Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką

Uwielbiam weekendowe śniadania. Pierwszy posiłek dnia zawsze był moim ulubionym. Budzę się do życia, wypoczęty i pełen sił, dostarczam energii na resztę dnia w niezwykle smaczny sposób. W soboty i niedzielę kiedy bezkarnie można pozostać w łóżku chwilę dłużej, a poranną toaletę wykonuje się trzy razy wolniej, śniadania stają się jeszcze piękniejsze. Można bez pośpiechu wymieszać owoce, utrzeć kruszonkę i wstawić całość do piekarnika wracając jeszcze na 20 minut pod ciepłą pierzynkę. Byle do weekendu.

Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką 5

Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką:
2-3 porcje
500 g owoców (maliny, borówki, nektarynki, śliwki, na co macie ochotę*)
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka płatków owsianych (100 g)
3 łyżki miodu (40 g)
40 g masła
1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Niejagodowe owoce pokrój na mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i szypułek. Wymieszaj z resztą owoców oraz łyżką miodu i mąki ziemniaczanej w naczyniu żaroodpornym o wielkości  21 cm na 13 cm**.

Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką 6

W rozrabiaczu lub malakserze umieść płatki owsiane, resztę miodu, masło i sok z cytryny. Miksuj do lekkiego rozdrobnienia i połączenia się składników. Powstałą kruszonkę wyłóż na przygotowane owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut do zezłocenia się pierzynki. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!

* nadadzą się: truskawki, jeżyny, morele, brzoskwinie, gruszki, maliny, nektarynki, borówki, śliwki, a także owoce mrożone. Jeśli ich użyjesz, piecz 5 minut dłużej

** możesz użyć naczynia dowolnej wielkości, nawet kokilek i serować jako pojedyncze porcje

Wasz,

rozkoszny

Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką 7

Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką 8

 

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Annette 15 października, 2016 - 2:08 pm

This site is really cool. I have bookmarked it. Do you allow guest posting on your page ?
I can write hi quality articles for you. Let me know.

Reply
rozkoszny 16 października, 2016 - 7:02 pm

Thank you, unfortunately this is my private blog but i strongly encourage you to start your own. I am looking forward to seeing ur work!

Reply
Zuzia 3 lutego, 2021 - 10:33 pm

Muszę zapytać bo już któryś raz rzuca mi się w oko to piękne naczynie, gdzie można taką „blachę” dostać? no cudna!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:08 pm

ja upolowałem na targu staroci :/

Reply

Leave a Comment