Nie jest to sernik, bo nie zawiera sera wcale. Ale jest przypalony na karmelowo i ugina się pod ciężarem własnej kremowość niczym najlepszy sernik baskijski. Poznajcie niemałą rewelacje. Oto BSM: Baskijski Skyrnik Mango.
Każdy kto choć raz spróbował sernika baskijskiego lub jego pistacjowej wariacji, ten już nigdy nie spojrzy na sernik w ten sam sposób. Kremowość baskijskiego jest zachwycająca i uzależniająca. Kontynuując wypiekanie serników w stylu baskijskiego, tym razem proponuję wam wersję bez sera – skyrnik mango, dla tych, którzy nie mogą jeść nabiału, ale i nie tylko. Bo jest absolutnie przepyszny, a przy tym lżejszy niż klasyczna wersja. Koniecznie spróbujcie, jest to niemała igraszka.
Baskijski Skyrnik Mango (BSM)
tortownica 24 cm
Ciasteczkowy spód:
180 g maślanych kruchych ciastek
70 g masła lub oleju kokosowego, stopionego
Masa mango:
800 g Alpro w stylu skyr mango, w temperaturze pokojowej
200 g pulpy mango (100% mango), w temperaturze pokojowej
1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
1 szklanka (200 g) drobnego białego cukru
1 łyżeczkę soli morskiej
3 łyżki (30 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej
2 kartoniki (2 x 200 g) kremu kokosowego (24-26% tłuszczu)
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
1. Natłuść tortownicę o średnicy 24 cm odrobiną masła (zarówno dno jak i bok). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.
2. Ciasteczkowy spód: Zblenduj ciastka na piasek, wymieszaj z stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę ciasteczkową na spód przygotowanej tortownicy, dociśnij łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza (góra-dół) do lekkiego zarumienienia brzegów, około 8 minut. Wyjmij i wystudź.
3. Masa serowa mango: Temperaturę piekarnika zwiększ do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu skyr, pulpę mango, ziarenka z laski wanilii, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników.
4. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z krem kokosowym z jednego kartonika (200 g). Dodaj krem z drugiego, połącz. Wlej do masy skyrnikowej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową.
5. Przelej ostrożnie masę na wystudzony spód. Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie trząść się jak twerkujące pośladki, około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj sernik, czy się zbytnio nie przypala).
6. Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie, to naturalne). Dopiero wtedy schowaj go do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję! Czy nie jest bajeczny?
Rady/porady
a) Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić (należy dokładnie poznaj swój piekarnik). Im krócej sernik pieczony, tym bardziej kremowy i płynny w środku.
b) Jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, kup pełnotłuste mleczko kokosowe w puszce, schłodź je i użyj jedynie kremu, który zgromadził się na górze puszki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
Czy sernik wyjdzie tez z tradycyjnym skyrem?
Sernik wyjdzie, ale będzie mieć zupełnie inną teksturę (zdecydowanie mniej aksamitną) i smak (bardziej kwaśny i bardziej płaski)
Reklama płatna? Mógłbyś oznaczać sponsorowane przepisy, żeby było wiadomo co omijać.
Współpracuję reklamowo z Alpro, ale dodałem ten przepis tutaj dobrowolnie, poza naszym kontraktem, bo jest po prostu świetny 🙂
Rozumiem
Deser zrobiony na naturalnym jogurcie greckim smakuje bardzo dobrze, jednak bardziej kokosowo niż mango.
Zwróciłbym jednak uwage, że 3 łyżki mąki, to raczej więcej niż 30g.
Wydaje się też, że na spód sugerujesz dużo za dużo masła. Strasznie wypłynęło.
Jakość tego przepisu zdecydowanie odstaje od Twojego standardu. Mam nadzieję, że to pojedyncza wpadka a nie nowy standard 😉
Cieszę się, że smakowało!
Sernik będzie smakował bardzo mango, jeśli zostanie użyty skyr mango Alpro tak jak podaję w przepisie 🙂
1 łyżka mąki pszennej to 10g (to miara ustandaryzowana)
Do spodu dodaję tutaj tyle masła, co zwykle.
do KRZYSIEK:
A co Panu przeszkadza sponsorowany produkt?
Chłopak daje fantastyczne przepisy ZUPEŁNIE ZA DARMO i zawsze podaje konkretne marki używanych produktów, aby w domu nam wychodziło dokładnie tak samo jak w przepisach, a Pan jeszcze narzeka?
To jest dla mnie tak absurdalnie niepotrzebny komentarz i chyba Pana obecność na tym profilu, że głowa mała. Zawsze musi znaleźć się ktoś kto będzie musiał coś złośliwie skomentować. Ciekawe ile osób dopytywało by o konkretne marki produktów gdyby nie były one podawane w przepisach!
