Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!)

Nie potrafię zebrać w sobie wystarczająco słów, aby wyrazić miłość do tych karmelizowanych krewetek przypominających landrynki. Nie potrafię też się powstrzymać: łapię każdą, brudząc palce lepkim, słodko-ostrym sosem, który jeszcze będę oblizywać z kącików ust. Wgryzam się w nie łapczywie, pokonując chrupiącą, skarmelizowaną skórkę i dostaję się do soczystego wnętrza przesiąkniętego tym uzależniającym smakiem.

Chciałabym jeść je codziennie. Marynować w paście chili utartej na szybko blenderem, a potem smażyć po minucie z każdej strony na żarze ognia, aby nabrały połysku i skarmelizowanej chrupkości. Zamierzam tego lata spełnić to marzenie, bo dlaczego nie? W końcu cały proces trwa tylko 15 minut, a wakacje zapowiadają się gorące, więc to tak jakby wcielać się w tajskiego sprzedawcę street foodu z Bangkoku…

Przepis zaadaptowałem z majowego wydania amerykańskiego magazynu kulinarnego Bon Appetit. Jak tylko zobaczyłem te landrynkowe krewetki, moje oczy zaświeciły się niczym monety. I teraz cały czas się świecą na samą myśl o nich. Wasze też będą.

Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!) 4

Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!)
4 porcje
3 czerwone papryczki chilli, z grubsza pokrojone
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki sosu rybnego (lub ewentualnie sosu sojowego)
5 cm kłącza imbiry, obranego i pokrojonego w plastry
¼ szklanki (50 g) cukru
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki oleju + 3 łyżki do smażenia
450 g dużych krewetek, oczyszczonych
2 szklanki listków bazylii lub kolendry (jedna duża doniczka)
limonki, do podania

1. Papryczki połącz z czosnkiem, imbirem, sosem rybnym, cukrem, solą i 3 łyżkami oleju. Zblenduj je na pastę. Najlepiej zrobić to w pojemniku blendera z ostrzem w kształcie “S”. Przełóż marynatę do miski, obtocz w niej krewetki. Odstaw na 10 – 15 minut, aby przeszły smakiem. Wyjmij z marynaty.

2. Rozgrzej dużą patelnię z pozostałą łyżką oleju na umiarkowanie dużym ogniu. Smaż krewetki wyjęte z marynaty przez około 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko przypalone (nie brzmi to dobrze, ale ta karmelizacja nadaje im cudownego smak). Wyłącz ogień, dodaj bazylię. Energicznie mieszaj aż zwiędnie.

3. Natychmiast przełóż na półmisek. Podawaj z ryżem i kawałkami limonek. Jedz rękami, to niezła zabawa!

Rady/porady
1. Wysoka temperatura patelni pozwoli szybko skarmelizować się krewetkom (te małe czarne, lekko przypalone fragmenty są pyszne!), ale zbyt długie przetrzymywanie ich na ogniu sprawi, że z łatwością się je przesmaży, a nie ma nic gorszego niż krewetka well-done pozbawiona swojej soczystości.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!) 5

Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!) 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

36 komentarzy

Gofer 20 czerwca, 2019 - 8:19 pm

Naprawdę boskie! O takie krewetki walczymy! 💕

Reply
rozkoszny 20 czerwca, 2019 - 8:20 pm

Przepis w kajecik i do końca życia robić ❤️

Reply
Beata 14 października, 2019 - 3:24 pm

Cud miod i papryczki chili 🙂

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2019 - 7:08 pm

Umknął mi ten komentarz, ale <3

Reply
Agata 7 grudnia, 2020 - 5:40 pm

Po prostu ROZKOSZNE <3 Wracam do tego przepisu systematycznie. Dziękuję!

Reply
rozkoszny 8 grudnia, 2020 - 5:37 pm

<3

Reply
Alicja 19 grudnia, 2020 - 6:32 pm

O maaatkoooo jakie to dobre! Dziękuję za ten przepis, petarda!

