Baskijski Skyrnik Mango (BSM)

Nie jest to sernik, bo nie zawiera sera wcale. Ale jest przypalony na karmelowo i ugina się pod ciężarem własnej kremowość niczym najlepszy sernik baskijski. Poznajcie niemałą rewelacje. Oto BSM: Baskijski Skyrnik Mango. 

Każdy kto choć raz spróbował sernika baskijskiego lub jego pistacjowej wariacji, ten już nigdy nie spojrzy na sernik w ten sam sposób. Kremowość baskijskiego jest zachwycająca i uzależniająca. Kontynuując wypiekanie serników w stylu baskijskiego, tym razem proponuję wam wersję bez sera – skyrnik mango, dla tych, którzy nie mogą jeść nabiału, ale i nie tylko. Bo jest absolutnie przepyszny, a przy tym lżejszy niż klasyczna wersja. Koniecznie spróbujcie, jest to niemała igraszka.

Baskijski Skyrnik Mango (BSM)

Baskijski Skyrnik Mango (BSM)
tortownica 24 cm
Ciasteczkowy spód:
180 g maślanych kruchych ciastek
70 g masła lub oleju kokosowego, stopionego

Masa mango:
800 g Alpro w stylu skyr mango, w temperaturze pokojowej
200 g pulpy mango (100% mango), w temperaturze pokojowej
1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
1 szklanka (200 g) drobnego białego cukru
1 łyżeczkę soli morskiej
3 łyżki (30 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej
2 kartoniki (2 x 200 g) kremu kokosowego (24-26% tłuszczu)
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej

1. Natłuść tortownicę o średnicy 24 cm odrobiną masła (zarówno dno jak i bok). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.

2. Ciasteczkowy spód: Zblenduj ciastka na piasek, wymieszaj z stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę ciasteczkową na spód przygotowanej tortownicy, dociśnij łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza (góra-dół) do lekkiego zarumienienia brzegów, około 8 minut. Wyjmij i wystudź.

3. Masa serowa mango: Temperaturę piekarnika zwiększ do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu skyr, pulpę mango, ziarenka z laski wanilii, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników.

4. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z krem kokosowym z jednego kartonika (200 g). Dodaj krem z drugiego, połącz. Wlej do masy skyrnikowej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową.

5. Przelej ostrożnie masę na wystudzony spód. Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie trząść się jak twerkujące pośladki, około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj sernik, czy się zbytnio nie przypala).

6. Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie, to naturalne). Dopiero wtedy schowaj go do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję! Czy nie jest bajeczny?

Rady/porady
a) Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić (należy dokładnie poznaj swój piekarnik). Im krócej sernik pieczony, tym bardziej kremowy i płynny w środku.
b) Jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, kup pełnotłuste mleczko kokosowe w puszce, schłodź je i użyj jedynie kremu, który zgromadził się na górze puszki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Baskijski Skyrnik Mango (BSM)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Kinga 3 września, 2024 - 3:30 pm

Czy sernik wyjdzie tez z tradycyjnym skyrem?

Reply
rozkoszny 4 września, 2024 - 6:09 pm

Sernik wyjdzie, ale będzie mieć zupełnie inną teksturę (zdecydowanie mniej aksamitną) i smak (bardziej kwaśny i bardziej płaski)

Reply
Krzysiek 5 września, 2024 - 10:37 pm

Reklama płatna? Mógłbyś oznaczać sponsorowane przepisy, żeby było wiadomo co omijać.

Reply
rozkoszny 6 września, 2024 - 1:27 pm

Współpracuję reklamowo z Alpro, ale dodałem ten przepis tutaj dobrowolnie, poza naszym kontraktem, bo jest po prostu świetny 🙂

Reply
Krzysiek 6 września, 2024 - 3:33 pm

Rozumiem
Deser zrobiony na naturalnym jogurcie greckim smakuje bardzo dobrze, jednak bardziej kokosowo niż mango.
Zwróciłbym jednak uwage, że 3 łyżki mąki, to raczej więcej niż 30g.
Wydaje się też, że na spód sugerujesz dużo za dużo masła. Strasznie wypłynęło.
Jakość tego przepisu zdecydowanie odstaje od Twojego standardu. Mam nadzieję, że to pojedyncza wpadka a nie nowy standard 😉

rozkoszny 9 września, 2024 - 6:54 pm

Cieszę się, że smakowało!

