Express kremowa fasola gochujang

Szukacie szybkiego pomysłu na obiad? Tę bajecznie kremową fasole gochujang robi się naprawdę express, bo w 10 minut.

Zawsze trzymam co najmniej dwa słoiki fasoli w domu. Wy też powinniście. Można z niej zrobić ekspresowy, zdrowy obiad czy kolację. Na blogu znajdziecie podobny koncept: fasolę alla vodka. Tym razem skręcamy jednak w koreańskie klimaty. Nie bójcie się – nie jest tak ostro!

Express kremowa fasola gochujang

Express kremowa fasola gochujang
2 porcje
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżki pasty gochujang
1 słoik (540 g) fasoli giants wraz z zalewą
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub roślinnej
Do podania: chleb, płatki chili, kolendra

1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż pomidorki koktajlowe, aż lekko zmiękną i się zarumienią na brzegach, 3 – 4 minuty.

2. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Przesmaż, do uwolnienia się aromatów, 1 – 2 minuty. Dodaj fasolę wraz z całą zalewą i śmietankę. Zagotuj i gotuj, aż fasola lekko zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw solą, jeśli trzeba.

3. Podawaj kremową fasolę gochujang posypaną płatkami chili i posiekaną kolendrą. Koniecznie z chlebem lub ryżem jaśminowym. Bajka!

Rady/porady
Jeśli używasz własnoręcznie gotowanej fasoli, powinno być jej 400 gi ½ szklanki (120 ml) wody po gotowaniu. Pastę gochujang można zamienić na inną ostrą pastę jak harissa czy sambal.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Express kremowa fasola gochujang 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Iza 3 kwietnia, 2025 - 7:54 pm

Wygląda super! Spróbuję zrobić z ciecierzycą, bo fasola ciężka jest dla mnie do strawienia 🙂

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2025 - 9:48 pm

też będzie pysznie!

Reply
Zawilec 4 kwietnia, 2025 - 10:34 am

Witam,czy można czymś zastąpić pastę gochujang, jeśli nie mam todo takiej dostępu na szybko? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2025 - 7:24 pm

Inna ostrą pastą, np. harissą

Reply
Kate 7 kwietnia, 2025 - 4:13 am

Czy śmietankę roślinną można zastąpić mleczkiem kokosowym?

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2025 - 4:19 pm

Tak

Reply
Monika 8 kwietnia, 2025 - 9:30 am

A może być sriracha jako ta pasta?

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2025 - 4:20 pm

Obawiam się, że sriracha tutaj się nie sprawdzi

Reply
Iza 17 kwietnia, 2025 - 3:10 pm

Ja kupiłam te pastę w internetowym markecie na Allegro. Jest tania, niecałe 9zl. Warto kupić więcej i mieć zapas 😊

Reply
Joanna 9 kwietnia, 2025 - 5:53 pm

Hej hej,
Czy można użyć małej fasoli z puszki?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:31 pm

Tak

Reply
Iza 17 kwietnia, 2025 - 3:00 pm

Robię już drugi raz. Za pierwszym razem dodałam jeszcze jarmuż bo nie jadam ryżu i chleba,wyszło przepysznie. Teraz robię tak jak w przepisie. Ta fasola nie ma sobie równych 🥹

Reply
Liwia 20 kwietnia, 2025 - 7:24 pm

Czy to jest bardzo ostre?
PS: Moja tolerancja ostrości jest taka, że umieram na buldaku, a pad thai jest lekko pikantny.

Reply
Michał 23 kwietnia, 2025 - 8:58 am

Przepis genialny. Trafia na moja liste przepisów codziennych.

Reply
Karo 12 maja, 2025 - 3:18 pm

Robiłam z czerwoną fasolą z puszki i było pycha! Polecam !

Reply

Leave a Comment