Nie mam grilla, ale i tak ugrillowałem kukurydzę, nadając jej dymnych smaków. W tej boskiej sałatce wtórują jej też „palone” pomidorki koktajlowe, czyli przypalone na rozgrzanej do czerwoności patelni bez tłuszczu. Awokado, limonka, mięta. Perfekcja.
Wrzucanie warzyw na mocno rozgrzaną patelnię to jedna z moich ulubionych technik gotowania. Rumienią się tak bardzo, że aż przypalają, nabierając dymnych, głębokich smaków. O „wędzonych pomidorkach” jeszcze napiszę, ale dzisiaj pierwsze skrzypce odgrywa kukurydza w kolorze poczerniałego słońca.
Sałatka z grillowanej kukurydzy, palonych pomidorków koktajlowych, awokado i mięty
1 – 2 porcje
2 kolby (400 g) kukurydzy cukrowej
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych
1 małe (130 g) awokado, pokrojonego w kostkę
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy extra virgin
¼ szklanki (7 g) świeżej mięty
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej bardzo mocno dużą patelnię o grubym dniem. Połóż na niej kukurydzę i grilluj na dużym ogniu, obracaj nią, przez 30 minut, aż poczerniej miejscami. Możesz też zrobić to na prawdziwym grillu.
2. Nad miską obkrój kolby kukurydzy, ścinając je w dół.
3. Rozgrzej mocno małą patelnię (może być też ta z kukurydzy). Wyłóż na nią pomidorki koktajlowe. „Pal”, grilluj, czyli też smaż bez tłuszczu, potrząsając patelnią kilka razy, przez około 5 minut, aż poczernieją. Odstaw do lekkiego wystygnięcia.
4. Pomidorki przełóż do miski z kukurydzą, awokado, sokiem z limonki, oliwą i miętą. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielną sałatkę.
Rady/porady
Do ścinania kukurydzy najlepiej sięgnąć po ostry nóż.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
8 komentarzy
Czy można użyć kukurydzy z puszki?
Absolutnie nie, tu musi być surowa 🙂
30 min?!
Zależy od twojej patelni 🙂
To jest absolutnie moje odkrycie roku!
Jest przepyszna i absolutniebezbłedna, a świeża mięta jest tutaj jak przysłowiowa wisieńka na torcie. Totalnie dopełnia całość <3
cieszę się <3
Kukurydza wyszła PRZEPYSZNA! Jestem zaskoczona, bo nigdy nie jadłam innej kukurydzy niż gotowana, a tu proszę – wystarczy ją bez niczego położyć na patelnie, a zrobi się miękka w środku, soczysta i słodka, a jednocześnie z tym delikatnie „przypalonym” aromatem 🙂
Natomiast osobno próbowałam zrobić fasolkę szparagową pieczoną w piekarniku zgodnie z przepisem żeby połączyć te dwie sałatki w jedno danie, ale niestety mimo dwóch podejść do jej pieczenia fasolka za każdym razem nie zrobiła się miękka tylko pusta w środku i sucha. Nie wiem, co zrobiłam źle 🙁
Super, cieszę się!
Pieczona fasolka nie powinna być miękka, a całkowicie chrupiąca