Jest tu wszystko co w czerwcu lubię najbardziej. Kwaśny rabarbar, w wydaniu piklowanym, chrupiący seler naciowy, najdelikatniejsze w roku młode ziemniaki, oraz truskawki, które przecież w sałatce z maślanym awokado i mozzarellą zawsze sprawdzają się wybornie.
Seler naciowy, pokrojony na cienkie plasterki jakby był stworzony do zagryzania go lekko ostrym, lekko słodkim piklowanym rabarbarem łagodzonym przez cały anturaż wiosenno-letnich składników. Ale w tej sałatce chodzi o coś znacznie więcej. To przykład, że w jedzeniu nie tylko ważny jest smak, ale struktury i kontrasty. Jeden składnik chrupie, drugi rozpływa się w ustach, jeszcze inny jest soczysty i wodnisty. Same te różnice doznań dla zmysłów stanowią niesamowitą satysfakcję. Jest ona tak uzależniająca, że poniższe 4 porcje, tudzież 2 lunchowe, zjadłem sam za jednym posiedzeniem. Ale to przecież sałatka, więc wypada.
PS Wiem, że czerwiec dopiero za kilka dni, ale ja już mam lato we włosach.
Sałatka z selera naciowego, awokado, truskawek i piklowanego rabarbaru
2 – 4 porcje
Dressing
1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
1 łyżeczka zaprawy z piklowanego rabarbaru
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Sałatka
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plasterki
½ szklanki piklowanego rabarbaru
3 ugotowane ziemniaki
1 małe dojrzałe awokado
4 – 5 truskawek
½ kulki (60 g) mozzarelli
1 garść roszponki
1. Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę, zaprawę i miód. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. Awokado przekrój na pół. Każdą połówkę natnij w kratkę. Wyjmij za pomocą łyżki. Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Truskawki przekrój na pół.
3. Wszystkie składniki sałatki połącz w misce. Polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Jedz od razu lub zapakuj na lunch.
Rady/porady
1. Zamiast mozzarelli jeszcze lepiej sprawdzi się burrata – będzie nieprzyzwoicie pysznie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
6 komentarzy
coś wspaniałego!
kontrasty, to te kontrasty! <3
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
proszę spróbować!
Czy bardzo zgrzeszę jak dodam zielonego ogórka zamiadt tego (fu) selera naciowego?
Tu akurat ogórek pasuje — ale proszę się przekonać do selera naciowego! 🙈