Tacos z wędzonym tofu, boczniakami i ostrymi orzeszkami

Te tacos wypełniają rumiane boczniaki i wędzone tofu, ale gwiazdą tak naprawdę są orzeszki przesmażone na oleju zaaromatyzowanym wędzoną papryką i kuminem.

Znacie już jeden mój przepis na tacos, pieczonym kalafiorem w miso i sosem orzechowym. Tym razem inna propozycja. Bardziej wyrazista i zadziorna. Podstawą smaku jest aromatyzowana oliwa, której używam i do farszu grzybowo-tofuwego (?) i orzeszków. Dużo smaku, dużo przyjemności.

Tacos z wędzonym tofu, boczniakami i ostrymi orzeszkami 1

Tacos z wędzonym tofu, boczniakami i ostrymi orzeszkami
4 porcje
5 ząbków czosnku, cienko pokrojone
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka płatków chili
½ szklanki (125 ml) oleju roślinnego
½ szklanki (70 g) orzeszków ziemnych, prażonych i posiekanych
500 g boczniaków, posiekanych drobno
2 kostki (2 x 170 g) wędzonego tofu, odsączonego i posiekanego w małą kostkę
12 muszli do tacos
limonka
kolendra, do podania

1. Przełóż czosnek, wędzoną paprykę, nasiona kminu rzymskiego, płatki chili i olej na małą patelnię. Ustaw moc na umiarkowany i gotuj, aż czosnek stanie się miękki. Natychmiast za pomocą łyżki cedzakowej wyłów czosnek i nasiona z oleju. Połowę czosnku posiekaj i odstaw, resztę możesz użyć do innych celów.

2. Przelej większość aromatycznego oleju do miseczki i odstaw na później, zostawiając na patelni około 2 łyżki.

3. Wrzuć orzeszki ziemne, przesmaż je na oleju 1 – 2 minuty. Dodaj po posiekany czosnek. Dopraw sol. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

4. Na dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu pozostały aromatyczny olej. Wrzuć boczniaki na patelnię. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną, 3 – 4 minuty. Dodaj tofu i smaż jeszcze 2 – 3 minuty, aby wszystko przeszło smakiem. Dopraw solą.

5. Muszle tacos faszeruj nadzieniem grzybowym z tofu, posypuj orzeszkami i kolendrą. Przed podaniem skrop limonką.

Rady/porady
Danie można przygotować też z miękkich placków do tacos, które trzeba jednak podgrzać przed podaniem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tacos z wędzonym tofu, boczniakami i ostrymi orzeszkami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Justyna 4 lutego, 2024 - 2:42 pm

Nie miałam tacos 🙁 zrobię z wrapami! Już nie mogę się doczekać!

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2024 - 7:18 pm

fajne też w liściach sałaty rzymskiej!

Reply
Marcin 20 lutego, 2024 - 11:40 am

wszystko super, ale to nie tacos

Reply
Paula 15 marca, 2024 - 10:13 pm

Mistrzostwo, takie proste a takie smaczne – połączenie idealne 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 11:19 pm

<3

Reply
Kasia 1 czerwca, 2024 - 9:37 pm

Przygotowałam wczoraj na garden party i to był hit :-).

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:40 pm

<3

Reply

Leave a Comment