Penne alla vodka – w retro sosie na bazie koncentratu pomidorowego, kremówki i wódki lśniącym jak jedwab – to jeden z najmodniejszych makaronów ostatnich miesięcy. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie zadziornej wódki z trawą żubrową i świeżym pappardelle. Można odlecieć.
Sos alla bison grass vodka towarzyszy mi od kilku lat. Opracowałem go na potrzeby mojej pierwszej książki Fresh from Poland/Rozkoszne. Po wizycie w warszawskim Muzeum Wódki, gdzie odbywa się też degustacja, uświadomiłem sobie, że wódka może być wspaniałym dodatkiem smakowym do dania (i tutaj jej zastosowanie dla mnie się kończy), postanowiłem, że chciałbym przekazać ten ważny element polskości w jakimś przepisie. Tak powstały hołubice, czyli gołąbki z kaszą i ziemniakami, w sosie pomidorowym na bazie wódki z trawą żubrową inspirowanym amerykańsko-włoską klasyką alla vodka. W towarzystwie makaronu odnajduje się równie, jak nie bardziej, rozkosznie.
Pappardelle alla bison grass vodka
2 porcje
3 łyżki oliwy extra virgin + do podania
½ białej cebuli, poszatkowanej drobno
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
½ łyżeczki płatków chili
¼ szklanki (60 g) koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cukru trzcinowy
¼ szklanki (60 ml) wódki z trawą żubrową, np. Żubrówka
⅓ szklanki (80 g) śmietanki kremówki 30%
250 g świeżego makaronu pappardelle
½ szklanki (50 g) startego parmezanu + do podania
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej oliwą na średniej patelni na umiarkowanym ogniu. Smaż cebulę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, często mieszając, aż się zeszkli, około 5 minut. Dodaj płatki chili, przemieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier trzcinowy. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż koncentrat nabierze ciemniejszego koloru, około 4 minuty.
2. Wlej wódkę z trawą żubrową. Zmniejsz ogień do minimalnego. Za pomocą drewnianej łyżki, zeskrob wszystko z dna patelni, mieszając sos. Wlej kremówkę, połącz. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
3. W międzyczasie ugotuj al dente makaron w solidnie osolonej wodzie (ma być słona, jak łzy po twoim ex). Przełóż makaron wraz z ¼ szklanki wody makaronowej na patelnię z sosem. Wymieszaj, a następnie zacznij dodawać stopniowo ser. Nie wszystko na raz, bo zrobią się grudki. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody makaronowej, by rozrzedzić sos. Dopraw solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
4. Podawaj od razu – z czasem sos zacznie gęstnieć. Posyp parmezanem i chluśnij odrobina oliwy. Wsiorbuj makaron, jakby świata miało nie być.
Rady/porady
Jeśli nie posolisz dobrze wody na makaron, to Twój sos wyjdzie mało wyrazisty w smaku, jako, że woda makaronowa to bardzo ważny jego składnik!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
36 komentarzy
Może i głupie pytanie (jestem chemiczką, więc niby powinnam wiedzieć), ale czy dużo zostaje w tym daniu alkoholu czy cały wyparuje? Pytam, bo jestem w ciąży, a narobiłeś mi smaka swoim filmikiem 😅 ewentualnie co bezalkoholowego można by dać w zamian? pozdrawiam!
Alkohol wyparuje, zostawiając jedynie śladowe ilości. A czym mogą jeść go wtedy kobiety w ciąży? Nie jestem lekarzem, żeby odpowiedzieć
Wyparuje w całości – etanol wrze w dużo niższej temperaturze niż woda (78 stopni), więc można jeść to danie będąc w ciąży. 😉
Dziękuję za odpowiedzi. Wiem o tym parowaniu alkoholu w niższej temp, ale mimo to trochę się obawiałam czy nie będzie śladów. Może się skuszę w ten weekend 😉
Nie mam płatków chili. Może być chili mielone? Jeśli tak – w jakiej ilości?
Tak, proszę dodać mielone
Czym mogę zastąpić alkohol?
Moim zdaniem niestety nie. Tytułową wódkę można zastąpić jedynie innym mocnym alkoholem typu whisky
Jestem za granicą bez żubrówki ani podobnych trunków, czy zwykła wódka tez będzie dobra czy zastąpić jakąś specyficzną smakową?
Klasycznie używa się czystej wódki, więc śmiało, ale w polskich delikatesach żubrówka powina być
Pyszne jak zwykle, ale sugerowałabym jednak zachować ostrożność i wyłączyć chwilowo ogień przed dodaniem wódki żeby uniknąć samozapłonu 😉 Flambirowanie oczywiście podnosi walory smakowe ale niestety jest pewne ryzyko strat materialnych i ludzkich (mamo, jeśli to czytasz to nie, nic się nie stało)!
Czy zamiast koncentratu może być passata?
Nie, niestety nie
Tzn, że ten koncentrat ze słoiczka 30%? Nie może być przecier pomidorowy z kartonika?
nie, musi być koncentrat
Zrobiłam wczoraj… NIEBO na talerzu! ☁️
<3
Dla mnie ten sos miał troszkę zbyt intensywny smak, więc zmniejszyłem ilość wódki do 35g i zwiększyłem ilość śmietanki do 100g. Bardzo szybki i smaczny przepis.
Zrobiłam wczoraj, ale już wiem, że to będzie jeden z moich ulubionych przepisów. Proste, a przepyszne
Cieszę się!
Mąż robi ten makaron po raz kolejny, przepis rozsyłamy do wszystkich znajomych. Po jedzeniu mam ochotę wylizać talerz, bo jest przepyszny ten sos !!!
Bardzo się cieszę <3
Czy będzie ok do odgrzania następnego dnia? Piszesz, że sos gęstnieje, ale po podlaniu powinno być ok?
Raczej odradzałbym. Odgrzewany makaron nigdy nie smakuje dobrze – a robi się tak szybko!
Makaron przepyszny, mam zamiar zrobić po raz kolejny i kolejny.. Niebo <3
cieszę się!
Do you have any tips for substitutions for those who might not be able to find some of the ingredients, such as bison grass vodka or pappardelle pasta?
You can use regular vodka and pasta of your chocice
To jest jeden z tych przepisów, gdzie nie mogę się nadziwić jak to jest możliwe, że jest tak banalny a efekty są tak pioronujące! Abolsutnie bym się nie obraziła gdybym dostała to danie w drogiej restauracji! SZTOS <3
Boże wiem że to strasznie głupie pytanie, ale ja w kuchni nie potrafię nawet jajecznicy zrobić. Czy te 250g makaronu, to ugotowany czy suchy ? Zrobiłem ten przepis i dodałem 250g suchego makaronu, ledwo co się zmieścił na patelnię, a sosu było tak mało ze prawie niebyło go czuć
To 250g, ale świeżego makaronu jajecznego. W sklepach sprzedawanego w chłodniach. Do przepisu można użyć też 200 g makaronu suchego
Jest to pyszne. Ukłony
Bez alkoholu tez pyszne. Dalam lyzke octu ryzowego. Platkow czili nie zalowac, nie sa bardzo ostre
śmierdzi wódkom, dobre!1!
A co jesli chcemy więcej porcji? Potrzebuje na 4 osoby:) wszystkie składniki razy 4? Dziękuję za odpowiedź!
razy 2!