Ricotta, figi, miód waniliowo-cytrynowy, pinie; czyli standard mojej wrześniowej kanapki!
Już czuję jesień, brzydko za oknem, rano ubieram płaszcz i grubsze buty, a w sklepach dostępne są już figi i dynie. Te pierwsze w tym roku wyjątkowo wcześnie, a ja znając długość (a raczej krótkość) sezonu wykorzystuje je wszędzie. Kto bacznie obserwuje mojego instagramowego snapchata ten wie, że tutaj nie żartuję. Na kolację sałatka z figami i serem kozim, na obiad kasza pęczak ze szpinakiem i figami, na deser pudding z karmelizowanymi figami, ale to śniadania figowe są najlepsze. Chodzi tu o kanapki z cudownie chrupiącego chleba czystoziarnistego, kremowej ricotty (która jest moim ulubionym serem), plasterków fig i miodem waniliowo-cytrynowym. Poranki są takie piękne.
Jesienne kanapki z ricottą i figami*:
z miodem waniliowo-cytrynowym
chleb czystoziarnisty z My New Roots lub inny ulubiony chleb, brioszka czy chałka
ricotta
figi
orzeszki piniowe
Miód waniliowo-cytrynowy:
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka z laski wanilii
Miód wymieszaj z sokiem z cytryny i wanilią. Chleb opiecz lekko w tosterze, orzeszki zarumień na patelni. Figi pokrój na plasterki. Chleb grubo posmaruj ricottą, nałóż figi, posyp piniami i polej obficie waniliowo-cytrynowym miodem.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzi mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
*inspiracja zaczerpnięta z kwestiasmaku.com
4 komentarze
Zjadłoby się …
To musi smakować obłędnie😍😍😍 Jutro zrobię właśnie takie śniadanko😋
Aneto, to jest rozkosz w czystym wydaniu 💞😊
Dodałam jeszcze tymianku i to dodało fajnego przełamania smaku. Czegoś mi jeszcze brakuje, gdy zrobiłam je na chałce. Będę kombinować 😉