Szukacie szybkiego pomysłu na obiad? Tę bajecznie kremową fasole gochujang robi się naprawdę express, bo w 10 minut.
Zawsze trzymam co najmniej dwa słoiki fasoli w domu. Wy też powinniście. Można z niej zrobić ekspresowy, zdrowy obiad czy kolację. Na blogu znajdziecie podobny koncept: fasolę alla vodka. Tym razem skręcamy jednak w koreańskie klimaty. Nie bójcie się – nie jest tak ostro!

Express kremowa fasola gochujang
2 porcje
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżki pasty gochujang
1 słoik (540 g) fasoli giants wraz z zalewą
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub roślinnej
Do podania: chleb, płatki chili, kolendra
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż pomidorki koktajlowe, aż lekko zmiękną i się zarumienią na brzegach, 3 – 4 minuty.
2. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Przesmaż, do uwolnienia się aromatów, 1 – 2 minuty. Dodaj fasolę wraz z całą zalewą i śmietankę. Zagotuj i gotuj, aż fasola lekko zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw solą, jeśli trzeba.
3. Podawaj kremową fasolę gochujang posypaną płatkami chili i posiekaną kolendrą. Koniecznie z chlebem lub ryżem jaśminowym. Bajka!
Rady/porady
Jeśli używasz własnoręcznie gotowanej fasoli, powinno być jej 400 gi ½ szklanki (120 ml) wody po gotowaniu. Pastę gochujang można zamienić na inną ostrą pastę jak harissa czy sambal.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

15 komentarzy
Wygląda super! Spróbuję zrobić z ciecierzycą, bo fasola ciężka jest dla mnie do strawienia 🙂
też będzie pysznie!
Witam,czy można czymś zastąpić pastę gochujang, jeśli nie mam todo takiej dostępu na szybko? Pozdrawiam
Inna ostrą pastą, np. harissą
Czy śmietankę roślinną można zastąpić mleczkiem kokosowym?
Tak
A może być sriracha jako ta pasta?
Obawiam się, że sriracha tutaj się nie sprawdzi
Ja kupiłam te pastę w internetowym markecie na Allegro. Jest tania, niecałe 9zl. Warto kupić więcej i mieć zapas 😊
Hej hej,
Czy można użyć małej fasoli z puszki?
Tak
Robię już drugi raz. Za pierwszym razem dodałam jeszcze jarmuż bo nie jadam ryżu i chleba,wyszło przepysznie. Teraz robię tak jak w przepisie. Ta fasola nie ma sobie równych 🥹
Czy to jest bardzo ostre?
PS: Moja tolerancja ostrości jest taka, że umieram na buldaku, a pad thai jest lekko pikantny.
Przepis genialny. Trafia na moja liste przepisów codziennych.
Robiłam z czerwoną fasolą z puszki i było pycha! Polecam !