Sernik będzie smakował bardzo mango, jeśli zostanie użyty skyr mango Alpro tak jak podaję w przepisie 🙂

1 łyżka mąki pszennej to 10g (to miara ustandaryzowana)

Do spodu dodaję tutaj tyle masła, co zwykle.

Aleksandra 15 września, 2024 - 5:58 pm

do KRZYSIEK:

A co Panu przeszkadza sponsorowany produkt?
Chłopak daje fantastyczne przepisy ZUPEŁNIE ZA DARMO i zawsze podaje konkretne marki używanych produktów, aby w domu nam wychodziło dokładnie tak samo jak w przepisach, a Pan jeszcze narzeka?
To jest dla mnie tak absurdalnie niepotrzebny komentarz i chyba Pana obecność na tym profilu, że głowa mała. Zawsze musi znaleźć się ktoś kto będzie musiał coś złośliwie skomentować. Ciekawe ile osób dopytywało by o konkretne marki produktów gdyby nie były one podawane w przepisach!
Proszę spróbować chociaż zacząć doceniać czyjaś ciężka prace i dobrą wolę, a oszczędzić sobie złośliwości może wtedy świat byłby lepszy.
Ze swojej strony bardzo dziękuje Ci rozkoszny bo ostatnio piekłam dwa serniki baskijskie i dzisiaj ten mango z Twojego przepisu i wszystko wychodzi fantastyczne i przepyszne! I dziękuje za podawanie konkretnych produktów, bo dzięki temu nie muszę spędzać o wiele więcej czasu w sklepie zastanawiając się co mam kupić. Życzę coraz większej ilości współprac bo na to zasługujesz! Ja będę kupować wszystko co będziesz polecał i reklamował ponieważ zasmakowałam Twoim umiejętnością i Ci ufam. Pozdrawiam słodko!

Reply
Aleksandra 15 września, 2024 - 6:01 pm

Przepraszam, ze napisałam Rozkoszny z małej litery. Omylkowo. Niestety nie mogę już tego zmienić.

Marta 17 września, 2024 - 9:12 pm

A mi za to spód wyszedł lekko za suchy, także to zależy od tego jak się mieli ciasteczka i miesza z masłem. Easy, człowieku. 😀

Reply
ANNA 4 września, 2024 - 8:42 am

Hej , jakiej firmy jest ten krem kokosowy (24-26% tłuszczu)

Reply
rozkoszny 4 września, 2024 - 6:06 pm

Kara

Reply
Bogdan 4 września, 2024 - 11:16 am

Czy ten Skyr Alpro musi być mango czy na waniliowym też się uda?

Reply
rozkoszny 4 września, 2024 - 6:07 pm

Można, ale moim zdaniem wersja mango najsmaczniejsza + fajnie podwójnie buduje smak mango wraz z pulpą

Reply
Gosia 11 września, 2024 - 9:14 pm

Hej, Czy zamiast śmietanki kokosowej można użyć zwykłej kremówki?

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:59 pm

Tak, można

Reply
Marta 9 września, 2024 - 1:28 am

Jak piszesz „drobny cukier” to masz na myśli cukier puder czy po prostu cukier granulowany? Dzięki 🙂

Reply
Joanna 25 września, 2024 - 6:25 pm

Zakładam, że chodzi o drobny cukier do wypieków, ani cukier puder, ani zwykły cukier, jest właśnie jeszcze jeden rodzaj 🙂

Reply
Tomasz 5 września, 2024 - 12:48 pm

Czy zamiast cukru można wypróbować erytrytol?

Reply
rozkoszny 5 września, 2024 - 1:11 pm

Pewnie tak

Reply
Marti 7 września, 2024 - 5:44 pm

Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu i czy tyle samo?

