Chlebek ze sporą ilością cukinii jest bardzo wilgotny, a za sprawą prażonych orzechów i hojnej porcji płatków owsianych przyjemnie chrupie. Sprawdzi się na leniwe śniadanie, przekąskę w pracy lub jako deser posmarowany grubą warstwą frostingu miodowego.
Popularnością daleko za słynnym ciastem marchewkowym piętrzącym się niemalże w każdej kawiarni ze sporą ilością lekko słonego serka, także nie dorównuje sławie chlebka bananowego, który jest sposobem na przejrzałe banany. Jednak pomimo braku renomy, jest kuszącą propozycją. Z łatwością można go przygotować bez miksera i jedną ręką (dosłownie), aby później rozkoszować się nim podczas leniwego śniadania lub w czasie przerwy w pracy. Przepis podpatrzyłem w magazynie Bon Appetit.
PS. Pierwsze ciasto od złamania ręki i przeprowadzki do nowego mieszkania!
Chlebek cukiniowy z płatkami owsianymi:
keksówka 22 cm x 10 cm
½ szklanki orzechów włoskich
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka “zerówki”
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
¼ szklanki cukru brązowego + 2 łyżki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki cukinii, startej na grubych oczkach
½ szklanki płatków owsianych + 3 łyżki
Miodowy frosting (opcjonalnie)
50 g masła, miękkiego
1 łyżka miodu
150 g serka twarogowego puszystego typu almette
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozłóż orzechy na blasze i piecz je 8 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia, posiekaj.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon w misce. W drugiej połącz jajka z olejem, cukrem. ¼ szklanką cukru brązowego i ekstraktem waniliowym. Wlej miksturę jajeczną do mąki, przemieszaj. Dodaj posiekane orzechy, cukinię i ½ szklanki płatków owsianych.
Pozostałe 2 łyżki cukru brązowego i 3 łyżki płatków owsianych wymieszaj w miseczce.
Keksówkę wyłóż papierem. Przelej masę i obsyp połączonymi płatkami z cukrem. Piecz około 70 min, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 30 minut przed wyjęciem z foremki.
W czasie studzenia opcjonalnie możesz przygotować frosting. Miękkie masło ubij na puch, dodaj miód i połącz. Następnie w 3 partiach dodawaj serek kremowy, krótko mieszając.
Kromki chlebka cukiniowego smaruj frostingiem miodowym, popijając kawą lub kakao i rozkoszuj się chwilą.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzi mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
15 komentarzy
Chlebek bardzo smaczny. Zaczęłam go robić spontanicznie. Nie zauważyłam nawet, że na liście jest cukier. Zaskoczyła mnie dodatkowo duża ilość cukru. Dałam 1/3 szklanki cukru brązowego na cały chleb i okazał się odrobinę za słodki. Jutro będzie go testował moj 3 latek. Robiłam go z myślą o nim. Następnym razem zmodyfikuję przepis i dodam banana jako słodziwo i może odrobinę daktyli. Unikam cukru w mojej kuchni.
Skoro unikasz cukru to dlatego wydaje Ci się za słodki, tak to działa 🙂
Czy pieczemy góra – doł czy termoobieg ?😊
zawsze góra-dół!
Czy jak zamienię cukier na banana (całkowicie bez cukru) to nie wyjdzie zakalec ?
Jest duże ryzyko zakalca
Wyszedł zakalec 🤨
A czy zamiast płatków owsianych mogą być płatki żytnie?
tak
Hej,
Chciałabym upiec ten chlebek ale zazwyczaj pieke w przepisach gdzie są podane g/ml.
Czym odmierzysz szklankę?
Pozdrawiam
Kasia
Czy cukinię trzeba odcisnąć z soku?
Tak 🙂
Zapomnialam dodac platki do ciasta 🙈 ale i tak wyszlo pyszne 😍
Czy można użyć mąki ryżowej? 🙂
Czy próbowałeś kiedyś piec coś na erytrolu? Ten chlebek pojawił się już milion razy na moim stole i wszyscy pałaszujemy ze smakiem <3 Ale teraz zastanawiam się nad możliwością jego zdrowszej modyfikacji ^^