Chlebek ze sporą ilością cukinii jest bardzo wilgotny, a za sprawą prażonych orzechów i hojnej porcji płatków owsianych przyjemnie chrupie. Sprawdzi się na leniwe śniadanie, przekąskę w pracy lub jako deser posmarowany grubą warstwą frostingu miodowego.
Popularnością daleko za słynnym ciastem marchewkowym piętrzącym się niemalże w każdej kawiarni ze sporą ilością lekko słonego serka, także nie dorównuje sławie chlebka bananowego, który jest sposobem na przejrzałe banany. Jednak pomimo braku renomy, jest kuszącą propozycją. Z łatwością można go przygotować bez miksera i jedną ręką (dosłownie), aby później rozkoszować się nim podczas leniwego śniadania lub w czasie przerwy w pracy. Przepis podpatrzyłem w magazynie Bon Appetit.
PS. Pierwsze ciasto od złamania ręki i przeprowadzki do nowego mieszkania!
Chlebek cukiniowy z płatkami owsianymi:
keksówka 22 cm x 10 cm
½ szklanki orzechów włoskich
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka “zerówki”
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
¼ szklanki cukru brązowego + 2 łyżki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki cukinii, startej na grubych oczkach
½ szklanki płatków owsianych + 3 łyżki
Miodowy frosting (opcjonalnie)
50 g masła, miękkiego
1 łyżka miodu
150 g serka twarogowego puszystego typu almette
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozłóż orzechy na blasze i piecz je 8 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia, posiekaj.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon w misce. W drugiej połącz jajka z olejem, cukrem. ¼ szklanką cukru brązowego i ekstraktem waniliowym. Wlej miksturę jajeczną do mąki, przemieszaj. Dodaj posiekane orzechy, cukinię i ½ szklanki płatków owsianych.
Pozostałe 2 łyżki cukru brązowego i 3 łyżki płatków owsianych wymieszaj w miseczce.
Keksówkę wyłóż papierem. Przelej masę i obsyp połączonymi płatkami z cukrem. Piecz około 70 min, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 30 minut przed wyjęciem z foremki.
W czasie studzenia opcjonalnie możesz przygotować frosting. Miękkie masło ubij na puch, dodaj miód i połącz. Następnie w 3 partiach dodawaj serek kremowy, krótko mieszając.
Kromki chlebka cukiniowego smaruj frostingiem miodowym, popijając kawą lub kakao i rozkoszuj się chwilą.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzi mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
Chlebek bardzo smaczny. Zaczęłam go robić spontanicznie. Nie zauważyłam nawet, że na liście jest cukier. Zaskoczyła mnie dodatkowo duża ilość cukru. Dałam 1/3 szklanki cukru brązowego na cały chleb i okazał się odrobinę za słodki. Jutro będzie go testował moj 3 latek. Robiłam go z myślą o nim. Następnym razem zmodyfikuję przepis i dodam banana jako słodziwo i może odrobinę daktyli. Unikam cukru w mojej kuchni.
Skoro unikasz cukru to dlatego wydaje Ci się za słodki, tak to działa 🙂