O kontraście. Sałatka z selera naciowego, awokado, truskawek i piklowanego rabarbaru

Jest tu wszystko co w czerwcu lubię najbardziej. Kwaśny rabarbar, w wydaniu piklowanym, chrupiący seler naciowy, najdelikatniejsze w roku młode ziemniaki, oraz truskawki, które przecież w sałatce z maślanym awokado i mozzarellą zawsze sprawdzają się wybornie.

Seler naciowy, pokrojony na cienkie plasterki jakby był stworzony do zagryzania go lekko ostrym, lekko słodkim piklowanym rabarbarem łagodzonym przez cały anturaż wiosenno-letnich składników. Ale w tej sałatce chodzi o coś znacznie więcej. To przykład, że w jedzeniu nie tylko ważny jest smak, ale struktury i kontrasty. Jeden składnik chrupie, drugi rozpływa się w ustach, jeszcze inny jest soczysty i wodnisty. Same te różnice doznań dla zmysłów stanowią niesamowitą satysfakcję. Jest ona tak uzależniająca, że poniższe 4 porcje, tudzież 2 lunchowe, zjadłem sam za jednym posiedzeniem. Ale to przecież sałatka, więc wypada.

PS Wiem, że czerwiec dopiero za kilka dni, ale ja już mam lato we włosach.

O kontraście. Sałatka z selera naciowego, awokado, truskawek i piklowanego rabarbaru 1

Sałatka z selera naciowego, awokado, truskawek i piklowanego rabarbaru
2 – 4 porcje
Dressing
1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
1 łyżeczka zaprawy z piklowanego rabarbaru
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Sałatka
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plasterki
½ szklanki piklowanego rabarbaru
3 ugotowane ziemniaki
1 małe dojrzałe awokado
4 – 5 truskawek
½ kulki (60 g) mozzarelli
1 garść roszponki

1. Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę, zaprawę i miód. Dopraw solą oraz pieprzem.

2. Awokado przekrój na pół. Każdą połówkę natnij w kratkę. Wyjmij za pomocą łyżki. Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Truskawki przekrój na pół.

3. Wszystkie składniki sałatki połącz w misce. Polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Jedz od razu lub zapakuj na lunch.

Rady/porady
1. Zamiast mozzarelli jeszcze lepiej sprawdzi się burrata – będzie nieprzyzwoicie pysznie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

O kontraście. Sałatka z selera naciowego, awokado, truskawek i piklowanego rabarbaru 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Magdalena 29 maja, 2019 - 6:56 pm

coś wspaniałego!

Reply
rozkoszny 29 maja, 2019 - 6:57 pm

kontrasty, to te kontrasty! <3

Reply
Dietetyk Na Walizkach 27 lipca, 2019 - 11:21 am

Bardzo ciekawe połączenie smaków.

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2019 - 5:56 pm

proszę spróbować!

Reply
Marzena 13 czerwca, 2020 - 8:39 pm

Czy bardzo zgrzeszę jak dodam zielonego ogórka zamiadt tego (fu) selera naciowego?

Reply
rozkoszny 14 czerwca, 2020 - 8:27 am

Tu akurat ogórek pasuje — ale proszę się przekonać do selera naciowego! 🙈

Reply

Leave a Comment