Nie potrafię zebrać w sobie wystarczająco słów, aby wyrazić miłość do tych karmelizowanych krewetek przypominających landrynki. Nie potrafię też się powstrzymać: łapię każdą, brudząc palce lepkim, słodko-ostrym sosem, który jeszcze będę oblizywać z kącików ust. Wgryzam się w nie łapczywie, pokonując chrupiącą, skarmelizowaną skórkę i dostaję się do soczystego wnętrza przesiąkniętego tym uzależniającym smakiem.
Chciałabym jeść je codziennie. Marynować w paście chili utartej na szybko blenderem, a potem smażyć po minucie z każdej strony na żarze ognia, aby nabrały połysku i skarmelizowanej chrupkości. Zamierzam tego lata spełnić to marzenie, bo dlaczego nie? W końcu cały proces trwa tylko 15 minut, a wakacje zapowiadają się gorące, więc to tak jakby wcielać się w tajskiego sprzedawcę street foodu z Bangkoku…
Przepis zaadaptowałem z majowego wydania amerykańskiego magazynu kulinarnego Bon Appetit. Jak tylko zobaczyłem te landrynkowe krewetki, moje oczy zaświeciły się niczym monety. I teraz cały czas się świecą na samą myśl o nich. Wasze też będą.
Boskie karmelizowane krewetki z bazylią (w 15 minut!)
4 porcje
3 czerwone papryczki chilli, z grubsza pokrojone
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki sosu rybnego (lub ewentualnie sosu sojowego)
5 cm kłącza imbiry, obranego i pokrojonego w plastry
¼ szklanki (50 g) cukru
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki oleju + 3 łyżki do smażenia
450 g dużych krewetek, oczyszczonych
2 szklanki listków bazylii lub kolendry (jedna duża doniczka)
limonki, do podania
1. Papryczki połącz z czosnkiem, imbirem, sosem rybnym, cukrem, solą i 3 łyżkami oleju. Zblenduj je na pastę. Najlepiej zrobić to w pojemniku blendera z ostrzem w kształcie “S”. Przełóż marynatę do miski, obtocz w niej krewetki. Odstaw na 10 – 15 minut, aby przeszły smakiem. Wyjmij z marynaty.
2. Rozgrzej dużą patelnię z pozostałą łyżką oleju na umiarkowanie dużym ogniu. Smaż krewetki wyjęte z marynaty przez około 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko przypalone (nie brzmi to dobrze, ale ta karmelizacja nadaje im cudownego smak). Wyłącz ogień, dodaj bazylię. Energicznie mieszaj aż zwiędnie.
3. Natychmiast przełóż na półmisek. Podawaj z ryżem i kawałkami limonek. Jedz rękami, to niezła zabawa!
Rady/porady
1. Wysoka temperatura patelni pozwoli szybko skarmelizować się krewetkom (te małe czarne, lekko przypalone fragmenty są pyszne!), ale zbyt długie przetrzymywanie ich na ogniu sprawi, że z łatwością się je przesmaży, a nie ma nic gorszego niż krewetka well-done pozbawiona swojej soczystości.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
36 komentarzy
Naprawdę boskie! O takie krewetki walczymy! 💕
Przepis w kajecik i do końca życia robić ❤️
Cud miod i papryczki chili 🙂
Umknął mi ten komentarz, ale <3
Po prostu ROZKOSZNE <3 Wracam do tego przepisu systematycznie. Dziękuję!
<3
O maaatkoooo jakie to dobre! Dziękuję za ten przepis, petarda!
<3
Robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia, są wyborne! Idealnie połączenie słodyczy i pikanterii 🙂
cieszę się, że aż tak smakują <3
Czy krewetki mają być już rozmrożone czy można posłużyć się takimi dopiero cło wyjętymi z zamrażarki?
Czy można je smażyć na oliwie? 😉
tak
Wspaniałe. Podaliśmy je z przepisem na makaron soba z książki PROSTO od Ottolenghiego.
W takiej samej marynacie zrobiliśmy też tofu dla wegetarian. Obłędne połączenie smaków.
prawdziwa uczta!
Zaczęło się od krewetek ale ta marynata super sprawdza się również przyudkach i skrzydełkach kurczaka! One love <3
Super, że korzystasz 😉
Przepraszam nie zdążyłam zrobić zdjęcia 🤭
Znam to :p
Nigdy nie kupowałam krewetek. Doradzisz jakie wybrać? W sklepie tego mnóstwo od mrożonych, po świeże, obgotowane, obrane, różowe, szare 😅 Będę wdzięczna za podpowiedź 😁
Surowe, obrane i oczyszczone
Dzień dobry. W weekend planuje zrobić te pyszności. Czy krewetki można marynować przez noc np wstawiając wieczorem aby były na kolejny dzień?
Tak, można tak zrobić
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale to było niebo w gębie. ❤🦐
<3
Umnknelo mi w tym przepisie jedynie co z imbirem, czy dodajemy do smażenia przy okazji Brazylii czy ucieramy na pare razem z chilli?
Miksujemy na pastę
Wróciłam do tego przepisu po dłuższym czasie – zawsze była w nim papryka wędzona? I ile w końcu oleju? 1/4 szklanki czy 3 łyżki?
Czy udało ci się coś spróbować? Mam ten sam problem ile oleju i czy papryka wędzona też?
Hejcia! Chciałam zrobić je bo smacznie wyglądaja! Ale nigdy nie robiłam krewetek. Czy trzeba obrać je z pancerzyków przed upieczeniem?
Nie, gotujemy w pancerzykach, obieramy już jedząć
Hej! Jeśli korzystam z mrożonych krewetek, to lepiej je najpierw odmrozić i dopiero wtedy wrzucać do marynaty i na patelnię?
Hej, tak, najpierw rozmrozić
Są mega! Pytanie za „100 punktow” czy jak zastąpię cukier erytrytolem będzie to miało sens? Nie mogę cukru. Dziękuję
Dobry Człowieku! 🙏🏻🦐
Są mega! Pytanie za „100 punktow” czy jak zastąpię cukier erytrytolem będzie to miało sens? Nie mogę cukru. Dziękuję