Uwielbiam weekendowe śniadania. Pierwszy posiłek dnia zawsze był moim ulubionym. Budzę się do życia, wypoczęty i pełen sił, dostarczam energii na resztę dnia w niezwykle smaczny sposób. W soboty i niedzielę kiedy bezkarnie można pozostać w łóżku chwilę dłużej, a poranną toaletę wykonuje się trzy razy wolniej, śniadania stają się jeszcze piękniejsze. Można bez pośpiechu wymieszać owoce, utrzeć kruszonkę i wstawić całość do piekarnika wracając jeszcze na 20 minut pod ciepłą pierzynkę. Byle do weekendu.
Śniadaniowe owoce pod owsianą pierzynką:
2-3 porcje
500 g owoców (maliny, borówki, nektarynki, śliwki, na co macie ochotę*)
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka płatków owsianych (100 g)
3 łyżki miodu (40 g)
40 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Niejagodowe owoce pokrój na mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i szypułek. Wymieszaj z resztą owoców oraz łyżką miodu i mąki ziemniaczanej w naczyniu żaroodpornym o wielkości 21 cm na 13 cm**.
W rozrabiaczu lub malakserze umieść płatki owsiane, resztę miodu, masło i sok z cytryny. Miksuj do lekkiego rozdrobnienia i połączenia się składników. Powstałą kruszonkę wyłóż na przygotowane owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut do zezłocenia się pierzynki. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!
* nadadzą się: truskawki, jeżyny, morele, brzoskwinie, gruszki, maliny, nektarynki, borówki, śliwki, a także owoce mrożone. Jeśli ich użyjesz, piecz 5 minut dłużej
** możesz użyć naczynia dowolnej wielkości, nawet kokilek i serować jako pojedyncze porcje
Wasz,
rozkoszny
4 komentarze
This site is really cool. I have bookmarked it. Do you allow guest posting on your page ?
I can write hi quality articles for you. Let me know.
Thank you, unfortunately this is my private blog but i strongly encourage you to start your own. I am looking forward to seeing ur work!
Muszę zapytać bo już któryś raz rzuca mi się w oko to piękne naczynie, gdzie można taką „blachę” dostać? no cudna!
ja upolowałem na targu staroci :/