Chrupiące gniecione ziemniaki z sosem kimchi

Chrupiące gniecione ziemniaki to amerykańska klasyka, której nie sposób się oprzeć. Na brzegach są złociście zarumienione, w środku jednak wciąż kremowe. Tak jak frytki, ale o większej chrupiące powierzchni. Lubię je serwować z lekko kwaśnym, lekko ostrym sosem kimchi, który, o mój boże, mógłbym jeść do wszystkiego.

Ich przygotowanie jest niesamowicie satysfakcjonujące. Gniecenie ziemniaków to proceder wręcz kojący, którego owocem jest ta bosko chrupiąca przekąska. Najlepiej wybrać małe ziemniaki (będą bardziej chrupiące), ale większe okazy też dadzą radę. W sklepach można dostać już myte ziemniaki – takie też wybieram, pozostawiając je w skórce, która jest dodatkowym tekstualnym plusem.

Podaję przepis na przygotowanie gniecionych ziemniaków od a do z, ale wiedzcie, że jest też droga na skróty. W hipermarketach można kupić ziemniaki gotowane sous-vide i pakowane próżniowo. Idealnie się tutaj sprawdzają.

Chrupiące gniecione ziemniaki z sosem kimchi

Chrupiące gniecione ziemniaki z sosem kimchi
4 porcje
750 g nieobranych małych ziemniaków, dokładnie umytych
⅓ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki (140 g) jogurtu greckiego
½ szklanki (120 g) majonezu
¾ szklanki (130 g) kimchi, posiekanego drobno
1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 zielona cebulka, pokrojona w cienkie plastry
sól morska w płatkach

1. Ziemniaki przełóż do dużego garnka. Zalej wodą i dodaj około 1 ½ łyżki soli morskiej drobnoziarnistej. Zagotuj, a następnie gotuj, aż lekko zmiękną, około 20 minut. Odcedź ziemniaki i daj im wystygnąć.

2. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś na nią ziemniaki. Za pomocą szklanki lub miarki, zgnieć je, tworząc płaski dysk o nierównomiernych bokach. Polej olejem rzepakowym i dopraw solą morską w płatkach. Piecz, aż ziemniaki będą złociste i mocno chrupiące, 35 – 40 minut.

3. W międzyczasie przygotuj sos kimchi. Do średniej miski przełóż jogurt grecki, majonez, posiekane kimchi, mielony czosnek i kolendrę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Kimchi jest dość słone, więc raczej nie będzie potrzeba dodatkowo doprawiać sos solą, ale oceń to wedle własnych preferencji.

4. Połowę sosu rozsmaruj na dużym talerzu lub półmisku. Ułóż na nim chrupiące gniecione ziemniaki go góry nogami (ta strona jest bardziej chrupiąca i lśni, co pięknie będzie wyglądało). Posyp cienko pokrojonej zielonej cebulki i większą ilością soli morskiej w płatkach. Podawaj obok reszty sosu (lub zachowaj go do innych celów). Chrup, chrup i człowiek jest szczęśliwy.

Rady/porady
Zamiast kimchi można dodać ¼ szklanki sosu sriracha (lub innego ostrego) plus soki z limonki. Eksperymentuj!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób..

Wasz,
Rozkoszny

Chrupiące gniecione ziemniaki z sosem kimchi

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

21 komentarzy

Karolina 19 marca, 2023 - 9:30 am

Ja cebulkę zapieklam na ziemniakach w piekarniku boski smak i zapach !

Reply
rozkoszny 20 marca, 2023 - 4:08 pm

Super pomysł!

Reply
Kamila 23 marca, 2023 - 3:46 pm

Czy mogą być młode ziemniaki?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2023 - 7:07 pm

Tak, będą okej!

Reply
Maja 24 marca, 2023 - 9:57 pm

Czy mozna sos zrobic dzien wczesniej? A ziemniaki chociaz godzinke wczesniej i podgrzać w piekarniku?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:47 pm

Sos można zrobić dzień wcześniej, Ziemniaki można upiec wcześniej i podgrzać, ale nie chrupkość nie będzie ta sama

Reply
Natalia 24 marca, 2023 - 10:49 pm

Wspaniałe! Nie spodziewałam się, że to będzie aż tak pyszne. Dziękuję za przepis!

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:48 pm

Cieszę się!

Reply
Justyna 25 marca, 2023 - 3:05 pm

Nie mogę znaleźć w mojej mieścinie kimchi, sosu sriracha też brak. Może spróbuję ogórków kiszonych? 😁

Reply
rozkoszny 27 marca, 2023 - 4:48 pm

Potrzeba matką wynalazku!

Reply
Luk 3 kwietnia, 2023 - 7:43 pm

Pół łyżeczki cukru, 5 kropel octu do sosu kolendra świeża a czosnek staropolski suszony i jest idealne

Reply
Aga 19 kwietnia, 2023 - 3:59 pm

Super smaczne z sosem: pikle z zielonego mango +jogurt grecki

Reply
Kinga 27 kwietnia, 2023 - 3:39 pm

Ziemniaki przy zgniataniu mi się „rozsypują” (odpadają cząstki, nie trzymają się jako całość), co robię nie tak? 🤔

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2023 - 4:55 pm

Może zły rodzaj ziemniaka?

Reply
Kinga 28 kwietnia, 2023 - 2:20 pm

Być może, ale na szczęście po upieczeniu już się trzymały 👍☺️

Reply
Ula 6 maja, 2023 - 2:39 pm

Pomysł świetny, uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. U nas tym razem z sosem czosnkowym, pycha!😋😋😋

Reply
Ruta 11 maja, 2023 - 6:01 pm

Zrobiłam ziemniaki w ten sposób bez sosu i tak znakomite.

Reply
Anna 16 września, 2023 - 5:35 pm

Pyszne! Darowałam sobie tylko kolendrę, bo za nią nie przepadam, za to do sosu dodałam 3/4 łyżeczki gochugaru i tyle samo miodu z pigwowca – miałam mocno sfermentowane kimchi, więc zbalansował smak.

Reply
Anna 17 września, 2023 - 5:34 pm

I myślę że warto przygotować sos dzień wcześniej, bo kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą, jest jeszcze lepszy <3

Reply
Kuba 28 czerwca, 2024 - 9:42 pm

Moje ziemniaki przy zgniataniu zamiast się spłaszczyć to rozpadają się na kawałki. Co robię nie tak?

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2024 - 3:32 pm

myśle, że są zbyt skrobiowe / rozgotowane

Reply

Leave a Comment