą już na tyle ścięte, że zaczniesz widzieć dno patelni, rozprowadź je po całej jej powierzchni. Posyp parmezanem i smaż, aż omlet się zetnie (ma być wciąż “mokry”), 1 – 2 minuty. Przechyl patelnię w stronę ci przeciwległą, z pomocą grawitacji oraz silikonowej szpatułki delikatnie zwiń omlet w rulon.
4. Przełóż na talerz. Natłuść omlet odrobiną masła, aby lśnił (tak by zrobił francuski szef kuchni). Posyp parmezanem i drobno pokrojonym szczypiorkiem, jeśli używasz. Podawaj z pieczywem skropionym oliwą extra virgin. Bon appetit!
Rady/porady
Chcesz, aby Twój omlet był jeszcze bardziej lux? Wymieszaj jajka z 1 łyżeczką pasty truflowej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
13 komentarzy
jutro wleci na śniadanie z dodatkiem soli truflowej 🙂
jak widziałbyś wersję na słodko? ricotta, skórka pomarańczy, wanilia? czy coś bardziej subtelnego?
obie wersje brzmią bosko!
Sobotnie śniadanko wleciało po królewsku.✨Zrobiłam z serem Dziugas zamiast parmezanu. Wydaje się, że omlet francuski to idealna odpowiedź na odwieczny dylemat: na twardo czy na miękko? Toż ta aksamitność jest najlepszym stanem jajka!
prawda!
robiłam wczoraj i dziś, pyszny! Dzięki za super przepis 😀
służę!
Czy jest opcja zrobienia takiego cacka na patelni żeliwnej albo stalowej? Nie chce używać niczego co ma teflon na powierzchni.
tak, można, ale trzeba dodać więcej masełka
Jutro na śniadanko wjeżdża ! 👌
Twoje przepisy to złoto 💛 więc i omlet pewnie będzie wart grzechu ☺️
dziękuję!
Jak omlety mi z reguły nie wychodzą, bo kucharzem jestem takim sobie 🙈 to ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu! Idealnie kremowy, aksamitny i sycący, nawet nie trzeba było mi tego chlebka skropionego oliwą 🙃 Polecam każdemu, bo to doskonałe śniadanie! ❤️
To mój pierwszy wypróbowany przepis z twojego bloga 🤤 nie zawiodłam się i chce próbować więcej 😁😁
bardzo się cieszę!