Reply
Ewa 8 września, 2024 - 3:43 pm

Czy da się upiec taki skyrnik, jeśli mój piekarnik ma funkcje termoobiegu i górną grzałkę, bez dolnej? Wystarczy obniżyć temperature i na koniec przypalić górną grzałką? Pytam bo od dłuższego czasu mam problem właśnie z pieczeniem jeśli w przepisie jest funkcja góra-dół

Reply
rozkoszny 9 września, 2024 - 6:57 pm

Tak, proszę piec w temperaturze 20 C niższej

Reply
Ewa 9 września, 2024 - 12:32 pm

Jak na Alpro to ten produkt ma zaskakująco mało dziwnych rzeczy w składzie.

Reply
Julia 10 września, 2024 - 12:53 pm

A kremu z mleczka kokosowego jaka ilość? Też 400 g musi byćv

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:56 pm

Tak

Reply
Mk 10 września, 2024 - 7:40 pm

Jeśli chciałbym zrobić ten sernik z alpro skyr wanilia bez pulpy mango, co zamiast tej pulpy mogę dodać?

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:57 pm

Proszę dodać więcej alpro skyr

Reply
Justyna 12 września, 2024 - 10:47 am

Właśnie biorę się za ten sernik 🫣 Jutro mam gości ciekawe czy wyjdzie tak samo pyszny jak pistacjowy i tradycyjny tylko ten kokosowy krem ciężko znaleźć 😢

Reply
Natalia 13 września, 2024 - 7:57 pm

Jaka firma pulpy mango?

Reply
Jula 17 września, 2024 - 2:25 pm

Czy jest wersja wegańska tego sernika? Jak dałoby się ominąć/zastąpić jajka?

Reply
Madalena 18 września, 2024 - 12:48 am

Jak cudnie ze Alpro! Wreszcie cos dostepnego na Islandii. Cala rodzina ma alergie na bialko krowie wiec to nasza ulubiona marka. Tyle ze trudno dostać pulpe mango. Czy wyjdzie jesli zmiksuje mrozone mango ( tj. poczekam az sie rozmrozi)? Czekam na jakies cuda z jogurtem jagodowym Alpro 😍.

Reply
rozkoszny 23 września, 2024 - 6:06 pm

Tak, można zmiksować mango na puree

Reply
Agata 18 września, 2024 - 2:02 pm

Oczywiście rozumiem, że przepis opiera się na Alpro w stylu skyr (Mango), ale zapytam przekornie – a jeśli nie Alpro w stylu skyr mango, i w ogóle nie Alpro (tylko opcja nabiałowa), to jaki mógłby być tu zamiennik (skyr, jogurt grecki?). Czy istotna jest określona zawartość tłuszczu takiej alternatywnej bazy? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wyjdzie wtedy zgodnie z intencją przepisu. Z góry dziękuję za podpowiedź Autora – niewątpliwego baskijsko-sernikowego-eksperta 🙂

Reply
rozkoszny 23 września, 2024 - 6:06 pm

Jeśli ma być nabiałowo, to proszę zrobić klasyczny baskijski po prostu 😀

Reply
Nina 20 września, 2024 - 2:35 pm

potrzebuję użyć stałej części mleczka kokosowego zamiast gotowego kremu, czy ktoś może wie z ilu puszek wyjdzie 400g?

Reply
Iza 🌸 24 września, 2024 - 1:04 pm

Czy jest szansa zamienić jakoś jajka żeby zweganizować ten przepis?

Reply
Iwona 25 września, 2024 - 10:53 pm

Przepis wyborny, a czy pulpę z mango można zastąpić świeżym zblendowanym mango?

Reply
rozkoszny 2 października, 2024 - 6:28 pm

Tak, jak najbardziej

Reply
Iwona 29 września, 2024 - 12:39 pm

Fantastyczny przepis na sernik dla wszystkich nietolerujących laktozy. Dzięki !!! Zapisuję do ulubionych

Reply

Leave a Comment