Bardzo zielone risotto ze szparagami

Oto bardzo zielone risotto ze szparagami. Tak zielone, że człowiek po jednym kęsie czuje, co to znaczy wiosenny smak.

Risotto ze szparagami to wiosenny klasyk. Proponowałem je już w wersji z cydrem, a w mojej pierwszej książce “Rozkoszne” na kaszy pęczak. Tym razem idę o krok dalej, łącząc szparagi z mocą ziół i zieleniny, którą smakuje wiosna. Zainspirowało mnie risotto Mateusza Ulmana, które jadłem pop-upie w warszawskim Baken. Było ciemne jak las o zmroku, ale figlarnie uśmiechało się do mnie za sprawą śmietanowej emoji namalowanej na jego wierzchu.

To, jaką zieleninę wybierzecie zależy od was (i zasobów waszej lodówki), ale koniecznie wymieszajcie liście takie jak szpinak czy boćwina z ziołami: kolendrą, natką pietruszki czy bazylią. Zblendowana, ciemnozielona masa będzie ostatnim dotknięciem, które zaczaruje risotto w piękne, wiosenne danie.

Bardzo zielone risotto ze szparagami

Bardzo zielone risotto ze szparagami
2 – 3 porcje
3 szklanki (750 ml) warzywnego bulionu lub osolonej wody
200 g mieszanki zieleniny i ziół takich jak szpinak, jarmuż, boćwina, kolendra, natka pietruszki, bazylia czy szczaw
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
4 łyżki oliwy extra virgin + do podania
1 mała biała cebula, posiekana drobno
3 ząbki czosnku, posiekane drobno
1 gałązka selera naciowego, pokrojone drobno
3 łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie 1 ½ łyżki suszonego)
200 g krótkoziarnistego ryżu do risotto jak arborio
½ szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
⅔ szklanki (60 g) startego parmezanu
2 łyżki miękkiego sera koziego
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki soku z cytryny + cienko pokrojona skórka do podania
świeżo mielony pieprz, sól morska

1. Zagotuj warzywny bulion w średnim garnku. Dodaj zieleninę i gotuj, aż całkowicie zmięknie, około 3 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów ją, a następnie przelej zimną wodą na sicie – dzięki temu zachowa swój piękny zielony kolor.

2. Przełóż zblanszowaną zieleninę do malaksera. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól i chochle bulionu warzywnego. Zblenduj na gładko, około 1 minutę.

3. Odetnij stwardniałe końce szparagów. Szparagi pokrój na 2-cm kawałki. Ugotuj je w bulionie, aż zmiękną, ale będą wciąż jędrne, 1 ½ – 2 minuty. Przełóż je na sito i przelej zimną wodą, aby zatrzymać gotowania i zachować ich kolor. Zmniejsz ogień pod bulionem do minimum.

4. Na dużej patelni na umiarkowanym ogniu rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy i tymianek. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, około 8 minut.

5. Dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli, 2 – 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Wlej pierwszą chochelkę przygotowanej wody, około ⅓ szklanki. Przemieszaj, gotuj 2 – 3 minut, aż ryż wchłonie niemal całą wodę. Przemieszaj, dodaj następną porcję bulionu. Powtarzaj proces, aż ryż utyje kilkukrotnie, będzie ugotowany, ale wciąż al dente. Może nie wykorzystasz całego buliony, ale masa powinna być płynna (bardziej niż podpowiada ci intuicja). Zajmie około 18 minut.

6. Dodaj zblendowany szpinak, parmezan, ser kozi, masło i sok z cytryny. MIeszaj, aż wszystko się połączy, a risotto stanie się pięknie zielone. Dodaj szparagi, zachowując główki do dekoracji. Dopraw sola oraz pieprzem.

7. Risotto wyłóż na talerze. Udekoruj główkami szparagów (możesz je podsmażyć na maśle), skórką z cytryny i odrobiną oliwy. Podawaj!

Rady/porady
Risotto samo w sobie jest pyszne i świetne sprawdzi się na lekką kolację lub jako primo, ale możesz też wzbogacić je halloumi czy dorszem, aby było bardziej treściwe. Poza sezonem szparagowym można sięgnąć po cukinię. Pokrój ją w plastry i podsmaż na oliwie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Bardzo zielone risotto ze szparagami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Karol 11 maja, 2024 - 11:48 am

Po co parmezan ma być podzielony na pół? W przepisie jest tylko wzmianka o tym żeby go dodać raz.

Reply
rozkoszny 12 maja, 2024 - 6:48 pm

racja, poprawiam błąd!

Reply
Marta 11 maja, 2024 - 2:16 pm

To smakuje jak z najlepszej restauracji, serio! 🖤

Reply
rozkoszny 12 maja, 2024 - 6:49 pm

<3

Reply
Jane 16 maja, 2024 - 12:47 pm

A jeżeli chcę wzbogacić o halloumi, to w jaki sposób? Wrzucić kawałki do ugotowanego już risotto? Gotować razem? Podawać obok zgrillowany?

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 1:24 pm

Ja bym podał z zgrillowanym

Reply
Iksinska 23 maja, 2024 - 3:48 pm

Czy można czymś zastąpić wino?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 7:01 pm

Można pominąć i dodać więcej soku z cytryny

Reply
Lidka 23 maja, 2024 - 8:09 pm

Czy jest dobry (weganski) sposób, żeby zastąpić parmezan? Jest go w przepisie dość dużo.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2024 - 6:39 pm

Dodałbym płatki drożdżowe – 3 łyżki

Reply
Kasik 9 czerwca, 2024 - 3:18 pm

Zrobiłam. Mój mięsny mąż się zajadła, przepychota !!!!

Reply

Leave a Comment