Proszę spróbować chociaż zacząć doceniać czyjaś ciężka prace i dobrą wolę, a oszczędzić sobie złośliwości może wtedy świat byłby lepszy.
Ze swojej strony bardzo dziękuje Ci rozkoszny bo ostatnio piekłam dwa serniki baskijskie i dzisiaj ten mango z Twojego przepisu i wszystko wychodzi fantastyczne i przepyszne! I dziękuje za podawanie konkretnych produktów, bo dzięki temu nie muszę spędzać o wiele więcej czasu w sklepie zastanawiając się co mam kupić. Życzę coraz większej ilości współprac bo na to zasługujesz! Ja będę kupować wszystko co będziesz polecał i reklamował ponieważ zasmakowałam Twoim umiejętnością i Ci ufam. Pozdrawiam słodko!
Przepraszam, ze napisałam Rozkoszny z małej litery. Omylkowo. Niestety nie mogę już tego zmienić.
A mi za to spód wyszedł lekko za suchy, także to zależy od tego jak się mieli ciasteczka i miesza z masłem. Easy, człowieku. 😀
Hej , jakiej firmy jest ten krem kokosowy (24-26% tłuszczu)
Kara
Czy ten Skyr Alpro musi być mango czy na waniliowym też się uda?
Można, ale moim zdaniem wersja mango najsmaczniejsza + fajnie podwójnie buduje smak mango wraz z pulpą
Hej, Czy zamiast śmietanki kokosowej można użyć zwykłej kremówki?
Tak, można
Jak piszesz „drobny cukier” to masz na myśli cukier puder czy po prostu cukier granulowany? Dzięki 🙂
Zakładam, że chodzi o drobny cukier do wypieków, ani cukier puder, ani zwykły cukier, jest właśnie jeszcze jeden rodzaj 🙂
Czy zamiast cukru można wypróbować erytrytol?
Pewnie tak
Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu i czy tyle samo?
Czy da się upiec taki skyrnik, jeśli mój piekarnik ma funkcje termoobiegu i górną grzałkę, bez dolnej? Wystarczy obniżyć temperature i na koniec przypalić górną grzałką? Pytam bo od dłuższego czasu mam problem właśnie z pieczeniem jeśli w przepisie jest funkcja góra-dół
Tak, proszę piec w temperaturze 20 C niższej
Jak na Alpro to ten produkt ma zaskakująco mało dziwnych rzeczy w składzie.
A kremu z mleczka kokosowego jaka ilość? Też 400 g musi byćv
Tak
Jeśli chciałbym zrobić ten sernik z alpro skyr wanilia bez pulpy mango, co zamiast tej pulpy mogę dodać?
Proszę dodać więcej alpro skyr
Właśnie biorę się za ten sernik 🫣 Jutro mam gości ciekawe czy wyjdzie tak samo pyszny jak pistacjowy i tradycyjny tylko ten kokosowy krem ciężko znaleźć 😢
Jaka firma pulpy mango?
Czy jest wersja wegańska tego sernika? Jak dałoby się ominąć/zastąpić jajka?
Jak cudnie ze Alpro! Wreszcie cos dostepnego na Islandii. Cala rodzina ma alergie na bialko krowie wiec to nasza ulubiona marka. Tyle ze trudno dostać pulpe mango. Czy wyjdzie jesli zmiksuje mrozone mango ( tj. poczekam az sie rozmrozi)? Czekam na jakies cuda z jogurtem jagodowym Alpro 😍.
Tak, można zmiksować mango na puree
Oczywiście rozumiem, że przepis opiera się na Alpro w stylu skyr (Mango), ale zapytam przekornie – a jeśli nie Alpro w stylu skyr mango, i w ogóle nie Alpro (tylko opcja nabiałowa), to jaki mógłby być tu zamiennik (skyr, jogurt grecki?). Czy istotna jest określona zawartość tłuszczu takiej alternatywnej bazy? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wyjdzie wtedy zgodnie z intencją przepisu. Z góry dziękuję za podpowiedź Autora – niewątpliwego baskijsko-sernikowego-eksperta 🙂
Jeśli ma być nabiałowo, to proszę zrobić klasyczny baskijski po prostu 😀
potrzebuję użyć stałej części mleczka kokosowego zamiast gotowego kremu, czy ktoś może wie z ilu puszek wyjdzie 400g?
Czy jest szansa zamienić jakoś jajka żeby zweganizować ten przepis?
Przepis wyborny, a czy pulpę z mango można zastąpić świeżym zblendowanym mango?
Tak, jak najbardziej
Fantastyczny przepis na sernik dla wszystkich nietolerujących laktozy. Dzięki !!! Zapisuję do ulubionych