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2020 - 1:17 pm

<3

Reply
Ania 25 stycznia, 2021 - 12:43 pm

Robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia, są wyborne! Idealnie połączenie słodyczy i pikanterii 🙂

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2021 - 4:09 pm

cieszę się, że aż tak smakują <3

Reply
Zuzia 4 lutego, 2021 - 2:37 pm

Czy krewetki mają być już rozmrożone czy można posłużyć się takimi dopiero cło wyjętymi z zamrażarki?

Reply
Karoina 25 lutego, 2021 - 3:35 pm

Czy można je smażyć na oliwie? 😉

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2021 - 4:45 pm

tak

Reply
Magda 12 kwietnia, 2021 - 2:26 pm

Wspaniałe. Podaliśmy je z przepisem na makaron soba z książki PROSTO od Ottolenghiego.
W takiej samej marynacie zrobiliśmy też tofu dla wegetarian. Obłędne połączenie smaków.

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2021 - 8:35 pm

prawdziwa uczta!

Reply
Pawy 30 grudnia, 2021 - 9:45 am

Zaczęło się od krewetek ale ta marynata super sprawdza się również przyudkach i skrzydełkach kurczaka! One love <3

Reply
rozkoszny 30 grudnia, 2021 - 2:06 pm

Super, że korzystasz 😉

Reply
Koralia 27 kwietnia, 2022 - 10:02 pm

Przepraszam nie zdążyłam zrobić zdjęcia 🤭

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2022 - 10:35 am

Znam to :p

Reply
Julia 22 października, 2022 - 5:53 pm

Nigdy nie kupowałam krewetek. Doradzisz jakie wybrać? W sklepie tego mnóstwo od mrożonych, po świeże, obgotowane, obrane, różowe, szare 😅 Będę wdzięczna za podpowiedź 😁

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:15 pm

Surowe, obrane i oczyszczone

Reply
Kuba 1 grudnia, 2022 - 7:37 pm

Dzień dobry. W weekend planuje zrobić te pyszności. Czy krewetki można marynować przez noc np wstawiając wieczorem aby były na kolejny dzień?

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2022 - 7:40 pm

Tak, można tak zrobić

Reply
Mariola 2 grudnia, 2022 - 3:48 pm

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale to było niebo w gębie. ❤🦐

Reply
rozkoszny 2 grudnia, 2022 - 5:44 pm

<3

Reply
Maciek 24 grudnia, 2022 - 4:09 pm

Umnknelo mi w tym przepisie jedynie co z imbirem, czy dodajemy do smażenia przy okazji Brazylii czy ucieramy na pare razem z chilli?

Reply
rozkoszny 25 grudnia, 2022 - 7:44 pm

Miksujemy na pastę

Reply
Dorota 25 stycznia, 2023 - 3:58 pm

Wróciłam do tego przepisu po dłuższym czasie – zawsze była w nim papryka wędzona? I ile w końcu oleju? 1/4 szklanki czy 3 łyżki?

Reply
Igor 1 kwietnia, 2023 - 3:34 pm

Czy udało ci się coś spróbować? Mam ten sam problem ile oleju i czy papryka wędzona też?

Reply
Karolina 9 marca, 2023 - 8:04 pm

Hejcia! Chciałam zrobić je bo smacznie wyglądaja! Ale nigdy nie robiłam krewetek. Czy trzeba obrać je z pancerzyków przed upieczeniem?

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:07 pm

Nie, gotujemy w pancerzykach, obieramy już jedząć

Reply
Kamila 2 maja, 2023 - 9:19 am

Hej! Jeśli korzystam z mrożonych krewetek, to lepiej je najpierw odmrozić i dopiero wtedy wrzucać do marynaty i na patelnię?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2023 - 3:49 pm

Hej, tak, najpierw rozmrozić

Reply
Marta 22 grudnia, 2023 - 11:12 am

Są mega! Pytanie za „100 punktow” czy jak zastąpię cukier erytrytolem będzie to miało sens? Nie mogę cukru. Dziękuję

Reply
Magda 9 grudnia, 2023 - 6:37 pm

Dobry Człowieku! 🙏🏻🦐

Reply
Marta 22 grudnia, 2023 - 11:10 am

Są mega! Pytanie za „100 punktow” czy jak zastąpię cukier erytrytolem będzie to miało sens? Nie mogę cukru. Dziękuję

Reply

Leave a Comment