Gniecione, chrupiące, z dipem lata. Pełnym ziół i ogórków małosolnych. Młode ziemniaki tak dobre, że robi się błogo.
Mam do nich słabość. W zimie często robię wersję z ranczem kimchi, ale latem aż kusi, aby zaserwować jej z ogórkiem małosolnym i mocą ziół. Te mogą być wedle fanaberii. Mięta, kolendra, bazylia, koper. Na co tylko macie ochotę, co macie w lodówce.
Pieczone gniecione młode ziemniaczki z dipem lata
2 porcje
500 g małych młodych ziemniaków, wyszorowanych
4 łyżki oliwy extra virgin
1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego lub skyru
2 łyżki majonezu
3 ogórki małosolne, pokrojone drobno
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
⅓ szklanki (10 g) posiekanych ziół takich jak mięta, kolendra, bazylia, koper, posiekanych
1 łyżka oliwy chili
sól morska w płatkach
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Szczodrze ją posól (3 łyżeczki na 2l) i wrzuć ziemniaki. Gotuj, aż zmiękną, 20 – 25 minut. Odcedź i odparowuj przez kilka minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Skrop ją 2 łyżkami oliwy, rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Wyłóż na blachę ziemniaki. Rozgnieć je za pomocą szklanki lub miarki tak, by miały ½ cm grubości. Skrop resztą oliwy. Piecz, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące, około 35 minut.
4. W międzyczasie przygotuj dip. W średniej misce wymieszaj jogurt z majonezem, posiekanymi ogórkami małosolnymi, czosnkiem i ziołami. Dopraw solą oraz pieprzem. Wyłóż do miski, w której będziesz serwować dip. Skrop go oliwą chili.
5. Pieczone gniecione ziemniaki posyp solą morską w płatkach i podawaj z dipem lata.
Rady/porady
Nie masz oliwy chili? Zagotuj 1 łyżkę oliwy z ¼ łyżeczki płatków chili. Odstaw do wystygnięcia.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Dokładnie w tym momencie to jem ☺️boskie cudowne za mało słów by to określić tak proste a tak zaskakujące pyszne lato w pełni dziękuję za ten przepis ❤️
Smacznego!
a moznaby te zgniecione ziemniaczki podsmażyc na patelni w warunkach wakacyjnych?
Można, ale efekt nie będzie ten sam
Przed chwilą wpadło do brzuszka – PRZEPYSZNE.
Dziękuję za kolejny przepis i gratuluję nagrody magazynu Foreword. 💚
dziękuję!
Fenomenalne – u mnie w ziołach lata tymianek mięta bazylia oraz skórka z cytryny. Dziękuję za przepis!
Służę!
A jak to zrobić, żeby ziemniaki nie rozpadały się na milion kawałków, tylko wyglądały jak tutaj: czyli jak placki?
Pewnie sięgnęłaś po skrobiową odmianę – ona się rozpada po gotowaniu
Naprawdę ma się piec tak długo- 35 minut? 😉
Żeby były chrupiące tak. Oczywiście będzie to też zależało od wielkości ziemniaka
Pozdrawiam serdecznie!
A w jakiej temperaturze pieczemy jeżeli góra + dół.
Pozdrawiam
Tak jak w przepisie
Jakieś konkretne odmiany ziemniaków do tego dania?
Użyłem młodego – tutaj nie podają konretnej odmiany
Czy mozna ugortoqac ziemniaczki Rano, wystudzic I piec wieczorem ?
Tak, można
Dear Rozkoszny,
U mnie Ci nie ma malosolnych. Co zamiast mistrzu?
Ten dip to niebo w gębie!!! Niesamowity! Narazie czekam na ziemniaczki ale obawiam się, że do tego czasu dipu już nie będzie 🙈
Proste a takie pyszne.
Przepis bardzo dobry, ale polecam używać czegoś metalowego do ich rozgniatania i może usunąć te szklankę/miarkę z przepisu. Bardzo trudno było mi rozgnieść ziemniaki (retrospektywnie wiem, że to przez to że ich nie dogotowałem), więc zmieniłem szklankę na sugerowaną miarkę, która naturalnie pękła przy szóstej próbie rozgniecenia niedogotowanego ziemniaka i wbiła mi się w rękę. Wszystko było we krwi i szkle, a ja musiałem próbować prowadzić na SOR, gdzie dostałem 5 szwów. Naturalnie wynikło to z tego, że nie byłem zbyt mądry (przepis jest dobry), ale ziemniaki trudno się je jak jest w nich szkło, a może zdarzyć się ktoś tak głupi jak ja