Każdy wie, jak rozkoszna jest pasta alla vodka, najgorętszy makaron ostatnich lat, ale czy taplaliście w tym sosie kiedyś fasolę? Toż to nie mniejsza rewelacja.
Penne, rigatoni, tagliatelle, wpisz tutaj dowolny kształt makaronu alla vodka to jeden z najgorętszych przepisów ostatnich lat. Mój sos lubię robić na wódce z trawą żubrową, dzięki czemu jest trochę bardziej zniuansowany, ale tak naprawdę każda się nada. Ba! Ten sos smakuje bosko przygotowany nawet na wodzie. Można go wykorzystywać do różnych warzyw i strączków. Wyjątkowo dobrze odnajduje się w towarzystwie fasoli.
PS. O historii tego sosu pisałem dla Vogue – przeczytacie tutaj!
Fasola alla vodka
4 porcje jako danie główne lub 6 jako dodatek
1 szalotka, posiekana drobno
4 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki koncentratu pomidorowego
⅓ szklanki (80 ml) wódki, najlepiej z trawą żubrową
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
½ szklanki (125 ml) wody
2 słoiki (2 x 400 g) białej fasoli typu biały jaś lub gigant, odsączone na sitku i przelane zimną wodą
⅓ szklanki (30 g) parmezanu, startego
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz
natka pietruszki, do podania
1. Rozgrzej na umiarkowanym ogniu oliwę na dużej patelni. Smaż szalotkę wraz czosnkiem i ¼ łyżeczki soli morskiej, aż się zeszklą, 4 – 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, przesmażaj go, aż lekko pociemnieje, 3 – 4 minuty.
2. Wlej wódkę i odparuj ją prawie całkowicie. Wlej śmietankę, wodę, a następnie dodaj fasolę. Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw spora ilością świeżo mielonego pieprzy i dodaj parmezan. Mieszaj, aż się całkowicie rozpuści w sosie. Podawaj z większą ilością sera i natką pietruszki.
Rady/porady
Wódkę można zastąpić białym winem lub po prostu wodą, ale dodajcie wtedy więcej pieprzu, aby nadrobić drapieżność wódki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
14 komentarzy
Pyszne danie! Zmniejszyłam co prawda ilość fasoli o połowę i użyłam białego wina zamiast wódki, ale smakuje wybornie, dziękuję za przepis 🙂
super!
To jest rewelacja ! Patelnia wyczyszczona do cna 😋. Jeszcze to się tak błyskawicznie robi ❤️. Pychotka 👌
<3
Rozkoszny, jakie to jest pyszne! Nie spodziewałam się takiej eksplozji smaku i tego, że wódka tak pięknie podkręca smak parmezanu. Dziękuję za ten przepis!
cieszę się!
Czy można to zawekować?
Matulu, toż to jest danie wybitne. WYBITNE!
<3
Pyszka! To danie zagości u mnie na stałe. Dziś na tapecie zupa cebulowa z miso 🙂
super!
Przepyszne! Zrobiłam już dwa razy w ten weekend, bo pierwsza porcja zniknęła błyskawicznie. To będzie stały element w moim menu! 🖤
<3
Rozumiem, że jeśli używamy fasoli suchej typu Jaś, to gotowanie trochę potrwa? Gotować od razu w tym sosie, czy podgotowywac wcześniej?